GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tehlikeli Kimyasallar Yönetimi Şube Müdürü
Advertisements

ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI SU GÜVENLİĞİ ŞUBESİ
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
T.C. TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
PHARE TWINNING PROJECT TR 04-IB-EN- 04 TRAINING NATURAL MINERAL WATER 11 TO 15 JUNE Endüstriye yönelik eğitim Şişelenmiş sulara uygulanan gıda güvenliğinin.
AB UYUM ÇALIŞMALARINDA KATEDİLEN MESAFE VE HEDEFLER
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
AB Hukuki Çerçevesi (REACH/CLP) REACH yaptırımları Nisan 2010, Türkiye.
ÇEVRE GÖREVLİSİ/ ÇEVRE DANIŞMANLIK FİRMALARI
BAKANLIĞIN GIDAYA DAİR RESMİ KONTROL PROSEDÜRÜ
T.G.K. BUĞDAY UNU TEBLİĞİ VE T.G.K. EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ
AB Sürecinde "Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Politikaları" Faslındaki Gelişmeler ve Sektöre Yansımaları Dr.Şebnem GÜRBÜZ AB İşleri Uzmanı.
HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI SOSYAL GÜVENLİK KURUMUNA YAPILAN SİGORTALI VE İŞYERİ BİLDİRİMLERİNİN BAZI KURUMLARA YAPILMASI GEREKEN.
2011 YILI BAŞLICA ÇALIŞMALAR Sayılı “Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması Ve Uygulanmasına Dair Kanun” ve Yapı Malzemeleri Yönetmeliği.
VETERİNER HİZMETLERİ, BİTKİ SAĞLIĞI, GIDA VE YEM KANUNU Kanun Numarası : 5996 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih: 13/6/2010 Sayı :
AMASYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ
FVO (GIDA VE VETERİNER OFİSİ) MİSYONLARI
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ İÇ KONTROL SİSTEMİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Bilindiği üzere Ülkemizden Rusya Federasyonu’na bitkisel gıda ürünleri ihracatımız tarihinde yürürlüğe giren Mutabakat Zaptı ile
Süt İşleme Tesislerinin Onay Prosedürü Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
Geçici Faaliyet Belgesi elektronik başvuru dosyasında
Süt İşleme Tesislerinde Modernizasyon Halil APAYDIN Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı Ziraat Y. Mühendisi.
4703 SAYILI ÜRÜNLERE İLİŞKİN TEKNİK MEVZUATIN HAZIRLANMASI VE UYGULANMASINA DAİR KANUN Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Çevre Sağlığı Daire Başkanlığı Çevre.
4703 SAYILI KANUN 4703 sayılı Ürünlere İlişkin Teknik Mevzuatın Hazırlanması ve Uygulanmasına Dair Kanun 11/07/2001 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de.
İŞLETME KAYIT BELGESİ
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
ENERJİ VERİMLİLİĞİ DANIŞMANLIK (EVD) ŞİRKETLERİ
GIDA GÜVENİLİRLİĞİ Nadir BULAK
SELCEN YÜCEL Gıda Mühendisi
TARIM ve KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI
AB GIDA GÜVENLİĞİ POLİTİKASI
Gıda Güvenliği Yaklaşımı
AB MÜZAKERE SÜRECİ Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü AB Uyum Dairesi Başkanlığı Mart 2013, Ankara.
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü
Koyun - Keçi Kayıt Sistemi
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü
DETERJANLAR HAKKINDA BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
BAZI TEHLİKELİ MADDELERİN, MÜSTAHZARLARIN, EŞYALARIN ÜRETİMİNE, PİYASAYA ARZINA VE KULLANIMINA İLİŞKİN KISITLAMALAR HAKKINDA YÖNETMELİK Müfide DEMİRURAL.
Hizmetiçi Eğitim Programı Kasım 2012, Antalya
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASINDA UYGULANACAK TEKNİK DÜZENLEMELER HAKKINDA YÖNETMELİK 5 Haziran 2007 tarihli ve sayılı Resmi Gazetede.
Ödeme Talep Formu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken hususlar
1 20 EKİM 2004, ANKARA T. Uzm. Deniz YANIK Lisans ve Sözleşmeler Dairesi Başkanlığı TELEKOMÜNİKASYON KURUMU TÜRKİYE’DE TELEKOMÜNİKASYON POLİTİKASI ALANINDA.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
6331 sayılı İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ KANUNU BİLGİLENDİRME SUNUSU
PGD; Yapı malzemelerinin piyasaya arzı, dağıtımı veya piyasada iken Yapı Malzemeleri Yönetmeliğine veya Yönetmelikte atıfta bulunulan teknik şartnamelere.
YAPI İŞLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
İSG BİRİMLERİNİN GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
HOŞGELDİNİZ HOŞGELDİNİZ.
Muayene Gözetim Merkez Başkanlığı İthalat Denetimleri ve
TAREKS VE TSE UYGULAMALARINDA GÜMRÜK MÜŞAVİRLERİ YÖNÜNDEN BAKIŞ AÇISI
1 KKTC Süt İşletmelerine İlişkin Özel Hijyen Kuralları Halil APAYDIN Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks Daire Başkanlığı.
EKONOMİ BAKANLIĞI DIŞ TİCARETTE RİSK ESASLI KONTROL SİSTEMİ (TAREKS) 21/03/2013 H. Sibel KAPLAN Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı.
Neşe İLOĞLU Marka Uzmanı 06/01/2017
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANI
ANKARA BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ Piyasa Gözetim ve Denetim Şubesi
TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

GIDA GÜVENİLİRLİĞİ VE 5996 SAYILI KANUNUN GETİRDİKLERİ Dr. Nilay DEMİR nilayd@kkgm.gov.tr Gıda Kontrol Hizmetleri Dairesi KORUMA VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

5179 SAYILI KANUN KAPSAMINDA GIDA GÜVENİLİRLİĞİNE DAİR ÇALIŞMALAR VE AB UYUMU

GIDA GÜVENİLİRLİĞİ POLİTİKASI Bakanlığımızın Gıda Güvenilirliği Politikası; Kodeks Alimentarius ve Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu olarak hazırlanan mevzuat çerçevesinde, Ülke genelinde “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği” anlayışı ile, etkin ve yeterli gıda denetimi ve dolayısıyla tüketiciye güvenilir gıda arzının teminini sağlamaktır. Çiftlikten sofraya tamamlayıcı ve etkin bir gıda kontrolünün sağlanması ile güvenilir gıda üretimi AB’de olduğu kadar ülkemizin de öncelikleri arasında yer almaktadır. Bakanlığımızın temel gıda güvenilirliği politikası; Kodeks Alimentarius ve Avrupa Birliği müktesebatı ile uyumlu olarak hazırlanan mevzuat çerçevesinde, ülke genelinde “Çiftlikten Sofraya Gıda Güvenilirliği” anlayışı ile etkin ve yeterli gıda denetimi ve dolayısıyla tüketiciye güvenilir gıda arzının teminini sağlamak olarak belirlenmiştir. 3 3

ÇALIŞMA İZNİ VE ÜRETİM İZNİ Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerlerini kayıt altına alarak, “Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi” düzenlemek, Başvuru dosyası eksiksiz olan işyerleri asgari teknik ve hijyenik koşullarının mevzuata uygunlukları açısından denetlenir. Gıda ve gıda ile temas eden madde ve malzemeleri üreten işyerlerinin ürünlerini tescil ederek,“Gıda Üretim İzni Belgesi” düzenlemek Belge düzenlerken üretilecek ürünün özellikle etiket örneği ve yüzde bileşimi mevzuata uygunlukları açısından incelenir, gerektiğinde ürüne dair analiz sonucu istenir. Bakanlığımızca bugüne kadar 53.500 adet Çalışma İzni ve Gıda Sicili Belgesi, 218.900 adet Gıda Üretim İzni Belgesi düzenlenmiştir.

DENETİM VE KONTROL FAALİYETLERİ Gıda işyerlerinin risk esaslı denetimleri İl Müdürlüklerince yıllık olarak planlanır ve uygulanır. Denetim sıklığı 1 ay-3 yıl arasında değişmektedir. Et, Süt, Su ürünleri işleyen ve riski yüksek olan işletmeler ile eksiklik tespit edilmiş, yasal işlem uygulanmış işletmeler daha sık denetlenmektedir. İzleme ve denetim programları kapsamında gıdaların denetimi KKKGM tarafından yıllık olarak hazırlanır ve İl Müdürlüklerince uygulanır. Programın hazırlanmasında, gıda hileleri, taklit ve tağşişler ve gıdanın insan sağlığına uygunluğu dikkate alınır. İthalatta kontrol belgesi düzenlenmesi ve fiili ithalat kontrolleri İhracatta kontroller ve Sağlık Sertifikası düzenlenmesi

TARIM VE KÖYİŞLERİ BAKANLIĞI GENEL GIDA DENETİM SONUÇLARI GIDA ÜRETİM YERİ GIDA SATIŞ YERİ TOPLU TÜKETİM YERİ TOPLAM YIL Denetim Sayısı İPC Savcılık İPC. Savcılık. 2002 39646 1544 551 ­ 2003 40558 1192 503 2004 48257 1259 524 105561 116 8 37011 15 4 190829 1390 536 2005 72487 3630 251 173729 1062 63 80246 202 74 326462 4894 388 2006 66597 3593 347 148536 1699 137 63650 469 99 278783 5761 583 2007 91780 4221 393 165604 1475 80 76905 354 113 334289 6050 586 2008 93358 4778 576 166337 1570 149 81179 610 180 340874 6958 905 2009 92718 5498 1162 163382 2289 265 94355 574 155 350455 8361 1582 2010 73440 5620 580 123228 2426 261 77502 560 195 274170 8606 1036

BAKANLIĞIN DİĞER FAALİYETLERİ Gıda denetçilerin kullanımına yönelik Denetim, İhracat ve İthalat El Kitabı ile prosedürleri hazırlanmıştır. Ulusal yıllık izleme planları ve ulusal kalıntı izleme planları AB gereksinimlerine göre geliştirilmiştir. Gıda kontrol sisteminin ISO 17020 uyarınca akredite edilmesi amacıyla gerekli hazırlıklar yapılmıştır. AB gereksinimlerini karşılamak üzere Hızlı Alarm Bildirim Sisteminin (RASFF) geliştirilmesi için çalışmalar yapılmıştır. Gıda denetim ve kontrolüne yönelik veri toplanması ve değerlendirilmesine yönelik “Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS)” oluşturulmuştur. Gıda denetçilerinin teknik bilgi ve becerilerinin geliştirilmesi için eğitimler düzenlenmiştir. 24 adet Sektör Spesifik Hijyen Kılavuzu hazırlanmış, 7 adedi yayınlanmış ve sektöre tanıtımı yapılmıştır. AB ile uyumlu numune alma sistemine geçilmiştir. Tarım İl Müdürlüklerine numune alma alet ve ekipman takviyesi yapılmıştır.

AB UYUM ÇALIŞMALARI 12. Fasıl Gıda güvenliği, Hayvan ve Bitki Sağlığı Politikası açılış kriterini yerine getirmek üzere gıda alanında aşağıdaki çalışmalar yapılmıştır; Mevzuat uyumuna yasal dayanak teşkil edecek olan 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu 13 Haziran tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. AB müktesebatı ile uyumlu ikincil mevzuatın yayımlanması ve uygulaması, Strateji Belgesinde taahhüt edilen takvim doğrultusunda gerçekleştirilecektir. 97 adet Türk Gıda Kodeksi Tebliği yayımlanmış, 71 adedi AB mevzuatına uyum çerçevesinde hazırlanmıştır.

Gıda işletmelerinin iyileştirilmesi amacıyla, AB müktesebatındaki kategorileri esas alan bir sınıflandırma çalışması yapılarak, AB standartlarında üretim yapan işletme sayısı belirlenmiştir. Onay Kapsamında Bulunan İşletmeler İşletme Sayısı Uyumlu Uyumsuz Süt işletmeleri 2216 69 2147 Et İşletmeleri 2664 183 2481 Su Ürünleri 186 114 72 Hayvansal Yan Ürün 73 28 45 Kayıt Kapsamındaki İşletmeler İşletme Sayısı Uyumlu Uyumsuz Üretim Yeri 49.325 42.525 6800 Satış Yeri 193.119 173.124 19995 Toplu Tüketim Yerleri 129.283 114.944 14339

