ASKERİ ORTAMLARDA İNTİHAR SORUNU NURİ AŞIK 06010164.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
RUH SAĞLIĞI Zafer Zengin Özel Fatih Fen Lisesi Biyoloji Zümre Başkanı
Advertisements

TSK VE MİLLİ SAVUNMA tskvemilisavunma.wordpress.com.
İLKNUR ERDEM HEMŞİRE TSK ETİMESGUT ASKER HASTANESİ
Çanakkale geçilmez Bomba şimşekleri beyninden inip her siperin Sönüyor göğsünün üstünde o arslan neferin. Ölüm indirmede gökler, ölü püskürmede yer, O.
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
Uluslararası İş Etiği.
ÖĞRETİM TEKNİKLERİ MİKRO ÖĞRETİM ASLIHAN AKBAĞ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
AB GENÇLİK( YOUTH ) PROGRAMI
ODTÜ REKTÖRLÜK SUNUMU 9 MAYIS 2014
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
TSK TIBBİ KBRN SAVUNMASI Dr.Hv.Tbp.Bnb.Sermet SEZİGEN
ULUSLARARASI HUKUKTA İNSANİ MÜDAHALE
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
AŞI SONRASI İSTENMEYEN ETKİ (ASİE) İZLEME SİSTEMİ
SAĞLIK.
Olay Komutanı. Olay Komutanı Planlama Bölümü Şefi Operasyon Bölümü Şefi Lojistik Bölümü Şefi Finans/ Yönetim Bölümü Şefi.
MİLLİ GÜVENLİK Hazırlayan : Kudret Uğurlu EMİNSOY.
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
Bilindiği gibi üniversite ve Sağlık Bakanlığına bağlı Eğitim ve Araştırma Hastanelerinde uzmanlık eğitimi alan asistan hekimler, bu hastanelerdeki hizmet.
DÜNYADA ÖZÜRLÜLERİN DURUMU BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ İL EĞİTİMCİLERİ HÜMEYRA ERTOK NAGİHAN KARAL.
Depresyon Hastalarında Belirti Şiddeti ve Umutsuzluğun İntihar Davranışı Üzerindeki Etkisi Ülkü Kural
OKULÖNCESİ EĞİTİM NEDİR?
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
Hak ve özgürlüklerin kullanımını engelleyen ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
REHBERLİK DERSİ III.
ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
MİLGRAM DENEYİ. İnsanların erk (otorite) sahibi bir kişi veya kurumun isteklerine, İnsanların erk (otorite) sahibi bir kişi veya kurumun isteklerine,erk.
ÖZGÜRLÜK.
SALDIRGANLIK.
ÇOCUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
ÖZEL GEREKSİNİMLİ ÇOCUKLAR
ÇANKAYA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ZORBALIK.
ANNE BABALAR EV ÖDEVLERİNE NASIL YARDIMCI OLABİLİRLER?
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
ALMANYA‘DA YAŞAMAK DAR ALANLI DANIŞMA KURUMLARI. Almanya'da devlet destekli yardım kurumları bünyesinde yabancılar için, belediyeler bünyesinde ise, herkes.
TURİZMDE EĞİTİM SORUNLARI
Sağlık Hizmetlerinin Sınıflandırılması Ve yaralanma Yolları
SPOR ETKİNLİK ENDÜSTRİSİNİN ÖZELLİKLERİ
BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI. BÖLÜM 13 DEPRESYON VE İNTİHAR DAVRANIŞI.
BÖLÜM 9 DİKKAT VE AKTİVİTE BOZUKLUKLARI TANIM VE YAYGINLIK Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu, dikkat ve aktivite bozuklukları için artık günümüzde.
Türk Silahlı Kuvvetlerine bağlı Askeri Liseler ile Bando Astsubay Hazırlama Okulunda öğrenim görecek öğrencileri seçmek amacıyla birinci aşama için «YAZILI»
BÖLÜM 10 AÇIK SALDIRGANLIK ve ÖRTÜK ANTİSOSYAL DAVRANIŞ.
MİLLİ MÜCADELE.
ETKİNLİK YÖNETİCİSİ. Etkinlik yöneticileri hangi etkinlik alanında çalışırlarsa çalışsınlar üç kategoride uzman olmalıdır. İşin doğasına aldırmayarak.
ÇOCUK VE SUÇ.
: TRAFİK IŞIKLARI :. Trafik ışıkları, trafiğin yoğun olduğu kavşaklarda trafik akışını düzenleyen, hayatımızı kolaylaştıran ve zaman kazandıran son derece.
Suisit-İntihar-Özkıyım
21. YY Eğitimi. Nedir? Nereden kaynaklanmaktadır? Niçin başvurulur? Nasıl önlenir? Terörizmden neden korkarız?
ÇANAKKALE SAVAŞI. ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARI SEYİT ONBAŞININ GÜLLEYİ KALDIRMASI.
SAĞLIKLI YAŞAMIN KORUNMASI Hazırlayan = Yakup Çelik
Endüstri ve Örgüt Psikolojisi Nedir?
Türk Silahlı Kuvvetlerinde Psikolojik Danışman Olmak
6.3. Şikayet ve Disiplin Şikayet: İşgörenlerin, iş, işletme ve yönetimle ilgili rahatsızlıklarını ifade biçimidir. Yönetim, işgörenlerden gelen tüm şikayetlere.
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
SİBER GÜVENLİK ve KRİPTOLOJİ. Asım Emre Kaya Ülkelerin altyapı sistemlerinin siber uzaya bağımlı hale gelmesi ile; -bireyler -kurumlar -devletler siber.
TEMEL İLKYARDIM UYGULAMALARI
Psikolojik yapılar ve özellikler
Doping Dr. Yusuf Solmaz BALO.
REHBERLİK DERSİ III.
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
Askerlerin harp oyunlarıyla,
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
Sunum transkripti:

