AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE MEVZUAT İYİLEŞTİRME ÇABALARI Dr. Recep KIZILCIK BAŞBAKANLIK KANUNLAR VE KARARLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Advertisements

Ulusal Afet Müdahale Yapılanması ve SAR Operasyon Yönetimi
VE TÜRKİYE UYGULAMASI DÜZENLEYİCİ ETKİ ANALİZİ
BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ: Sosyal Güvenlikte Yeni Bir Dönemin Başlangıcı R.Hakan ÖZYILDIZ Müsteşar Yardımcısı Hazine Müsteşarlığı “Bireysel Emeklilik.
Mali Suçları Araştırma Kurulu Başkanı
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Finlandiya Ulusal Denetim Kurumu Mali Denetimi Visa Paajanen.
Türkiye’de Yürütülen Kamu Kesimi Reformlarının Güçlükleri ve Vadettikleri Andrew N. Vorkink Ülke Direktörü 10 Ocak, 2005.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
Bürokrasinin Azaltılması ve Vatandaş Odaklı Hizmet Sunumu Çalışmaları
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
AB Müktesebatı dahilinde Şirketler Kesimi Muhasebe ve Denetimi
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
Bakanlar Kurulu Eylem Planı Alkol ile ilişkili zararların azaltılması amacına yönelik kapsamlı bir Topluluk stratejisinin geliştirilmesi İlgili tüm politika.
FISCAL TRANSPARENCY IN TURKEY DİLEK YILMAZCAN MARMARA UNIVERSITY
Yerel Yönetimlerde Yeniden Yapılanma Perspektifi
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
5. GÜN Değerlendirme ve İzleme Süreci Örnekleri  1)Sağlık ve Sosyal İşler Bakanlığı sektöründe yapılan değerlendirmeler ve hesap verebilirlik arasındaki.
Türkiye’de Yolsuzlukla Mücadele Güven SAK Ankara, 7 Temmuz 2005.
E-İhale, Elektronik İhale veya Online İhale sistemi B2B (şirketler arası ticaret) alanında kullanılan bir satınalma yöntemidir. Bir Alıcı şirketin ve.
Düzenleyici Etki Analizi (DEA) ve Sivil Toplum Regulatory Impact Assessment and Civil Society Dr. Esra LaGro, DEA Danışmanı ve Türkiye Kurumsal Yönetim.
Finlandiya yönetiminde hesap verebilirliğe giriş Visa Paajanen,
KAYIT DIŞI EKONOMİYLE MÜCADELE STRATEJİSİ
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
İYİ YÖNETİŞİM.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
Karşılaştırmalı bir perspektifle yeni kamu yönetimi
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
YÖNETİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 3 Düzenleyici Reform ve DEA.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
KAMU SERMAYELİ ŞİRKETLERDE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN UYGULANMASI PROJESİ
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğiticilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 4 DEA Moldova Kurumsal Çerçeve.
Kopenhag Kriterleri Ümit Boynukalın.
İdari kesimde yönlendirme sistemi Visa Paajanen.
11 Kamu Mali Yönetimi Eğitimi Ekonomi ve Maliye Müdürlükleri İle Strateji Geliştirme Başkanlıklarının Konumu 1. Gün, 1. bölüm Ankara, Şubat - Mart 2007.
1 MALİYE BAKANLIĞI Bütçe ve Mali Kontrol Genel Müdürlüğü TÜRKİYE’DE ÇOK YILLI BÜTÇELEME Abdülkadir GÖKTAŞ Daire Başkanı 23 Mayıs 2006.
Uluslararası İnsan Kaynakları Yönetimi YONT414
Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
Slide 1 AB Müktesebatı Muhasebe ve Denetime Giriş: Jurgen Tiedje Muhasebe ve Denetim Birimi Avrupa Komisyonu.
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
TÜRKİYE-AB KATILIM MÜZAKERELERİNDE MEVCUT DURUM
BÜTÇE NEDİR 1. Bütçe: Bütçe, gelecekteki belirli bir dönemde gerçekleşmesi öngörülen gelir ve giderlerin karşılıklı tahminlerini içeren cetveldir.
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
1 İhale Usulleri Arasından Çıkarılan Doğrudan Temin Yönteminin Usulsüzlük ve Yolsuzluk Riskine Etkisi Danışman : Başbakanlık Başmüfettişi R. Bülent TARHAN.
TİCARET HUKUKU BİLGİSİ
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
SAĞLIK, KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
T.C. BAŞBAKANLIK DEVLET PERSONEL BAŞKANLIĞI EĞİTİM DAİRESİ BAŞKANI
İnceleme Dairesi Başkanlığı
YONT221 KAMU YÖNETİMİNDE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ yerelleşme EKSENİNDE Avrupa BİRLİĞİ öğretim görevlİsİ: Mehmet necatİ cİzrelİoğullarI.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
“Gizlilik, Bireysel Haklar, Kişisel Verilerin Korunması”
OTP karar alma süreci Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE’DE MEVZUAT İYİLEŞTİRME ÇABALARI Dr. Recep KIZILCIK BAŞBAKANLIK KANUNLAR VE KARARLAR GENEL MÜDÜR YARDIMCISI

DÜZENLEME Mevzuat veya hukuki düzenleme, İkinci Dünya Savaşından sonra devlet yönetiminde en yaygın kullanılan siyasi araç olmuş, karmaşık toplumsal ve ekonomik değerler arasında dengeyi sağlayarak hayati önemi haiz bir rol oynamaya başlamıştır.

LİZBON STRATEJİSİ ( ) Avrupa Birliği Ekonomisinin; Daha rekabetçi, Daha rekabetçi, Daha dinamik, Daha dinamik, Teknolojik olarak öncü. Teknolojik olarak öncü.

DÜZENLEMENİN NEDENLERİ Vatandaşların sosyal, çevresel ve kültürel talepleri Vatandaşların sosyal, çevresel ve kültürel talepleri Piyasaya dair bilgi eksikliği veya var olan asimetri Piyasaya dair bilgi eksikliği veya var olan asimetri Neden olunan dışsallıklar Neden olunan dışsallıklar Vatandaşların temel hizmetlerden faydalanma isteği Vatandaşların temel hizmetlerden faydalanma isteği Pazar gücünün varlığı ve bu gücün kötüye kullanılması. Pazar gücünün varlığı ve bu gücün kötüye kullanılması.

OECD ÜLKELERİNDE DÜZENLEYİCİLERİN DÜZENLEME YÖNTEMLERİ 1. Uzman-Karar güvenilen bir uzman tarafından verilmektedir. Bu kişi düzenleyici veya uzman olabilmektedir.

OECD ÜLKELERİNDE DÜZENLEYİCİLERİN DÜZENLEME YÖNTEMLERİ 2- Konsensüs- Karar, önerilen düzenleme üzerinde çıkar grupları ile varılan uzlaşı üzerine verilmektedir.

OECD ÜLKELERİNDE DÜZENLEYİCİLERİN DÜZENLEME YÖNTEMLERİ 3- Politik- Karar, konunun politik süreçteki önemi üzerinde varılan uzlaşma gereğince politikacılar tarafından verilmektedir.

OECD ÜLKELERİNDE DÜZENLEYİCİLERİN DÜZENLEME YÖNTEMLERİ 4- Benchmarking (En iyi uygulamaların adaptasyonu) - Karar, uluslararası düzenleme gibi dış yöntemlere dayanılarak verilmektedir..

OECD ÜLKELERİNDE DÜZENLEYİCİLERİN DÜZENLEME YÖNTEMLERİ 5- Deneysel- Karar, yapılan araştırmalardan elde edilen bulgulara göre verilmektedir.

DÜZENLEYİCİ MALİYETLER Politika Maliyetleri: Politika Maliyetleri: Doğrudan doğruya politika hedefleri ile bağlantılı olan maliyetlerdir. İdari Maliyetler: İdari Maliyetler: Teftiş ve uygulama dahil kayıt tutma, raporlama ve uyumlaştırma ile ilgili bütün maliyetleri kapsamaktadır. Teftiş ve uygulama dahil kayıt tutma, raporlama ve uyumlaştırma ile ilgili bütün maliyetleri kapsamaktadır.

DÜZENLEYİCİ MALİYETLERİN DEĞERİ ABD ve Hollanda’dan elde edilen bilgiler, toplam düzenleme maliyetlerinin Gayri Safi Milli Hasılanın % si arasında olduğunu göstermektedir.

BASİTLEŞTİRME Deregulasyon Deregulasyon Konsolidasyon Konsolidasyon Rasyonelleştirme Rasyonelleştirme

BETTER REGULATION Orantılılık (Proportionality) Orantılılık (Proportionality) Sorumluluk (Accountability) Sorumluluk (Accountability) Uyumluluk (Consistency) Uyumluluk (Consistency) Şeffaflık (Transparency) Şeffaflık (Transparency) Hedef Tespiti (Targeting) Hedef Tespiti (Targeting)

DÜZENLEYİCİ ETKİ ANALİZİ (REGULATORY IMPACT ANALYSIS- RIA) Herhangi bir düzenleme ile birlikte, teklifin gerekliliğini, hedefin gerçekleştirilmesi için alternatif yolları, maliyet ve fayda değerlendirmelerini ve bunun nasıl uygulamaya konulacağı hususlarını analitik bilgiye dayanarak ortaya koymak için uygulanan yeni bir tekniktir.

RIA’NIN FAYDALARI Açıklık Açıklık Katılım Katılım Hesap verme Hesap verme Politik ve idari kararların kalitesinin artırlması Politik ve idari kararların kalitesinin artırlması Meşruluk Meşruluk

KOMİSYONUN MART 2005 TARİHLİ İYİ DÜZENLEME PROGRAMI’NIN 3 ANA İLKESİ Avrupa Birliği düzeyinde daha çok Düzenleyici Etki Analizi ve Basitleştirme gibi modern enstrümanlarının uygulanması. Avrupa Birliği düzeyinde daha çok Düzenleyici Etki Analizi ve Basitleştirme gibi modern enstrümanlarının uygulanması. İyi Düzenleme ilkelerinin Birlik ülkelerindeki bütün düzenleyiciler tarafından uygulanması için üye ülkelerle daha çok iş birliğinin sağlanması. İyi Düzenleme ilkelerinin Birlik ülkelerindeki bütün düzenleyiciler tarafından uygulanması için üye ülkelerle daha çok iş birliğinin sağlanması. Birlik düzeyinde ve üye ülkelerdeki bütün düzenleyiciler ve ilgililer arasındaki yapıcı diyalogun güçlendirilmesi. Birlik düzeyinde ve üye ülkelerdeki bütün düzenleyiciler ve ilgililer arasındaki yapıcı diyalogun güçlendirilmesi.

HOLLANDA YAKLAŞIMININ İŞLEYİŞİ İdari yükün ölçülmesi. İdari yükün ölçülmesi. Hedefin belirlenmesi. Hedefin belirlenmesi. İdari yapı. İdari yapı.

HOLLANDA YAKLAŞIMI İDARİ MALİYETLERİN ÖLÇÜLMESİ Standart Maliyet Modeli :Her bir düzenlemenin gerektirdiği bilgi verme zorunluluğu ayrı olarak tespit edilmelidir. Standart Maliyet Modeli :Her bir düzenlemenin gerektirdiği bilgi verme zorunluluğu ayrı olarak tespit edilmelidir. Tespit edilen bu bilgi verme zorunluluklarının neden olduğu idari yük yıllık olarak aşağıdaki yöntem kullanılarak tahmin edilir. Tespit edilen bu bilgi verme zorunluluklarının neden olduğu idari yük yıllık olarak aşağıdaki yöntem kullanılarak tahmin edilir. S : Zorunluluktan etkilenen firma sayısı. S : Zorunluluktan etkilenen firma sayısı. Ü :Bilgi verme zorunluluğunu yerine getiren personelin saat başı ücreti. Ü :Bilgi verme zorunluluğunu yerine getiren personelin saat başı ücreti. Z :Bir yıl içerisinde idari zorunlulukları yerine getirmek için harcanan saat. Z :Bir yıl içerisinde idari zorunlulukları yerine getirmek için harcanan saat. S x Ü x Z S x Ü x Z

HOLLANDA YAKLAŞIMI Hedefin Belirlenmesi: Hedefin Belirlenmesi: Modelin işleyebilmesinin şartlarından birisi de maliyetlerin yüzde kaç oranında azaltılabileceğine dair bir hedefin belirlenmesidir. Modelin işleyebilmesinin şartlarından birisi de maliyetlerin yüzde kaç oranında azaltılabileceğine dair bir hedefin belirlenmesidir. Örneğin, Hollanda 2006 yılı sonunda tamamlanacak olan projesinde, idari yükün yüzde yirmi beş oranında azaltılmasını hedeflemiştir. Örneğin, Hollanda 2006 yılı sonunda tamamlanacak olan projesinde, idari yükün yüzde yirmi beş oranında azaltılmasını hedeflemiştir.

