VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Gözlem Yrd. Doç. Dr. Cenk Akbıyık.
Advertisements

Veri Toplama Teknikleri
Yrd. Doç. Dr. Mehmet OKUTAN
Resimlerin Kullanımı.
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
İşletmelerde Eğitim İhtiyacının Belirlenmesi
OKUL ÖNCESİ DÖNEMDE KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
Nitel Araştırmalarda Görüşme
VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ
Bir konuda bilgi edinmek ya da problemi çözmek için araştırma yaparız. Veri toplamak ve bu verileri yorumlamak araştırma sürecinin başında gelir.
HALİL DEMİRSOY SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI Yrd. Doç. Dr. Suat ÇELİK.
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME DERSİ
MAĞDUR ÇOCUK İLE GÖRÜŞME TEKNİKLERİ
Anket Tekniği.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ
PISA (Programme for International Student Assessment)
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI UYGULAMALI DANIŞMANLIK EĞİTİMİ
DEĞERLENDİRME ARAÇLARININ GELİŞTİRİLMESİ
Öğretim Teknolojileri ve İletişim Süreci
Anket Geliştirme.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitimde Program Geliştirme Ölçme ve Değerlendirme Boyutu
SLIDE 1BBY208 – Bahar 2005 Betimleme Yöntemi Yaşar Tonta H.Ü. BBY yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/courses/spring2005/bby208/
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
Ş AH İ NBEY REHBERL İ K VE ARA Ş TIRMA MERKEZ İ. KAYNAŞTIRMA Kaynaştırma yoluyla eğitim nedir? Kaynaştırma yoluyla eğitim; özel eğitime ihtiyacı olan.
Erken çocuklukta gelişim
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri 6. Hafta- Örnekleme yöntemleri ve Anket Yrd. Doç. Dr. Bahadır Namdar Fen Bilgisi Eğitimi ABD.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ARAŞTIRMA tEKNİKLERİ SADİYE YILDIRIM
ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI
ANKET YÖNTEMİ.
KAYNAŞTIRMA.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
NİTEL ARAŞTIRMADA VERİ TOPLAMA ARAÇLARI-II
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ VE TEKNİKLERİ
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması GÖRÜŞME İ smail GÜLEÇ.
BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME. BÖLÜM 11 DEĞERLENDİRME.
EĞİTİCİ DRAMANIN TANIMI Drama konusunda, farklı uzmanlar çeşitli tanımlar yapmışlardır. Lindvaag ve Moen'in (1980), genel tanımlarına göre, eğitim amaçlı.
Öğretim Tasarımı Problem Analizi ve İhtiyaç Değerlendirme.
Yazışma Yazılı iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir. Mektup, anket, yazılı testler yazışma örnekleridir. Öteki tekniklere göre kolay ve ucuz olabilmektedir.
VERİ TOPLAMA ARAÇLARI ANKET FORMU DÜZENLENMESİ.  Anket: Bilgi toplamak için biçimlendirilmiş veri formları…  Bilginin doğruluğu soruların niteliğine.
STAJ İŞLEMLERİ T.C. HİTİT ÜNİVERSİTESİ
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
SOSYAL BİLGİLERDE BECERİ EĞİTİMİ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ ÜNİTE 6
Bilimsel Araştırma Yöntemleri Verilerin Toplanması ANKET
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
VERİLERİN TOPLANMASI Doç. Dr. Ender DURUALP.
Okul Deneyimi Dersi Eser Çeker (Uz.).
Özel Gereksinimli Çocuklar
Gözlem Gözlemin bilimde üçlü bir rolü vardır. a) Bilimin kalkış noktasıdır. Olgular arasındaki ilişkilerin kurulmasına yarayan ilk bilgilerin kaynağıdır.
Deney Bilimsel bir gerçeği kanıtlamak için yapılan deneyler, bilimsel olayların çocuklar tarafından somut bir şekilde yapılmasını sağlamakta ve çocukların.
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
Sosyal Hizmet Mesleğine İlişkin Etik Sorumluluklar
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE ARAŞTIRMA (YÜKSEK LİSANS)
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
Erken Çocukluk Döneminde Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖDE6024 DAVRANIŞ BİLİMLERİNDE İLERİ ARAŞTIRMA
Veri Toplama Araçları Anket, Gözlem vb.
Özel Eğitime Gereksinimi Olan Öğrenciler ve ÖZEL EĞİTİM
Sunum transkripti:

VERİ TOPLAMA TEKNİKLERİ Belgesel Tarama Gözlem Görüşme Yazışma (Anket)

GÖZLEM Gözlem “bir şeyi iyi anlamak için onun kendi kendine meydana çıkan türlü belirtilerini gözden geçirmektir.”

GÖZLEMİN ÖZELLİKLERİ Yalnızca göz ile değil, tüm duyu organları ile yapılabilir. Ek olarak gözlem araçları da (metre, mikroskop, teleskop gibi) kullanılabilir. Gözlenilenler kendi doğal ortamlarında bulunurlar. Gözlemci ve gözlenen olmak üzere iki taraf vardır.

Fiziki Yakınlık ile İlgili Sınıflama Dışarıdan gözlem Katılarak gözlem GÖZLEMİN TÜRLERİ Fiziki Yakınlık ile İlgili Sınıflama Dışarıdan gözlem Katılarak gözlem

Süreklilik ile İlgili Sınıflama GÖZLEMİN TÜRLERİ Süreklilik ile İlgili Sınıflama Sürekli gözlem (az rastlanır olgular içindir) Aralıklı gözlem

GÖZLEM KILAVUZU Gözlem ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştırmak amacı ile geliştirilen ve gözlem boyunca kullanılan araçtır.

GÖZLEMDE OLASI YANILGI KAYNAKLARI Gözlemcinin duyu organlarının yetersizliği ve yanlılığı Gözlenen ünitelerin uzaklığı Gözlemci-gözlenen etkileşimi

GÖZLEMİN KUVVETLİ YÖNÜ Doğal belirtilerin gözlenmesi sayesinde daha yansız veri toplanabilmesi

GÖZLEMİN ZAYIF YÖNLERİ Uzun süre gerektirir. İyi yetişmiş gözlemciye ihtiyaç duyulur. Pahalı bir yöntemdir.

Görüşme “sözlü iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.”

GÖRÜŞMENİN ÖZELLİKLERİ Yüz yüze yapılabileceği gibi telefonla, görüntülü telefonla, ses ve görüntü kaydedicilerle de yapılabilir. Görme ve işitme engellilerle simgesel iletişim yoluyla da yapılabilir. İşbirliği sağlamak veya tedavi amacıyla da yapılabilir.

Katılanların Sayısı ile İlgili Sınıflama GÖRÜŞMENİN TÜRLERİ Katılanların Sayısı ile İlgili Sınıflama Grupça görüşme Bireysel görüşme

Görüşülmek İstenen Kişi ile İlgili Sınıflama GÖRÜŞMENİN TÜRLERİ Görüşülmek İstenen Kişi ile İlgili Sınıflama Liderlerle görüşme Uzmanlarla görüşme Halk ile görüşme

Uygulanan Kurallarla ile İlgili Sınıflama GÖRÜŞMENİN TÜRLERİ Uygulanan Kurallarla ile İlgili Sınıflama Yapılanmış görüşme Yapılanmamış görüşme (Her ikisinin karması tercih edilmektedir.)

GÖRÜŞME SORULARI Kolay anlaşılır nitelikte olmalıdır. Varsayımsız olmalıdır. Kaynak kişinin bilgisini aşmamalıdır. Yansız olmalıdır.

GÖRÜŞME KILAVUZU Görüşmecinin uyması gereken önemli kuralları hatırlatıcı, görüşme sorularını içeren ve verilerin kaydedilmesini kolaylaştıracak biçimde hazırlanmış araçtır.

GÖRÜŞME KILAVUZUNDAKİ SORULARIN SIRALANMASI İlk sorular ilginç ve cevaplaması kolay olmalıdır. Sorular genelden özele doğru sıralanmalıdır. Sorular ilgilerine göre kümelendirilmiş olmalıdır. Bitiş soruları kaynak kişide başarı duygusu bırakmalıdır.

GÖRÜŞMEDE OLASI YANILGI KAYNAKLARI Görüşmecinin algılama yetersizliği ve yanlılığı Kaynak kişinin yanlılığı Görüşmeci-görüşülen etkileşimi

GÖRÜŞMENİN KUVVETLİ YÖNLERİ Esneklik Geri beslemenin anında işleyebilmesi Cevaplarda bireyselliğin korunması Cevaplama oranının yüksekliği

GÖRÜŞMENİN ZAYIF YÖNLERİ Yanlılığa açık bir yöntemdir. Pahalı ve zaman alıcıdır.

Yazışma “yazılı iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.” YAZIŞMA (ANKET) Yazışma “yazılı iletişim yoluyla veri toplama tekniğidir.”

YAZIŞMA TÜRLERİ Anket Test Mektup

ANKET SORULARI Kolay anlaşılır nitelikte olmalıdır. Varsayımsız olmalıdır. Kaynak kişinin bilgisini aşmamalıdır. Yansız olmalıdır. Olabildiğince kapalı uçlu olmalıdır.

Sunuş mektubu Form Yönerge ANKETİN BÖLÜMLERİ Sunuş mektubu Form Yönerge

SUNUŞ MEKTUBU Kısa olmalıdır. Araştırmanın amacı kısaca yer almalıdır. Kaynak kişilere olan ihtiyaç vurgulanmalıdır. Cevapların gizliliği vurgulanmalıdır. Mümkünse araştırma sonucunun özetinin gönderilebileceği vurgulanmalıdır. Cevaplama süresi belirtilmelidir. Araştırmanın süresinden bahsedilmelidir. Mümkünse kaynak kişinin adına yazılmalıdır. Mümkünse kaynak kişilerin sevebileceği bir kişiye imzalattırılmalıdır.

FORM Görünüşü güzel olmalıdır. Soruların cevaplandırılmasını kolaylaştırmalıdır. Veri işlemeyi kolaylaştırmalıdır. Gerektiğinde kullanılmak üzere ek açıklamalar için boşluklar bulundurmalıdır.

YÖNERGE “Sunuş mektubu” ile “form” arasında yer alan ve soru türleri belirtilerek nasıl doldurulacağı örneklerle gösterilen açıklamalardır.

ANKET SORULARIN SIRALANMASI İlk sorular ilginç ve cevaplaması kolay olmalıdır. Sorular genelden özele doğru sıralanmalıdır. Sorular ilgilerine göre kümelendirilmiş olmalıdır. Bitiş soruları kaynak kişide başarı duygusu bırakmalıdır.

ANKETTE OLASI YANILGI KAYNAKLARI Ankette iyi anlaşılmayan veya yanlış anlaşılan soruların bulunabilmesi Cevap vermeyenlerle verenler arasında önemli bir farkın olup olmadığının bilinmemesi

ANKETİN KUVVETLİ YÖNLERİ Geniş bir gruba kısa sürede uygulanabilmesi Kolay ve ucuz olması

ANKETİN ZAYIF YÖNLERİ Sorulara, ayrı kişilerce ayrı anlamlar verilebilmesi. Dönüş oranının düşüklüğü.