YÜZEY ALANI – HACİM İLİŞKİLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3. kısım Madde ve Özellikleri.
Advertisements

Fen Teknoloji 5.
ISI VE SICAKLIK.
Yerde yuvarlanan topun bir süre sonra durmasının sebebi nedir ?
Yüksek Gerilim Dersi Koruma Röleleri
Maddenin Değişimi Ve Tanınması
Çocuk bugünün yarını, yarının umududur…
LOLİUM PERENNE (İNGİLİZ ÇİMİ).
DÜNYA’MIZ NASIL OLU Ş TU? Güne ş Sistemi'nin Güne ş 'e uzaklık açısından üçüncü sıradaki gezegeni. Üzerinde ya ş am barındırdı ğ ı bilinen tek do ğ al.
KILCALIK VE DAYANIKLIK
ADI SOYADI : MERAL KILIÇ HAZIRLAYAN BÖLÜMÜ : SINIF ÖĞRETMENLİĞİ SINIFI : 3-A NUMARASI :
Hazırlayan; Öznur KANDAKOĞLU 5-B 473
HAL DEĞİŞİMLERİ.
ADSORPSİYONA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
BAĞIMLILIKLAR VE BESLENME
HACİM ÖLÇME.
GİZEM YALÇINKAYA LİSE 4 SOSYAL No: 350. Do ğ al afetler,can ve mal kaybına sebep olan do ğ al olaylardır.(Sel,deprem,yangın,heyelan,çı ğ,fırtına..vs)
Adaptasyon, bir organizmanın, belirli bir çevrede ya ş ama ve üreme ş ansını artıran kalıtsal özellikler ya da özellikler toplulu ğ udur. Adaptasyonlar,
YAKAÖREN İLKÖRETİM OKULU
PİLLERİ KEŞFEDELİM VİDEO 1
dünya yüzeyinin ¾ ü sularla kaplıdır
KALDIRMA KUVVETİ İLE CİSMİN BATAN HACMİ ARASINDAKİ İLİŞKİ
GEOMETRiK CiSiMLER.
ADI:TUĞBA SOYADI:KÖKTEN SINIF:6/B NUMARA:1101
Canlıların Ortak özellikleri.
BASINÇ günlük hayattan birkaç örnek:
ÇEVREMİZDEKİ VARLIKLAR
Yaygın malzemeler.
NET(BİLEŞKE) KUVVET) İKİ VEYA DAHA FAZLA KUVVETİN BİR CİSME YAPTIĞI ETKİYİ TEK BAŞINA YAPABİLEN KUVVETE BİLEŞKE KUVVET DENİR. İRFAN ERMİŞ.
FUNDA DEMİRTAŞ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ
FEN ve TEKNOLOJİ / BASINÇ
Yüzmek zayıflatıyorsa balinalar neyi yanlış yapıyorlar?
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
ISI&SICAKLIK SICAKLIK
Hazırlık Çalışmaları İLETİŞİM Hazırlık Çalışmaları.
KİMYASAL DENGE VE KİMYASAL KİNETİK
Yağmur, Kar, Sis.
maddenin ayırt edici özellikleri maddenin değişim olayları
ALAŞIM
MADDENİN HALLERİ Maddenin katı, sıvı ve gaz olmak üzere üç hâli vardır. Genel olarak madde ya katı ya sıvı ya da gaz hâlinde bulunur. İstenildiğinde ortam.
MADDENİN HALLERİ VE YAPISI
MADDE VE DEĞİŞİM GRUP:MALKOÇOĞLU.
Kimya Koligatif Özellikler.
MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ. MADDEN İ N AYIRT ED İ C İ ÖZELL İ KLER İ  Bir maddeyi di ğ erlerinden ay ı rmam ı za ve ay ı rd ığı m ı z maddeyi.
Madde Ve Isı.
HATİCE AKKOYUNLU SINIF ÖĞRETMENLİĞİ.
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Maddeyi Oluşturan Tanecikler
Maddenin Halleri.
Kuvvet ve Hareket.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
3. ÜNİTE.
2. bölüm Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretimi. Rüzgar Hızı ve Güç Arasındaki İ li ş ki “v” hızı ile hareket eden “m” kütleli havanın kinetik enerjisi.
Sürtünme Kuvvetinin Hayatımızdaki Yeri
CANLILARIN SINIFLANDIRILMASI
A Adı ve Soyadı : Şubesi : No :
ISI = SICAKLIK ISI Bir enerji türüdür. Birimi kalori(cal) veya joule(j)dür. Kalorimetre kabıyla ölçülür. Madde miktarına bağlı olarak değişir. SICAKLIK.
Canlıların Ortak özellikleri.
Konu : Temas Gerektiren ve Temas Gerektirmeyen Kuvvetler
MADDENİN HALLERİ VE ÖZELLİKLERİ
OKUL ADI ADI: SOYADI: SINIFI: NO: DERS: Ö Ğ RETMEN: KONU.
Limonun FAYDALARI VE ZARARLARI.Limon suyunun "MUCİZEVİ ETKİLERİ"
MEHMET CAN D İ NÇER 10\H  Yunan heykelinde, ki ş isel özellikler de ğ il, ortak ideal tip önemlidir. İ deal yüzler, ideal ölçülere uygun insan.
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı MODERN FIZIĞIN GÜNLÜK HAYATTA KULLANıM ALANLARı Fizik hayatımızın her alanında kullanılır. Beslenmek, hareket,
BİTKİLERİN YETİŞME ŞARTLARI
B İ LG İ S İ RAYIN İ CADI VE TAR İ HSEL GEL İŞİ M İ TEKNOLOJ İ VE TASARIM HAZIRLAYANLAR MEN Ş URE DÜZGÜN S İ MGE ALP EL İ F NUR TURAN.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
 Çevremizdeki cisimleri sahip oldu ğ umuz be ş duyu organımızla tanıyıp algılamaya çalı ş ırız. Görme olayı ise tamamen ı ş ıkla gerçekle ş ir. 2.
HAZIRLAYAN : HEL İ NNAZ ÜLGE N DERS Ö Ğ RETMEN İ : NECM İ YE GÜNGÖR.
Sunum transkripti:

