Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz"— Sunum transkripti:

1

2 Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz

3 SINAV KAYGISI

4 Sınav Kaygısı Nedir? Sınav kaygısı öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili biçimde kullanılmasını engelleyen ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygıdır. Sınav kaygısı sınavın sürecinden çok sınavın sonucuna odaklanmaya neden olur.

5

6 Sınav Kaygısının Belirtileri Nelerdir?
Zihinsel belirtiler: Duygusal belirtiler: Fiziksel belirtiler Davranışsal belirtiler:

7 Genel olarak sınav kaygısına neden olabilecek farklı alanlar:
Yaşam tarzı Yetersiz öğrenme ve bilgi ihtiyacı Ders çalışma tarzı Psikolojik faktörler

8 Sınav kaygısı sınavda potansiyelin kullanımını nasıl engeller?
Sınava girecek olan kişi bilgi düzeyi yeterli olsa bile : Sınav sorularını anlayamaz Dikkatini verimli kullanamaz Çok iyi bilinen soruların bile yanıtlarını unutabilir Yapamadığı soruya fazla zaman ayırarak zamanını kötü kullanır

9 Sınav kaygısı her zaman zararlı mıdır???
Değil midir???

10 Sınav kaygısının yararları
Öğrenme gücünü harekete geçiren kaygılar faydalıdır. Çalışma sistemi ,çalışma araç gereçleri edinmemize yardımcı olur. Çevremizle olumlu iletişim kurma ,bilmediklerini çevresinden öğrenme şansı olur. Zamanı iyi kullanma becerilerinin gelişmesine yardımcı olur

11 Sınav kaygısıyla baş etmek için sınav öncesinde neler yapılabilir?

12 Sınav kaygısıyla baş etmek için sınav öncesinde neler yapılabilir?
Etkili çalışma yöntemleri kullanılmalı Yaşam tarzı düzenlenmeli Gerçekçi düşünceler benimsenmeli (Gerçek dışı düşünceler yerine) Dikkatin kullanımı Kaygı azaltıcı teknikler kullanılmalı Sınav stratejisi belirlemek

13 Sınav kaygısını azaltmak için sınav sırasında yapılabilecekler
Bedeninizin gevşemesine izin verin. Kollarınızı iki tarafa doğru açın, gözlerinizi kapatın ve zihninizi olabildiğince boşaltın. Başınızdan başlamak üzere, öncelikle alın ve kafatası bölgesindeki kaslarınızın yaklaşık 10 saniye boyunca iyice gerilmesini sağlayın.  Daha sonra bu kaslarınız tamamen gevşetin.  İki durum arasındaki farkı düşünün ve bu kaslarınızın daha da fazla gevşemesine konsantre olun.

14 Sınavda atıştırmak dikkatinizi dağıtabilir!!!

15 Sınav kaygısını azaltmak için sınav sırasında yapılabilecekler
Gevşemeye devam ederken, kendinizi en gergin ve kaygılı hissettiğiniz durumları gözünüzde canlandırın. Kaygı hissetmeye başladığınız an, canlandırmayı durdurun ve tekrar gevşemeye çalışın. Bu gevşeme ve canlandırma işlemini, canlandırma sırasında hiçbir kaygı hissetmeyinceye kadar tekrarlayın. Kendinizi kaygılı hissettiğiniz zamanlarda, sık sık bu gevşeme tekniğini uygulayın ve rahatlamaya çalışın.

16 Soru çözme tekniklerinden yararlanabilirsiniz…!!!
Her bölüme çok hızlı göz atarak zihninizi bir süre sonra meşgul edeceğiniz bölüme ısındırın. Tahmin yürütmekle kafadan atmak aynı şey değildir Soruların hepsi zor değildir Soruyu 20 saniye içinde anlayamıyorsanız ya tekrar okuyun ya da geçin. Geçerken buraya tekrar döndüğünüzde ipucu olabilecek bir işaret koyun. Bu sorunun çözümünü ikinci tura bırakın(Turlama tekniği)

17

18 Soru çözme tekniklerinden yararlanabilirsiniz…!!!
Soru kökünün veya soru metninin uzun olması sizi korkutmasın Soruyu okur okumaz doğru seçeneği görmeye bakın Hangi bölümde iyi olduğunuzu düşünüyorsanız o bölümden başlayın. Saat bulundurmak ve saate göre hareket etmek çeviklik hızınızı arttırır Testleri çözerken kitapçık üzerinde çözün ancak her on soruda bir onları çözüm kağıtlarına geçirin.

19

20 Öğrenciye Öneriler Sınava yakın her zamanki uyku alışkanlıklarınızı değiştirmeden, dinlenebileceğiniz kadar uyuyun Alışkın olmadığınız yeni tat ve yiyecekleri en azından son bir hafta denemeyin Sınav öncesinde sınava gireceğiniz yeri görün ve nasıl gideceğinizi belirleyin Sınav günü gideceğiniz yerin mesafesini düşünerek endişe yaşamadan zamanında sınav yerinde olmaya çalışın.

21 Öğrenciye Öneriler Dikkatinizi diğer adaylara, çevrede ki herhangi bir ses ve/veya gürültüye değil kendi sınav kitapçığınıza, sorulara ve cevap kağıdınıza odaklanın. Sınavın sonucuna değil 180 dakika da performansınızı en iyi şekilde kullanabilmek için sorulara odaklanın. Yapıcı düşünün hiçbir kaygı belirtisinin sizin performansınızı en iyi şekilde kullanabilmenize ve dikkatinizi azaltmasına izin vermeyin.

22 Dün yaptığınız şey size hala çok iyi görünüyorsa , bugün yeterli değilsiniz demektir. (Earle wilson)


"Sınav Kaygısı Seminerine hepiniz hoşgeldiniz" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları