AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
8. SINIF 3. ÜNİTE BİLGİ YARIŞMASI
Advertisements

NOKTA, DOĞRU, DOĞRU PARÇASI, IŞIN, DÜZLEMDEKİ DOĞRULAR
Onkoloji Destek Paketi
BİR UZMANLIK SEÇENEĞİ OLARAK AİLE HEKİMLİĞİ
Ürolojide Uzmanlık Sonrası Doktora Eğitiminin Yararları
Hacettepe üniversİtesİ hastanelerİ Tip bİlİşİmİ derneğİ başkani
ÖZEL HASTANELERDE ÖZEL SAĞLIK SİGORTASININ İŞLEYİŞİ VE SORUNLARI
İKİNCİ BASAMAK SAĞLIK KURULUŞLARINDA ACİL SERVİSLERİN GÜNCEL DURUMU
BAKIŞ AÇISI.
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
Daire Başkanı Dr.Ünal HÜLÜR.
ULUDERE İLÇE BİRİNCİ BASAMAK
HASTANELER ARASI NAKİLLER
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
3 Sağlık Kurumları.
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
Bebek ve çocuk İzlemlerİ
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Tuzla Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri İlerleme ve Değerlendirme
Yarbaşı İlköğretim Yarbaşı İlköğretim.
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği
Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
20. Sağlık insangücü planlaması
ÇALIŞAN SA Ğ LI Ğ I B İ R İ M İ Akdeniz Üniversitesi Hastanesi.
Sağlık Hizmetleri İçinde Hastanelerin Yeri Prof. Dr. Necati Dedeoğlu.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU BAŞKANLIĞI 0-6 Yaş Çocuğun Psikososyal Gelişimini Destekleme Programı (ÇPGD)
TOPLUM TEMELLİ RUH SAĞLIĞI HİZMETLERİ Prof. Dr. Medaim Yanık
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlık Hizmetlerine Ulaşım Sınıf 2,
Hastalık ve Mortaliteyi Azaltmada Genel Sağlık Kontrolleri Dr. Mustafa Kürşat ŞAHİN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
Aile Hekimliğinin Tanımı ve İlkeleri
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TARİHÇESİ
1 Kapsamlı Sağlık Bakımı Prof. Zekeriya Aktürk Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
PERİYODİK SAĞLIK MUAYENESİ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE ÖZELLİKLERİ
22 – 24 Aralık 2010 Antalya Aile Hekimli ğ i De ğ erlendirme Toplantısı 1 AİLE HEKİMLERİ ÇALIŞMA GRUBU SORUN VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ.
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
Dünyada ve Türkiye’de Aile Hekimliği
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Yönetim ve Organizasyonu
Toplama Yapalım Hikmet Sırma 1-A sınıfı.
SAYILAR NUMBERS. SAYILAR 77 55 66 99 11 33 88.
DOKTOR DOKTOR NEDİR, NE İŞ YAPAR DOKTOR NASIL OLUNUR DOKTORUN MAAŞLARI
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ: NEDEN VE NASIL? Çankaya Belediyesi Örneği
ADIYAMAN’DA ÇOCUĞUN PSİKOSOSYAL GELİŞİMİNİ DESTEKLEME PROGRAMI
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
KÜTAHYA HALK SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Tarım İşçisi Kadınlarda Yaş İzlemi
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Ayaktan Tedavilerde Ödeme
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
KILIÇARSLAN ORTAOKULU MESLEK TANITIM GÜNLERİ
ULUSAL SAĞLIK BİLGİ SİSTEMİ VİZYON PAYLAŞIM TOPLANTISI 20 NİSAN 2007 ANKARA MİNİMUM SAĞLIK VERİ SETİ (MSVS) SONER KIRICI BİLGİ ve YÖNETİM SİSTEMLERİ DANIŞMANI.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Sağlık hizmetleri 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
T.C. TEKİRDAĞ VALİLİĞİ Halk Sağlığı Müdürlüğü
Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinik Stajı
MEDİKOSOSYAL MERKEZİ.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
Ders : Sosyal Bilgiler Öğretmen : Medine Şahin Sınıf: 6(YDA)B No:121 Adı Soyadı : Beyza Özkan.
Abdullah Alper ERTEM Enver AYDOĞAN
Sunum transkripti:

AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR Yrd. Doç. Dr. Yasemin ÇAYIR Aile Hekimliği

Amaç ve Hedefler Amaç; Aile hekimliğinde sık görülen hastalıkların morbidite paternleri hakkında bilgi vermek Hedefler; Bu ders sonunda öğrenciler; 1- Aile hekimliği uzmanlığının Türkiye’deki güncel durumunu açıklayabilmeli 2- Aile hekimliği pratiğinde morbidite paterninin hastanelerden neden farklı olduğunu açıklayabilmeli 3- Aile hekimliği pratiğinde sık görülen hastalıkları sayabilmeli 4- Aile hekimliği uzmanlığının sağlık hizmetlerindeki önemini savunmalı

Aile Hekimi Bireylerin ve aile fertlerinin ikamet yerlerinin yakınlarında ya da kolaylıkla ulaşabilecekleri bir yerde bulunan, ilk başvuracakları, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini, yaş, cinsiyet ve hastalık ayrımı yapmaksızın, her kişiye kapsamlı ve devamlı olarak vermekle yükümlü, gerektiği ölçüde gezici sağlık hizmeti de veren hekimdir.

Aile Hekimliğinde Güncel Durum 2010 yılı sonu itibariyle tüm ülkede aile hekimliği uygulamasına geçilmiş olup; yaklaşık 3500 nüfusa 1 aile hekimi düşmektedir.

Aile Hekimliğinde Güncel Durum Türkiye’de 45 tıp fakültesinde aile hekimliği ana bilim dallarında lisans ve lisans üstü eğitim verilmektedir. Ülkemizde yaklaşık 2000 aile hekimliği uzmanı ve 1500 asistan var. ABD’ de 200 000’ e yakın aile hekimliği uzmanı var.

Aile Hekimliğinde Güncel Durum Günümüzde aile hekimliği uzmanları, aile sağlığı merkezleri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri, üniversite ana bilim dalları, özel hastaneler ve özel sektörde hizmet vermektedir.

Hasta ama doktora gitmez %50 Sağlık İhtiyacı Sağlık hizmeti sunma 3. Bas.%0,01 2. Bas. %1 Sağlık hizmeti sunma 1. Basamak %24 Sağlık hizmeti sunma Hasta ama doktora gitmez %50 Sağlığı destekleme, tarama Sağlam %25 Sağlığı iyileştirme

Aile Sağlığı Merkezi Hizmetleri Kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetleri sunar Kendisine kayıtlı kişileri bir bütün olarak ele alıp, kişiye yönelik koruyucu, tedavi ve rehabilite edici sağlık hizmetlerini sunar Sağlıkla ilgili olarak kayıtlı kişilere rehberlik yapar, sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı ve aile planlaması hizmetleri verir.

Aile Sağlığı Merkezi Hizmetleri Kendisine kayıtlı kişilerin ilk değerlendirmesini yapmak için altı ay içinde ev ziyaretinde bulunup veya kişiler ile iletişime geçer. Kayıtlı kişilerin yaş, cinsiyet ve hastalık gruplarına yönelik izlem ve taramaları (kanser, kronik hastalıklar, gebe, loğusa, yenidoğan, bebek, çocuk sağlığı, adölesan, erişkin, yaşlı sağlığı ve benzeri) yapar.

Aile Sağlığı Merkezi Hizmetleri Periyodik sağlık muayenesi yapar, Tetkik hizmetlerinin verilmesini sağlar. Kendisine kayıtlı kişileri yılda en az bir defa değerlendirerek sağlık kayıtlarını günceller.

Aile Sağlığı Merkezi Hizmetleri Evde takibi zorunlu olan özürlü, yaşlı, yatalak ve benzeri durumdaki kendisine kayıtlı kişilere evde veya gezici/yerinde sağlık hizmetlerinin yürütülmesi sırasında kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak tanı, tedavi, rehabilitasyon ve danışmanlık hizmetlerini verir. Aile sağlığı merkezi şartlarında tanı veya tedavisi yapılamayan hastaları sevk edip, sevk edilen hastaların geri bildirimi yapılan muayene, tetkik, tanı, tedavi ve yatış bilgilerini değerlendirir, 2. ve 3. basamak tedavi ve rehabilitasyon hizmetleri ile evde bakım hizmetlerinin koordinasyonunu sağlar.

Aile Sağlığı Merkezi Hizmetleri Gerektiğinde hastayı gözlem altına alarak tetkik ve tedavisini yapar. Entegre sağlık hizmetinin sunulduğu merkezlerde gerektiğinde hastayı gözlem amaçlı yatırarak tetkik ve tedavisini yapar. Aile sağlığı merkezini yönetir, birlikte çalıştığı ekibi denetler ve hizmet içi eğitimlerini sağlar.

Aile hekimlerine yıllık müracaat sayısı kişi başına 2,5-7 arasındadır. Aile hekimi hastasını en az yılda iki kez görür. Bu durum hastalıkların toplumdaki gerçek yaygınlığını saptamak için mükemmel bir fırsat sağlar.

Yıllara göre kişi başı müracaat sayısı

Yıllara göre hastane müracaat sayısı

Yıllara göre yatan hasta sayısı

Yıllara göre birinci basamağa müracaat sayısı

Yıllara göre birinci basamağa müracaat sayısı grafiği

Yıllara göre birinci basamakta sevk oranı

Aile Hekimliğinde Sık Karşılaşılan Hastalıklar 1-Esansiyel Hipertansiyon 2. Rutin infant ve çocuk muayenesi 3. Akut ÜSYE 4. Artropati ve ilişkili hastalıklar 5. Kanserler 6. Diabetes mellitus 7. Spinal hastalıklar 8. Romatizmal hastalıklar 9. Genel fizik muayene 10. Tarama muayeneleri 11. Gebelik 12. Jinekolojik muayene 13. AOM 14. Astım 15. Lipid metabolizma bozuklukları 16. Kronik sinusit 17. Kalp hastalıkları 18. Akut farenjit 19. Alerjik rinit 20. Takipler Cherry DK, Woodwell DA, Rechtsteiner EA. 2005 Summary: National Ambulatory Medical Care Survey. National Center for Health Statistics, Advance Data Vital Health Statistics. No 387. Washington, DC, US Government Printing Office, 2007.

Türkiye’de Ölüm Nedenleri Türkiye Ulusal Düzeyde Ölüme Neden Olan İlk 20 Hastalığın % Dağılımı (UHY-ME Çalışması, 2000, Türkiye)

Türkiye’de Ölüm Nedenleri Türkiye Ulusal Düzeyde Ölüm Sayılarının Temel Hastalık Grupları ve Cinsiyete Göre Dağılımı (UHY-ME Çalışması, 2000,Türkiye)

Kentsel Alanda Ölüm Nedenleri Türkiye Kentsel Alanda Ölüm Sayılarının Temel Hastalık Grupları ve Cinsiyete Göre Dağılımı (UHY-ME Çalışması, 2000,Türkiye)

Kırsal Alanda Ölüm Nedenleri Türkiye Kırsal Alanda Ölüm Sayılarının Temel Hastalık Grupları ve Cinsiyete Göre Dağılımı (UHY-ME Çalışması, 2000, Türkiye)

Birinci Basamağın Önemi Aile hekimleri, hastalıklarla toplumda gerçek görülme sıklığına göre karşılaşmaktadırlar. Birinci basamak sağlık hizmetleri ne kadar kaliteli ve verimli ise genel sağlık hizmetleri o kadar kaliteli ve verimlidir. Birinci basamağın kuvvetlenmesi ile sağlık masraflarında azalma olacaktır.