İ zleme- Uzamsal Araştırma. Araştırma birimlerinin T zaman periyodunda izlenerek de ğ işkenler ile ilgili tekrarlı ölçümlerin (tekrarlı veri) elde edildi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR
Advertisements

Türkiye Futbol Federasyonu
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
BAĞIMLI GRUPLARA İLİŞKİN HİPOTEZ TESTLERİ
BURSA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
AHMET NAFİZ DEMİR * * 2005 a.g.b k.g.b z.g.e a.g.b a.g.b o.l.m a.g.b
HALKLA İLİŞKİLER VE REKLAMCILIKTA ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
Ar-Ge Faalİyetlerİnde Proje Yönetİmİ
Tanımlayıcı İstatistikler
Pazarlama AraştIrmasI
VERİ ÇEŞİTLERİ Doç. Dr. Turan SET
İki Eş Arasındaki Farkın Önemlilik Testi
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
1.FRAKTALLAR.
0-6 Yaş Arası Çocukların Temel Gelişimsel Özellikleri
SINIF YÖNETİMİ.
DÖNEMLERE GÖRE GELİŞİM GÖREVLERİ
TASARIM TABANLI ARAŞTIRMA
ÇOCUKLARDA FİZİKSEL AKTİVİTE VE FİZİKSEL UYGUNLUK
PARAMETRİK ANALİZ TEKNİKLERİ
Nitel Araştırma Teknikleri
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
MEASUREMENT *Nazan SONDAÇ *Didem ATASEVEN *Halise ARGUÇ.
Gelişimi Farklı Olan Çocuklar
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
Nasıl Test Çözülür? Rehberlik Servisi.
ENM 509 ÜRETİM SİSTEMLERİ PLANLAMASI
BÖLÜM 1. BÖLÜM 1 Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler B) Gelişimin Doğası Biyolojik, Bilişsel ve Sosyo-Duygusal Süreçler Gelişim Dönemleri.
GELİŞİM PSİKOLOJİSİ.
Türkiye’de Beslenme Kaynaklı Sağlık Sorunlarına Genel Bakış
Örnekleme Yöntemleri Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
Tarama araştırmaları (TA)
12 - KELİME İLİŞKİLENDİRME TESTLERİ
Bili ş sel Geli ş im ve Dil Geli ş imi.  Giri ş  Büyüme ve Geli ş im  Geli ş im Dönemleri ve Geli ş imin Temel İ lkeleri  Geli ş im Alanları  Erken.
Dayandığı felsefe ya da dünya görüşüne göre çeşitli değişiklikler göstermekle birlikte, eğitimin en yaygın kullanılan tanımlarından biri bireyin davranışlarında.
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
İSTATİKSEL KAVRAMLAR İstatistik Doç. Dr. Şakir GÖRMÜŞ SAÜ| e-FEK.
Erken çocuklukta gelişim
MİLLİ GELİRİN HESABI.
PARAGRAFIN BÖLÜMLERİ. Paragrafın Bölümleri Hikâye, deneme gibi yazıların giri ş, geli ş me, sonuç bölümleri oldu ğ u gibi paragrafın da vardır. a. Paragrafın.
Uygulama 3.
BÖLÜM 3 Üçüncü Bölüm Konuları DENEY NEDİR? DEĞİŞKENLER DENEYSEL DESENLER PROBLEMDEN DENEYE: İŞİN ÖZÜ VERİ.
BÖLÜM 15 İNSAN ETKENLERİ VE İNSAN DAVRANIŞI İnsan etkenleri, insan ve teknoloji arasındaki ilişkiyi en iyi hâle getirmeye çalışan disiplindir. Birçok.
IMGK 207-Bilimsel araştırma yöntemleri
BİREYİN GELİŞMESİ Yrd. Doç. Dr. İhsan SARI
Ahmet ÖZSOY Gökhan ÇAKMAK
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
BÖLÜM 10 EBBINGHAUS’UN KATKISI—BELLEK HENÜZ GENÇKEN Ebbinghaus, öğrenme ve bellek üzerine sistematik bir şekilde çalışan ilk psikologdu. Hatırlanamayan.
İHTİYAÇ BELİRLEME VE ANALİZİ.  Bu bölümde;  Ö ğ retim Aranılan Yanıt mıdır?  İ htiyaç De ğ erlendirme Nedir?  İ htiyacın Belirlenmesi ve Analizi 
T.C. BAŞBAKANLIK TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) Değişken Ağırlık Yaklaşımı Ulusal Hesaplar ve Ekonomik Göstergeler.
ÖĞRETMENLERİN ERGEN ALGILAYIŞI Psi. Dan. Selen Demirtaş-Zorbaz Psi. Dan. Tuğba Kurt Psi. Dan. Mehmet Osman Çetiner.
Aile Hekimliğinde Sürekli Sağlık Bakımı
Doç.Dr. FİKRET RAMAZANOĞLU Hazırlayanlar ELİF OFLU & K.TANYA ŞAMDAN
NİCEL ARAŞTIRMA DESENLERİ
Bİlİmsel AraşTIrma Yöntem ve Teknİklerİ
DUYUŞSAL GELİŞİME YÖNELİK ETKİNLİKLER PLANLAMA
plan modelinin ana öğeleri
GÜNEŞ ENERJİSİ.
İç Geçerlik Varılan bir nedensel ilişkide sonucun deney değişkenleri ile açıklanma düzeyi ile ilgilidir. Deneyde kontrol iç geçerliği arttırmak için yapılır.
İ nternet İ nternet nerelerde kullanılır. Interconnected Networks’un kısaltması olan İ nternet, birçok bilgisayar sistemini birbirine ba ğ layan, dünya.
II.BÖLÜM GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR. Kazanımlar Bu üniteyi tamamladığınızda aşağıdaki hedeflere ulaşmanız beklenmektedir: Gelişimle ilişkili olan.
PSİKOLOJİDE ÖLÇME VE TESTLER
GELİŞİM DÖNEMLERİ İÇİNDE RUH SAĞLIĞI İLKELERİ
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Araştırma Modeli: Tarama Araştırmaları/Deneme Araştırmaları
Araştırma Modeli. İç Geçerliği Etkileyen Faktörler (Büyüköztürk vd., 2013; Karasar, 2005) 1. Zaman: Denenen bağımsız değişken dışında kalan önemli diğer.
Nicel ve Nitel Araştırmalar
TEST.
AŞIRI YA Ğ LI,TUZLU Y İ YECEK VE İ ÇECEKLER İ N İ NSAN SA Ğ LI Ğ INA ETK İ LER İ.
Sunum transkripti:

İ zleme- Uzamsal Araştırma

Araştırma birimlerinin T zaman periyodunda izlenerek de ğ işkenler ile ilgili tekrarlı ölçümlerin (tekrarlı veri) elde edildi ğ i araştırmalardır. Toplum ya da seçilen örnek T zaman diliminde t1, t2, …, tk zaman periyodlarında birden fazla kez izlenerek veriler toplanır.

Aynı do ğ um bölü ğ ünden olan bireylerin tekrar tekrar test edilmesi yaklaşımıdır. Boylamsal araştırmada aynı denekler de ğ işik yaşlarda birkaç kez gözlemlenir, zaman içindeki davranış de ğ işikli ğ i ya da kararlılı ğ ı kaydedilir.

Bu tür araştırmanın avantajı yaş de ğ işikliklerinin do ğ um bölü ğ ü farklılıklarıyla karıştırılmamasıdır; sadece bir bölükten olanlar tümüyle test edilirler. Gene de, en önemli sorun, e ğ er ele alınan dönem çok genişse, araştırmanın olanaksız ölçüde çok zaman gerektirmesidir.

Bir başka sorun, e ğ er bölük farklılıkları varsa bunların ortaya çıkarılamamasıdır. Çünkü sadece bir bölük test edilmektedir, sonuçların genellenebilirli ğ i kuşkuludur. Örne ğ in, ciddi bir ekonomik çöküntü döneminde büyümüş olan bir bölük sadece bu zamana özgü belirli tutumları yansıtabilir; daha önceki ya da sonraki bölükler için tipik olanı vermez.

OLUMLU 1. İ lk çocukluk ile yetişkin davranışları arasındaki süreklili ğ i betimler. 2. Eşde ğ er olmayan örneklemle ilgili sorunları önler. 3. Büyüme artışlarını ve örüntülerini betimler. 4. Di ğ er araştırmalardan daha kesin biçimde neden-sonuç ilişkisini belirtebilir. OLUMSUZ 1. Zaman ve para açısından pahalıdır. 2. Araştırma fonları tükenirse önceki zaman ve para harcamalarını tehlikeye sokar. 3. Harcamalarla ilgili periyodik yeni düzenlemeler gerektirir. 4. Örneklem denek kaybı nedeniyle giderek yanlı hale gelir. 5. Araştırmacıların yeniden test vermek için aynı denekleri sürekli olarak yeniden bir araya getirmeleri gerekir. 6. Test dönemleri arasında deneklerin çevreleri kontrol edilemez. 7. Araştırmacıları vaktinden önce bir araştırma desenine ve kurama ba ğ lı kılar.

AYSEL KAYA E Ğİ T İ M TEKNOLOJ İ LER İ