9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME - I
Advertisements

ÇAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
A2 LİLA SINIF ÖĞRETMENLER Gülay TURHAN-Nilgün ÖNCÜ BARAK
ÖZKAN BİRER BEYKENT OKULLARI EDİRNE BEYKENT OKULLARI
İşbirliğine Dayalı Öğrenme
BİRLİKTE PROJE YAPALIM
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
KAZANIMLAR 4 Bilimsel araştırma basamaklarını kullanarak araştırma yapma.
ÜST DÜZEY DÜŞÜNME BECERİLERİNE GÖRE TÜRKÇE DERSİ
Neden ve Nasıl Kullanılır?
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı (BEP) Nedir?
PROJEYE DAYALI FEN DERSİ Proje tabanlı öğrenme yöntemi, öğrencilere problem çözmeyi, karar vermeyi ve araştırmayı öğretir. Ayrıca öğrencilere belirlenen.
Eğitim Öğretimde Planlama
HALİL DEMİRSOY SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
REHBERLİK DERS II.
Özel Öğretim Yöntemleri
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Internet Projeleri Projeler, öğrencilerin belirli bir konuyu araştırmak amacıyla çeşitli türdeki (görsel, işitsel, görsel ve işitsel) kaynaklardan elde.
Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Vizyonu İlk öğretim mezunu her öğrencinin fen ve teknoloji okur- yazarı olmasıdır
PROGRAM TASARIMI
KURGU KUŞAĞI.
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
Geçmiş bize gelecek hakkında ne söyler? Bir akımın devamlılığını hangi değişkenler kısıtlar yada destekler?
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
21. Yüz Yıl Eğitimi Eski Yaklaşım:  Öğretmen ve müfredat odaklılık  Pasif alıcı konunda öğrenme  Bireysel işler ve çalışmalar  Bilgi kazandırmak 
DERECELİ PUANLAMA ANAHTARLARININ HAZIRLANMASI
MAVİ BAYRAK PROGRAMI’NDA ÇEVRE EĞİTİMİ VE BİLİNÇLENDİRME
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
NAMAZGAH İHSAN DİKMEN İ.Ö.O
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 6. SINIFLAR
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
ÜNİTE 5: PROGRAM GELİŞTİRME MODELLERİ
DERS: Sosyal Bilgiler ÜNTE: Uzaktaki Arkadaşlarım SINIF: 4/A
ÜNİTE PLANI MESLEKLER.
Bilimsel Yöntemin Adımları. 1. Bir Soru Sorun:  Bilimsel yöntem, gözlemlerinize ilişkin bir soru sorduğunuz zaman başlar. Nasıl, Ne, Ne zaman, Kim, Hangi,
PORTFOLYO KÜBRA SANCAK.
PORTFOLYO DEĞERLENDİRME
GELİŞİM İÇİN DEĞİŞİM PROJESİ”
Medya ile ilişkiler Webinar-3 Kütüphan-e Türkiye Projesi Tanıtım Çalışma Grubu 23 Ekim 2014.
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
HAYAT BİLGİSİ VE SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
ÖLÇME DEĞERLENDİRME Yard. Doç.Dr. Deniz Özcan.
EĞİTİM / ÖĞRETİM DURUMLARI (ÖĞRETME)
Mehmet ŞAHİN Toprak Sanayi İ.Ö.O./ÇORUM
Probleme Dayalı Öğrenme
PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde.
HALİL FAHRİ ORMAN İLKÖĞRETİM OKULU Hazırlayan SİRAÇ AKSAN.
MÜZE BİLİNCİ VE MÜZELERLE EĞİTİM
ADAY ÖĞRETMEN YETİŞTİRME SÜRECİ
ÜNİTE:VERİ KONU: MERKEZİ EĞİLİM VE YAYILIM ÖLÇÜLERİ
WEB QUEST. Günümüzün gelişen teknolojisiyle birlikte artık ödevler tozlu ansiklopedilerden değil de derya- deniz internetten yapılır oldu. Buna ayak uydurmak.
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
KARİYER YÖNETİMİ DERSİ EGZERSİZLERİ Prof. Dr. Serkan Bayraktaroğlu
FEN BİLGİSİ ÖĞRETİMİNDE LABORATUAR KULLANIMI
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
KÜÇÜK MUCİTLER ÖĞRENİYOR VE ÖĞRETİYOR
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
… Sınıf Öğretmeni.
Fen Öğretiminin Genel Amaçları Prof. Dr. Fitnat KAPTAN Arş. Gör. Dr
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Kariyer Danışmanlığı Uygulaması
Geliştirme Genel Müdürlüğü
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
REHBERLİK DERS II.
BİTİRME PROJESİ BAŞIĞI Danışman: Unvan Ad SOYAD
Çalışma Dilim Tasarım Başarı İçin Çalışmak.
Sunum transkripti:

9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ

KONU: Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’da kurulan Türk devlet ve beyliklerinin Anadolu’nun Türkleşmesine katkılarını araştırınız.

AÇIKLAMA: Bu projede sizden Anadolu’da kurulan ilk Türk Devletlerinin ve Beyliklerinin kurulduğu dönemde Anadolu’nun durumu ve bu beyliklerin sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yapısının Anadolu’nun Türkleşmesine katkıları istenmektedir.

Hangi bilgilere yer verileceğinin planlamasını yapmalısınız. Bu çalışmayı başarıyla tamamlayabilmeniz için aşağıdaki adımları izlemelisiniz. Verilen konunun “önemini, hazırlayacağınız proje sonucunda neye ulaşmak istediğinizi” belirleyiniz. Seçtiğiniz konu ile ilgili yeterli bilgiye ulaşmak amacıyla gerekli kaynaklara ulaşınız. Bu kaynaklar; kütüphane, internet, TV., radyo ve konuyla ilgili kaynak kişiler.  Bulunduğunuz bölgenin müzeleri ve tarihi yapıtlarını gezerek materyal toplayabilirsiniz.(kamera ve fotoğraf makinesini aktif olarak kullanabilirsiniz) Hangi bilgilere yer verileceğinin planlamasını yapmalısınız. Tüm kaynaklardan elde ettiğiniz bilgilerden faydalanarak oluşturduğunuz bilgileri metne dönüştürünüz (2–3 sayfayı geçmeyecek biçimde). Ulaştığınız kaynaklardan elde ettiğiniz bilgileri değerlendirerek Bu dönemde yetişen sosyal liderlere örnek verip, kültürel etkilerini araştırarak yorumlayınız. Çalışmalarınızı rapor haline dönüştürünüz. Raporu resimler, gazete haberleri, kendi çizimleriniz, tablo, grafik ve istatistiklerle destekleyerek poster haline dönüştürünüz. Çalışmalarınızın sunumunu yapınız.

9. SINIF TARİH DERSİ PROJE ÖDEVİ KONU: Malazgirt Savaşından sonra Anadolu’da kurulan Türk devlet ve beyliklerinin Anadolu’nun Türkleşmesine katkılarını araştırınız. AÇIKLAMA: Bu projede sizden Anadolu’da kurulan ilk Türk Devletlerinin ve Beyliklerinin kurulduğu dönemde Anadolu’nun durumu ve bu beyliklerin sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel yapısının Anadolu’nun Türkleşmesine katkıları istenmektedir. Bu çalışmayı başarıyla tamamlayabilmeniz için aşağıdaki adımları izlemelisiniz. 1- Verilen konunun “önemini, hazırlayacağınız proje sonucunda neye ulaşmak istediğinizi” belirleyiniz. 2- Seçtiğiniz konu ile ilgili yeterli bilgiye ulaşmak amacıyla gerekli kaynaklara ulaşınız. Bu kaynaklar; kütüphane, internet, TV., radyo ve konuyla ilgili kaynak kişiler. 3- Bulunduğunuz bölgenin müzeleri ve tarihi yapıtlarını gezerek materyal toplayabilirsiniz.(kamera ve fotoğraf makinesini aktif olarak kullanabilirsiniz)  4- Hangi bilgilere yer verileceğinin planlamasını yapmalısınız. 5- Tüm kaynaklardan elde ettiğiniz bilgilerden faydalanarak oluşturduğunuz bilgileri metne dönüştürünüz (2–3 sayfayı geçmeyecek biçimde). 6- Ulaştığınız kaynaklardan elde ettiğiniz bilgileri değerlendirerek Bu dönemde yetişen sosyal liderlere örnek verip, kültürel etkilerini araştırarak yorumlayınız.  7- Çalışmalarınızı rapor haline dönüştürünüz.  8- Raporu resimler, gazete haberleri, kendi çizimleriniz, tablo, grafik ve istatistiklerle destekleyerek poster haline dönüştürünüz.  9- Çalışmalarınızın sunumunu yapınız.  Çalışmayı rapor olarak …../…./ 2009 tarihinde teslim etmeli ve sınıfta görsel materyallerinizi sunmalısınız. NOT: Puanlama ekte verilen Proje Değerlendirme Ölçeği ile yapılacaktır.

Proje ödevi, öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla öğretmenin rehberliğinde yapacakları çalışmalardır. Biz öğretmenlerin görevi, öğrencilere yeteri kadar proje önerileri sunmak ve çalışmanın her aşamasında öğrencilere rehberlik etmektir. Proje ödevi konudaki ilk görevimiz, öğrencilerin düzeylerine uygun çalışmalar belirlemek ve bu çalışmaları öğrencilere sunup aralarından bir tanesini seçmelerini sağlamaktır. Bu amaçla her dersten çok sayıda proje konusu belirlenir. Sonra öğrencinin düzeyine uygunluk, ilgi çekicilik, araştırılabilirlik, bilimsellik gibi kriterlerle inceleyip eleyerek her ders için birden çok proje konusu belirlenir. Bundan sonraki sekiz aşamada (soru oluşturma, planlama, gözlem yapma, verileri toplama, verileri kaydetme, verileri yorumlama, verileri düzenleme ve araştırma sonuçlarını sunma) öğretmen, bireysel çalışma yapılacaksa her bir öğrenciyle, grup çalışması yapılacaksa gruplarla her aşamada görüşecek ve gerekli rehberliği yapacaktır. Bu aşamanın kontrolü ve planlı yürümesi için tüm öğrencilere proje izleme formu verilecektir. Önemli olan bir konu da yapılan çalışmanın nasıl değerlendirileceğidir. İlk görüşmede öğrencilere, çalışmanın tüm aşamalarında öğretmenin neler beklediğini içeren kendi kendini değerlendirme rubriği verilerek, Proje izleme formu doldurulacaktır. Bu çalışmada velilerin görevi öğrenciye verileri toplamada ve kaydetmede yardım etmek olabilir. Ama daha fazlası değil. Proje çalışmasında amacımız, iyi bir ürün çıkarmanın yanında sürecin her aşamasına uymaktır. Hatta asıl amacımız budur. Çünkü bu süreç, bilimsel düşünmenin ve araştırmanın aşamalarıdır. Düzeyi ne olursa olsun, okulların asıl amacı, öğrencilere bu bilimsel araştırma becerilerini kazandırmaktır. Milli Eğitim Bakanlığı, değişen programla birlikte değerlendirme sistemini de değiştirdi. Böylelikle sadece öğrenciler yazılı ve sözlü sınavlarla, dönem ödevleriyle değerlendirilmeyecek. Performans ödevleri, ders içi performansları ve proje ödevleriyle de değerlendirilecekler. Proje ödevi iyi bir eğitim aracıdır. Elbette iyi kullanılabilirse...