ASKERİ ORTAMLARDA İNTİHAR SORUNU NURİ AŞIK

İntihar davranışı, askeri ortamlarda, ülke savunması gibi bir misyonun elemanları olan çevredeki diğer askerleri etkileyerek moral çöküntüsüne yol açabilir. Yani askerlikte intihar tekil bir sorun olarak değil, grup sağlamlığını örseleme potansiyeli bakımından da ciddi bir durum olarak değerlendirilmektedir. Ordu gibi katı disiplin uygulanan, bireysel alışkanlıkların ve özgürlüklerin kısıtlandığı; savaş başarısını sağlamak için, giyilen üniforma gibi üniform davranışların da dayatıldığı ortamlarda bunalan insanların ciddi intiharları görülebildiği gibi, temaruz niteliğinde yalancı intiharlar da olmaktadır. İntihar görünümünde ama intihar değil, kendini askerliğe elverişsiz hale getirme girişimleri de ayrı bir kategoridir. Genellikle el, ayak parmaklarını hedef alan ateşli silah yaralanmaları, bilinçli olarak çürüğe ayrılma amacıyla da yapılabilir; parsiyel intihar niteliğinde de olabilir. Genellikle uyuşturucu tutkunlarıyla sosyopatların başvurduğu vücudunu jiletleme eylemleri ise, naif insanlarca intiharın bir versiyonu gibi yorumlanabilmekle birlikte, intiharla ilişkisiz olaylardır.

Diğer taraftan, savaşta veya barışta intihar eden askerlerin bu eylemlerinin, salt üniforma giymekte olduğu için askerlikle ilgili gibi değerlendirilmesi yanlıştır. Yani bir insanın askere gelirken beraberinde hastalığını, özel sorunlarını ve intihar potansiyelini de getirmesi ve askerlik dışı sivil nedenlerle intihara başvurması olasıdır. Savaş koşutlarında ise agresyonunu düşmana yönelten veya savaşın egosunu bir yoldan güçlendirdiği olgularda intiharların azaldığı, en azından ertelendiği bilinmektedir. Tersine, savaş psikozuna girerek intihar koşuları yapan (düşmandan kaçma veya düşman üzerine koşma biçiminde) veya kendini vuran askerler de olabilmektedir. Bazı askerlerin, kazalara karşı tedbirsiz davranma, tehlikeli görevlere gönüllü olma, öldürülmeyi provake eden eylemler yapmalarının altında, bilinçdışı intihar veya şehit olma arzusu bulunabileceği de dikkate alınmalıdır.

Türkiye genelinde en yaygın intihar yönteminin ası olduğu genel kanısına karşın, son senelerde yapılan araştırmalarda ilaç alımı yoluyla intiharın daha fazla (% 72, 90, 95) görülmeye başladığı anlaşılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetlerinde ise, ateşli silah kullanımı %55-%64 gibi yüksek oranlar göstermektedir. İsrail ordusunda da ateşli silahla intihar olgularının fazlalığı, belki de askerlikte en kolay erişilebilir aracın ateşli silahlar olması ve askerliğin doğasında bulunan agresif tutumun bu eyleme de yansıması olarak yorumlanabilir. Fakat Singapur ordusunda yapılan bir çalışmada, asker adaylarının ilaç alarak intihar etmeyi en yaygın metod olarak kullandıkları anlaşılmıştır. ABD ordusunda yüksek statülü subayların intiharları daha fazladır ; buna karşılık Türk ordusunda da ülke genelinde de, eğitimi ve rütbesi düşük olanların intiharlarında yoğunlaşma görülmektedir.

ÖNLEMLER Askeri ortamlarda bir lider olarak birlik komutanının işlevi, belki de diğer başka gruplardaki liderlerin işlevinden daha önemlidir; çünkü askerler savaşta da barışta da neredeyse günün 24 saatini birlikte geçiren ve bu sırada yatılı okul öğrencilerinden farklı olarak harp etmekte veya harbe hazırlık eğitimi yapmakta olan insanlardır. Böylesine yoğun stressörlerin bulunduğu ortamlarda bunalıp intihara niyetlenen bireyler için liderin kişiliği ve yaklaşımları çok önemlidir. Genç insanlar için bir otorite figürü olarak, babacan tutumlarıyla birlik komutanı bazen birlik doktorundan daha etkili olabilir; ama bu, birlik doktorunun sorumluluğunu unutmasını gerektirmemeli, özel durumlarda tıbbi müdahalede gecikilmemelidir.

Histerik ve manipülatif nitelikli intihar girişimleri bile bir yardım çığlığı gibi değerlendirilmeli ama bunun ikincil kazanç elde etmeye yaramadığı gösterilmelidir. Kendini askerliğe yarayışsız hale getirme girişimlerinde ise, yaralanmanın ölçüsüne göre askerliğe elverişsizlik kararı verilmektedir; ancak bu tür eylemlerden sonra Askeri Ceza Kanununa göre cezalandırma yapılmakta, böylece bunun bir k a ç ı ş yolu olarak kullanılmaması amaçlanmaktadır. Şüphesiz intihar girişimi, ciddi bir psikopatoloji ile ilgiliyse, tüm psikiyatrik yardım olanakları kullanılmaktadır.

SONUÇLAR İnsanlık kadar eski olan intihar davranışının askeri ortamlardaki görünümü bazı farklılıklar gösterir. Askerler genellikle genç, sağlıklı, fiziksel kondüsyonları ve moralleri yüksek tutulmaya çalışılan ve sürekli motive edilen insanlardır; ruhsal ve bedensel zaafiyet gösterenlerin elendiği bir sistem içindedirler. Barışta ve savaşta birlik doktoru ve askeri hastanelerin desteği altında bulunurlar; hatta birim popülasyona düşen sağlık personeli sayısı sivil halka göre orduda çok yüksektir. Buna rağmen askerliğin rijid ve agressif doğası bazı insanlarda doyumlar yaratırken, bazılarında da çöküntülere neden olabilir ve intiharı davet edebilir. Bunun özellikle savaş zamanlarındaki faturası, birlik moralini ve savaş gücünü azaltma biçimindedir. Gene de, askeri ortamlardaki intiharların oranı, ülke geneli oranlarından daha yüksek değildir; askeri ortamlardaki intiharlarda olsa olsa bazı nitelik farkları söz konusudur.

İntiharların önlenmesi, için, her kişiye ve her duruma uygulanabilecek standart şablonlar bulunmamaktadır. Her olgunun ayrı nedenleri ve çözümleri vardır. ABD'deki İntihar Önleme Merkezleri, Ankara'daki Krize Müdahale Merkezi gibi, intiharları engelleme işlevini üstlenmiş bir organizasyon, ordumuzda bulunmamakta; ancak TSK'de Birlik Komutanı- Kıta Tabibi- Hastane zinciri içinde bu olgulara yardım edilmeye çalışılmaktadır.