5996 SAYILI KANUNUN AB’NE UYUM KAPSAMINDA GETİRDİĞİ YENİLİKLER

5996 sayılı Kanunun 13 Aralık 2010 tarihinde yürürlüğe girmesi ile 5179 sayılı Kanun uygulamalarında değişiklikler aşağıda verilmektedir: Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Gıda Güvenilirliğinin sağlanmasında, ithalat ve ihracat kontrollerinde tek yetkili Kurum olmuştur. Sorumlu yönetici istihdamı zorunluluğu yeniden düzenlenmiş, işin nevine göre personel çalıştırmak zorunda olan işyerlerinin listesi Kanunun Ekli 1 sayılı listesinde verilmiştir. Gıda güvenilirliğinin sağlanmasında temel sorumluluk gıda işletmecisine verilmiştir. Sorumlu yöneticiler artık işverenle birlikte sorumlu olmayacaklardır. Bakanlığa, tarım ve gıda ile ilgili coğrafi işaret veya geleneksel ürün adlarının kullanımının tescilde belirtilen özelliklere uygunluğunun denetlenmesi görevleri verilmiştir. Hızlı Uyarı Sistemi, Acil Durumlar, Kriz Yönetimi, Risk Analizi, Kamuoyunun Bilgilendirilmesi ve İhtiyati Tedbirler gibi hükümler AB’ne uygun olarak yeniden düzenlenmiştir.

İthalat edilen gıdalarda 5996 sayılı Kanuna uygunluk ve AB standartları, ihracatta ise alıcı ülke talebi yoksa yine 5996 sayılı Kanuna uygunluk ve AB standartları aranacaktır. Gıdalar, ithalatta gümrük yerine Bakanlıkça kurulan Sınır Kontrol Noktalarında denetlenecektir. “Çalışma İzni Belgesi” uygulamadan kaldırılmış ve tüm gıda işyerlerine “Onay” ve “Kayıt” zorunluluğu getirilmiştir. “Onay” alacak işletmeler Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir. “Onay” kapsamı dışındaki işyerleri “Kayıt” altına alınacaktır. “Gıda Üretim İzni Belgesi” uygulamadan kaldırılmış, “Ürün Onayı” uygulaması getirilmiştir. “Gıda Üretim İzni” belgesi piyasaya arz edilecek tüm gıdalar için zorunlu iken, hangi gıdaların onaya tabi olacağı Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecektir. Ürün onayı alınmadan gıdaların üretimi, ithalatı ve piyasaya arzı yasaklanmıştır.

Gıda işyerlerinin taşıması gereken asgari teknik ve hijyenik kriterler AB mevzuatı (852/2004/EC ve 853/2004/EC) ile birebir uyumlu olarak çıkarılacak Yönetmelikle belirlenecektir. Onay ve kayıt kapsamındaki tüm işletmeler proje sunmaları halinde AB’ne uyumu sürecinde IPARD kapsamında desteklenecektir. 5996 sayılı Kanun ile idari para cezaları arttırılmıştır. Yasal yaptırımlar 5179 sayılı Kanun gibi uygulanacaktır. Buna göre; işletmelerin faaliyetleri durdurularak ürünlerine el konularak idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca ilgililer hakkında Savcılığa suç duyurusunda bulunulmaya devam edilecektir.

5996 SAYILI KANUN KAPSAMINDA ÇIKARILACAK YÖNETMELİKLER Resmi Kontrollere İlişkin Yönetmelik (882/04/EC) Hayvansal Kökenli Ürünlerin Resmi Kontrollerinin Düzenlenmesine İlişkin Özel Kuralları Ortaya Koyan Yönetmelik (854/2004/EC) Genel Hijyen Kurallarını Düzenleyen Yönetmelik (852/04/EC) Onay ve Kayıt İşlemlerini Düzenleyen Yönetmelik (853/04/EC, 854/04/EC) Türk Gıda Kodeksi Yönetmeliği Ulusal Gıda Kodeks Komisyonu Yönetmeliği Laboratuvar Kuruluş ve Çalışma Esaslarına Dair Yönetmeliği (882/04/EC) Resmî Kontrollerin, Veteriner ve Bitki Sağlığı Hizmetlerinin Finansmanı ve Harcamalara İlişkin Yönetmelik (882/04/EC)

TEŞEKKÜR EDERİM nilayd@kkgm.gov.tr