YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta7 : Yeniliğin İktisadi Boyutu Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AVRUPA KÜMELERİ VE GELECEKLERİ Dr. Gerd Meier zu Köcker Müdür iit – Inovasyon ve Teknoloji Enstütüsü.
Advertisements

1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
“Küçükçekmece Perakende Balık Pazarı’nda AB Standartlarının Uygulanması” Projesi
ABR İ NTOZ ME G.  AB – TOBB – Yerel Odalar  Ekim 2002’de ilk 3 ABİGEM kuruldu.  Gaziantep  Kocaeli  İzmir  € 17,5 Milyon bütçe  € 55 Milyon – Katma.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z.
YNT/Z 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta12 : Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
Girişimcilik.
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
Üniversite Sanayi İşbirliğinde İskandinav Modeli
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
BÖLÜM X FİYATLANDIRMA.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta14: Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
Yrd. Doç. Dr. Arzdar KİRACI Başkent Üniversitesi
GİRİŞİMCİ SUNUMU.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ
Sunanın Adı | Şirket Adı
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta11ve12 : Kamu Politikaları ve Yenilik, Küresel Değişim, Teknoloji Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ.
Üniversiteler için Buluş Yönetim Ofisi Modeli Özgür KULAK, Namık Kemal Üniversitesi
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLD514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
Ö.Yavuz KARAGÖZ Mevlüt BALTA Hasan AKKOÇ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
İŞLETME İLKELERİ Küresel Ortamda İşletmecilik ve Rekabet
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta2 : Yenilik Süreci Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Ü., İ şletme Bölümü, YNT/YNTZ 5141.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta15 : Etik Değerler Açısından Yenilik ve Teknoloji Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme.
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ ISLT318-Hafta4 : Yenilik Planlaması Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLT 3181.
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta6 : Ar-Ge Yönetimi Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD 5141.
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta5 : Strateji ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141.
ISLD 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta14 : Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
Kamu Ar-Ge Fon Kaynaklarına Erişim
Öğr.Gör.SEDA AKIN GÜRDAL
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta10 : Faaliyet Stratejileri ve Yenilik Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, ISLD.
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
III- Dış Çevre Analizi: Fırsat ve Tehditler
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
Mobil Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatları
İşletmelerin Kuruluşu, İş Planı ve Fizibilite
ISLD 514 YENİLİKÇİLİK VE DEĞİŞİM YÖNETİMİ ISLD514-Hafta9 : Ürün ve Süreç Yenilikçiliği, Yeni Ürünler Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü,
İşletme Çevreleri, Büyüme, Küçülme ve Analizler
Bölüm 8: KKP Proje Yönetimi Kurumsal Kaynak Planlaması Prof. Mary Sumner Çeviren Sinan Berkdemir Şubat
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
ISLT 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ISLD 318 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ
ÜRÜN ve FİYATLANDIRMA ÜRÜN KAVRAMI ve ÇEŞİTLERİ ÜRÜN GELİŞTİRME SÜRECİ
KKTC’DE GİRİŞİMCİLİK PROJESİ
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Müşteri Memnuniyetini Geliştirme Planı
Sunum transkripti:

YNT/YNTZ 514 TEKNOLOJİ VE YENİLİK YÖNETİMİ YNT514-Hafta7 : Yeniliğin İktisadi Boyutu Prof. Dr. Atilla ELÇİ Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5141

Konular Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5142 Hafta Detaylı İ çerik Önerilen Kaynak Hafta 1 Derse giriş. Yenilik, Teknolojik Yenilik 1:1, 2: s9-40 Hafta 2 Yenilik Süreci1:2, 2:s Hafta 3 Yenilik Teorileri1:5, 2:s44-64 Hafta 4 Yenilik Planlaması1:3, 1:8, 2:s Hafta 5 Strateji ve Yenilik1:4, 2:s2:s173-8, Hafta 6 Ar-Ge Yönetimi1:6, 2:s Hafta 7 Yenili ğ in İ ktisadi Boyutu1:11, 2:s , 2:s Hafta 8 Ara Sınav Hafta 9 Ürün ve Süreç Yenilikçili ğ i Yeni Ürünler 1:2, 2:s40-41, 4:4.5 1:9, 2:s , 2:s31-43 Hafta 10 Faaliyet Stratejileri ve Yenilik1:7, 2:s Hafta 11 Kamu Politikaları ve Yenilik Küresel De ğ işim 1, 2:s , 2:s , 3 Hafta 12 Teknoloji Yönetimi5:3 Hafta 13 Bilişim ve İ letişim Teknolojilerindeki Gelişmeler5:4 Hafta 14 Bilişim Sistemleri ve Uygulamaları5:5 Hafta 15 Etik De ğ erler Açısından Yenilik ve Teknoloji3:XI Hafta 16 Dönem Sonu Sınavı

Özet İçerik: Strateji ve Yenilik Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5143  Yenilik ve iktisat ilişkisi  Başarılı yenilikler nasıl bir iktisadi ortamda yapılıyor?

Yenilik harcamalarının hesaplanması Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5144  Genel güçlük:  Her yenilik tamamlanmaz; bunların gideri hangi fasla yazılmalıdır?  Yenilik başarım ölçümlerinde başarılı/başarısız yenilik projelerinin yeri  Yenilik yaparken çok çeşitli gider kalemleri bulunur; bunların hangi bütçe fasıllarından karşılanaca ğ ı sorun olur  Harcama hesaplamasında iki yaklaşım: 1. Konu Yaklaşımı: konudaki her türlü yenilik projesi harcaması birleştirilir: henüz oluşmamış ama süren, kesintiye u ğ ramış, vazgeçilmiş, başarılı, başarısız tüm yenilik çalışmalarına yapılan harcamalar. Amaç: işletmenin yenilik etkinlikleri, etkenler, sonuçları ve etkilerini ortaya çıkarmaya yarar. 2. Hedef Yaklaşımı: tüm yenilik girişimlerini de ğ il, yalnızca gerçekleştirilmiş yeniliklerin giderlerini dikkate alır.

Yenilikçi örgütsel yapı Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5145

Başarılı yenilikçi işletmelerin özellikleri: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z İ şletme içi güçlü profesyonel Ar-Ge’ye sahip olmak 2. Temel araştırma yapmak, yapanlarla yakın ilişkide olmak 3. Patent alarak korunmak, rakiplerle pazarlık 4. Uzun soluklu a ğ ır Ar-Ge giderlerini karşılayacak güçte olmak 5. Rakiplerden hızlı hareket etmek 6. Yüksek risk almaya hazır olmak 7. Olası pazarları önceden tüm yönleri ile belirleyebilmek 8. Müşterilerin e ğ itimine ciddi çaba harcamak 9. Girişimcilik, Ar-Ge, üretim ve pazarlama eşgüdümü için yeter güçte olmak 10. Müşteri ve dış bilim çevreleri ile yakın iletişim kurmak.

İstatistik genellemeler: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5147  İ şletme ölçe ğ i, Ar-Ge büyüklü ğ ü, yenilik çıktısı, yenilik gereksinmesi ve rekabet konularında genellemeler:  Bir sanayinin ya da bir teknolojinin gelişme sürecinde küçük işletmeler daha yüksel önemde rol oynuyor  Rekabet baskısı yenili ğ i körüklüyor  İ şletme büyüklü ğ ü ile yenilik çıktısı arasında kesin ilişki yoktur  Ar-Ge büyüklü ğ ü önemli olmakla birlikte belirleyici de ğ ildir  Büyük işletmelerdeki bürokrasinin yaratı ğ ı tehlikelere dikkat edilmelidir  Sanayi dalına göre yenilik çıktıları çok farklılık göstermez

Belirsizlikler sarmalında yenilik projesi seçim değerlendirmesi – Denetim listesi yaklaşımı- 1 Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5148  İ şletme amaçları ile uyum  Di ğ er uzun soluklu planlarla uyum  Ar-Ge’de bilimsel becerilerin bulunması  Muhtemel teknoloji sorunları  Ar-Ge programının dengesi  Di ğ er Ar-Ge projeleri ile etkileşim  Rakiplerin Ar-Ge programları  Olası piyasanın büyüklü ğ ü  Piyasanın genişlemesini etkileyen etkenler  Kamu mevzuatının ve denetiminin etkisi  Dışsatım olasılı ğ ı  Rakiplerin muhtemel tepkisi  Lisans/teknoloji aktarması olasılı ğ ı  Danışmanlarla/di ğ er firmalarla işbirli ğ i olana ğ ı  Di ğ er ürünlerin satışlarının etkisi  Gerekli malzemenin bulunabilirli ğ i ve fiyatı  Yenili ğ in yan ürünlerinin kullanılabilirlik olasılı ğ ı

Denetim listesi yaklaşımı- 2 Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 5149  Üretim bilgisinin ve donanımın varlı ğ ı  Pazarlama becerisinin ve deneyiminin varlı ğ ı  Reklam gere ğ i  Teknik satış ve servis sa ğ lamak  Sa ğ lık konusundaki riskler  Firma imajı üzerindeki etkileri  Muhtemel geliştirme, üretim ve pazarlama maliyetleri  Patentle korunabilme olanakları  Gerekli yatırımların büyüklü ğ ü ve zamanlaması  Yeni ya da geliştirilecek fabrikaların yeri  Kilit Ar-Ge çalışanlarının tutumu  Tepe yönetiminin tutumu  Üretim ve pazarlama bölümlerinin tutumu  Sendikaların tutumu  İ şletmenin büyümesi üzerindeki genel etkisi

Ders Projesi: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z  TÜB İ TAK 2238 Üniversite Düzeyi Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışması’na katılmak üzere TÜB İ TAK 2238Üniversite Düzeyi  İ stekliler: bana yazılı öneri verin: konu, hedef, takım (ad, e- posta)  İ stekli olanların ortak çalışma ve iletişimlerini kolaylaştırmak için altında bir site açtım. Proje önerisi getirenlere erişim hakkı verece ğ im.  Önerilen projeleri ve adresinde bulacaksınız.  D İ KKAT: başvuru son tarihi 12 Nisan’a uzatıldı!

Bu konu için kaynak: Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z  Chris Freeman ve Luc Soete: Yenilik İ ktisadı (Çeviren Ergun Türkcan), TÜB İ TAK Yayınları, Akademik Dizi 2, 5. Basım 2004.

Bağlantılar-1 Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z  Vestel akıllı cepte son viraja girdi: Bu yıl içinde cep üretimine başlarız, Hürriyet 22 Mart 2013, sayfa 15.Bu yıl içinde cep üretimine başlarız  31 bin km’lik fiber a ğ, Hürriyet 22 Mart 2013, sayfa bin km’lik fiber a ğ  168 bin km fiber a ğ, Fiber Internet, Türk Telekom.Fiber Internet  Halkın katılım toplantıları, Çevre ve Şehircilik Bakanlı ğ ı Duyurusu, Hürriyet 22 Mart 2013, sayfa 15.

Bağlantılar-2 Aksaray Üniv., İ şletme Bölümü, YNT/Z 51413