 Avrupa Birliği’ne giriş sürecinin hızlanmasına paralel olarak TEK 1993 yılına bölünerek Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş (TEAŞ) ile Türkiye Elektrik.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİSANSSIZ ELEKTRİK ÜRETİMİ
Advertisements

E P D K 01/02/2008EPDK1 II. OSB ENERJİ ZİRVESİ II. OSB ENERJİ ZİRVESİ AHMET OCAK ELEKTRİK PİYASASI DÜZENLEME, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRESİ BAŞKANI ORGANİZE.
ENERJİ GÜVENLİĞİ ve ENERJİ ARZI
TTE TEKNOLOJİ TİCARET VE MÜHENDİSLİK ŞİRKET SUNUMU
Güneş enerjisine dayalı lisans başvuruları (Mevzuat ve uygulama)
Elektrik Piyasası Kanunu
OSB’LERİN DOĞALGAZ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ
Halil ALIŞ TESAB Yönetim Kurulu Başkanı EÜAŞ Genel Müdürü
GÜNDEM 1. Elektrik Piyasası ve TEİAŞ 2. DUY’un Temel Özellikleri
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNİN MÜHENDİSLİK DÜNYASINDAKİ YERİ
T.C. Başbakanlık Başbakanlık Düzenleyici Reform Grubu
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU İKİNCİL MEVZUAT
Küresel Ekonomik Kriz Sonrası Enerji Piyasalarındaki Oluşum ve Gelişmeler Yavuz Aydın Direktör GE Energy Services Türkiye/Israil 13 Mayıs 2010 GE Energy.
YAMAN ENERJİ TÜRKİYE ULUSAL ENERJİ FORUMU 2005 Elektrik Sektörü Altyapı Yatırımları Yaman AKAR Ekim 2005 İstanbul
ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİNDE ELEKTRİK İŞLETMECİLİĞİ
EGE BÖLGESİ SANAYİ ODASI ROTARY ORTAK TOPLANTISI “Krizin İzmir’e Etkisi” Ender YORGANCILAR EBSO Yönetim Kurulu Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi 1 Ekim.
Piyasa Mali Uzlaştırma Merkezi 0 TEİAŞ PİYASA MALİ UZLAŞTIRMA MERKEZİ (PMUM) Ö.Metin GÖKGÖZ Uzlaştırma ve Piyasa İşletme Müdürü DENGELEME VE UZLAŞTIRMA.
Elektrik Piyasasında Lisanssız Elektrik Üretimine İlişkin
TÜRKİYE ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş. GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEDAŞ 2007 OSMANGAZİ ELEKTRİK DAĞITIM A.Ş.
Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010 Türkiye’nin 2023 Enerji Hedefleri ve Strateji Belgesinin Değerlendirilmesi Budak DİLLİ ICCI Mayıs 2010.
Hayrettin GÜNGÖR TBB Genel Sekreteri
YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI: RÜZGAR ENERJİSİ
İçerik Genel Olarak Elektrik Sektöründe Özelleştirme
ENERJİ PİYASASI DÜZENLEME KURUMU
GLOBAL EKONOMİK KRİZİN ENERJİ SEKTÖRÜ ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
SOLAREX GENSED-GÜNDER OTURUMU Türkiye’de PV Sektörü ve Geleceği
TÜRKİYE ELEKTRİK İLETİM SİSTEMİ
ENERJİDE VERİMLİLİK AHMET SEFEROĞLU KAYSERİ OSB ELEKTRİK DANIŞMANI
TÜRKİYE ELEKTRİK SEKTÖRÜNDE REKABET VE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR 4 Mart 2005 Esat Serhat Guney *The views are solely those of the author and should.
TÜRKİYE’NİN DOĞAL GAZ STRATEJİSİ NASIL OLMALIDIR? H.Caner ÖZDEMİR Makine Yüksek Mühendisi TMMOB-MMO Enerji Komisyonu Üyesi /INGAS/İSTANBUL.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ KANUNU VE OSB’LERE GETİRDİĞİ YÜKÜMLÜLÜKLER
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Yenilenebilir Enerji Dün, Bugün ve Yarın
GÜNEŞ ENERJİSİ SİSTEMLERİ Enerji Verimliliği Uzmanı
OSBÜK ENERJİ ZİRVESİ VAN 30 EKİM 2010  BÖYLE OLMASINA RAĞMEN, DAĞITIM ŞİRKETLERİNİN SERBEST TÜKETİCİ OLMAYAN ABONELERİYLE, AYNI DAĞITIM BEDELİNİ ÖDEMEK.
İTÜ Temiz Enerji Günleri İstanbul, 9 Mart 2015
16/08/1962 yılında petrol ve petrol ürünleri ticareti yapmak amacıyla BEL-PET adıyla kurulan şirketimiz önce İGATAŞ daha sonra da İSTANBUL ENERJİ adını.
DOĞAL GAZ PİYASASI DAĞITIM MEVZUATI İŞLEYİŞİ. Enerji Sektöründe 1990’ların Serbestleşen Piyasaları; Kuzey Amerika Kıtası (ABD ve Kanada) Avrupa Kıtası.
Tarımsal Üretici Birlikleri ve Kooperatifler Açısından Biyodizel
TEİAŞ (9. İletim Tesis ve İşletme Grup Müdürlüğü)
ENERJİ SEKTÖRÜ.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Bölüm 10 KOBİ’LERİN GÜÇLÜ VE ZAYIF YANLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
Borsa İstanbul Piyasaları İşlem Görmeye Başlama ve Sonraki Süreçler
Dağıtım Şirketleri ARGE Öncelikleri ve İşbirliği Beklentileri
Enerji Piyasalarını Anlamak
Enerji Verimliliği ve Uygulamaları İlhan AYDIN Kocaeli İl Müdürü
İŞLETMELERİN KURULUŞU
ÇEVRE EKONOMİSİ ve MALİ POLİTİKALAR
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
AKENERJİ Elektrik Üretim A.Ş.,1989 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk özel elektrik üretim şirketlerinden birisidir. Çerkezköy, Bozüyük, İzmir-Kemalpaşa’da.
Template Theme Colours Secondary + Chart Colours Başlık Text WordArt.
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“ A STEP TO GREEN WORLD- "DEVELOPING A CURRICULUM ON RENEWABLE ENERGY RESOURCES“
IPARD II YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARI DESTEKLERİ TARIM REFORMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ IPARD YÖNETİM OTORİTESİ İstanbul 07 Nisan
Yenilenebilir Enerji Kaynakları Mehmet Fatih TORAMAN Enerji Uzmanı Elektrik Piyasası Dairesi Başkanlığı.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 15 Ekim 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
Çevreye duyarlılık ve enerji gereksinimi günümüz insanını artık çok daha yakından ilgilendiren bir konu haline gelmiştir.İnsanın konforu artarken buna.
TÜRKİYE’DE ENERJİ TİCARETİNİN
LİMAK ENERJİ Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali / Genel
TARİFESİNİN BELİRLENMESİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Depolama Tesİslerİnİn mevzuat açIsIndan durumu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

 Avrupa Birliği’ne giriş sürecinin hızlanmasına paralel olarak TEK 1993 yılına bölünerek Türkiye Elektrik Üretim ve İletim A.Ş (TEAŞ) ile Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ (TEDAŞ) olmak üzere iki adet İktisadi Devlet Teşekkülüne dönüştürülmüştür. (Devlet)  TEK’ den TEAŞ VE TEDAŞ isimli İ.D.T.’lerine dönüşteki en dikkat çekici nokta yatırımcı bir kuruluştan, kar etme üzerine kurgulanmış özel hukuk hükümlerine göre hareket eden bir sermaye (Devlet) şirketine geçiştir.

 Avrupa Birliği giriş sürecinin hızlanması ile birlikte elektrik mevzuatında önemli değişiklikler olmuştur.  Bu değişikliklerin tamamı yeni bir piyasa kurgusu yaratan 4628 sayılı yasa ve ikincil mevzuatıdır.

 4628 sayılı yasa elektriki faaliyetlerin dikey olarak ayrılmasını emrettiğinden TEAŞ üçe bölünmüş ve; EÜAŞ (Elektrik Üretim A.Ş.) TEAİŞ (Türkiye Elektrik İletim A.Ş.) TETAŞ (Türkiye Elektrik Taahhüt Ticaret A.Ş.) kurulmuştur.

 Bu liberalleşme süreci sonunda aşağıda görülen piyasa yapısı ortaya çıkmıştır. MOBİL EÜAŞ İŞLETME HAKKI DEVRİ YAP-İŞLET OTOP. OTOP. GRUP TETAŞ/TEİAŞ TEDAŞ MÜŞTERİLER OTOP.

 4628 sayılı yasa ve ikincil mevzuatı ise yeni bir piyasa yapısı öngörmektedir.  Bu piyasa kurgusuna göre: Düzenleme ve denetleme yetkisi bağımsız bir kurula aktarılacak, Tekeller bulunmayacak, Devlet Elektrik Dağıtımından tamamen çekilecek, Elektrik üretimdeki belirleyici fonksiyonunu terk edecek.

