GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğü
Presentation of the 21 ETCF II Partnerships ETCF-II is co-funded by the European Union and the Republic of Turkey TOBB.
REACH BİLGİLENDİRME SEMİNERİ Volkan Orhan TEKİN Raportör Yrd
Web sitesinin kullanımı konusunda yardımcı olma amacı taşıyan bu sunum İMMİB AB Mevzuatı Uyum Şubesi tarafından hazırlanmıştır.
This project is produce with the financial assistance of EU
Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals (REACH)
REACH Düzenlemesinin Türk Kimya Sektörüne Etkileri
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH kapsamında tarafların görev ve sorumlulukları Nisan 2010, Türkiye.
REACH Kimyasalların Kaydı, Değerlendirilmesi, İzni ve Kısıtlanması
2009 Sunum, Ankara 22 Temmuz ÖSYS Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi.
Meriç Belediyeler Birliği
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
KalDer Türkiye Kalite Derneği
T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI İstanbul 26 Mart 2010 CARACAL 4.Yetkili Merciler Toplantısı 2-4 Şubat 2010 Brüksel Haydar HAZER.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GÜNCEL MEVZUATA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 04.EKİM
1 Kasım 2010 Tarihi İtibariyle Poliçe İptal İşlemleri
YGS - LYS (YENİ SINAV SİSTEMİ)
1 TEDARİKÇİLER İÇİN AB REACH TÜZÜĞÜ BİLGİLENDİRMESİ Mart 2008.
ULUSAL İSG AĞI TOPLANTISI AJANS’IN 2007 YILI ETKİNLİKLERİ SAKİNE OVACILLI 17 NİSAN 2007 ANKARA İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ.
AB Hakkında Genel Bilgiler
E Y L E M 3. 1 Avrupa Birliği Komşu Ülkeleri İle İş Birliği PROGRAMI.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
TÜRKİYE BELGE SAĞLAMA SİSTEMİ (TÜBESS)
Tülay SÖZERİ AR-GE ve Devlet Yardımları Şubesi Tel: / İHRACATA YÖNELİK DEVLET YARDIMLARI
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
Erasmus+ Programı ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
T.C. ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI
REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği REACH AB Yeni Kimyasallar Politikası Registration, Evaluation,
Volkan Orhan TEKİN Kimya Yüksek Mühendisi
AB hukuki çerçevesi (REACH/CLP) REACH IT ve IUCLID April 2010, Turkey.
GHS Küresel Uyumlaştırılmış Sistem
TÜRKİYE’DE KİMYASALLAR ALANINDA GERÇEKLEŞTİRİLEN ÇALIŞMALAR
Strateji Geliştirme Başkanlığı
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP)
1 Hububat ve Çeltik Alım ve Satış Esaslarına İlişkin Uygulama Yönetmelikleri İle Gelen Yenilikler
YETKİN LEVENT ÖZEL YENİ SINAV SİSTEMİ YGS-LYS.
ERASMUS+ SPOR Muhammet DEMİR Ocak Erasmus+ Spor: Hedefler Doping, şike, şiddet, hoşgörüsüzlük ve ayrımcılıkla mücadele Sporda iyi yönetişimi ve.
ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİNİN DESTEKLENMESİ
BÖLGESEL KALKINMANIN ÜÇ TEMEL SÜTUNU Three Pillars of Regional Development.
Türk Beyin Takımı Temsilcilik Sistemi
R E A C H emicals R egistration (Kayıt) E valuation (Değerlendirme)
REACH ve KAYIT Aralık 2006 Tarihinde kabul edilmiş AB Mevzuatı 1 Haziran 2007 Tarihinde Yürürlülüğe girdi İlk fiili Uygulaması 1 Haziran 2008 tarihinde.
ENDÜSTRİYEL İLAÇ ÜRETİMİ
Bursev DOĞAN ARTUKOĞLU 10 Aralık 2010 Ankara. Gündem CARACAL için Çalışma Planı Kısıtlamalar Stoktaki Maddeler Eşya içindeki kimyasallara ilişkin rehber.
ODTÜ TEKNOKENT Gerçekleştirilen Etkinliklerimizden Örnekler.
Celal Bayar Üniversitesi Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi
REACH - CLP Bilgilendirme Semineri
Ön-Kayıt Nasıl yapılacak? (REACH-IT, IUCLID 5) SIEF/Konsorsiyum
REGLAMENTO EUROPEO REACH SECRETARÍA DE ESTADO DE CAMBIO CLIMÁTICO DIRECCION GENERAL DE CALIDAD Y EVALUACION AMBIENTAL Ankara 11/11/ Avrupa Birliği.
TTB-UDEK ÇALIŞMALARI 9 Ekim 2010, Ankara
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
KOYUN&KEÇİ PAZAR DURUMU 22 Eylül DG AGRI C3 Forecast working group 22 Eylül 2014 Ağır ve Hafif Kuzu Karkasları için AB Ortalama Pazar Fiyat Gelişimi.
Comenius Hazırlık Ziyaretleri ve İrtibat Seminerleri Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Hayatboyu Öğrenme Programı (LLP)
GREEN PEARLS-YEŞİL İNCİLER LdV Ortaklık Projesi T.C. GÖLBAŞI KAYMAKAMLIĞI Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü.
İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ERASMUS+ GENÇLİK PROGRAMI
ERASMUS + GENCLİK. YENİLİKLER Sadece yaş arası gençler değil gençlik çalışanları da yaş sınırı göz etmeksizin katılabiliyor. Ayrıca bu programda.
TIBBİ CİHAZ REKLAM VE TANITIM FAALİYETLERİ
SERBEST DOLAŞIMA GİRİŞ REJİMİ
Een.ec.europa.eu Azimli KOBİ’lere Uluslararası büyüme ve inovasyon konularında yardımcı oluyoruz.
Batuhan Dönmez 10/A 60 Kımya Kırtasıye malzemeleri CE REACH.
6661 SAYILI KANUN İLE GELEN DESTEK ÖDEMESİ
KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI SUNUMU
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
Fikri Mülkiyet ve Gümrük Mevzuatı Masaları
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için
Sunum transkripti:

