Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü
Yönetim Kurulu Başkanı Güneş Enerjisi Sistemi
Dr. Haldun Soygür Psikiyatri Doçenti Farmakoloji Bilim Doktoru (PhD)
MALZEME İHTİYAÇ PLANLAMASI
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
TESMER KOCAELİ ŞUBESİ KÜÇÜK VE ORTA BOY İŞLETMELER KOBİ TÜRKİYE FİNANSAL RAPORLAMA STANDARDI EĞİTİMLERİ Eğitmen Yeminli Mali Müşavir Adem ÖZZAİM.
HALKBANK ENERJİ KREDİLERİ KOBİ Pazarlama Daire Başkanlığı
Eczane ve Finans Yönetimi Sunumu 2014
Yataklı Tedavi Kurumları Enfeksiyon Kontrol Yönetmeliği
EVDE SAĞLIK HİZMETİNDEN FAYDALANMAK İÇİN KİM NEREYE BAŞVURUR?
SAĞLIK BAKANLIĞI UYGULAMALARI. SAĞLIK BAKANLIĞI UYGULAMALARI.
Bütünleşik Dökümhane Çözümü
AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASINDA KARŞILAŞILAN SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇALIŞTAYI 15 – 16 KASIM 2011 GRUP 2 İDARİ VE MALİ İŞ VE İŞLEMLER HAKKINDA SORUNLAR.
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
KARNE GÖSTERGELERİ VE HESAPLAMA YÖNTEMLERİ MALİ KRİTERLER
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Hasta Bakıcı Görev Yetki Ve Sorumlulukları
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü
Tıbbi Malzeme ve Stok Yönetimi
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Ecz.HİLAL ÖZNUR Uygulama Adı:AKILCI ANTİBİYOTİK KONTROLÜ
Uygulama Ekibi:Antibiyotik Kontrol Ekibi
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ
3. Üretim Sistemi Geliştirme Planı ve Üretim Planının Hazırlanması
2009 / 23 Sayılı Genelge 2009 / 45 Sayılı Genelge 2009 / 63 Sayılı Genelge 2010 / 37 Sayılı Genelge 2010 / 49 Sayılı Genelge.
23. Klinik bilgi sistemleri
Tüketim Malzemeleri Dayanıklı Taşınırlar Tıbbi Malzemeler
TIBBİ CİHAZLARDA ENERJİ VERİMLİLİĞİ
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Enfeksiyöz Hastalıkların Tedavisinde Eczacının Rolü Doç.Dr. Kutay Demirkan Hacettepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Klinik Eczacılık Anabilim Dalı Başkanı.
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ & ÖSS Kasım SASDER Dr. Halit Başkaya.
“İLAÇ TÜKETİMLERİNİN KONTROL ALTINA ALINMASI” – İZMİR BOZYAKA EĞİTİM ve ARAŞTIRMA HASTANESİ ÖRNEĞİ Ecz. Fatma EŞKİN.
İhtiyaçların Toplu Alım Yöntemleri ile Karşılanması
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
KOMİTELER VE TOPLANTI KAYITLARI
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
Muş Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği ……… Devlet Hastanesi Sağlık Hizmetleri Değerlendirmesi 2015 MUŞ.
İL STOK HAVUZU VE İHTİYAÇLARIN KARŞILANMASI 2009/45 SIRA NOLU GENELGE Hakan KARAGÖZ Şube Müdürü.
İşletmeyi neden kurarız ?
Belirlilik Koşulu Altında Yatırım Projeleri Değerlendirme
İ.Ü. İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ GÖZ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI
VERİMLİLİK VE KALİTE YÖNETİM DAİRE BAŞKANLIĞI
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ERZURUM NUMUNE HASTANESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ
Döner sermayeler, sorunları ve çözüm önerileri
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
BORU ORTAKLIĞI Çözüm.
VERİMLİLİK ARTIRMA TEKNİKLERİ
VERİMLİLİK ve VERİMLİLİK ÖLÇÜMÜ
ARABAN İLÇE DEVLET HASTANESİ
BALANCED SCORECARD – DENGELİ BAŞARI GÖSTERGESİ
EĞİLİM YÜZDELERİ (TREND) ANALİZİ İşletmenin uzun dönemler yada seneler itibariyle finansal durumunu ve çeşitli kalemlerin değişim trendini belirli bir.
Eğilim Yüzdeleri Tekniği. İncelenen dönemde işletmenin muhasebe, değerleme ve fiyat politikalarındaki değişiklikler, fiyatlar genel düzeyinin yükselmesi.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Hastane Kullanımındaki Artış - Kalite İlişkisi Sakarya KHB Genel Sekreteri Doç Dr Hasan S.SAĞLAM.
Enfeksiyon Hastalıkları Hastane Enfeksiyonları Adı:
Sunum İçeriği Türkiye Sağlık Sektörünün Büyüklüğü
Prof. Dr. Nermin ÖZGÜLBAŞ
İŞLETME BÜTÇELERİ Bu sunudaki değerler “file:///C:/Users/kullanici/Documents/%C4%B0%C5%9Fletme%20B%C3%BCt%C3%A7eleri%20(Do%C3%A7.%20Dr.%20R.%20%C4%B0.%20G%C3%B6kbulut).pdf”
VED Yöntemi V Kategorisi damar yolu açmak için gerekli tıbbi sarf malzemeleri, iğne ve kateterler, serumlar, kortizon, adrenalin, antistin, yoğun bakım.
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Üniversite Hastanelerinin Finansal Sürdürülebilirliği
Hasta Kayıt Kabul, Taburcu Ve Transfer İşlemleri R-ADT
Bölüm 12. İşletmecilik İşletme, ürün piyasalarındaki ekonomik birim olup, üretim faaliyeti için üretim faktörleri bir araya getirilir. İşletmelerde örgütsel.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Yatan Hasta Maliyet Analiz Uygulamaları Handan ÖZTÜRK Stok Yönetimi ve Analiz Şubesi

Stok yönetimi açısından riskli kurumlarımızın belirlenmesinde en önemli kriterlerden biri yatan hasta başı ilaç, medikal malzeme ve laboratuar sarf maliyetleridir.

Amaç: 2009, 2010 ve 2011 yıllarına ait Türkiye geneli tüm kurumlarımızın toplam ilaç, tıbbi malzeme ve laboratuar sarf tüketimi ile toplam yatan hasta sayısı dikkate alınarak yatan hasta başı maliyet araştırması yapılması amaçlanmıştır.

Sağlık hizmetlerinde maliyet analizinin temel amacı: Üst yönetime finansal faaliyetlerin değerlendirilmesi ve kontrolü için bilgi sunmak, Hastanenin verimliliğini değerlendirmek ve daha çok verim elde etme imkanlarını araştırmak, * Maliyetlerin kontrolü ve kaynakların etkin kullanımında alınacak kararlarda hastane yöneticilerine yardımcı olacak bilgileri ortaya çıkarmak.

Sağlık hizmetlerinde maliyet analizinin temel amacı: Hastanenin gelişimi ve karlılığı üzerindeki etkilerini göstermek, Tedavinin nitelik ve niceliğini düşürmeden maliyetleri optimal düzeyde tutabilmektir.

Sağlık Hizmetlerinde Maliyet Kavramı: Sağlık kuruluşunun kendi faaliyet konusunu oluşturan sağlık hizmetini üretebilmesi için (muayene, ameliyatlar, tetkikler vs..) harcadığı üretim faktörlerinin (malzeme, makine, işgücü vs..) para ile ölçülebilen değerine maliyet denir. * İster kâr amaçlı olsun ister olmasın tüm hastanelerde sağlık hizmetlerinin bir maliyeti vardır ve bu maliyetin bilinmesi kaynakların etkin dağılımında, maliyetlerin kontrolünde ve verimliliğin arttırılmasında son derece önemlidir.

Gider: Faydası tükenmiş maliyet olarak kabul edilebilir. Örneğin, satın alınan ilaç veya medikal malzemenin bir alış maliyeti vardır. Hizmet üretiminde kullanıldığında (tüketildiğinde) bu alış maliyeti gidere dönüşür.

Bu nedenle yatan hasta başı maliyetler; alım maliyetleri yönünden değil, tüketim tutarları esas alınarak hesaplanmıştır.

Formül: Yatan Hasta Toplam Yatan Hasta Toplam Tüketim (ilaç-medikal-lab.malz.) Yatan Hasta Maliyeti Toplam Yatan Hasta Sayısı

Yatan hasta sayıları Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün her ay düzenli olarak yayınladığı Kurumsal Verimlilik ve Değerlendirme Formu’ndan, İlaç, tıbbi malzeme ve sarf tüketim bilgileri de Malzeme Kaynakları Yönetim Sistemi KDS (İş Zekası)’den alınmaktadır.

Yatan hasta maliyet karşılaştırması şu şekilde yapılmaktadır: Hastane önce kendi grubundaki (devlet, eğitim araştırma, kadın doğum vs..) benzer nitelikteki (yatak sayısı, uzman sayısı, yatan hasta sayısı vs...) hastanelerle kıyaslanır. Hastanenin yatan hasta maliyetlerinin Türkiye geneli kendi grup ortalamasının üzerinde olup olmadığına bakılır.

Eşdeğer kurum karşılaştırması örnek tablo -1:

Sonraki adımda hastanenin kendi durumunda yıllar itibari ile yatan hasta başı maliyetlerindeki artışlar ve azalışlar incelenmektedir.

A Devlet Hastanesi’nin 2010 ve 2011 yılı karşılaştırması: Kapasite kullanımı artmış ve tüketimleri azalmıştır. Toplam yatan hasta başı maliyeti 2011’de 2010 yılına göre yaklaşık %20 azalmıştır.

Eşdeğer kurum karşılaştırması örnek tablo-2:

B Devlet Hastanesi’nin 2010 ve 2011 yılı karşılaştırması: 2011 yılında tüketimler artmış ve kapasite kullanımı düşmüştür. Toplam maliyetlerde %25 artış meydana gelmiştir.

Türkiye Geneli Değerlendirme Tablosu:

Yapılması Gereken Çalışmalar: Malzeme Tüketimleri Dağılım Yerlerine Göre Takip ve Analiz Edilmelidir.

Sonuç: Hastanelerde “Akılcı İlaç Kullanımı” na önem verilmeli, Her hastane kapasite kullanımları ile tüketimlerinin yerindeliğini değerlendirerek yatan hasta başı maliyetlerde optimizasyon sağlamalı, Sonuç olarak iyi bir stok yönetimi için ilaç, tıbbi malzeme ve laboratuar tüketimlerimizin kontrol altına alınması ve kaynakların daha etkin kullanılması için neler yapabiliriz:

Sonuç: “Enfeksiyon Kontrol Komisyonları” etkin bir şekilde çalışmalı, Tıbbi hizmetlerin kalite ve etkinliği azalmaksızın ilaç, tıbbi malzeme ve sarf tüketiminde yatan hasta başı maliyetler iyi denetlenmeli, maliyetlerin kontrolü ve kaynakların etkin kullanımı sağlanmalıdır.

Stok Yönetimi ve Analiz Şubesi Teşekkürler… Daha fazla bilgi için: Stok Yönetimi ve Analiz Şubesi stokanaliz@saglik.gov.tr