GERİATRİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE AKUPUNKTURUN YERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ADAY ÖĞRENCİLER TANITIM KATALOĞU.
Advertisements

DEPRESYON VE ANKSİYETE BOZUKLUKLARI Dr. Mehmet KONYA
Türkiyenin bakim modellerine gereksinimi var mi ? Güncel Durum
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
Hacettepe üniversİtesİ hastanelerİ Tip bİlİşİmİ derneğİ başkani
ÇOCUKLARDA LÖSEMİ HASTALIĞI
Tıp Fakültesi Birinci ve İkinci Sınıf Öğrencilerinin Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Yöntemleri Hakkında Bilgi, Tutum ve Davranış Farklılıkları  Hazırlayanlar:
ALZHEİMER HASTALIĞI HAZIRLAYAN Prof Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu
Biyoistatistik ve Araştırma Yöntemleri
Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Nüfusun Yaşlanması Çalışma Grubu
AİLE HEKİMLİĞİNDE SAĞLIK OKURYAZARLIĞI
Prof. Dr. A. Ayşe Karaduman 08. Nisan Kazan - Ankara
ONKOLOJİ ECZACILIĞINA DOKTOR BAKIŞI
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
SAĞLIĞIN TANIMI: KİŞİLERİN, SADECE HASTA OLMAMASI HALİ DEĞİL, BEDENEN, RUHEN VE SOSYAL YÖNDEN TAM BİR İYİLİK HALİDİR. Sağlık Otoriteleri tarafından kabul.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMINDAKİ TEMEL İLKELER
YAŞLILARDA ALZHEİMER HASTALIĞI
MERSİN SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz
Causes of Persistent Dizziness in Elderly Patients in Primary Care
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
SAĞLIKLI YAŞLANMA: SOSYAL BİR OLGU
TÜRKİYE’DE VEREM SAVAŞI 2010 RAPORU. Ülkemizde “24 Mart Dünya Tüberküloz Günü” etkinlikleri kapsamında 2007 yılından itibaren her yıl Daire Başkanlığımızca.
ÇOK YÖNLÜ GERİATRİK DEĞERLENDİRME
AİLE HEKİMLİĞİNDE HASTALIKLAR
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
YAŞLILARDA EYLEM KISITLILIĞINA BİRİNCİ BASAMAKTA YAKLAŞIM
AİLE HEKİMLİĞİ ANABİLİM DALLARININ AİLE HEKİMLİĞİ UYGULAMASI VE EĞİTİMLERİNİN BUGÜNÜ VE GELECEĞİ İLE İLGİLİ DEĞERLENDİRMELERİ, GÖRÜŞ VE ÖNERİLERİ.
Prof.Dr.Seçil ÖZKAN Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi
KAPSAMLI SAĞLIK BAKIMI
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
PALYATİF BAKIMIN ORGANİZASYONU
Panel II-Yaşlı Kanserleri
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Nöroloji Kliniği Multiple Skleroz Polikliniğinde Başağrısı Sıklığı ( Headache Frequency in Multiple Sclerosis Outpatient.
Yaşlılarda Üriner İnkontinans
ERGENLİK: FIRTINALI DÖNEM AMA KİMİN İÇİN? Dr. Gülden AYKANAT İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gençlik Danışmanlık ve Sağlık Hizmet Merkezi.
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
YAŞLI TURİZMİ Dr. Ümit Ateşkan.
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ
Asistan ve Öğretim Üyesi İhtiyacı Açısından Gelecekte Aile Hekimliği
Plan Demans, tanımlar Her unutkanlık demans mıdır ?
YaşlılıkPsikiyatrisi
BİRİNCİ BASAMAK HEKİMLİĞİ
EVDE HASTA BAKIMI.
Dr. Aylin Sena BELİNER1, Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu2
GRUP SEMPTOM Konu : Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesine Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarının Sağlık Hizmetleri Hakkındaki Bilgi ve Yararlanma.
PULMONER REHABİLİTASYON ve EVDE BAKIM MERKEZİ
KARDİYAK REHABİLİTASYON
YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER
Dünya ve Türkiye’de Psikiyatrik Hastalıklarda Tamamlayıcı ve Alternatif Tedavilerin Yaygınlığına Genel Bir Bakış Ümit Avşar1, Memet Işık1, Ümmü Zeynep.
Alzheimer Afiş. Kronik Hastalıklar, Yaşlı Sağlığı ve Özürlüler Daire Başkanlığı Yaşlı Sağlığı Farkındalık Çalışması.
GERİATRİ.
Aile Hekimliğinin Temel Esasları
Frontal Skalp Bölgesinde Doku Hipertrofisi Olan Bir Vakanın Akupunkturla Tedavisi Dr.Gökşin BALIM İç Hastalıkları Uzmanı.
Yaşlı Bakım Ekonomisinin Gelişmesinde Üniversitelerin Rolü
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
YAŞAM SONU BAKIM HASTALARININ BAKIM YERİNİN BELİRLENMESİNDE TOPLUMSAL TERCİHLER EV/HASTANE HEMŞİRE :HURİŞAH AKSAKAL.
ÜMMÜHAN MADEN KBH EĞİTİM HEMŞİRESİ.
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Olgularla Diyabette Hedef Değerlere Ulaşma Başarısızlığı Nedenleri
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Arş. Gör. Dr. Ayşegül ÖZSALİH YILMAZ
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
olmadığında uygun koşullar sağlanarak
Dr.Hakkı TURAN Muğla Tabip Odası Başkanı
Nüfus : Temel Konular 2025 Yılı Nüfus Tahmini : 8.3 Milyar
Sunum transkripti:

GERİATRİK HASTALIKLARIN TEDAVİSİNDE AKUPUNKTURUN YERİ Prof. Dr. Kaya Özkuş İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı

Çok Sevgili Prof.Dr. Abdülkadir Erengül Hocamızın Türkiye’de Akupunktur’a Aldırdığı Yolu Hiç Bir Zaman Unutmayacağız. Aziz Hatırası Her Zaman bizlerle olacak...

Epidemiyoloji Yeryüzünde ortalama yaşam süresi hızla artmaktadır. Yaşam süresinin artması ile toplumlarda yaşlı nüfus oranları da artmaktadır. Dünya sağlık Örgütü yaşlılığı 65 yaş sonrasındaki dönem olarak tanımlamaktadır. Günümüzde bir çok Avrupa ülkesinde yaşlı nüfus toplam nüfusun %20 sini oluşturmaktadır

Epidemiyoloji Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 28 Ocak 2011 tarihi itibariyle Türkiye nüfusunun %7.2’si 65 ve üzeri yaş grubundadır. Uzayan yaşam sürecinde yaşam kalitesinin arttırılması sağlıklı yaşlanma kavramını gündeme getirmiştir Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaşlı sağlığına verilen önem her geçen gün artmaktadır.

Epidemiyoloji Sağlıklı yaşlanma fiziksel, psikolojik ve sosyal yönden iyilik halini gösteren bir kavram olup, bireysel özelliklerin yanında toplumsal açıdan sağlanan destek hizmetleri ile yakından ilişkilidir. Grafik, Salman İ literatüründen alınmıştır Salman İ. Akademik Geriatri 2010, Birinci Basamakta Yaşlı Hasta Değerlendirmedeki Güçlükler ve Çözüm Önerileri

Geriatri Geriatri; 65 yaş ve üstü hastaların sağlık sorunları, hastalıkları, sosyal ve fonksiyonel yaşamları, yaşam kaliteleri, koruyucu hekimlik uygulamaları ve toplum yaşlanması ile ilgilenen bilim dalıdır.

Geriatri Geriatrist; görev tanımına uyacak şekilde; hemşire, fizyoterapist, diyetisyen, sosyal hizmet uzmanı ve mümkün ise psikolog ile birlikte çalışmalıdır.

Geriatri & İnterdisipliner Ekip

Geriatri & Multidisipliner Yaklaşım

Oysa uzun yıllardır yapılan uygulamalar ve araştırmalar geriatrik hastalıklarda akupunkturun desteğinin önemli olduğunu ve göz ardı edilemeyeceğini göstermektedir.

Geriatri & İnterdisipliner Ekip

Akupunktur & Geriatri Gooneratne NS. Clin Geriatr Med 2008;24(1):121-38. Barad A, et al. J Acupunct Meridian Stud 2008;1(1):54-7. Hauer K, et al. Arch Phys Med Rehabil 2011;92(1):7-14. Kurusu M, et al. Explore (NY) 2005;1(5):372-6. Lökk J, Nilsson M. Parkinsonism Relat Disord 2010;16(8) 540-4. Schuler MS, et al. J Am Geriatr Soc 2005;53(3) 549-50.

BU DİSİPLİNLERİN ARASINDA YER ALMALIDIR? NEDEN AKUPUNKTUR BU DİSİPLİNLERİN ARASINDA YER ALMALIDIR?

Geriatride Tedavi Zorlukları Tedavi maliyeti Sosyal destek zorluğu Kognitif fonksiyonlarda bozulma Polifarmasi İlaç yan etkileri Komorbiditeler Salman İ. Akademik Geriatri 2010, Birinci Basamakta Yaşlı Hasta Değerlendirmedeki Güçlükler ve Çözüm Önerileri

Geriatride Sık Rastlanan Semptomlar Halsizlik Başağrısı Vertigo Kabızlık Bası yaraları İdrar kaçırma Salman İ. Akademik Geriatri 2010, Birinci Basamakta Yaşlı Hasta Değerlendirmedeki Güçlükler ve Çözüm Önerileri

Geriatride Sık Rastlanan Semptomlar Yürüme bozuklukları da yaşlı bireylerin önemli bir yüzdesini etkilemektedir; düşme, sakatlık ve bağımlılığa neden olmaktadır. 65 yaş üstü hastaların üçte birinden fazlası her yıl düşmektedir ve bunların yarısında düşme tekrarlayıcıdır.

Beslenme Yaşlı birey için her ne kadar şişmanlık önemli bir sorun olsa da yaşlı grupta malnütrisyon (yetersiz beslenme) giderek önem kazanan bir sağlık sorunudur.

Ruh Sağlığı Yaşlıların yaşadığı sağlık sorunları arasında nöropsikiyatrik hastalıklar önemli yer tutar. Yaşlıda depresyon dünyada ve Türkiye’de benzer sıklıktadır ve yaklaşık her 5 yaşlıdan birinde depresyon mevcuttur.

Koruyucu Hekimlik Yaşlı hastada koruyucu hekimliğin amaçları; erken yaşlarda yaşam tarzı ve davranış değişiklikleri ile sağlık ve organ fonksiyonlarının korunması ve kronik hastalıklara bağlı oluşan kaybın minimalize edilmesidir.

Barad A, et al. J Acupunct Meridian Stud 2008;1(1) 54-7.pdf

Barad A, et al. J Acupunct Meridian Stud 2008;1(1) 54-7.pdf

ST-36, SP-6, LIV-3, LI-4, LI-10 ve KID-3 Barad A, et al. J Acupunct Meridian Stud 2008;1(1) 54-7.pdf

Özet olarak, amaç; “Akupunkturistlerle, akupunkturun endikasyon alanlarının belirlenmesinde önemli olduğunu düşündüğüm akupunktur kongreleri platformunda, bilgi alışverişini sağlamak ve bu endikasyon alanında akupunkturistin de, geriatrist yanında yer alması gerektiğini vurgulamaktır.”