ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Akşehir Gölü. Akşehir Gölü PROBLEM ? Dünya Isınıyor!
Advertisements

Hayvansal Atıklar ve Alınacak Önlemler
Tarımsal İlaçların Çevreye ve İnsana Olan etkileri
HAVA KÜRE (ATMOSFER) VE HAVA KİRLİLİĞİ
Cevre Kirliği Hakkında Bilgi
HAVA VE HAVA KİRLİLİĞİ SU VAKFI.
Başlıca Çevre Sorunları
MADDE DÖNGÜLERİ.
Çevre Koruma Haftası 5-11 Haziran.
SU, HAVA, TOPRAK,MADEN VE ELEKTRİK!!!
FEN ve TEKNOLOJİ / ASİT ve BAZLAR
SUYUN FİZİKSEL VE KİMYASAL ÖZELLİKLERİ
Merhaba çocuklar, benim adım Minik. Bende sizler gibi daha küçüğüm. Her geçen gün büyüyeceğiz ama ben büyümekten korkuyorum. Sizinle birkaç arkadaşımı.
MADDE DÖNGÜLERİ.
DERSİMİZ; ÇEVRE SAĞLIĞI Toplum Sağlığı Hizmetleri Şube Müdürlüğü
Mikroorganizmaların Çevreye Hizmeti
Küresel Isınma Nedir?.
BİZİM OLDUĞU HALDE BİZİM OLMAYAN ŞEY NEDİR?
GİRİŞ TESTİ İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış
TOPRAK KİRLİLİĞİ Eko Tim üyeleri Derya GÜRCAN 6-B 1247
İnsan ve Çevre Kirlenme Çeşitleri Çevre Kirliliği ve Sağlığımız
HAYAT BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ NUPELDA YÜKSEKOL 3/A
FEN ve TEKNOLOJİ / MADDE DÖNGÜLERİ
Yer kabuğunun gizemi dünya ve evren
Hayatın Kaynağı Su.
SEMRA ULUDAĞ FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENİ
MADDE DÖNGÜLERİ.
DOĞA VE İNSAN DOĞA VE İNSAN.
Asitler Bazlar Tuzlar.
ÇEVRE TAVSİYELERİ CAÇEKOTAD.
ASİT YAĞMURLARI VE ETKİLERİ
ASİT YAĞMURLARI.
SANAYİ GÜBRELERİNİN OLUŞTURDUĞU KİRLİLİK
MADDELERİ TANIYALIM.
ÇEVRE KİRLİLİĞİ Hadi!Anlatıma geçelim.
TOPRAK KİRLİLİĞİ Toprağın bir doğal kaynak olarak öneminin
TOPRAK KİRLİLİĞİ CANSU ILGIN 5/H 1330.
İnsanı etkileyen ve insanlardan etkilenen dış ortama denir.
ÇEVRE İnsanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları fiziki, biyolojik,
ÇEVRE KİRLİLİĞİ.
AD:İREM SOYAD:ÖZTAMEL SINIF:8/B NO:115 OKUL:ŞERİF TİKVEŞLİ İLKOKULU
Çevremiz neden kirlenir?
Çevre Kirliliği Hava Kirliliği Su Kirliliği Toprak Kirliliği.
Adıyaman Güzel Sanatlar Lisesi
Öğr.Grv. Mehmet Ali ZENGİN
Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN
 Dünya nüfusunun her geçen yıl artması, insanları bes­lenme, giyinme ve barınma gibi temel ihtiyaçlarını gi­dermek için değişik yollar aramaya zorlamıştır.
ASİT YAĞMURU NEDİR ? Yağan yağmurun asidik özellik taşımasına asit yağmuru denir. Hava kirletici emisyonların en yaygın olanı kükürt- dioksit ( SO.
SU  İnsanoğlu, bir yandan sulardan faydalanmış, bir yandan da endüstrileşmenin ve kentleşmenin sonucu olarak ortaya çıkan atıklarını sulara dökmüştür.
İNSAN FALİYETLERİNİN EKOSİSTEMLERİN SÜRDÜREBİLİRLİĞİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Su Döngüsü Ve Su Döngüsüne Olan İnsan Etkileri
ÇEVRE KİRLİLİĞİNİ ÖNLEME YOLLARI
GÜNCEL ÇEVRE SORUNLARI
Toprak kirliliği. Toprak kirliliği nedir Toprak kirliliği, katı, sıvı ve radyoaktif artık ve kirleticiler tarafından toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin.
1 ÇEVRE KORUMA Öğr.Grv. MEHMET ALİ ZENGİN SU KİRLİLİĞİ.
MADDE DÖNGÜLERİ
MADDE DÖNGÜLERİ. Madde Döngüleri Tüm canlılar dünyanın yüzeyinde ya da yüzeye çok yakın ince bir toprak katmanında yaşarlar ve güneş enerjisinin dışındaki.
HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ HAVA SU TOPRAK CANLILAR İÇİN TEMEL YAŞAM KAYNAKLARI.
ESRA BAHAR KSU TOPRAK KİRLİLİĞİ.
MADDE DÖNGÜLERİ.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
Gürültü görüldüğü alanlarda doğal dengeyi de olumsuz etkilemektedir.
Asit Yağmuru Nasıl Oluşur? Asit yağmurları oluşumundaki temel sebep insanların duyarsızlıklarıdır. Asit yağmuru oluşumunda hava kirliliğine neden olan.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
ASİT YAĞMURLARI. Asit Yağmuru Nedir O Asit yağmuru, asidik kimyasalların yağmur, kar, sis, çiy veya kuru parçacıklar halinde yeryüzüne düşmesine verilen.
İ BRAH İ M HAL İ L GÜLER 8/E NO:138. MADDE DÖNGÜLERİ  Yaşama birliklerinde ve onun büyütülmüşü olan tabiatta canlılığın aksamadan devam edebilmesi için.
KONULAR  Çevre kirliliğine neden olan bazı durumlar  Çevre kirliliğine sebep olan bazı maddeler  Hava kirliliği  Toprak kirliliği  su kirliliği.
MADDE DÖNGÜLERİ.
ASİT YAĞMURLARININ OLUŞUMU VE ZARARLARI. ASİT YAĞMURU NEDİR? Asit yağmurları, fosil yakıtların yakılmasıyla, sanayi tesislerinden, konutların ısıtılmasından.
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Sunum transkripti:

ÇEVRE KİRLİLİĞİ HAVA KİRLİLİĞİ SU KİRLİLİĞİ TOPRAK KİRLİLİĞİ TOPRAK CANLILAR İÇİN TEMEL YAŞAM KAYNAKLARI

HAVA KİRLİLİĞİ ARABA EKSOZLARINDAN ÇIKAN GAZLAR TREN DUMANI SOKAKLARDA YAKILAN POŞETLER ve YANGINLARDAN ÇIKAN DUMANLAR HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇAR. ÇEVREYİ KİRLETİR. DOGALGAZ ADI ÜZERİNDE DOGALGAZ. DOGAL OLAN HİÇ BİRŞEY ÇEVREYİ KİRLETMEZ.

HAVA KİRLİLİĞİ HAVA ATMOSFERDE BULUNAN BİR GAZ KARIŞIMIDIR. BU GAZ KARIŞIMI AZOT, OKSİJEN VE KARBONDİOKSİTTEN OLUŞUR. ATMOSFERDE GAZLAR BELLİ ORANLARDA BULUNUR. BU ORANLARIN BOZULMASI ATMOSFERDEKİ DENGEYİ BOZAR. BU DURUM HAVA KİRLİLİĞİNE YOL AÇAR. BİTKİLER BESİN YAPMAK İÇİN KARBONDİOKSİT ALIP OKSİJEN VERİR. BU İNSANLARIN SAĞLIGI İCİNDİR. AMA BİZ BİTKİYİ ÖLDÜRÜYORUZ.

HAVAYI KİMLER KİRLETİYOR? ARABA EKSOZLARI FABRİKA DUMANLARI KALİTESİZ YAKACAKLAR YANGINLAR

SU KİRLİLİĞİ ÇEVREDEKİ KANALİZASYON SULARININ DENİZLERE, OKYANUZLARA,GÖLLERİN KANALİZASYON SULARINI DENİZLERE, OKYANUZLARA,GÖLLERE GİDEREK SU KİRLİLİGİ OLUŞTURUR VE BU SEBEPLE İNSANLARIN HAYATI OLUMSUZ ETKİLENİR.

Su kirliliği Canlılar için hayati önem taşıyan su kullanılabilmesi için tehlikeli maddelerden temizlenmiş olması gerekir. Ayrıca derelerden ırmaklardan ve göllerden alınarak yerleşim yerlerindeki insanların kullanımına sunulan su belirli standartlara uymak zorundadır. Aksi durumda kullanılması tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, nüfus artışı gibi etkenlerden dolayı su kaynakları olan dereler, göller ve yeraltı suları aşırı kirlenme ile yüz yüze kalmaktadır. Yerleşim yerlerinin (şehir, kasaba, vs.) ve fabrikaların atık suları derelere veya göllere bağlanmaktadır. 

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ Çiftçiler tarafından daha verimli ürün elde edebilmek için kullanılan gübreler, yağmur gibi etkenlerle yeraltı ve yerüstü sularına karışmaktadır. Gübreler suya karıştığında suda yosunların daha fazla üremesini sağlar bu da yosunların diğer canlılardan daha fazla oksijen kullanmasına sebep olur ve diğer canlıları tehdit eder. Bu tür sularda pis kokulu ve kötü tatlı olurlar.

HASTANE ATIKLARI ÇEVREYİ KİRLETİYOR TOPRAĞA ATILAN TIPBİ ATIKLARIN TOPRAKKİRLİLİGİ YANİ ÇEVREKİRLİLİGİNİ TAMAMİYLE ORTAYA KOYAR İNSANLAR CANLILARIN CEVRELERİNİ YOK EDİYOR AYNI ZAMANDA KENDİLERİNİN ÇEVRELERİNİ DE YOK EDİYORLAR BÖYLECE HAYVANLARIN, BİTKİLERİN, İNSANLARIN YAŞAMINI SONA ERDİRİYORLAR.  

DETERJANLAR VE TIBBİ ATIKLAR Benzer olarak deterjanlar ve tarım ilaçları da su kaynaklarını önemli ölçüde kirletmekte olup canlı hayatını tehdit etmektedir. Ancak, bu kullanılan maddeler bakteriler tarafından parçalanabilir hâle getirilebilirse, kirlenme oranı azaltılabilir.  Radyoaktif atıklarda gün geçtikçe tehlike oluşturmaktadır. Bu atıklar belirli şartlarda saklanmaktadır. Fakat, bazı durumlarda kaza ile veya bilinçsiz bir uygulama ile tabiata ve yer altı sularına karışmaktadır. Radyoaktif atıklar tarafından yayılan radyasyon ise canlılarda kanser ve mutasyonlara sebep olmaktadır.

FABRİKALAR YÜZÜNDEN ÇEVRE KİRLENİYOR Fabrikalar genellikle dere veya göl kenarlarına kurulurlar çünkü soğutma ve diğer işlemler için suya ihtiyaç vardır. Soğutma için kullanılan dere veya göl suyu kimyasal olarak kirlenmeden tekrar göle veya dereye döner. Fakat, bu su biraz ısınmış olur. Sudaki sıcaklık artışının iki kötü sonucu vardır. Birincisi, ısınan su içerisinde, çözülen oksijen miktarı azalır. İkinci sonuç ise, sıcaklık artışı ile sudaki maddelerin çürüme ve bozunma hızlanır. Bunun sonucu olarak çürüme de sudaki oksijeni tükettiği için, sudaki oksijen miktarı iyice azalır. Suda çözünen oksijenin azalması su altı hayatını tehdit eder.

ÇEVREYİ KORUMA Doğal dengeyi bozan ve su kaynaklarını kirleten etkenleri ortadan kaldırmak için son yıllarda yoğun çalışmalar yapılmaktadır. Yerleşim yerlerinin atık suları arıtma istasyonlarından geçirildikten sonra tabii su kaynaklarına verilmekte, fabrikalara filtre ve arıtma tesisleri konmakta, tabiata zarar vermeyecek yeni ürünler elde edilmektedir. Bütün bunların yanında insanlar çevreyi koruma adına bilinçlendirilmektedir. Çünkü, insanlar artık şunun farkına varmıştır. Dünya bir tanedir ve onu koruyacak yine insanlardır.

İNSANLAR KENDİLERİNİ ÖLDÜRMEYE ÇALIŞIYOR GÜNÜMÜZDE İNSANLAR ÇEVREYİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLİYORLAR VE KİRLETİYORLAR MESELA İNSANLAR HAYVANLARI ÖLDÜREREK VE DOĞAL BİTKİ ÖRTÜSÜNÜ YOK EDEREK DOĞAL DENGEYİ BOZUYORLAR.

ÇEVRE GİZEMLİĞİ ÇEVRENİN GÜZELLİGİNE ÇEVRE GİZEMİ DENİR. BU GİZEM, ÇEVRENİN EN ÇOK GÜZELİĞİNİ SAKLAYAN ÇEVREDİR. AMA BİZ İNSANLAR SANKİ BU GÜZELLİĞİ BOZMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPIYORUZ. AKSİNE BİZİM DAHA GÜZEL YAPMAMIZ LAZIM.

HAZIRLAYAN