Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Asitler Bazlar Tuzlar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Asitler Bazlar Tuzlar."— Sunum transkripti:

1 Asitler Bazlar Tuzlar

2 2)Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir.
ASİTLER Suda çözündüklerinde ortama hidrojen iyonu veren bileşiklere asit denir. HCl ⇔ H + Cl 1)Tatları ekşidir. 2)Mavi turnusol kağıdını kırmızıya çevirir. 3)Yakıcı özelliğe sahiptirler. 4)Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. 5)Bazlarla birleşince tuz ve sıvı oluştururlar. 6)Metallerle tepkimeye girerek hidrojen gazı oluştururlar.

3 BAZLAR Suda çözündüklerinde ortama OH iyonu veren bileşiklerdir.
NaOH → OH- + Na+ gibi BAZLARIN ÖZELİKLLERİ: 1)Tatları acıdır. 2)Ele kayganlık hissi verirler. 3)Turnusol kağıdını maviye çevirirler. 4)Asitlerle birleşerek su ve tuz oluştururlar. 5) Sulu çözeltileri elektrik akımını iletir. Yapısında OH iyonu bulunan her madde baz değildir. Buna en güzel örnek karınca asididir.

4 AYRAÇLAR ASİTİN VERDİĞİ RENK BAZIN VERDİĞİ RENK Metil oraj KIRMIZI
SARI Metil kırmızısı Bromotimo mavisi MAVİ TURNUSOL KAĞIDI

5 TUZLAR Asit ve baz tepkimeleri sonucunda meydana gelir .Katı halde elektrigi iletmezler. TUZLARIN ÖZELLİKLERİ: 1-Katı ve kristal haldedirler 2-Katı halde iken elektrik akımını iletmezler. 3-Sulu çözeltileri elektrik akımını iletirler. 4-Artı yüklü (metal veya kök) ve eksi (ametal veya kök) iyonlardan oluşurlar. 5-Asit ve bazların nötrleşme tepkimesi sonucu oluşurlar.

6 ASİT YAĞMURLARI Fosil yakıtlar , egzoz dumanları fabrika bacalarından çıkan zararlı gazlar atmosfere yayılır ve havayı kirleten bu gazlar su ile tepkimeye girerek sonuçta asit yağmurlarını oluşturur.

7 ASİT YAĞMURLARININ ZARARLARI
Asit yağmurları göl ve nehirlere yağınca suyun asitlik derecesi artar buda suda yaşayan canlıları kötü yönde etkiler. Tarihi ve doğal yapılara zarar verir. Toprağın doğal yapısını bozar. Asit yağmurlarıyla üretilen sebze ve meyveleri tüketen insanların sağlığı olumsuz yönde etkilenir.

8 Asit Yağmurlarını Önlemek İçin Ne Yapmalı
1)Evlerde fosil yakıtlar yerine çevreyi kirletmeyen yakıtlar kullanılmalı. 2)Fabrika bacalarına filtre takılmalı. 3)Şehirlerde ağaçlandırma yapılırken yıl boyu yeşil yapraklı kalan ağaçlar seçilmeli Yıl boyu yeşil yapraklı kalan ağaca en güzel örnek çam ağacıdır.


"Asitler Bazlar Tuzlar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları