1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1. Büyük Selçuklu Devleti'nde adalet teşkilatı içinde,
Advertisements

ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLI ORDUSU ve YÖNETİM YAPISI
DURAKLAMA DEVRİNDE İÇ İSYANLAR
1.
Tarihte hiçbir zaman mutlak gerçek yoktur...
OSMANLI DEVLETİ’NİN DURAKLAMASI’NIN İÇ NEDENLERİ Osmanlı Devleti’nin teokratik bir yapıya bürünmesi Osmanlı Devleti Hükümdarları’nın,Osmanlı Orduları’nın.
KLASİK DÖNEM OSMANLI DEVLETİ’NDE ORDU SİSTEMİ
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
C-Klasik Osmanlı Devlet Teşkilatı
TIMAR SİSTEMİ.
OSMANLI DEVLETİ ( KURULUŞ DÖNEMİ )
OSMANLIDA DEVLET YÖNETİMİ
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK…
17.YÜZYILDA YENİLİK HAREKETLERİ
OSMANLI DEVLET YAPISINDA YENİDEN YAPILANMA İHTİYACI
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
1.
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
KAZANIM: 10. SINIF 2.ÜNİTE 3.KAZANIM
OSMANLILARDA ASKERİ TEŞKİLAT
TÜRK–İSLAM DEVLETLERİNDE ORDU TEŞKİLATI
OSMANLI’ DA EĞİTİM.
Osmanlı’da Deniz Kuvvetleri
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
OSMANLI DEVLETİ.
HAZIRLAYAN: HÜSEYİN GÖK
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM Erdoğan GÜL.
TÜRKİYE SELÇUKLU LARINDA KÜLTÜRÜ VE UYGARLIĞI
DURAKLAMANIN SEBEPLERİ
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
OSMANLIDA YÖNETİM, ASKERİ TEŞKİLAT VE EĞİTİM
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
ADI:ASLIHAN SOYADI:YAVAŞCI SINIFI: 7/A NO:29 DERS: SOSYAL BİLGİLER
OSMANLI ORDU SİSTEMİ DERS:SOSYAL BİLGİLER KONU:OSMANLI ORDU SİSTEMİ
ISLAHATLAR- AYAKLANMALAR
OSMANLI KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
SOSYAL BİLGİLER.
YGS TARİH TERİMLER 2015.
MİLLİ MÜCADELE.
OSMANLI DEVLETİ’NDE 17.YÜZYIL ISLAHATLARI I.AHMET (Osmanlı Hükümdarı)
EBRU SAF SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ/3.
Kazanım 2. Kanıtlara dayanarak Osmanlı Devleti'nin siyasi güç olarak ortaya çıkışını etkileyen faktörleri açıklar.
II. MAHMUT DÖNEMİ SORU PROĞRAMI
OSMANLI DEVLETİ KÜLTÜR VE UYGARLIĞI
 Timarlı Sipahi Timar sahibi süvari askeri. Osmanlı ordusunun Osmanlı ordusunun  esası ve en büyük kısmını timarlı sipahi denilen atlı ordusu teşkil.
Osmanlı Devleti kurulduğunda
OSMANLI ORDU TEŞKİLATI
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ÜRETİMDE VE YÖNETİMDE TOPRAK
TOPRAKTAN GELEN YAŞAM.
OSMANLI ORDU TEŞKİLATI
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
Osmanlı devleti’nde taşra ve eyalet yönetimi
Osmanlı Ordusunun Başlıca Bölümleri
IV. HAFTA: GENEL HATLARIYLA OSMANLI TOPLUM YAPISI
TIMAR SİSTEMİ TIMAR SİSTEMİ. Tımar: Osmanlı Devleti'nde kamu arazisi (mirî) dahilinde, yönetimi sipahiye bırakılmış olan verimli topraklara verilen ad.
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
Osmanlı devleti ordu teşkilatında kendinden önce kurulmuş olan Türk-islam devletlerini örnek almıştır. osmanlı devleti fetih politikası üzerine kurulmuş.
OSMANLI ORDU TEŞKİLATI OSMANLI ORDUSU OSMANLI ORDUSU OSMAN BEY DÖNEMİNDE DÜZENLİ BİR ORDUYA SAHİP DEĞİLDİ.OSMANLININ ASKERİ GÜCÜNÜ GÖNÜLLÜ BİRLİKLER.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
Osmanlı Siyasi Tarihi (Kuruluş ve Yükseliş Dönemi)
17. YÜZYIL OSMANLI DEVLETİ DURAKLAMANIN İÇ VE DIŞ NEDENLERİ.
UZMAN ASKERLİĞİN VE SADAKATİN ADI: KAPIKULLARI
+. KONULAR Osmanlıda Sefer Hazırlığı Sefer-i Hümayun.
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞ DÖNEMİ HAZIRLAYAN : HASAN BASRİ POLAT
1)- Bursa alındı(1326) 2)- Maltepe (Palekanon) Savaşı (1329) yapıldı. 3)- İznik ve Kocaeli fethedildi. 4)- Karesioğulları Beyliği Osmanlılara katıldı.
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