Çapraz sübvansiyon yapılmayacak, Özel hukuk hükümleri geçerli olacak, Şeffaf bir yapı oluşacak, Rekabet içerisinde elektrik fiyatları düşecek, Rekabetçi Türkiye piyasası Avrupa piyasaları ile entegre olacaktır.

 Bu çerçevede Elektrik Dağıtım özelleştirmeleri yapılmış ve 21 Dağıtım Bölgesi işletme hakkı devri yöntemi ile özelleştirilmiştir.

 Elektrik Üretim özelleştirmelerine başlanmış ise de bugün üretimin %63,8’i devlet kontrolündedir.  Türkiye’nin Avrupa Birliği sürecinden sapmaya başlaması ile birlikte elektrik üretim özelleşmelerinin de yavaşladığı gözleniyor ise de;  yıllarında Elektrik Üretim özelleştirmelerinin tamamlanması öngörülmüştür.

 Bölgede yaşanan gelişmeler Türkiye’yi tekrar Avrupa Birliğine yaklaştırdığı ölçüde Elektrik Piyasasının da Avrupa ölçütlerine göre şekillenmesi ve şeffaflaşması;  Süreçten uzaklaştıkça devlet kontrolünde bir piyasa oluşması beklenmelidir.

 Türkiye’nin kurulu gücü MW; puantta ulaşılan maksimum yük MW’tır.  Türkiye’nin santralleri eski ve yeteri kadar yüklenemediği için beslenebilecek maksimum yük ise MW’tır.  Yani Türkiye Elektrik Üretimi için yılda en az 3.000MW yeni yatırım yapmak zorundadır.

 2009 yılında yayınlanan Arz Güvenliği Strateji belgesinin “3.1.4-KAPASİTE MEKANİZMASI BAŞLIKLI MADDESİNDE: Tedarikçilere tedarik etmekle yükümlü oldukları yükleri karşılamak üzere (MW), gerekli kapasite belgelerini temin etme ve bildirme yükümlülüğü getirilecektir.” denilmektedir.  Bu ve benzeri mevzuat değişiklikleri ivmenin Elektrik Dağıtım Şirketlerinin bölgesel bazda tekelleşmesine ve üretim faaliyetine girişerek özel birleşik tekel yapılar oluşturmasına yol açmaktadır.

 Bu gün için arz talep dengede gözükmektedir.  Bu denge suni bir denge olup sebebi sanayinin yavaşlamasıdır.  Türkiye her kriz sonrası agresif büyümüş ve krizdeki açığı fazlası ile kapatmıştır.  Bu kriz bitiminde de elektrik talebinin aşırı yükseleceği söylenebilir.  Bugün için basına yansıyan (zaman zaman yaşanan) arz fazlalığı yanıltıcı olmamalıdır.

 Sanayinin çevreye duyarlı ve planlı bir şekilde geliştirilip çalıştırılması için planlanan Organize Sanayi Bölgeleri;  Elektrik Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuatı açısından yok farz edilmiş yada elektrik, doğalgaz dağıtımı gibi faaliyetlerin bölgesel imtiyaz şirketleri tarafından yapılacağı varsayılmıştır.

 Bu yüzden Organize Sanayi Bölgeleri Kanununa göre altyapı hizmetlerini vermek zorunda olan OSB’lerin bu görevleri Elektrik Piyasası Kanunu ve ikincil mevzuatında karşılığını bulamamıştır.  OSB’lerin uğraşları sonucunda Dağıtım Lisansı verilmesi ve OSB sınırları içerisinde şirket kurma zorunluluğu olmadan üretim faaliyetinde bulunmalarına müsaade edilmiştir.  6446 sayılı yeni Elektrik Piyasası Kanunu ile OSB’lerin aleyhine, Dağıtım Şirketleri lehine olan tablo daha da derinleşmiş ve OSB’leri sıradan tüketici kimliğine doğru piyasayı yönlendirmiştir.

 OSB’lerine Dağıtım Lisansı verilmekle birlikte dağıtım şirketlerine tanınan haklar tanınmamaktadır.  OSB’lerin önemini kavratacak bir bakış açısı yerleştirilemediği için;  Organize Sanayi Bölgelerinin önemi yetkili makamlarca yeteri kadar takdir edilememektedir ve sıradan bir tüketici gibi görülmektedir.

 OSB’lerin ancak serbest tüketici olarak enerji temin etmesi öngörülmüştür.  OSB’lere dağıtım şirketlerine tanınan kar marjı tanınmamıştır.  Doğalgaz ile ilgili olarak ise OSB’ler daha da geri konuma itilmiştir.

 Bu yüzden gelişen piyasa içerisinde mutlaka OSB’lerinin aktif bir şekilde yer alması ve gelişmeleri yönlendirmesi sağlanmalıdır.  Önümüzdeki yakın süreçte farklı bir planlama olmadığı takdirde (ki yoktur) Türkiye Elektrik Piyasası 8-10 büyük şirketli bir yapıya doğru yol almaktadır. Elbette ki yüzlerce küçük üretim şirketi bulunacaktır. Ancak üretim ve bölgesel dağıtıma sahip (dolayısı ile söz sahibi) şirket sayısı çok fazla olmayacaktır.

 Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun Organize Sanayi Bölgelerine gönderdiği tarih ve sayılı yazılarında gücü 50 MVA ’nın altında olan ve kendi hattı ile TM’ne bağlı olduğu için 1 nolu bağlantı tarifesinde yer alan; ve bu nedenle 3,2497 krş/kWh kayıp-kaçak bedeli ile 1,4305 krş/kWh dağıtım bedeli toplamı olan 4,6802 krş/kWh daha ucuz enerji temin eden OSB’lerin bu haktan mahrum edilmesi ve bu bedelin özel dağıtım şirketlerine aktarılması ile ilgili bir hazırlık olduğu görülmektedir.

 Daha öncede benzer metodlarla Organize Sanayi Bölgelerinin 1 nolu bağlantıdan faydalanarak (4,6802 krş/kWh) ucuz enerji teminine ilişkin bu hakkın yok edilmesi ile ilgili kurul kararı yayınlanmış ve daha sonra Organize Sanayi Bölgelerinin ortak tepkisi ile bu durum düzeltilmişti.  Unutulmamalıdır ki Organize Sanayi Bölgelerinde yaklaşık 40 milyar kWh/yıl enerji tüketilmektedir.  Yani kWh X 0, TL/kWh= TL OSB’lerden alınıp dağıtım şirketlerine aktarılmak istenmektedir.

 Karar vericiler ve piyasa idarecileri nezdinde sürekli bir lobi faaliyeti yürütülerek OSB’lerin vazgeçilemez olduğunu,  OSB’lerin yaşatılması, ucuz enerji temin etmesi ve geliştirilmesinin çevre ve Türkiye’nin geleceği açısından hayati önemi olduğunun tüm kurumlar nezdinde öncelikli olduğu benimsetilmelidir.

 Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimi tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hızla gelişmektedir.  1 MW’a kadar yapılabilen lisanssız üretimde gelişme çok hızlı yaşanmaktadır.  Ülkemizin potansiyeli göz önüne alındığında özellikle Lisanssız Güneş Elektrik Santrallerinin Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde daha fazla görülmesi beklenmelidir.  Organize Sanayi Bölgeleri içerisinde özellikle çatılar olmak üzere benzer teşvik mekanizmaları geliştirilmelidir.

 Enerji temin güvenliği ve enerjinin çeşitlendirilmesi,  Enerjide ithalat bağımlılığının azaltılması,  İklim değişikliği ile mücadele,  İstihdam yaratma, yerel ve bölgesel gelişmeye katkı sağlama «Hidro, Rüzgâr, güneş, jeotermal, biokütle, biyogaz, dalga, akıntı enerjisi, gel-git» den yapılacak elektrik enerjisi üretimi desteklenmektedir.

 Devreye girecek YEK tesisleri için devreye girdiği tarihten itibaren 10 yıl süreyle alım garantisi verilmekte,  TEİAŞ ve/veya dağıtım lisansı sahibi tüzel kişiler tarafından, sisteme bağlantı yapılmasında öncelik tanınmakta,  Tesislerin yerli üretimle sağlanan bölümleri için 5 yıl süre ile tarifeye ilave teşvikler verilmekte,

 Hazine ve Orman arazileri için % 85 indirim sağlanmakta,  Milli park, tabiat Parkı vb. alanlara YEK kurabilme olanağı tanınmakta,  Bağlantı ve sistem kullanım bedellerine 10 yıl süre ile % 90 indirim sağlanmaktadır.

 Coğrafi konum (36-42 Kuzey enlemleri)  Güneş ışınım şiddeti değerleri, (ortalama: 1311 kWh/yıl-m2)  Yıllık ortalama güneşlenme süresi, (ortalama: 2640 saat/yıl)  Geniş araziler,  Yüksek yatırım potansiyeli,  Endüstriyel kapasite,  Ekonomik işgücü maliyeti,  Orta doğu pazarlarında sektörün lider oyuncusu olma fırsatı

Bülent ÜLKÜ