Kamuda e-Belge Çalışmaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

KİLİS 7 ARALIK ÜNİVERSİTESİ

Gelir İdaresi Başkanlığı Uygulamalarında GELİR İDARESİ DAİRE BAŞKANI
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ GENEL SEKRETERLİĞİ
Doç.Dr. Kürşat Çağıltay ODTÜ
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Millî Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü
Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
Kamu Kurumlarında e-imza’nın Kullanım Alanları E-imza Kullanımının Yaygınlaştırılması Güvenli e-imza Kullanımı Kâmuran YÜCEL T.C. Başbakanlık Bilgi İşlem.
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı
KONTROL ORTAMI Defterdarlıklar İç Kontrol Eğitimi 10 Mart-27 Nisan 2013 Strateji Geliştirme Başkanlığı 1.
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
Başbakanlık e-Kurum Projesi 18 Ocak 2010 Dr. Nihat YURT Başbakanlık EKG.
Strateji Geliştirme Başkanlığı
EBYS Elektronik Belge Yönetim Sistemi
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
İÇ KONTROL STANDARTLARI. İÇ KONTROL 5018 sayılı Kamu Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 55. maddesinde İç Kontrol idarenin amaçlarına, belirlenmiş.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve
DEVLET ARŞİVLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRONİK BELGE YÖNETİM SİSTEMİ BİLGİLENDİRME VE GENEL DEĞERLENDİRME TOPLANTISI.
İL DÜZEYİNDE KAMU KURUM VE KURULUŞLARININ YÜRÜTTÜKLERİ FAALİYETLERİN STRATEJİK PLAN VE PERFORMANS PROGRAMLARINA UYGUNLUĞUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRME RAPORU.
PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLAMA SÜRECİ
T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI
MALİ YÖNETİM VE KONTROL ALANINDA YAŞANAN GELİŞMELER VE HEDEFLER Mehmet BÜLBÜL Maliye Bakanlığı Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı 1 Mayıs.
Biyosidal Ürünlerin İmalat Yerleri Hakkında Taslak Yönetmelik
STANDART DOSYA PLANI.
YARIN SİZDEYİZ PROJESİ
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
T.C. İZMİR VALİLİĞİ İl Millî Eğitim Müdürlüğü YÖNETİCİLİK FORMASYONU (BİÇİMLENME) KAZANDIRMA EĞİTİMİ.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
DENETÇİ İŞE BAŞLAMA. Bakanlığımızın Tarih ve 1315 sayılı yazısına istinaden denetçi, kontrol elemanı ve yardımcı kontrol elamanlarının yapı.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 2 DEA Süreci – Önerilen Yönetmelik ve Rehber.
Gündem Belge, herhangi bir bireysel veya kurumsal fonksiyonun yerine getirilmesi için alınmış veya fonksiyonun sonucunda üretilmiş, * içerik, * ilişki.
SANAL DEVLET.
TÜRKİYE’DE E (i)-DÖNÜŞÜM.
Ulusal Yeterlilik Ulusal yeterlilik; yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirmelerle tespit edilen ve MYK (Mesleki Yeterlilik.
Strateji Geliştirme Başkanlığı PERFORMANS PROGRAMI HAZIRLIKLARI VE İZLEME SÜRECİ 25 Kasım 2014 Antalya Coşkun KARAKOÇ İl Planlama Uzmanı.
KAYSERİ İLE OKUMAK PROJESİ
Merkezî yönetim bütçesinin hazırlanması
e-YAZIŞMA PROJESİ T.C. Kalkınma Bakanlığı Ekim 2014
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
ATIK YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17 E-Ticaret Güvenlik Sertifikasyonu ve Hukuksal Düzenlemeler 1 Çalışma Grubu ve Ötesi Kamu Hizmetlerinde.
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Selman SOLHAN
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
TÜRKİYE’DEKİ İÇME SUYU KAYNAKLARININ VE ARITMA TESİSLERİNİN
Elektronik Belge Yönetim Sistemi ve Elektronik İmza Kasım 2015 Elektronik Belge Yönetim Sistemi Proje Sorumlusu Cumali YAŞAR.
FEN DAİRESİ BAŞKANLIĞI ATILIM İYİLEŞTİRME TAKIMI.
E-İMZA KUBİLAY KOCABAL BİLGİ İŞLEM ORGANİZASYONU
Belge, Doküman ve İş Akışı Yönetim Sistemi
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
“KAMU PERSONELİ” Kimdir?
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı Eğitim Şube Müdürlüğü Türkiye Belediyeler Birliği Online Uzaktan Eğitim DUYURUSU.
DEVLET ARŞİVLERİ T.C. BAŞBAKANLIK Hülya ŞEN GÖNÜL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
Sunum transkripti:

Kamuda e-Belge Çalışmaları 17 Nisan 2013 The Marmara Taksim Melik ÖZSÖZ Başbakanlık Strateji Geliştirme Başkanlığı, Daire Başkanı

Sunum Planı Kamu Yönetiminde e-Belge Algısı e-Belge Nasıl Oluşturulacak e-Belge Nasıl Paylaşılacak Değerlendirmeler ve Öneriler

Kamu Yönetiminde e-Belge Algısı Güven sorunu e-İmza’ya güvenilir mi? Oluşturulan elektronik belgelerin bir çıktısını alıp saklasak mı? Benim oluşturduğum belgeyi başkaları da görür mü? Değişime karşı direnç Ben bu işlerden anlamam bana kağıt getirin! Ben bu makamdayken e-İmza buraya giremez! Kağıdın kokusunu almazsam işler yürümez. Bu kadar yıllık bürokratım, e-İmza diye bir şey olmaz!

e-Belge Nasıl Oluşturulacak Belgeler oluşturulurken uyulması gereken kurallar: Elektronik İmza Kanunu ve ikincil mevzuat (yönetmelik ve tebliğler) TS-13298 Elektronik Belge Standartları oluşturuldu ve 2008/16 sayılı Başbakanlık genelgesiyle duyuruldu. (Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü) Kurumlar arası e-Yazışma Teknik Rehberi hazırlandı (Kalkınma Bakanlığı) Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik gözden geçirilerek güncel ihtiyaçlara göre yeni bir taslak oluşturuldu. (Başbakanlık)

e-Belge Nasıl Oluşturulacak Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik Taslağı düzenlenirken: Kamu kurumlarıyla Özel sektör kuruluşlarıyla Üniversitelerle Konu uzmanlarıyla paylaşılmış ve görüşleri alınmıştır.

e-Belge Nasıl Paylaşılacak Kurumlar arası e-Yazışma Projesi Proje sorumlusu: Kalkınma Bakanlığı Pilot Kurumlar: Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı

e-Belge Nasıl Paylaşılacak Kurumlararası e-Yazışma Projesi Kapsamında Kamu kurumları arasında iletilecek resmi yazışmalar ile bunların üstverilerini ve elektronik imzalarını taşıyacak paket yapısı belirlenmiş Belgelerin kurumlar arasında güvenli şekilde iletilmesini sağlayacak şifreleme mekanizması ortaya konmuştur. Tüm bu mekanizmanın nasıl çalıştığını detaylı şekilde tanımlayan e-Yazışma Teknik Rehberi hazırlanmıştır Kurumların belge yönetim sistemlerine entegre edebilecekleri bir yazılım programlama arayüzü (API) geliştirilmiştir. Kaynak: www.e-yazisma.gov.tr

e-Belge Nasıl Paylaşılacak Kurumlar arası e-Yazışma Paketi formatında Kayıtlı Elektronik Posta Sistemleri üzerinden Kurumlar arası uçtan uca güvenli bağlantı yoluyla

Değerlendirmeler ve Öneriler Belgenin yaşam döngüsü boyunca uyulması gereken kurallar farklı zamanlarda belirlendiğinden farklı kaynaklarda yer almaktadır. Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin sorumluluğu farklı farklı kurumlara aittir. Denetim veya rehberlik konusunda her kurum farklı yetki düzeylerine sahiptir ve farklı yöntemler izlemektedir.

Değerlendirmeler ve Öneriler Konuyla ilgili yasal düzenlemelere örnekler: Elektronik İmza Kanunu Elektronik Belge Yönetimi Standardı (Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü) Elektronik İmza İle İlgili Süreçlere ve Teknik Kriterlere İlişkin Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik (Başbakanlık, Bakanlar Kurulu) Türk Ticaret Kanunu (Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) ile ilgili Hükümler) KEP ile ilgili yönetmelik ve tebliğler (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) …vb.

Değerlendirmeler ve Öneriler Standartlar ve paylaşım konusundaki uyuşmazlıkları giderecek teknik alt yapılar gerekmektedir (Örnek: Kamu Bulut Servisleri) Bilgi ve belge yönetimi konusunda denetim ve rehberlik çalışmalarının tek noktadan yapılabileceği bir örgütlenmeye ihtiyaç vardır Yasal düzenlemelerin ve kuralların birleştirilerek daha sade ve yönetilebilir olması gerekmektedir.

İletişim: Melik ÖZSÖZ melik@basbakanlik.gov.tr Teşekkürler… İletişim: Melik ÖZSÖZ melik@basbakanlik.gov.tr