1

Osmanlı Devleti kurulduğunda ORDUsu nasıldı? Savaş bittiğinde herkes işinin başına dönerdi. Zamanla sınırların genişlemesiyle birlikte hazır olan DÜZENLi ORDUya ihtiyaç duyulmaya başladı.

ilk Düzenli Ordu kimin döneminde kurulmuştur? Osmanlı Devleti‘nde ilk Düzenli Ordu kimin döneminde kurulmuştur? İLK DÜZENLİ ORDULAR Müsellemler Yayalar

Piyade Süvari Pençik Sistemi 'nin Uyg.Askeri Ocaklar Osmanlı Devleti zamanla sınırların genişlemesiyle, özellikle Balkanlara kadar uzanan bir devletin güçlü bir ordusu olmalıydı Kapıkulu Ocakları‘na özellikle Yeniçeri Teşkilatı‘na askerler PENÇiK SiSTEMi ile alınmıştır. Osmanlı Devleti bu doğrultuda I.Murat Dönemi ‘nde hangi gelişmeleri yaşamıştır ? Kapıkulu Ocakları ‘nda hangi ASKERİ BİRLİKLER vardı? Süvari Piyade Bu doğrultuda; Pençik Sistemi 'nin Uyg.Askeri Ocaklar

Pençik Sistemi Pençik Sistemi Devşirme Sistemi DEVŞiRME SiSTEMi ile Nasıl bir sistemdi ve nasıl çalışıyordu? Pençik Sistemi daha sonra neden kaldırılıp, yerine hangi sistem oluşturulmuştur? Pençik Sistemi nasıl işliyordu? DEVŞiRME SiSTEMi ile alınan çocuklardan akıllı olanlar, ENDERUN MEKTEBi‘ne giderken, diğerleri ise önce ACEMiOĞLANLAR OCAĞI‘na oradan da YENiÇERi TEŞKiLATI‘na alınırdı. DEVŞiRME SiSTEMi ile Müslüman olmayan ailelerin (Hıristiyan) 08-18 Yaşları arasındaki küçük çocukları ailelerinden izinle alınıp yetiştiriliyordu… 1363 Yılında çıkarılan PENÇİK KANUNU ‘na göre “Savaşta esir alınan Genç Esirler“in 1/5‘i orduya alınıyordu… Belli bir eğitimden geçen genç esirler, daha sonra YENİÇERİ TEŞKİLATI‘na dahil oluyordu. PENÇiK SiSTEMi, bir takım sakıncalarından dolayı (Savaşta alınan esirlerin azalması, Osmanlı Ordusu’na adapte olamama v.b.), II.Murat Dönemi‘nde kaldırılmış, Yerine DEVŞiRME SiSTEMi oluşturulmuştur. ACEMİOĞLAN,Yeniçeri Teşkilatı’na asker yetiştiren ocaktır.

3 Ay‘da bir ULUFE denen maaşlarını alırlardı. Kapıkulu Askerleri‘nin belki de en önemlisi olan YENiÇERi TEŞKiLATI‘nı tanıyalım. Evlenmezler ve Askerlik dışında uğraşmazlardı. 3 Ay‘da bir ULUFE denen maaşlarını alırlardı. Yaya olarak savaşırlar ve padişahın yanında bulunurlardı Kapıkulu Askerleri‘nin en kalabalık grubu olan YENiÇERi TEŞKiLATI, I.Murat Dönemi‘nde kurulmuştur.

Top, top mermisi yapmak ve bunları kullanmakla görevliydi. Kapıkulu Askerleri‘nin diğer kısımlarını tanıyalım. Acemi Ocağı  Kapıkulu askerlerinin ilk eğitimlerini aldıkları kısımdır. Cebeci Ocağı Silahların temin edilmesi, korunması ve cepheye götürülmesiyle görevlidirler. Topçu Ocağı Top, top mermisi yapmak ve bunları kullanmakla görevliydi. Osmanlılar’da İlk Top, I.Murat Zamanında I.Kosova Savaşın da kullanılmıştır.

Kapıkulu Askerleri‘nin diğer kısımlarını tanıyalım. Top Arabacıları Ocağı Kapıkulu Askerleri‘nin diğer kısımlarını tanıyalım.  Topların sefer yerine taşınmasından sorumludur. Humbaracılar Ocağı  Dinamitlerin ve bombaların yapım ve kullanımından sorumludur. Lağımcı Ocağı  Kale kuşatmalarında mevzi ve tünel kazarak kalenin kuşatılmasını sağlar. Sakalar  Savaşta askerlerin su ihtiyacını karşılamaktan sorumludurlar.