HOLLANDA YAKLAŞIMI İdari Yapı: IPAL, Ekonomi Bakanlığı ile koordineli olarak Hollanda'nın idari yükün azaltılması çalışmalarını koordine etmektedir. IPAL, Ekonomi Bakanlığı ile koordineli olarak Hollanda'nın idari yükün azaltılması çalışmalarını koordine etmektedir. ACTAL,Hollanda'daki idari yükün azaltılması faaliyetlerini denetleyen hükümet dışı özerk bir yapıdır. ACTAL,Hollanda'daki idari yükün azaltılması faaliyetlerini denetleyen hükümet dışı özerk bir yapıdır.

HOLLANDA YAKLAŞIMI SONUCU ELDE EDİLEN KAZANIMLAR Yatırımlara daha fazla kaynak ayrılmaktadır. Yatırımlara daha fazla kaynak ayrılmaktadır. Yenileme, verimlilik ve iş dünyasının gelişmesine hükümet tarafından yardımcı olunur. Yenileme, verimlilik ve iş dünyasının gelişmesine hükümet tarafından yardımcı olunur. Düzenlemelerin etkinliği artırılarak yönetim kalitesi artırılır. Düzenlemelerin etkinliği artırılarak yönetim kalitesi artırılır. Mevcut düzenleme stokları tarafından doğurulan idari yüklerin azaltılması için itici bir güç ve yeni düzenlemelerin akışı üzerinde hükümet kontrolünün artırılmasını sağlar. Mevcut düzenleme stokları tarafından doğurulan idari yüklerin azaltılması için itici bir güç ve yeni düzenlemelerin akışı üzerinde hükümet kontrolünün artırılmasını sağlar.

TÜRKİYE’DE İYİ DÜZENLEME ORTAMININ OLUŞTURULMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri Hakkında Kanun Kamu Yönetiminin Temel İlkeleri Hakkında Kanun Bakanlar Kurulu Yönetmelik Taslağı Bakanlar Kurulu Yönetmelik Taslağı Düzenleyici Etki Analizi Seminerleri Düzenleyici Etki Analizi Seminerleri Basitleştirme Basitleştirme

TÜRKİYE’DE “İYİ DÜZENLEME” İLE İLGİLİ OLARAK YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER Düzenleyici Politikanın Amaçları: İdari kapasitenin artırılması. İdari kapasitenin artırılması. İşleyen Pazar ekonomisinin kurulması, İşleyen Pazar ekonomisinin kurulması, Ekonominin daha dinamik ve rekabetçi hale getirilmesi, Ekonominin daha dinamik ve rekabetçi hale getirilmesi, Demokrasinin bütün kurumları ile yerleştirilmesi ve güçlendirilmesi Demokrasinin bütün kurumları ile yerleştirilmesi ve güçlendirilmesi

BASİTLEŞTİRME ÇALIŞMALARI 148 yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması 148 yönetmeliğin yürürlükten kaldırılması Şirketlerin kayıt esnasında gerçekleştirdikleri yedi prosedür birleştirilerek bire indirilmesi Şirketlerin kayıt esnasında gerçekleştirdikleri yedi prosedür birleştirilerek bire indirilmesi İşe başlama süresinin 38 günden 9 güne indirilmesi (OECD ortalaması 27 gün) İşe başlama süresinin 38 günden 9 güne indirilmesi (OECD ortalaması 27 gün)

ÖNERİLER OECD ve Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanan İyi Düzenleme (Better Regulation) anlayışı geliştirilmelidir OECD ve Avrupa Birliği ülkelerinde de uygulanan İyi Düzenleme (Better Regulation) anlayışı geliştirilmelidir Düzenleyici Etki Analizi tekniği düzenleme sürecine etkin olarak dahil edilmelidir Düzenleyici Etki Analizi tekniği düzenleme sürecine etkin olarak dahil edilmelidir Danışma ve katılım genişletilmelidir Danışma ve katılım genişletilmelidir İdari yükün azaltılması için belirli bir zaman sürecinde gerçekleştirilecek bir hedef tespit edilmelidir İdari yükün azaltılması için belirli bir zaman sürecinde gerçekleştirilecek bir hedef tespit edilmelidir