KAYISI SUYU ÜRETİMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI
DEAERASYON.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Millî Eğitim Bakanlığı Ulusal Süt Konseyi
21 mayıs dünya süt gününüz kutlu olsun …
Dünya’da Ve Türkiye’de Kültür Mantarı Üretimi
HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
•Göz bebeğiniz çocuklarınızı ne kadar seviyorsunuz? •Onların sağlığı ve gelişimi her şeyden önemli değil mi? •Peki ya ebeveynleriniz? •Onların sağlığını,
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
OBEZİTE VE SAĞLIKLI BESLENME
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
MEYVELERİN VE SEBZELERİN YARARLARI MEYVELERİN YARARLARI.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
Hazırlayan :Nezir FIRTINA
YAĞLAR, KARBONHİDRATLAR VE ENERJİ DEPOLANMASI
ŞEFTALİ VE NEKTARİN ÇEŞİTLERİ
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
K RPUZ Yaz sıcağında en lezzetli serinleme yollarından biri olan karpuzun faydaları Kanser türlerine karşı etkisinin yanısıra kalp fonksiyonlarının.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
21 Mayıs Dünya Süt Günü
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
MEYVELER Çilek Ananas Üzüm
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
ŞEFTALİ ÇEŞİTLERİ.
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Prof.Dr.Semih ÖTLEŞ İVİ Kivi meyvesi folik asit, potasyum, krom ve E vitamini yönünden zengindir. Bir kivi meyvesi günlük C vitamini ihtiyacını fazlasıyla.
Besin ve İçerikleri.
SAÇLARIMIZ VE DOĞAL ÜRÜNLER
Tazesi yaz mevsimi sofralarında yaygın şekilde yer alırken, kurusu yıl boyunca çeşitli şekillerde tüketilmektedir. Dünyanın beş kıtasında elmayla birlikte.
ZEYTİN ÇEŞİTLERİ.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
KANIN BİLEŞİMİ VE İŞLEVLERİ
KİRAZ ÇEŞİTLERİ.
ERİK ÇEŞİTLERİ.
Sesli izleyiniz HAKKINDA NELER BİLİYORSUNUZ? Kamelya Anadolu’nun Çin ve Orta Asya ile birlikte kayısının anavatanı olduğunu.
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
Şeftali Şeftali anayurdu Doğu Asya ve Çin olan meyvedir.Çiçekleri kabızlığı giderir ve bağırsak solucanlarını düşürür. Şeftalinin faydaları Vücudun hastalıklara.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
DOĞAL MUCİZELER 4 PPS: Cem Yurtsev Music : Grease BU SUNU SANALDUNYA GRUBU İÇİN HAZIRLANMIŞTIR. GRUP ÜYELİĞİ
SAĞLIKLI BESLENMENİN 10 ALTIN KURALI  Tek taraflı beslenme yemekte alınan hazzı ortadan kaldırdığı gibi ayrıca yemeğe karşı olumsuzluk geliştirir. Dengeli.
Erik bol miktarda B vitamini içerir.
MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
DENGELİ BESLENME.
VİTAMİNLER HASAN DEMİRKAPI 9/C 533.
LAHANA. Lahana Lahana grubu sebzelerin toplam ekim alanı yaklaşık 20 bin hektar üretim miktarı ise yıllara göre değişmekte olup ton civarındadır.
Sağlıklı Beslenme / 32.
VİTAMİNLER. VİTAMİNLER Vitaminler Anlamı yaşamsal aminler demektir. Organik yapılı maddelerdir. Polimer yapısı göstermezler. Kimyasal sindirime uğramazlar.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
C VİTAMİNi (ASKORBİK ASİT)
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
YER FISTIĞI HAZIRLAYAN; ALİ İMRAN AKKAYA.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
MALATYA KAYISISI Türkiye’nin AB Tescilli Gururu
TATLI PATATES.
Sunum transkripti:

KAYISI SUYU ÜRETİMİ

KAYISININ TARİHİ Tarihi kaynaklara göre Türkistan, Orta Asya ve Batı Çin’i içerisine alan çok geniş bir bölgenin kayısının ana vatanı olduğu sanılmaktadır. Günümüzden 5000 yıl gibi çok uzun bir zaman önce kayısı bu bölgede bilinmekte ve tarımı yapılmaktaydı.

Dünya yaş kayısı üretiminin yaklaşık % 10-15’inin yapıldığı Türkiye’de 6 kayısı bölgesi bulunmaktadır. Bu bölgeler;Malatya, Elazığ, Erzincan bölgesi ,Kars, Iğdır bölgesi, Akdeniz (Mersin, Mut, Antakya) bölgesi,Marmara Bölgesi, Ege Bölgesi ,İç Anadolu Bölgesi

Dünyada üretilen kayısının önemli bölümü sofralık olarak tüketilmektedir.Ancak kayısıda hasat döneminin kısa olması ve taze kayısının çabuk bozulması nedeniyle kayısı daha çok kurutularak veya işlenerek değerlendirilmektedir.

KAYISI BESİN DEĞERİ Kayısı insan sağlığı bakımından önemli bir yere sahiptir. pH’ı 3-4 arasında değişen taze kayısı dokuz farklı şeker, on sekiz serbest amino asit, zengin A vitamini ve beta karoten, yüksek miktarda potasyum ve demir elementi ihtiva etmektedir. Yaş meyvede çağla döneminde yüksek olan C vitamini (50-60 mg/kg) meyvenin olgunlaşması ile birlikte azalmaktadır (30-50 mg/kg).

  100 gr Kayısı             Taze Kayısı      Kuru Kayısı    SU                                   85.3                  25.0    KALORİ                             5.1                  26.0    PROTEİN( GR )                  1.0                    5.0    YAĞ (GR )                         0.2                    0.5    KARBONHİDRAT              12.8                  66.6    VİTAMİN A (IU )                2700                 10.900    VİTAMİN B1                       0.3                    0.1    KALSİYUM ( MG )              0.04                  0.16    FOSFOR ( MG )                 1.0                    1.2    DEMİR                             17                     67    SODYUM ( MG )               23                       1.8    POTASYUM ( MG )             0.5                    5.5

Yerli Kayısı Çeşitleri Hacıhaliloğlu Malatya’nın en önemli kurutmalık kayısı çeşididir. Malatya’daki kayısı ağacı varlığının yaklaşık % 73’nü oluşturur

Şalak (Aprikoz) Iğdır ve Kağızman bölgesinin sofralık kayısı çeşididir. Bu çeşidin orijini tam olarak bilinmemektedir.  Şekerpare Ülkemizin birçok yerinde değişik kayısı çeşitlerine Şekerpare ismi verilmekle birlikte Iğdır Şekerparesi en tanınmış olanıdır

Şam Ege bölgesinin erkenci sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları dik şekilli olup zayıf gelişir. Ağaç verimi orta düzeydedir. İri Bitirgen Tekirdağ’ın geçci sofralık ve kurutmalık kayısı çeşididir. Zayıf gelişen ağaçları dik-yayvan şekillidir. Ağaç verimliliği ortadır. Meyve şekli oval, 33-40 g ağırlığında, az tatlı ve sert dokuludur.

Yabancı Kayısı Çeşitleri Paviot Fransa’nın sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları yayvan şekilli olup kuvvetli büyür ve orta derecede verimlidir. Meyveleri orta irilikte, 30-50 g ağırlığında, basık yuvarlak şekillidir. Cafona İtalya’nın sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları dik-yayvan şekilli ve orta kuvvettedir. Meyve şekli yuvarlak olup meyve ağırlığı 35-45 g arasında değişmektedir.

Perfection ABD’nin sofralık kayısı çeşididir. Ağaçları dik şekilli ve orta kuvvettedir. Kalp şeklindeki meyveleri 40-50 g ağırlığındadır.

KAYISI SUYU ÜRETİM AŞAMALARI Kayısı suyu % 35-40 kayısı pulpu içerir, % 55-65 su   şeker,asitliği düzenleyici (sitrik asit) ve antioksidan (askorbik asit=C vitamini )içerir. 100 gram kayısı nektarı 54 kcal verir.Kayısı pulpundaki ham lif sindirim sistemini düzenler,içerdiği fenolik madde ve ham lif nedeni ile antioksidan etkiye sahiptir.

A- Hammadde: Çilek, şeftali, kayısı ve erik yalnızca bu hatta işlenen meyvelerdir. Son yıllarda beslenme açısından nektar tip meyve suyu işlemeye yönelindiğinden armut ve ayva da daha çok bu hatta işlenmektedir. B- Yıkama ve Ayıklama:. Bu işlem sırasında kayısının çürükleri ayıklanır. Ayıklama işlemi sırasında çürümüş kayısıların dışında ham ve yeşil renkli olanlarının da ayıklanması gerekir. C- Ezme ve Çekirdek Ayırma: Kayısıda çekirdekler, meyvelerin valsli çekirdek ayırma makinasından geçirilmesi ile ayrılmaktadır. Bu işlem sırasında meyveler, aynı zamanda ezilmektedir.. D- Ön Isıtma: Çekirdeği ayrılan ve ezilen meyvelerin, buhar ceketli ön ısıtma borusal sisteminden geçirilirken 80-85°C'de 3-5 dakika ısıtılması ile yapılmaktadır.

Yıkama makinası

e- Palperlerden Geçirme: Ön ısıtma işlemi ile yumuşatılan meyve ezmesi iki veya üç kademeli palper sisteminden geçirilerek posa ve meyve pulpu birbirinden ayrılmaktadır. f- Deaerasyon: Meyve eti parçacıkları arasındaki havanın uzaklaştırılması amacı ile uygulanan işlemdir. Deaeratörde meyve pulpu yüzeyden ince bir tabaka halinde akarken yaklaşık 700 ton vakum altında tutulmaktadır.

G- Pastörizasyon: Havası çıkarılan meyve suyu plakalı pastöriza-törden geçirilerek 85-95°C'de ısıtılarak pastörize edilmektedir. Pastörize edilen meyve pulpu, depolama tekniğine bağlı olarak hemen veya dolumdan sonra soğutulmaktadır. H- Depolama: Meyve pulpu depolamada kullanılan başlıca teknikler steril tankta depolama (KZE-depolama), dondurarak depolama ve kutularda depolamadır.

Verim: Elde edilen meyve pulpu verimi, meyve türü çeşidine göre değişmektedir ve genellikle 100 kg meyveden elde edilen pulpun litre olarak miktarı ile İfade edilmektedir. Yaklaşık olarak pulp verimi, kayısıda %75-80 dir.

Kayısı suyu cildi güzelleştirir   En yüksek karoten içeren meyve kayısı! Kayısı suyu da içerdiği potasyum miktarı açısından, diğer meyve sularını solluyor. Sağlıksız ve mat bir cildiniz olduğun için şikayet ediyorsanız, size tavsiyemiz bol bol kayısı suyu tüketmek. Bir bardak kayısı suyu, günlük A vitamini gereksiniminin 3′te birini karşılıyor. Üstelik meyve yemek yerine meyvenin suyunu içmek, sindirim açısından da kolaylık sağlıyor. Ayrıca, vitaminleri ve mineralleri sıvı olarak tüketmek, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına da yardımcı oluyor.

A,B3 (Niasin) vitamini kalsiyum magnezyum potasyum ve fosfor sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir kansızlığa iyi gelir kan yapımına yardımcı olur ve sinirleri gevşetip uyku getirir. İçerdiği kalsiyum ve magnezyum sayesinde kemik erimesine karşı faydalıdır. Lifli bir meyve olduğundan bağırsakları korur ve pekliğe iyi gelir. Kayısıda bulunan betakaroten ise kanserin özellikle akciğer kanserininkalp hastalıklarının ve kataraktın önlenmesine yardımcıdır. 

DİNLEDİGİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER . Kaynaklar: WWW.GİDATEKNOLOJİSİ.ORG WWW.GİDATEKNOLOJİSİ.NET