ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Normal Dağılım Dışındaki Teorik Dağılımlar
Advertisements

Özgür GÜVEN GÜNAY, Prof. Dr. Pars TUNÇYÜREK
SAĞLIK PERSONELİ KORUYUCU HEKİMLİĞİ NE KADAR TANIYOR. Ömer Seylan
Amaç: Amaç: Tıp Fakültesi öğrencilerinin üniversiteye giriş başarısının dönem içerisindeki başarısıyla orantılı olup olmadığı her zaman bir soru işareti.
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
NAMIK KEMAL LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ERZURUM
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 1.TIP EĞİTİMİ ÇALIŞTAYI ÖĞRENCİ ANKETİ.
OKUL YÖNETİCİLERİNİN TEKNOLOJİK LİDERLİK ÖZ YETERLİLİKLERİ
Cihat Tetik, Erol Gürpınar, Esin Kulaç, Ilgaz Akdoğan, Sümer Mamaklı
NEDEN TIP FAKÜLTESİ. Derya SEZEN. , Aysun KELEŞOĞLU. , Emine KARAHAN
ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT İLKÖĞRETİM OKULU
TEMEL TIP BİLİMLERİ ÖĞRENCİLERİ İLE KLİNİK BİLİMLER ÖĞRENCİLERİ ARASINDA MESLEĞE BAKIŞ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? SUNANLAR: Batuhan TAVEL, Recep KAPLAN,
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
MERSİN ÜNİVERSİTESİ. Yaz Dönemi Öğretiminin Tanımı ve Amacı MADDE 5-(1) Yaz Dönemi Öğretimi, bir eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının dışında,
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMUNA BAĞLI SAĞLIK ÇALIŞANLARININ İDARİ VE YÖNETİCİ PERSONELİNİN ATAMA VE TERFİ KRİTERLERİ HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ (MERSİN.
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
SPORUN OKUL BAŞARISI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ
5.GRUP Şule Şahin Tuğba Karakuş Gizem Osan
BÖTE BÖLÜMÜ ÖĞRETİM ELEMANLARININ WEB SİTELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ
  İLKÖĞRETİM BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Hasan KARAL a*; İlknur REİSOĞLU b; Ebru GÜNAYDIN a a Karadeniz Teknik Üniversitesi,
Şubat 2007 Erciyes Üniversitesi, Uluslararası Ofis.
İki Ortalama Farkının Test Edilmesi
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAŞARISINDA
HANGİ ÖĞRENİM SİSTEMİ DAHA MEMNUN EDİCİ?
Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PDRMER) Hacettepe Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik.
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ ARASINDA BESLENME BİLGİ DÜZEYLERİ VE VÜCUT KİTLE İNDEKSİ AÇISINDAN FARK VAR MIDIR? İbrahim N. I. Abuawad1, Muhammed Abdullayev1,
SINIF GEÇME YÖNETMELİĞİ
MERSİN ÜNİVERSİTESİ. Yaz Dönemi Öğretiminin Tanımı ve Amacı MADDE 5-(1) Yaz Dönemi Öğretimi, bir eğitim öğretim yılının güz ve bahar yarıyıllarının dışında,
OKULLARIN INTERNETE TAŞINMASINDA BÖTEB’ LERİN (BİLGİSAYAR ve ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ EĞİTİMİ BÖLÜMÜ) ROLÜ.
TIP ÖĞRENCİLERİNDE DERSLERE KATILIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER İnsan hayatının yegâne bekçisi olan doktorların şüphesiz ki nitelikli bir eğitim almaları hem.
TÜRK CUMHURİYETLERİ İLE TÜRK VE AKRABA TOPLULUKLARI SINAVI (TCS)
MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİMİ TANITIM VE YÖNELTME SEMİNERİNE
2014 YGS VE LYS İÇİN MOTİVASYON SEMİNERİ
Bu sunum 04 Eylül 2013 tarihinde MEB tarafından yapılan basın açıklaması temel alınarak hazırlanmıştır. Puan sistemi hakkında yeni açıklamalar olduğunda.
BAĞIL DEĞERLENDİRME Arş. Grv. Recep KARA Veteriner Fakültesi Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı.
Gözde Ocak, Yasemin Koçak Usluel, Günnur Uzunbeycan, Galip Kaya
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ’NDE ÖLÇME DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI
BAŞAKŞEHİR EMİN SARAÇ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ İNGİLİZCE PROJE SINIFLARI İngilizce Proje sınıflarının temel hedefi; Öğrencilerimizin mezun olduklarında.
TÜRKİYE’DE UZAKTAN EĞİTİM
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi
Ygs kapsamı nedir? Sınav TestTestlerin KapsamıSoru S.Süre Ygs TürkçeTürkçeyi Kullanma gücü Temel Matematik Temel Matematiksel ilişkilerden yararlanma.
SINIF GEÇME SİSTEMİ Sevgili Gençler ; Öğretim Yılının sonuna yaklaştığımız ve Sınavlarınızın yoğunlaştığı bu günlerde sizlere Sınıf Geçme Sistemi konusunda.
Zihinsel Yetersizlik Tanım ve Sınıflandırma
SERVQUAL BEKLENTİ ANKETİNDE GEÇMİŞ DENEYİM SORGULANMALI MIDIR?
Hayat Biçimini Seçmektir
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
3-BULGULAR 1-GİRİŞ 2-YÖNTEM2-YÖNTEM Araştırma kesitsel olarak yapılmıştır. Çalışma Eylül ayı 2012’de Erzurum merkezde yapılmıştır. Çalışmanın evreni Erzurum’un.
Öğrencilerin Utangaçlık Düzeylerinin Benlik Saygılarına Etkisi
Parametrik Hipotez Testleri
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI FARABİ GİDEN - GELEN ÖĞRENCİ VE ANLAŞMA SORUMLUSU BİL. İŞL. GÖKHAN ÖZDEMİR.
2013 SBS SİSTEMİ VE SINAVLARDA NASIL BAŞARILI OLURUM SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ Sevilay TAGTAŞ Rehber Öğretmen AKEV REHBERLİK SERVİSİ.
Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) Sistemi.
DİLEK DİKEÇ Matematik Öğretmeni
MUSTAFA KEMAL ÜNİVERSİTESİ
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ
Dersler Güz Yarıyılı Ders Başlangıç : 2 Ekim Ders Bitiş : 12 Ocak
Hülya Aybek*, Nural Cevahir**
ÖDÜLLÜ KİTAP OKUMA YARIŞMASI
ÇALIŞAN ve ÖĞRENCİ MEMNUNİYETİ ARAŞTIRMASI SONUÇLARI Ocak, 2009
2017 İLKÖĞRETİM VE ORTAÖĞRETİM KURUMLARI BURSLULUK SINAVI
RAMANZAN GÜMÜ Ş SOY BEN İ D İ NLED İ G İ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜR ERDER İ M.
MEB DERGİ MAKALE İNCELEMESİ SAYI 211
Fırat Üniversitesi Öğrenci Bilgi Sisteminin Kullanılabilirliği: Nitel Analiz Arş. Gör. Habibe Kazez Lisans Öğrencileri: Merve Koparır, Songül Çimendağ,
MERAKLI MARLOV ANKET RAPORU
Ortaöğretim Matematik Konularındaki Güçlük Düzeylerinin Belirlenmesi
ORYANTASYON PROGRAMIMIZA HOŞ GELDİNİZ.
Bilişim Teknolojileri Meslek Seçimi ve Ücretler (2019)
Sunum transkripti:

ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA FARKLI EĞİTİM SİSTEMİNE SAHİP TIP FAKÜLTELERİNDE ÖĞRENCİLERİN BAŞARI VE MEMNUNİYETLERİ ARASINDA FARK VAR MIDIR? ÖMER PINAR MEHMET EREN ÖZTÜRK OĞUZHAN ÇAMLICA

Çalışmanın Amacı Bu araştırmada; Tıp öğrencilerinin perspektifinde farklı eğitim sistemlerinin, öğrenci başarısında ve memnuniyetinde nasıl değişiklikler gösterdiğinin belirlenmesi amaçlanmıştır.

GENEL BİLGİLER Günümüz Türkiye’sinde tercih edilen ve en azından tercih edilmek istenen bölümlerin başında sağlık bilimlerinin en ön sırada yer aldığı görülmektedir. Sağlık sektörü içerisinde beklentinin en yüksek seviyede tutulduğu meslek grubu mensuplarının ise doktorlar olduğu şüphe götürmeyen bir gerçektir.

Doktorların yetiştiği tıp fakültelerinde birbirinden farklı eğitim sistemleri uygulanmaktadır. Bu eğitim sistemlerinin de öğrenci üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır.Bu bağlamda öğrenciler için en uygun eğitim sisteminin araştırılması gerekmektedir.

Öğrencilerin sınıf geçme durumlarını; öğretim üyesi,öğrenci ve ders ortamına ait pek çok faktörün etkilediği bilinmektedir. Bunlarla birlikte, eğitim sistemi ve sınav yönetmeliğinin de bu durumu etkilediğini düşünmekteyiz.

METOD: Tıp fakültelerindeki farklı eğitim sistemlerinin öğrenci başarısına ve memnuniyetine etkisini tespit etmek amacıyla dizayn edilen bu çalışmada; 4 farklı tıp fakültesinin öğrencilerinden yardım alınarak araştırmalara başlanıldı.

Öğrencilere; Hangi üniversitede okuyorsunuz,okulunuzda hangi eğitim sistemi uygulanıyor şeklinde kesin cevaba dayalı sorular yöneltildiği gibi Okulunuzdan memnuniyet düzeyiniz nedir,günlük ortalama kaç saat ders çalışıyorsunuz tarzında yoruma açık sorular da yöneltildi.

Anket sonuçlarına göre öncelikle hangi üniversitede hangi eğitim sisteminin uygulanıldığı öğrenildi. 4 tıp fakültesinde 3 farklı eğitim sisteminin mevcut olduğu görüldü.

Hacettepe ve Atatürk Üniversiteleri; komite Uludağ Üniversitesi; vize 19 Mayıs Üniversitesi ise PDÖ (probleme dayalı öğrenim) sistemine sahiptir.

Üniversitelerde 1. sınıf not ortalamalarının birbirine yakın olduğunun farkına varıldı. Yani başarı düzeyleri ve sınıf geçme oranları arasında ciddi bir fark yoktu.

Okuduğunuz üniversitenin başarıya olan etkisi :

Memnuniyet düzeylerine göre: Atatürk Üniversitesi öğrencileri, ortalama olarak memnun değilim seçeneğinde karar kıldı. Hacettepe Üniversitesi öğrencileri de aynı şekilde memnum değilim seçeneğini uygun gördüler.

Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin, ortalama olarak kararsızım seçeneğinde karar kıldığını gözlemledik. 19 Mayıs Üniversitesi ise hiç memnum değilim seçeneğinde karar kıldı.

Öğrencilerin; Günlük ortalama çalışma süreleri, not ortalamaları, okullarındaki eğitim sistemi gibi faktörleri ele alınarak kapsamlı bir sonuca ulaşılmaya çalışıldı.

SONUÇ: Yapılan çıkarımlara göre; Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin Atatürk Üniversitesi öğrencilerinden ortalama olarak daha fazla çalışmalarına rağmen; Not ortalamasının Atatürk Üniversitesi’nden daha düşük olması vize sisteminin komite sisteminden daha zor olduğunu gösterdi.

Atatürk Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi arasında belli bir fark görülmemiştir. Fakat Hacettepe Üniversitesi öğrencilerinin ortalama çalışma saati Atatürk Üniversitesi öğrencilerinden fazladır. Not ortalaması olarak ise ciddi bir fark yoktur.

Öyleyse Hacettepe Üniversitesi’nin eğitiminin, Atatürk Üniversitesi’nin eğitiminden biraz daha zor olduğu sonucuna ulaşılabilir. Fakat iki üniversitenin de eğitim sistemi aynı olduğundan ciddi bir fark beklenmemelidir.

Atatürk üniversitesi ve 19 Mayıs Üniversitelerinin zorluk dereceleri arasında ciddi bir fark yoktur sonucuna ulaşıldı. 19 Mayıs Üniversitesindeki öğrencilerin çalışma sürelerinin Atatürk Üniversitesindeki öğrencilerle hemen aynı olduğu ve not ortalamalarının da yakın olduğunu görüldü.

19 Mayıs Üniversitesi’nden çıkarılacak en önemli sonuç ise; öğrencilerin genelinin PDÖ sisteminden memnun olmadığıydı.

Eğitim sistemini değiştirseniz hangisini tercih edersiniz diye sorulduğunda da: Birçok öğrencinin komite sistemine geçmek istediğinin farkına varıldı.

Yapılan bu çalışmada örneklem sayısı kısıtlı olduğu için sonuçlarda hata payını da göz önünde bulundurarak, ileri çalışmalara gereksinim olduğu kanısındayız.

DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.