Prof. Dr. Sedat ALTIN Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KALKINMA AJANSLARI ve KOORDİNATÖR İLLER
Advertisements

İZİN İRTİFAK İŞLERİ SIKÇA SORULAN SORULAR
Üretici firma sayısı 30 Sektörde istihdam edilen kişi sayısı yılı üretim miktarı Ton İhracatın üretime oranı %45-50 Üretim kapasitesi.
DEVLET VE MİLLİ GELİR.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi 1 BELEDİYELER ARASI ORTAKLIKLAR VE KARDEŞ KENT İLİŞKİLERİ: Türkiye’deki MİB’nin rolü.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 05 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
OSB’LERCE GERÇEKLEŞTİRİLEN PROJELER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ALİ YERLİ YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİR.
Avrasya’da Ekonomik İşbirliği İmkanları: Riskler ve Fırsatların Konsolidasyonu Mustafa Aydın Ankara, 30 Mayıs 2006 TOBB – Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi.
3 Sağlık örgütlenmesi ve sağlık bakanlığı
- LEASİNG -.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU « Yeni Kamu İhale Prosedürleri ve Araçları” Ankara 5-6 Şubat.
Soru: Ülkemizin sanayi ihracatında, ilk üç sırayı hangi Sektörler alır? Yanıt: Otomotiv( milyon $-%17,3) Hazır giyim( milyon $-%14,6) Kimya(
Company Logo. LOGO TÜRKİYE’NİN BÖLGESEL EKONOMİK ENTEGRASYON ARAYIŞLARI ÖZDEMİR AKBAL.
Hayrettin GÜNGÖR TBB Genel Sekreteri
KAMU ÖZEL ORTAKLIĞI Dr. Özgür Karacan.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
GÜNCEL EKONOMİK GELİŞMELER VE 2008 OCAK-HAZİRAN DÖNEMİ MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 10 Temmuz 2008 T.C. MALİYE.
TÜRKİYE EKONOMİSİNE GENEL BAKIŞ VE SON GELİŞMELER KEMAL UNAKITAN MALİYE BAKANI 5 Eylül 2008 T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
BÜTÇE AÇIKLARI.
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
ANKARA’DA SA Ğ LIK TUR İ ZM İ Ankara Valili ğ i İ l Sa ğ lık Müdürlü ğ ü Dr. Dursun AYDIN (Sa ğ lık Müdür Yardımcısı)
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
SERMAYE PİYASASINDA FAALİYET GÖSTERMESİNE İZİN VERİLEN DİĞER KURUMLAR
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
5393 say. Belediye Yasası.
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
2010 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Gerçekleşmeleri ve Beklentiler Raporu.
Döner Sermayelerin Yeniden Yapılandırılması Prof. Dr. Davut AYDIN ANADOLU ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ Mart 2010 Asya Thermal Resort Otel.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2008 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 3 Ocak 2008 – İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
Özel sektör işyerlerinde 6 ay süreyle İşbaşı Eğitim Programında (İEP) çalışacak kursiyerlere İŞKUR tarafından net asgari ücret ödenecektir.
TASARRUF Tasarruf Fonksiyonu
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
İŞLETMELERİN KURULUŞ SORUNLARI
İşletmeyi neden kurarız ?
PROJE BAŞLIĞI ENDÜSTRİYEL DANIŞMANAKADEMİK DANIŞMAN STAJYER Firma Logosu ‘’PTS Proje Posteri’’ Powerpoint şeklinde adresine.
Strateji Geliştirme Başkanlığı DÖNER SERMAYE DAİRE BAŞKANLIĞI.
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
Ali AFACAN Merkez Döner Sermaye Saymanlığı KAYNAKLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ VE NEMALANDIRMA Kamu Haznedarlığı Uygulaması Kamu Haznedarlığı Uygulamasının.
Devlet borçlanması-3.Hafta
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
Devletler aşağıda sıralanmış yöntemleri kullanarak hizmetlerin kamusal sunumundan uzaklaşmaktadırlar: 1)Kamusal hizmetlerin tamamen özel sektörün inisiyatifine.
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
MAKRO EKONOMİ 2. HAFTA.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
8. H AFTA İdari Sözleşmeler. H EDEFLER İdari sözleşmelerin tanımını yapacak. İdari sözleşmeleri, idarenin özel hukuk sözleşmelerinden ayıracak İdarenin.
İDARİ ve MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 2011 MALİ YILI BÜTÇE HAREKETLERİ.
İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Sunum İçeriği Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
SAĞLIK HİZMETLERİNİN SUNUMUNA YEREL YÖNETİMLERİN KATILIMI
MALİ POLİTİKALARIN KAMU HASTANELERİNE YANSIMALARI
EĞİTİMİN MALİYETİ VE FİNANSMANI
FİNANSAL KİRALAMA İŞLEMİ VE MUHASEBE KAYDI
İŞLETMELERİN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ
YENİLENEBİLİR ENERJİ YATIRIMLARININ FİNANSMANI ve TÜRKİYE UYGULAMASI
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
NEO LİBERAL POLİTİKALAR VE
Tıp Fakültelerinde ve Üniversite Hastanelerinde Durum Değerlendirmesi
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
R. Hakan Özyıldız Kamu bankacılığı R. Hakan Özyıldız
12. Hafta Ders İçeriğinin Başlıkları
Sunum transkripti:

Prof. Dr. Sedat ALTIN Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi Kamu-Özel Ortaklığı Prof. Dr. Sedat ALTIN Erzincan Üniversitesi Tıp Fakültesi

Çıkar Çakışmam Astra-Zeneca Novartis Boehringer İlaç Araştırma

Giriş 80 sonrasının ekonomik ve toplumsal örgütlenme biçiminde kamu hizmetlerinin üretiminde/sunumunda /yürütülmesinde geleneksel yöntemlerin (örneğin emanet gibi) giderek istisna haline geldiği, buna karşılık piyasadan temini temel alan alternatif yöntemlerin giderek kural haline dönüştüğü söylenebilir. Kamu hizmetlerinde üçüncü yol yaklaşımı olarak çeşitli biçimlerdeki ortaklık/işbirliği modelleri de alternatif yöntemler arasında sayılmaktadır

Özelleştirme Modelleri Yap- İşlet Yap- İşlet- Devret Yap- Kirala Kamu-Özel Ortaklığı (KÖO)

Kamu-Özel Ortaklığı (KÖO) bir kamu alımı mı, bir örgütlenme biçimi mi, hizmet sunma yöntemi mi, kamu hizmetlerinin özel kişilere gördürülme yöntemi mi, finansman yöntemi midir? KÖO sayılanların hepsinin bazı özelliklerini içeren şemsiye niteliğine sahip bir tanımlamadır.

Kamu-Özel Ortaklığı KÖO, kamu hizmetlerinin devletçe klasik yollardan temini ile, tüm hizmet temininin özel sektör aracılığı ile yapılmasının arasındaki yelpazede yeralan, devlet ve özel sektörün birlikte katılımını içeren tüm mal ve hizmet temini modellerini içeren bir üst kavramdır.

Kamu Özel Ortaklığı ►Öncelikle, KÖO projeleri uluslar arası yatırımcıları çektiği için ülkenin ekonomik büyüklüğü artmaktadır. ►Kamu kendi bütçesinden yapması gereken hizmet ve alt yapı projelerini özel sektörün finansmanı ile yaptığı için kamunun hizmet ve alt yapı projelerine yatıracağı finansmanı başka alanlarda kullanarak daha fazla hizmet sunması sağlanacaktır. ►KÖO projelerini de özel sektör yapacağı için piyasadaki cari İşlemler artacak, bu işlemlerden doğacak vergi ile de kamu gelirleri artacaktır. Kısaca, KÖO ülkenin ekonomik gelişiminin en önemli enstrümanlarından birisidir

KÖO uygulama alanları Ulaştırma (köprü, otoyol, havaalanı gibi) Belediye hizmetleri Eğitim Sağlık

Sağlıkta KÖO Dünya nüfusunun giderek artması sağlık ihtiyacını da artırmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak amacıyla KÖO sayesinde kamu kesimi vatandaşların talebini daha iyi karşılamak amacıyla yeni sağlık tesislerin kurulmasında veya yenilenmesinde özel sektörle ortak hareket etmektedir. İngiltere’de en çok KÖO yatırımı bu sektörde gerçekleşmektedir. Ülkemizde var olan bu ihtiyacı karşılamak amacıyla Sağlık Bakanlığı da KÖO’ye başvurmak için yakın geçmişte çalışmalar başlatmıştır.

KÖO tercihi, esas olarak iki temel ihtiyaçla gerekçelendirilmektedir: 1.Kamu hizmetlerinin örgütlenmesinde bütçe sınırlılıklarını/ kısıtlamalarını aşmada özel finansman desteğinin sağlanması 2. Özel sektörün işletme kapasitesinden ve tekniklerinden yararlanma KÖO, genellikle “kazan-kazan” formülü ile ifade edilmektedir . Buna göre kamu sektörü, büyük alt yapı yatırımlarına özel finansman sağlayarak harcama-borçlanma konusunda rahatlama elde ettiği ve teknoloji, bilgi ve beceri eksikliğini özel sektörden sağlayarak gidermesi; özel sektör, sermayesini riske atmadan geri dönüşü büyük ölçüde güvence altına alınmış bir yatırıma girmesi; yurttaşlar da büyük yatırımlara kısa sürede kavuşmaları ve ‘konforlu’ hizmet elde etmeleri nedeniyle kazanmaktadırlar

Kamu Özel Ortaklığı Modeli

Neden Kamu-Özel Ortaklığı

Sağlıkta KÖO Gelişimi Kamu/Halk Sektörü Devlet, harcamaların yüksekliği nedeniyle sağlık sektöründen çekilmek istemekte; Örneğin ülkemizde 2011’de GSMH’nın yaklaşık % 6,8’i Sağlık Bakanlığı bütçesi olarak verilmiştir. Bütçe imkanlarının % 70’i, insan kaynaklarına harcanmaktadır. Azalmış olan sermaye yatırımlarına öncülük etmelidir. -Low budget allocation has created serious imbalances in providing Curative care at secondary level & tertiary level Quality of care has gone down Basic health care facilities in remote areas -Paradigm shift in health needs of the community requires upgradation of current services at all levels Communicable diseases to Non-communicable diseases that has higher cost implications -Nominal cost recovery -Balancing between financing and service delivery is becoming difficult

Sağlık Harcamaları OECD (Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü) ve BRIC (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) ülkelerinde sağlık harcamaları 2010 ile 2020 yılları arasında yüzde 50 oranında artarak 71 trilyon dolara ulaşması bekleniyor. 2010 ve 2020 yıları arasında, OECD ve BRIC ülkeleri altyapı dışı sağlık harcamaları için 68,1 trilyon dolar harcayacaktır.

Dünyada KÖO İngiltere’de KÖO yoluyla yapılan yatırımların, toplam kamu yatırımlarına oranı % 20’lere ulaşmıştır* *OECD, Public-Private Partnerships, s. 28.

Sistem nasıl işliyecek

İhale Aşamaları

İhaleye esas olan çerçeve

Kanuni Dayanak

Yasa’ya göre KÖO, esas olarak “bir ihale ile belirlenecek gerçek veya özel hukuk tüzel kişilerine kırkdokuz yılı geçmemek koşuluyla belirli süre ve bedeli üzerinden kiralama karşılığı yaptırıl(ması)” uygulamasıdır. KÖO sadece kiralama karşılığı yapım işi ile sınırlı değildir. Örneğin KÖO uygulamasının özel şirketler açısından çekici özelliklerinden biri Hazineye ait taşınmazların bedelsiz devrinin mümkün olmasıdır.

KÖO uygulamasına ilişkin Yasa’da tanımlanan işler şunlardır: 1) Kira bedeli karşılığında sağlık tesisleri yapımı 2) Sağlık tesislerinin ve eklentilerinin bakımı, onarımı ve yenilenmesi işleri 3) Tıbbi destek hizmetlerinin sunumu 4) Tıbbi hizmetler dışındaki hizmetlerin sunumu 5) Tıbbi hizmetler dışındaki alanların işletilmesi 6) Sağlık tesislerindeki tüm tıbbi ekipmanlar ile mefruşatın sağlanması.

Yönetmelik 2006 yılında 3.7.2006 tarih ve 2006/10655 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile “Sağlık Tesislerinin, Kiralama Karşılığı Yaptırılması ile Tesislerdeki Tıbbi Hizmet Alanları Dışındaki Hizmet ve Alanların İşletilmesi Karşılığında Yenilenmesine Dair Yönetmelik” (KÖO Yönetmeliği) çıkarılmıştır.

Sağlık Sektöründe Yeni Bir Kavram

Şehir Hastanesindeki Ticari Alanlar

Şehir Hastaneleri

Ödeme Mekanizması

Dinlediğiniz için T E Ş E K K Ü R L E R

PAYLAŞILMAYAN SEVGİNİN BİR FAYDASI YOKTUR.