GEÇ ÖN-KAYIT REACH SEMİNERİ – Ankara, 11 Kasım 2009 PEDRO GUERRA

ÖNKAYIT Kimler önkayıt yaptırabilir? * AB dahilindeki üreticiler * AB dahilindeki ithalatçılar * AB haricinde şirketler adına Tek Temsilciler. Nelerin önkaydı yapılabilir? * Sadece “faz-içi” maddeler (EINECS numarası olanlar) Not: 1.- Gerekirse maddenin muaf olup olmadığına bakın(yiyecek yapımında kullanılan maddeler, ilaçlar ya da REACH tarafından muaf tutulan maddeler. İlaç yada besin yapımında kullanılan ara maddeler) 2.- Eğer maddenin EINECS numarası yoksa direk kaydedilmelidir. (AB’de üretilmiş ancak piyasaya sürülmemiş olanlar hariç) 3.- Önkayıt REACH IT ya da IUCLID5 (ECHA bilgi platformu) aracılığıyla gerçekleştirilir ve ücretsizdir.

1 Haziran ile 1 Aralık 2008 arası üreticiler ve ithalatçılar mevcut maddeleri (faz-içi maddeleri) Avrupa Kimyasallar Ajansı’na (AKA’ya) ön-kayıt yapma hakkına sahiplerdi. Ön-kayıt yapanlar aşamalı kayıt tarihlerinden yararlanabilme hakkını elde ettiler. AB’deki ithalatçı veya sizin Tek Temsilciniz ön-kayıt yaptırmadıysa, AB pazarına madde sunabilmesi için ilk önce maddesinin kaydını yaptırmak zorundadır. Ön-kaydı yapılmamış AB’ye 1 Aralık 2008’den sonra ilk defa sunulacak faz-içi maddeler de aşamalı kayıt tarihlerinden faydalanabilirler. Bunun için, AB’ye ilk ithalat tarihinden 6 ay sonrası ila ilgili son kayıt tarihinden 12 ay öncesine kadar, ön-kayıt için gerekli bilgilerin sağlanması gereklidir. LATER PRE-REGISTER

Önkayıt işlemi tamamlanmış maddeler, uzatılmış kayıt tarihlerinden yararlanabilirler. Avrupa’da, yılda 1 tonun üzerinde satılmakta olan faz-dışı maddelerin “kaçak” satılma durumuna gelmemeleri için, bir an önce kaydının yapılması gerekmektedir. Avrupa’daki mevzuatla uyum sağlamadıkları için pazardan men edilebilir ve bu tür maddeleri kullanan şirketler cezalandırılabilirler.

SIEF: Önkayıt getirileri  Önkaydın bir sonucu olarak; kaydı gerçekleştiren şirket (veya Tek Temsilci) SIEF olarak adlandırdığımız bir veri tabanına yerleştirilir. Bu işlem sayesinde bilgi alışverişi ve maddenin kayıt işlemi kolaylaşır.  Bu veri tabanında, aynı maddeyle kaydedilmiş tüm şirketler yer alır ve giriş hakkı sadece bu şirketlere aittir.  Önkaydı yapılmış herbir madde için bir SIEF bulunacaktır.

SIEF’IN AMACI  Kayıt dosyasının bilgi paylaşımıyla eşzamanlı geliştirilmesi (bir madde, bir dosya).  Özellikle, omurgalı hayvanlarla yapılan testlerin mükerrer yapılmaması için bilgi paylaşımı yapılacaktır.  Aralık 2010 tarihinden önce, herkesçe üzerinde anlaşılan bir sınıflandırma ve etiketlemeye karar verilmesi gerekmektedir.

KONSORSİYUM  SIEF katılımcıları, daha verimli bir işbirliği için konsorsiyum adı verilen bir gruba katılabilirler. Bu stratejik bir karardır.  Bir konsorsiyuma katılım gönüllü olup genelde belli bir ücret karşılığı gerçekleştirilir. SIEFS

ARA MADDELER  Eğer bir madde, kimyasal sentezle, bir diğerine dönüştürülmüşse, bu madde, ara madde olarak kabul edilir. Eğer bir madde bir üründe ya da başka sebeplerle yapılmış bir ürün için direk olarak kullanılmışsa, bu madde ara madde sayılmaz ve normal kayıt işlemlerine tâbidir.  Bazı kontrol ve karantina ölçütlerine uyulduğu takdirde REACH’ın ara madde için kayıt şartları, ara madde olmayan bir madde için öngördüğü kayıt şartlarına nazaran daha hafiftir. Sonuç:  Sentez sürecinin sonunda oluşan bir madde (ham madde ya da ara madde) REACH tarafından ara madde olarak kabul edilebilir.  Ürün ya da bir karışımda kullanılan bir madde (ham madde, başka bir maddeye dönüşmediği takdirde ara madde değildir.

 Avrupa’da AB kapsamında olmayan bir şirket tarafından pazarlanacak ara maddeler, ‘izole edilmiş taşınabilir ara maddeler’ olarak sınıflandırılırlar.  Bunun anlamı; bir sentez işlemi sonucu başka bir maddeye dönüşmüş, bir yerde üretilmiş (mesela, AB dışındaki bir şirket tarafından) ve başka bir yere nakledilen (mesela, AB kapsamında bir şirkete) maddedir.

Pedro Guerra Regional Activity Centre B&B Asesores for Cleaner Production C/Ganduxer 5-15, L. 5 Mediterranean Action Plan Barcelona (Spain) Dr. Roux, Barcelona Tel Tel