Savaş sırasında padişah çadırını Kapıkulu Askerleri‘nin diğer kısımlarını tanıyalım. Sipahlar ve Silahtarlar Savaş sırasında padişah çadırını korumakla görevliydi. Sağ ve Sol Ulufeciler Savaş sırasında Saltanat Çadırlarını taşımak ve korumakla görevliydiler. Sağ ve Sol Garipler Savaş sırasında, Ordunun ağırlıklarını ve hazineyi taşımak ve korumakla görevliydiler.

TIMARLI SiPAHiLER‘in ne gibi Savaş zamanlarında orduya katılan Tımarlı Sipahiler, savaş dışında KÖY iŞLERi ile uğraşırlardı. Osmanlı Devleti ‘nde kırsal yerlerde güvenliğin sağlanması amacıyla I.Murat Dönemi‘nde TIMARLI SİPAHİLER oluşturulmuştur. TIMARLI SiPAHiLER‘in ne gibi özellikleri vardı? Köylülerden alınan vergi geliri karşılığında ASKER (Cebulu-Zırhlı Atlı Asker) yetiştirirlerdi. Devletten belli bir MAAŞ almazlardı. Osmanlı Devleti‘nin en önemli Atlı Askeri Kuvveti durumundaydı.

TIMARLI SiPAHiLER‘in masrafı devlete bağlı bulundukları TIMAR SiTEMi nasıl işlemekte idi? TIMARLI SiPAHiLER‘in masrafı devlete Buna göre, YÜK OLMADIGI gibi, hiçbir masraf olmaksızın devletin asker ve at ihtiyacı karşılanıyordu… Tımar Sistemi‘nde devlet, Kırsal yerlerdeki boş arazileri o yörenin yerli köylülerine işletmesi karşılığında bedelsiz veriyordu. Köylüler, yıl boyunca ekip biçtikleri ürünlerden elde ettikleri gelirin %10‘nu, Devlet Memuru aracılığı ile o bölgede görev yapan Tımarlı Sipahiler‘e ulaştırıyordu… Tımarlı Sipahiler, kendilerine ulaşan bu %10 ‘luk vergi geliri ile; Köyün güvenliğini sağlıyor, Osmanlı Ordusu‘na Atlı Asker yetiştiriyor, Savaş zamanında Osmanlı Ordusu‘na katılıyor, Osmanlı Ordusu‘nun At ihtiyacını karşılıyordu.

Tımar Sistemi ‘nde köylülere hangi şartlarda toprak verilmiştir?

Osmanlı Devleti‘nde diğer önemli Askeri Birimlere bakalım Akıncılar Devletin sınır boylarında bulunurlar. Düşman ülkeye keşif ve akınlar yaparak hedefleri yıpratırlardı. Azaplar Masrafları kendi şehir ve kasaba halkınca karşılanan gönüllü ön saflarda yer alan yaya kuvvetlerdi. Deliler Düşmana korkusuzca saldırmaları ve giyimleri nedeniyle "deli" olarak adlandırılmışlardır.

Sınırdaki kasaba ve şehirleri korumakla görevliydiler. Osmanlı Devleti‘nde diğer önemli Askeri Birimlere bakalım Gönüllüler Sınırdaki kasaba ve şehirleri korumakla görevliydiler. Beşliler Her beş haneden bir kişi alınarak oluşturulan bu birlikler sınırdaki kalelerin korunmasında görevlendirilirdi. Yaya ve Müsellemler Ordunun önünde giderek yolları ve köprüleri onarırlardı.

YARDIMCI KUVVETLER Bir savaş zamanında bağlı hükümetlerin (Kırım, Eflak-Boğdan) askerleri de Osmanlı ordusuna yardım ederlerdi. Bunlar içinde en önemlisi Kırım kuvvetleriydi. Osmanlı Devleti‘nde diğer önemli Askeri Birimlere bakalım

Osmanlı‘da İlk Donanma Osmanlı Devleti ayrıca DONANMA‘ya da büyük bir önem vermiştir. ----------------- Buna göre, Osmanlının Donanma Alanı‘ndaki süreci belirtiniz Osmanlılar, İlk Deniz Savaşları‘nı Çelebi Mehmet Dönemi‘nde Venedikliler ile yapmış ancak yenilmişlerdir. Osmanlı‘da İlk Donanma Orhan Bey zamanında KARESİOĞULLARI Beyliği‘nin alınması ile oluşturulmuştur. Yıldırım Bayezid Dönemi‘nde Donanma gelişmeye başlamış ve bu dönemde bir takım adalara seferler düzenlenmiştir.

Osmanlı Ordusu Sunum Testi

Soru-1

Soru-2

Soru-3

Soru-4

Osmanlı Ordusu’nu Yönetme Soru-5