YÜZEY ALANI – HACİM İLİŞKİLERİ ADI SOYADI: IŞIL KÜÇÜKOĞLU SINIFI-NUMARASI: 9/A 34 DERS: FİZİK ÖĞRETMEN: ALİ KEMAL ALEMDAROĞLU

YÜZEY ALANI – HACİM İLİŞKİLERİ Maddenin bir özelliği olan yüzey alanı – hacim ilişkisinin günlük yaşamımızda ve doğada oluşturduğu bir çok sonuç vardır. Büyük boy patatesler ile küçük boy patateslerden eşit kiloda alınıp özdeş patates soyacağı ile soyulduğunda küçük boy patateslerden elde edilen kabukların daha fazla olduğu görülür. Bu durum bize küçük cisimlerin yüzey alanı/hacim oranının büyük cisimlerinkinden daha fazla olduğunu gösterir.

Küçük olan maddeler daha çabuk pişer Küçük olan maddeler daha çabuk pişer. Izgaraya konulan ince köfteler kalın köftelerden daha çabuk pişer. Çünkü ne kadar çok tanecik ızgara ile temasta olursa o kadar çabuk pişer. Hacme göre orantılı düşündüğümüzde ince köftelerin yüzey alanı kalın köftelerinkinden daha fazladır. Küçük olan maddeler daha çabuk değişim gösterir. Maddelerin büyük parçalı olanları ile küçük parçalı olanarının uğradıkları değişimlerde yüzey alanı ve hacim ilişkisinin etkisi vardır. Örneğin çaya atılan toz şeker, küp şekere göre daha hızlı çözülür. Kömür tozu, kömür kalıbından daha çabuk tutuşur.

Küçük canlılar hasarsız düşer Küçük canlılar hasarsız düşer. Bir canlı ya da cisim beirli bir yükseklikten düşerse, düşme sırasında hava bir direnç kuvveti uygular. Uygulanan bu direnç kuvveti düşen cisimlerin hareket doğrultsundaki yüzey alanına bağlıdır. Yüzey alanı fazla olan cisimlere daha fazla direnç etki eder. Hacimleriyle orantılı olarak düşündüğümüzde küçük canlıların yüzey alanları büyük canlılara göre daha fazladır. Bu sebeple bir böceğin yüzey alanı ile hacim oranı onun yüksek bir yerden güvenli bir şekilde düşmesine elverişli iken bir insanın yüzey alanı ile hacim oranı buna elverişli değildir. DİPNOT: Kedilerin yüksek bir yerden düşerken ayaklarını açarak vücudunu gerdirmesinin sebebi, hareket doğrultusundaki yüzey alanını arttırıp paraşüt etkisi yaparak fazla hızlanmasını engellemektir.

Küçük canlılar daha çok yiyecek tüketir Küçük canlılar daha çok yiyecek tüketir. Canlılar hacimleri oranında enerji tüketirken yüzey alanları oranın da enerji yayarlar. Bu dengenin sağlanması onların hayatlarını sürdürmesi için gerekli bir durumdur. Canlıların vücutlarındaki fazla enerjiyi dışarı atabilmeleri için yüzey alanlarının ve metabolizmalarının buna cevap verebilecek nitelikte olması gerekir. Mesela, farenin yüzey alanının hacmine oranı büyük olduğundan enerji kaybı fazla olur ve metabolizmaları hızlı çalışır. Buna karşın filin yüzey alanının hacmine oranı küçük olduğundan enerji kaybı az olur. Bu sebeple vücutlarındaki fazla enerjiyi dışarı verebilmek için vücutlarında yüzey alanlarını arttıracak fiziksel özelliklere ihtiyaç vardır. Fillerin kulaklarının büyük olması bu nedenlidir. Küçük boyutlu canlılar için yüzey alanı/hacim oranı büyük olduğundan bu canlıların aldıkları besinler daha çok vücut sıcaklıklarını korumak için kullanılır. Dolayısıyla küçük canlılar büyük olanlara göre birim kütle başına daha fazla besine ihtiyaç duyarlar. Farelerin çok sık besin tüketen hayvanlar olması bu sebepledir.

SONUÇ:Varlıkların yüzey alanı, kesit alanı ve hacimleri dayanıklılıklarını, fiziksel özelliklerini ve ihtiyaçlarını etkiler. Buraya kadar anlatılanları göz önüne aldığımızda masallarda anlatılan devlerin ve cücelerin var olamayacağı sonucu ortaya çıkar. Çünkü, normal boyutlardaki bir insandan 10 kat büyük olan bir devrin dayanıklılığı 10 kat daha küçük olacağından kendi ağırlığını taşıyamayacak ve ayrıca vücut sıcaklığını dengeleyemeyecektir. Ya da normal boyutlardaki bir insandan 10 kat küçük olan bir cücenin dayanıklılığı 10 kat daha büyük olmasına rağmen fazla enerji kaybedeceğinden metabolizmasının çok hızlı çalışması gerekir, ama bu durum normal insanın biyolojik ritminin dışında bir durumdur. KAYNAK:http://www.edam.com.tr