Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TOPRAKTAN GELEN YAŞAM.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TOPRAKTAN GELEN YAŞAM."— Sunum transkripti:

1 TOPRAKTAN GELEN YAŞAM

2 Topraktan Gelen Yaşam Toprağın insan yaşamında büyük önemi vardır ihtiyacımız olan birçok ürünü topraktan karşılarız. Cumhuriyet ilk döneminde halkımızın %75 i tarımla uğraşırken günümüzde bu oran %30 lara kadar düşmüştür bu durumun temel sebebi sanayi faaliyetlerinin gelişmiş olmasıdır.

3 Tarıma Destek Veren Kuruluşlar
Tarıma Destek Veren Kuruluşlar -Ziraat Bankası -Tarım Kredi kooperatifleri -Devlet su işleri -Tarım satış kooperatifleri -Ziraat Odaları

4 Tarihte Toprak Yönetimi
MÖ : Hititlerde toprak devletindi.Kral bu toprakları üretim yapılması için komutanlara ve valilere vermiştir.Komutanlar savaş durumunda besledikleri askerlerle savaşa katılmışlardır. Orta Çağ da : Orta çağda Avrupada topraklar genelde dere bey yöneticilerinindi.Halk bu topraklarda çalışır çalışmaları karşılığın dada ücret alırlardı.Çalışanlar küçük topraklar alabilirdi Selçukluda: Selçukluda topraklar ikta sistemine göre yönetilmiştir. İkta Sistemi: Devlet topları komutanların emrine verilmiş komutanlarda karşılık olarak devlete asker beslemiştir bu sistemi ikta sistemi denilmiştir.

5 İkta Sisteminin Faydaları
Merkez ordusu güçlenmiştir İkta topraklarındaki üretim denetim altına alınmıştır Devletin önemli gideri karşılanmıştır

6 Osmanlı Devletinde : Osmanlı devletinde toprak yönetimi üçe ayrılmıştır. 1)Has:geliri en yüksek arazidir.Padişah yakınlarına ve önemli devlet adamlarına verilmiştir 2)Zeamet:Subaşı kadı gibi orta dereceli devlet adamlarına verilmiştir 3)Tımar:Savaşta yararlılık gösteren komutanlara verilmiştir Tımar sistemi: Osmanlı devleti Selçuklu devletindeki ikta sistemini dahada geliştirerek tımar sistemini ortaya çıkarmıştır

7 TIMAR SİSTEMİ Tımar Sisteminin Faydaları -Üretimdeki devamlılık sağlanmıştır -Hazineden para çıkmadan güçlü bir ordu oluşturulmuştur -Sipahilerin olduğu topraklarda huzur sağlanmış vergiler düzenli bir şekilde alınmıştır da tanzimat fermanıyla tımar sistemi kaldırılmıştır.

8 KAYNAKÇA

9 HAZIRLAYANLAR GİZEM AKINCI 527 Meryem AKINCI 115 ÖĞRETMEN Ahmet TEKTAŞ


"TOPRAKTAN GELEN YAŞAM." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları