Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI"— Sunum transkripti:

1 T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI

2 T.C ÇATALPINAR İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ

3 CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Ceviz:Ceviz ılıman iklimi sevip, sert kabuklu meyvelerdendir. Ceviz ağacından çok yönlü yararlanmaktadır yıl yaşamaktadır. Meyvesinden ve ağacının kerestesinden yararlanılmaktadır. 60 yaşındaki ceviz bahçesinin kereste geliri arsa gelirini aşmaktadır.

4 CEVİZ Ceviz B ve D vitaminlerince çok zengin olup, A,C ve E vitaminlerini de içermektedir. Cevizin bileşiminde % yağ, %12-24 protein, %1-2 Mineral Maddeler %5-10 Selüloz içermektedir. Ceviz yağ ve protein yönünden badem ve fındıktan daha zengindir. Kalori yönünden fındığa eşit bademden daha iyidir. Ayrıca ceviz doymamış yağ asitleri ihtiva ettiğinden insan sağlığını tehdit eden kolesterol birikimlerini engellemekte, damar sertliğine karşı büyük fayda sağlamaktadır.

5 BİTKİSEL ÖZELLİKLERİ Ceviz uzun ömürlü ağaçtır hızlı gelişirler; büyük yuvarlak taç yaparlar; m'ye kadar yükselebilir Ceviz ağaçları Kazık köklüdür ve kökleri 3-4 m derine gidebilmektedir. Elverişli iklim ve toprak şartlarında metre karelik alanları kaplayan devasa ağaçları görmek mümkündür. 100 yaşından fazla ve hala bol miktarda meyve veren ceviz ağçalarına rastlamak mümkün.

6 ÇİÇEK YAPISI VE DÖLLENME BİYOLOJİSİ
Erkek ve dişi çiçekleri ayrı yerlerde ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır. Yeni Döllenmiş Ceviz çiçekleri

7 Dişi çiçekler 1-5'i birarada, genç sürgünlerin ucunda bulunur
Dişi çiçekler 1-5'i birarada, genç sürgünlerin ucunda bulunur. Yapraklanmadan önce çiçek açar Erkek çiçekler başak, sarımsı-yeşil renklidir.

8 Fidan Dikimi * Çukurlar en az 80 cm derinlik, 70 cm genişlik veya 60 cm derinlik, 50 cm genişlik olacak şekilde açılmalıdır. Çukur açılırken üst toprağın bir tarafa ve alt toprağın ayrı bir tarafa çıkarılmasına dikkat edilmelidir. Dikim çukurunun dip kısmına 2- 3 kg Bir yıllık yanmış Çiftlik Gübresi veya kök gübresi (250 g Triple Süper Fosfat ve 250 g Potasyum Sülfat) karıştırılarak konulmalıdır. Fidanın aşı noktası toprak seviyesinin  üzerinde kalacak şekilde dikim yapılmalıdır. Fidan dikimi yapılan yerde hakim rüzgarın estiği yönde fidanların diplerine herek dikilir ve iple bağlanır. * DİKİM ZAMANI KIRILAN KÖKLER KESİLMELİ VE FİDANIN AŞI BÖLGESİ TOPRAKTAN YAKLAŞIK CM. TOPRAK DIŞINDA KALACAK ŞEKİLDE DİKİMİ YAPILMALIDIR. * DİKİMDEN SONRA DİKİMİ YAPILAN BİTKİYE (FİDE VEYA FİDANA) MUTLAKA CAN SUYU VERİLMELİDİR.

9 CEVİZİN FAYDALARI İçerdiği fosfor ve kalsiyum nedeniyle zihni yorgunluğu giderir, kemik ve dişleri güçlendirir. Potasyum açısından oldukça zengindir. Potasyum, sinirlerin uyarımı ve kas dokusunun çalışması için gereklidir.

10 Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcıdır
Magnezyum içerdiği için kasları rahatlatıcıdır. Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde soğuk almış mideye iyi gelir

11 Kırmızı kan hücrelerinin biçimlenmesine, akciğerlerden dokulara oksijen taşınmasına yardımcı olan ve kansızlığı önleyen "demir" açısından, oldukça zengin bir besin maddesidir.

12 Damar sertliğini önler.
Enerji verir. Kasların güçlenmesine yardımcı olur.

13 Yüksek oranda protein ve yağ içeren ceviz içi, kuruyemiş olarak tüketilmesinin yanı sıra, şeker hastalarına besin olarak da verilir. Ceviz yağı, mide ve bağırsakları temizleyerek, yumuşak kalmalarını sağlar.

14 Antioksidan özelliğinden dolayı kanser, Alzheimer gibi hastalıklardan koruyucu özelliğe sahiptir.
Yapılan bilimsel çalışmalar düzenli ceviz yiyen kişilerin kalp damar hastalıklarına yakalanma oranlarının düşük olduğunu göstermiştir.

15 Özellikle kış aylarında en önemli enerji kaynaklarından biri olan cevizin 100 gramından 700 kilokalori enerji elde edilebiliyor. Mineral, protein, vitamin ve yağ açısından oldukça zengin bir ürün. Halen üzerinde ciddi araştırmalar yapılıyor. Kolesterolü düşüren, tansiyonu düzenleyen, kalp ve damar sağlığı açısından büyük faydaları bulunan cevizin en önemli özelliğinin zekâyı geliştirmesi olduğu söyleniyor .

16 Beyin ve ceviz, şekil açısından olduğu kadar içerik olarak da çok benziyorlar. İnsan vücudunda gümüşü kullanan tek organ beyindir. Bu açıdan gümüş içeren ceviz, özellikle çocukların zekâ gelişiminde büyük rol oynuyor.”

17 “Cevizdeki gümüşün, beynin sağ ve sol tarafındaki bilgi alışverişinin hızını artırdığı belirtiliyor Fazla ceviz tüketenlerde zeka gelişiminin yüksek olduğu bir gerçek. Özellikle Türkiye'deki cevizler, gübreleme ve ilaçlama olmadığı için tamamen organik. Bu açıdan da Türkiye'de üretilen cevizlerin insana en küçük bir zararının olmadığı söyleniyor.

18 Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor
Gelişmiş ülkeler, sabah kahvaltısında ceviz tüketiyor. Dondurmalarında bile ceviz kullanıyorlar Dünyanın en iyi kalpçileri mutfağa günde en az 5 ceviz girmesini öneriyor. Ceviz üretimini ve tüketimini artırmamız gerekiyor. Sağlıklı bir gelecek için cevize daha büyük önem vermeliyiz.

19 TEŞEKKÜR EDERİZ ÇATALPINAR İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
KAAN SAĞLAM ZİRAAT MÜHENDİSİ


"T.C ÇATALPINAR KAYMAKAMLIĞI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları