DÜŞÜNCE GÜCÜ İÇİN UYKU DÜZENİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Hizmetleri.
Advertisements

ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
Bana Aklından ne geçtiğini söyle, Sana kim olduğunu söyleyeyim!
DÜZLEM DERSHANESİ REHBERLİK SERVİSİ
STRES YÖNETİMİ.
NESLİHAN AKÇER PSİKOLOG STRESS & BAŞETME YÖNTEMLERİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
BEBEKLER Giriş.
Verimli Ders Çalışma F.N.Ç.A.L. REHBERLİK SERVİSİ
1. Kahvaltı etmemek Kahvaltı etmeyen kişiler, düşük bir kan şekeri seviyesine sahip olur. Bu durum beyin için yetersiz besin tedarik edilmesine ve sonunda.
ÖZEL ANTAKYA ATA İLKOKULU
DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİMİ OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
SAĞLIK VE BAŞARI İÇİN KRONOBİYOLOJİ
ZARARLI ALIŞKANLIKLAR VE MADDE BAĞIMLILIĞI
Yanlışları azaltmanın yolları nelerdir?
BÖLÜM 5 Yenidoğan.
ÇOCUKLARDA DİKKAT EKSİKLİĞİ VE VELİLERE ÖNERİLER
Travma nedir? Travma sonrası tepkiler nelerdir?
ŞAHİNBEY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI
SAĞLIKLI BESLENME.
SAĞLIKLI BİR HAYAT İÇİN GENEL ÖNERİLER
Sınav kaygısı. Sınav kaygısı nedir * öğrenilen bilginin sınavda hatırlanamaması, kullanılamaması bunun olacağına dair kişide oluşan olumsuz senaryolardır.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz
SINAV KAYGISI KAYGI KAYGI; üzüntü, sıkıntı, korku, başarısızlık duygusu, sonucu bilememe ve yargılanma gibi heyecanların birini veya çoğunu içerebilir.
MADDE BAĞIMLILIĞI VE ZARARLARI
Bu sunuda TBM için hazırlanmış olan «Alkolsüz Bir Hayat İçin» adlı (Metin: Uğur Evcin, 2014, İstanbul: Yeşilay Yayını) broşürden yararlanılmıştır. Sunudaki.
NASIL BAŞARILI OLUNUR?.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE BESLENME
VERIMLI DERS. İ N S A N I N 1.MESLEĞİNİ, 2.ÖZEL HAYATINI 3.AİLESİNE SAĞLAYACAĞI İMKANLARI 4.TOPLUMDAKİ YERİNİ B ELİRLER.
Düzenli uyku ile gelen başarI
1,2,3,4-A SINIFI VELİ Toplantısına HOŞGELDİNİZ..
SOMA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DR. MUSTAFA BABACAN.
ALIŞVERİŞ BAĞIMLILIĞI VE BAĞIMLILIĞIN TOPLUMA ETKİSİ
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA TEKNİKLERİ. Gelecekte iyi bir meslek sahibi olmanın yolunun daha verimli çalışmaktan geçtiği bir gerçektir. Çok çalışmak değil, Etkili.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI BÜYÜKÇİĞLİ ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ.
BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM. BÖLÜM 3 DOĞUM ÖNCESİ GELİŞİM.
Ψ Bölüm 2- Devam.
BÖLÜM 5 Birey, Toplum ve Başkaları: Sosyal Beceriler.
YUMAKLICERİT ORTAOKULU REHBERLİK SERVİSİ Hazırlayan: Ayşegül ATA
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA YÖNTEMLERİ
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
SES KİRLİLİĞİ.
Ailenin Çocuğun Başarısındaki Rolü ,Sağlıklı İletişim ve Aile Sağlığı
OLUMLU DÜŞÜNCE NEDİR? Hayatın her alanında, bizi her konuda etkileyen aslında bizim olaylara nasıl baktığımızdır. Şunu unutmamak gerekir ki; meydana.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
Öğr.Gör. Dr. Songül DOĞANAY
STRES YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Özlem BALABAN.
ERGENLİK.
YAŞLILIKTA DEPRESYON ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
MASA TENİSİNDE MOTİVASYONUN ÖNEMİ
GÜRÜLTÜNÜN ÇEVREYLE İLİŞKİSİ
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
YOGA VE NEFESİN GÜCÜ.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ ŞEVVAL AKSOY FATIMA TÜZ ZEHRA ESMANUR DEMİR
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
STRES YÖNETİMİ
 Stresi yönetebilmek için önce yöneteceğimiz şeyin ne olduğunu bilmemiz gerekiyor.
UYKU VE RÜYALAR….
SINAV KAYGISI VE BAŞA ÇIKMA YOLLARI.
ONDOKUZMAYIS ÜNİVERSİTESİ HAVZA MYO
Sunum transkripti:

DÜŞÜNCE GÜCÜ İÇİN UYKU DÜZENİ

Gündem DÜŞÜNCE GÜCÜ İÇİN UYKUDÜZENİ NEDEN ÖNEMLİ? BEYNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER NELERDİR??? Global Dershanesi

UYKU DÜZENİ NEDEN ÖNEMLİ? Uyku hayatımızda her şeyin düzene konulduğu, tamir ve tedavi edildiği önemli bir süreçtir. Bir kaç hafta uykusuz kalmanın ölüme neden olduğu hayvanlar üzerinde yapılan deneylerde ispat edilmiştir. İnsanın yetersiz uykusu ile zihinsel güç kaybı arasında yakın bir ilişki olduğu, uykusuz kalan insanların zihinsel çalışmalarının tamamen durduğu ve düşüncelerini hiçbir şeyin üzerinde yoğunlaştıramadıkları ispat edilmiştir.

48 saat uykusuz bırakılan yüksek öğrenimli kişilerin ilkokul çocuklarına öğretilen matematik işlemlerini yapamadıkları görülmüştür. ABD'de 1993 yılında yapılan bir araştırmaya göre sadece düzensiz uykunun ABD ekonomisine 1993 kurlarıyla verdiği zarar 360 trilyon liradır. Global Dershanesi

Uyku beynin dinlenme vakti sanılmamalıdır Uyku beynin dinlenme vakti sanılmamalıdır. Tersine uyku; beynin, vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakittir. Beynin elektriksel yapısı üzerinde yapılan araştırmalar zihnimizin uyku esnasında en az uyanık dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını göstermiştir. Aradaki tek fark gece ve gündüz yapılan işlerin farklı olmasıdır.

Sağlıklı uyuyabilmek ve yeterince dinlenebilmek için mutlaka sabah erkenden kalkılmalıdır. Araştırmalar kalktıktan sonra tekrar uyuyarak, gece boyu uyku ile yapılan tamiratın tahrip edildiğini göstermiştir. En büyük hatamız uyku dalgası geldiğinde uyanık olmamız, uyanıklık dalgası geldiğinde uyuyor olmamızdır.

Geç uyanmanın zihin ve bedenimizde tahribata neden olduğu bilimsel araştırmalarla kesin olarak tespit edilmiştir.

Uyku esnasında göz dışındaki algı girişleri açıktır Uyku esnasında göz dışındaki algı girişleri açıktır. Uyuyan kişi çevresindeki sesleri duyar, teni dokunmaları hisseder, burnu kokuyu alır. Dolayısıyla uyuduğumuz mekan bizim için son derece önemlidir. Sokak gürültüleri duyulan bir ortamda uyursak, evimizde bulunan televizyon veya bilgisayar gibi cihazların oluşturduğu radyasyona maruz kalırsak, beyin bunlarla meşgul olur. Beyin, uyku sırasında yerine getirmesi gereken görevleri tam anlamıyla yerine getiremez. Bu yüzden iyi bir uyku için yattığımız yer orta–sert olmalı, ortam temiz kokulu ve gürültüsüz düzenlenmelidir.

İnsan her uyku seansında da iki ayrı uyku türünü paylaşımlı olarak ve ihtiyaca göre uyur. Uykumuz ya derindir ya da hafif olarak yüzeyde seyreder. Derin uyku NREM olarak adlandırılmıştır. Bu dönemde beyin, beden üzerindeki hücre tamirlerinin düzenlenmesiyle ilgilenir.

Gün boyunca alkol, sigara, kirli hava gibi etkiler, aşırı yorulma, yaralanma, enfeksiyon gibi nedenler hücre ölümlerine yol açar. Ayrıca bedende her gün milyarlarca hücre ölümü gerçekleşir. Bedeni bir milyon katlı bir gökdelen olarak düşünelim. Her an binlerce tuğlası birlikte çürüyüp düşmekte, gökdelenin çökmemesi için yerlerine yenilerinin yerleştirilmesi gerekmektedir. Ancak böyle bir çalışmanın sağlıklı gerçekleşmesi sıfır hatalı bir haberleşme ve analiz sistemini gerektirir. İşte beynimiz NREM adı verilen derin uyku esnasında vücudun tamirinin gerçekleşmesi görevinde yoğunlaşır. Çok yorulduğumuzda aşırı enerji tüketimi, hatta oksijen eksik olduğunda hücreler yakılarak enerji üretilmesi gibi nedenlerle hücre ölümü daha çoktur. Bu durumda derin uykuyu daha fazla uyuruz. Global Dershanesi

Ancak yaptığımız bazı hatalar bu süreci aksatmaktadır Ancak yaptığımız bazı hatalar bu süreci aksatmaktadır. Eğer NREM uykusunu yeterince uyuyamazsak vücudumuz erken çöker, çöküşü cildimizdeki pörsümede görebiliriz. Ayrıca ardı arkası kesilmeyen hastalıklar da savunma sisteminin tahrip olmasından kaynaklanır. Bu sistem ise uykusuzluktan oldukça fazla etkilenir.

Yaşadığımız ikinci ve hafif uyku ise REM olarak adlandırılır  Yaşadığımız ikinci ve hafif uyku ise REM olarak adlandırılır. Rüya gördüğümüz uyku bu uykudur. Gün boyu yaşadığımız çatışma ve tepkimelerin diğer boyutu duygu, düşünce ve hayallerimizle ilişkilidir. Sevinçlerimiz, öfkelerimiz, nefretlerimiz, heyecanlarımız birer içsel algı olarak gün boyu yaşanır. Duygu, hayal ve düşünceler cisimsel algı girişimleri vasıtasıyla alınmazlar, içte yaşanırlar. Ancak yaşadığımız her bir duygu anında, kanımıza o duyguyu temsil eden hormon enjekte edilir.

Duygularımız tamir olmadığında bu defa psikolojik bozukluklarla karşılaşırız. Herhangi bir duyguda aşırıya kaçtığımızda yorgun olduğumuzu hissederiz. Bir çok defa aşırı bir üzüntünün ızdırabından kurtulabilmek için uyumuşuzdur. Uyandığımızda ise uyumadan önceki durumunuza göre çok daha rahat olduğumuzu tespit etmişizdir. Eğer REM uykusunu uyuyamamış olsaydık, sadece duygularımızın biriken yükü kısa sürede bizi depresyona sokar, zihinsel ve duygusal kimliğimizi tamamen kaybederdik. Global Dershanesi

Uyku üzerinde yapılan bir diğer tespit insanların biyolojik ritmiyle ilişkilidir. İnsanların iki ayrı uyku dalgasına göre programlandığı tespit edilmiştır. Rodenburg Üniversitesinden Prof. Jurgen Zulley'in araştırmalarına göre bu iki dalgadan biri öğle arasında 10 – 30 dakikalık bir süre içerir. Öğle vakti ve öğle yemeği öncesi uyunacak bu uyku, uykusuzluğun en önemli çözümlerinden biri olarak görülüyor. Diğeri gece 12.00 – 04.00 arası uyanacak uykudur. Bu iki vakti düzenli olarak uykuda geçiren kişiler uykusuzluk sorununu aşacaktır. Yalnız genç yetişkin dönemdeki bireylerin en az 6 saatlik uykuyu bölmeden yapması gereklidir. Global Dershanesi

Tok halde iken uyumamızdır. Görüldüğü gibi uykusuzluk sorunu az uyumaktan değil, vaktinde uyumamaktan, hatta gereğinden fazla uyumaktan kaynaklanmaktadır. Yeterince uyuduğumuz halde ısrarla dinlenemememizin nedeni zihnimizi çeşitli sorunlarla baş başa bırakmamızdır. Bu sorunlar: Gergin uyumamız, Tok halde iken uyumamızdır. Her iki durumda kötü rüyalar görmemiz mümkündür. Global Dershanesi

Bazı kişiler uykuya yattığında kaslarını, omuzlarını, dizlerini iyice gererler. Uyku mekanizması vücudu gevşetmeye çalışır. Gergin uyuma alışkanlığı beynimizin uyku boyunca kaslarımıza sürekli gerilme emri göndermesine yol açacaktır. Bu durum hem kasları sürekli çalıştırarak hem de beyni meşgul ederek yoracaktır. Böyle bir uykunun sonucu yorulmuş olarak uyanmaktır.

Yorgun uyumanın diğer önemli nedeni tok karnına uyumaktır Yorgun uyumanın diğer önemli nedeni tok karnına uyumaktır. Tok karnına uyuduğumuzda beyin sürekli mide içeriğini parçalamakla meşgul olacaktır. Dolaşımdaki kanın önemli bir kısmı sindirim bölgesinde odaklaşacaktır. Beyin uyku sırasında sindirim işlemi ile uğraşacaktır. Bu yüzden uyandığımızda sanki hiç uyumadığımız hissine kapılmamız olağan olacaktır.

Genç yetişkin olarak günde 6 – 7 saatten fazla uyumamalıyız. DOĞRU UYKU STRATEJİLERİ Genç yetişkin olarak günde 6 – 7 saatten fazla uyumamalıyız. Uyku düzenimizin periyodik olmasına dikkat etmeliyiz. Sabah erken kalkmalı ve öğle vaktine kadar bir daha uyumamalıyız. Asla tok uyumamalıyız. Yemeğimizi uykudan en az 2,5 saat önce yemeliyiz. Uyku öncesinde vücut adalelerimizi gevşetmeliyiz. Gürültülü, kötü kokulu, çok yumuşak zeminde uyumamalıyız.

BEYNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER

BEYNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEN FAKTÖRLER Özellikle günümüzde büyük metropol şehirlerde yaşamak hiçbir etken olmasa da tek başına stres kaynağıdır.Trafik,hava kirliliği,çalışma şartlarının ağırlığı,zamanla yarışma…gibi etkenler beyni ve sinir sistemini olumsuz etkiler.

Aşırı stres beraberinde uykusuzluk,sinir,insanlara tahammülsüzlük durumlarını da beraberinde getirir.Aşırı stres altında kalan beyin yıpranır.Fonksiyonları bozulmaya başlar ve hükmetme kabiliyeti zayıflar. Örneğin;günlerce uykusuz kalan kişinin hafızası ve düşünce yeteneği zayıflar,vücut direnci düşer bu gibi durumlarda hekim yardımı almak gerekir.

Teşekkürler… 