ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kadın ve Bilişim Başarı Öyküleri Paneli
Advertisements

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
İZMİR YÜKSEK TEKNOLOJİ ENSTİTÜSÜ
Prof. Dr. Kerim Edinsel YETERLİLİKLER “UYGULAMA SÜRECİ” ÇALIŞTAYI UYGULAMASI SONUÇLARI Çalışma Grubu 1: Makine Mühendisliği Programı Yeterlilikleri 1 -
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İSTANBUL BARIŞ ÇALIŞMALARI ve UYGULAMALI ETİK ENSTİTÜSÜ KURULUŞ ÖNERİSİ Doç. Dr. Havva Kök Arslan.
Prof. Dr. Seydi DOĞAN Proje Koordinasyon Ofisi Birim Sorumlusu
VELİ ORYANTASYON ÇALIŞMASI ( EKİM 2012) DİYARBAKIR
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
DİKEY GEÇİŞ SINAVI (DGS)
ATILIM ÜNİVERSİTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ MAYIS İKTİSAT BÖLÜMÜNÜN VİZYONU Bilimsel araştırmaları ve yayınları, yetiştirdiği nitelikli öğrencileri ve toplumu.
24. MÜHENDİSLİK DEKANLARI KONSEYİ TOPLANTISI Mayıs 2012, Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Mühendislik Eğitiminde Tasarım Dersleri Prof. Dr.
Yaşar Üniversitesi Finans, Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Seramik ve Cam Teknolojisi Alanı
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
ÖDÜL YÖNERGESİ. Kaymakamlığımız himayesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ödül Yönergesi üç farklı alanda verilmektedir. 1.Yönetici.
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
Karabük Üniversitesi Edebiyat Fakültesi
YENİ DERS PROGRAMI ÖĞRETİM YILINDAN İTİBAREN UYGULANACAK DERS PROGRAMI İNTİBAKLARI.
İletişim Fakültesi Dekanlığı Prof. Dr. Suavi AYDIN.
Eskişehir Şubesi Cevdet ÜRENCİK CMF.
Yöntem, Proje Ekibi, Araştırma Olanakları, Yaygın Etki/Katma Değer
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ REHBERLİK SERVİSİ. Daha iyi ölçme yapabilen, Öğrencilerin orta öğretim başarı puanını dikkate alan, Farklı puan türleriyle öğrencileri.
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
YGS-LYS SUNUMU.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
Türk-İslam Arkeolojisi
EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ
Pazarlama Ve Perakende Bölümü Alan Tanımı
TURİZMDE EĞİTİM SORUNLARI
YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SINAVI (YGS) 1. BASAMAK SINAVI.
İİBF İşletme Bölümüne Hoş geldiniz…. Bölüm Başkanı : Prof.Dr.Sevgi Ayşe Öztürk 2.kat Dahili Tel İİBF İşletme Bölümü İletişim Bilgileri Bölüm Başkan.
GENEL BİLGİLER YGS-LYS sistemi 2 aşamalı sınavlardan oluşan bir sistemdir. İlk aşama sınavı YGS 1 oturum, ikinci aşama LYS 5 oturumda yapılacaktır.
T.C. KOCAEL İ ÜN İ VERS İ TES İ HEREKE MYO DI Ş T İ CARET BÖLÜMÜ.
Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) GÖLCÜK RAM REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA BÖLÜMÜ 2016.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ EGİTİM-ÖĞRETİM DÖNEMİ.
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ. Muhasebe ve Vergi Programı öğrencileri; ▫Muhasebe programı mezunlarına "Muhasebe Meslek Elemanı" unvanı verilmektedir.
T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ POLATLI SOSYAL BİLİMLER MESLEK YÜKSEKOKULU FİNANS, BANKACILIK VE SİGORTACILIK BÖLÜMÜ MALİYE PROGRAMI.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
AKTS Hesaplaması.
EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ
Giyim Üretim Teknolojisi Programı
Iğdır Üniversitesi Matematik Bölümü 2017.
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
HÜDAVEND HATUN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜNE HOŞGELDİNİZ
BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bilgisayar Programcılığı
YGS ve LYS.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
ÜNİVERSİTE SINAV SİSTEMİ
«Metalurji Teknikerliği» nedir?
YÜKSEK ÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI
Makine Mühendisliği nedir?
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BÖLÜM HAKKINDA 2004 yılında kurulan bölümümüzde; dilin bir araç olarak kullanıldığı sözel anlatımlar, geleneksel gösteri sanatları, toplumsal uygulamalar, festivaller.
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ
Matematik ve Hayat Hazırlayan Muhammed Sar ATLI. MATEMATİK NEDİR? Matematik, insanlık tarihinin en eski bilimlerinden biridir. Çok eskiden matematik,
Metalurji Teknikeri nedir?
Aktüerya ve risk yönetimi bölümü
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
Sunum transkripti:

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ 1 Temmuz 2014 Prof. Dr. Tanıl Ergenç Matematik Bölüm Başkanı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Nedir? Matematik sözcüğü Latince µαθηµα (mathema) kökünden gelir. Sözcük anlamı ise “öğrenilmesi gereken şey” yani “bilgi”dir. İlk kez M.Ö. 550'li yıllarda Pisagor (Pythagoras, M.Ö.570-495) okulu üyelerince kullanıldı. O zamanlar "matematik" daha çok "geometri" olarak algılanıyordu. Geometri (Hendese), yine eski Latincedeki iki kelimenin birleşiminden ortaya çıkmıştır: Geo (yer) + metre (ölçüm) = yerölçümü.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Nedir? Matematik bir oyundur. Matematik bir araçtır. Matematik bir dildir. Matematik bir sanattır. Bilimin gayesi evreni ve evrende olanları anlamak ve yönlendirmek ise, bunun için doğayı anlamamız, okumamız gerekir. Galile: “Tabiatın kitabı matematik dilinde yazılmıştır. Onun harfleri geometrinin şekilleridir. Bunları anlamak ve yorumlayabilmek için matematik dilini bilmemiz gerekir.”

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Nedir? Cahit Arf matematiğin önemini “Matematik, toplum hayatının gelişmesinde çok etkili bir kültür kolu olmakla birlikte Edebiyat, Müzik diğer güzel sanatlar ve hatta ilimler gibi etkisini doğrudan doğruya icra edemez. Fakat derinleşen ve kapsamı genişleyerek yayılan matematik kültürü tabii bilimler ve onların uygulamalarında ortaya çıkan gelişmeyi doğurmakta, bu gelişme de bir yandan toplumsal hayatın maddi şartlarını tayin etmekte, bir yandan da insanın tabiattaki mevkinin her gün biraz daha iyi belirlenmesini sağlamaktadır.” biçiminde ifade etmektedir.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Nedir? Matematik, nicelik ve nitelikler arasındaki ilişkileri ölçümler, semboller, rakamlar ve varsayımlar kullanarak modelleyen ve bu modellere çözümler üreten bir bilim dalıdır.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Günlük yaşamda iş ve mesleki hayatımızda gerekli olan çözümleyebilme, iletişim kurabilme, genelleştirme yapabilme, yaratıcı ve bağımsız düşünebilme gibi üst düzey davranışların gelişmesinde önemli rol oynamaktadır.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematikçi Ne Yapar? Doğada karşılaşılan problemleri ele alır; Nitelik ve nicelikler arasındaki ilişkileri rakamlar, ölçümler ve semboller yardımıyla modeller; Bu modellerin analizlerini yaparak olguları/olayları açıklamada kullanılabilecek çözüm yöntemleri üretir; Genellemeler yaparak diğer bilim dallarının da kullanabileceği matematiksel yapılar geliştirir.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematikçi Ne İş Yapar? Üniversitelerin Matematik Bölümleri’nde veya başka bölümlerde öğretim elemanı, Veri İşlem Yöneticisi, Sayısal Analizci, Programcı, Yazılım Destek Uzmanı, Sistem Analisti, Sistem Programcısı, Kriptografi (Şifreleme) Uzmanı, Aktuerya Uzmanı, Risk Analizcisi, Finans Danışmanı, Öğretmen (pedagojik eğitim alarak), Ar-Ge Uzmanı

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematikçi Nerelerde Çalışabilir? Üniversitelerde ve Eğitim Kurumlarında, Bilgisayar Endüstrisinde, Danışmanlık Firmalarında, İmalat Sanayiinde, Kamu ve Özel Şirketlerin Ar-Ge Bölümlerinde, Hazine Müsteşarlığında, Merkez Bankasında, Bankacılık-Sigortacılık alanlarında, Ulaştırma Şirketlerinde, Finans Kuruluşlarında, Borsada, Güvenlik Şirketlerinde, Kamu Planlama Bölümlerinde, ve benzeri birçok kurum, kuruluş ve şirkette çalışabilirler.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Bölümü Programları 1. Lisans Matematik Bölümü Programı’nın ilk iki yılı temel matematik ve bilgisayar derslerini içermektedir. Üçüncü ve dördüncü yıllarda temel matematik derslerine paralel olarak teknik ve teknik olmayan seçmeli dersler yer almaktadır. Seçmeli ders sayısı 2012 yılında FEDEK kriterlerini sağlayacak şekilde artırılmıştır. Toplam kredi: 136 Ders sayısı: 44 Zorunlu Ders Sayısı: 32 Seçmeli Ders Sayısı: 12

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Bölümü Programları 2. Sertifika Programları Bölümümüzde, öğrencilerimizin Matematiksel Finans ve Kriptografi alanlarında Yüksek Lisans yapabilmeleri ve iş olanaklarını artırmak amacıyla hazırlanmış, bu konularda alt yapıyı oluşturabilecek dersleri içeren iki sertifika programı vardır. i) Matematiksel Finans Sertifika Programı 11 ders ve yaz stajından oluşmaktadır. Programdaki 5 ders matematik bölümü programındaki zorunlu dersler, 4 ders de seçmeli derslerdir. Programın diğer 2 dersi ise İktisat ve İşletme Bölümlerince verilen derslerdir. ii) Kriptografi Sertifika Programı 11 ders ve bitirme projesinden oluşmakta olup, 6 ders matematik bölümü programındaki zorunlu, diğer 5 ders ise bölümümüz programında yer alan seçmeli derslerdir.

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Matematik Bölümü Programları 3. Yandal Üniversitemizin, mühendislik başta olmak üzere, diğer bölüm öğrencilerinin matematik temelini güçlendirmek amacıyla oluşturulmuştur. Yandal programı 4 zorunlu ve 3 seçmeli dersten oluşmaktadır. 4. Yüksek Lisans Matematik yüksek lisans programı, matematiğin değişik alanlarında araştırmalar yapmak ve lisans çalışmalarında kazanılan bilgileri geliştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Bu program matematik doktora programı için de bir adımdır. (i) Tezli Yüksek Lisans: 4 zorunlu, 3 seçmeli ders (ii) Tezsiz Yüksek Lisans: 4 zorunlu, 6 seçmeli ders

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Akademik Kadro ve Araştırma Konuları Ünvan Sayı Profesör 3 Doçent 7 Yardımcı Doçent Dr. Öğretim Görevlisi 1 Öğretim Görevlisi Araştırma Görevlisi 2 Araştırma Alanı Sayı Uygulamalı Matematik 12 Cebir 2 Analiz Geometri 1 Kriptografi İstatistik-Olasılık Topoloji

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Yayınlar Son 5 yıldaki makalelerin yıllara göre dağılımı Yıl Öğretim Elemanı Makale SCI Diğer 2009 20 22 9 2010 19 23 7 2011 18 24 4 2012 65 1 2013 67

ATILIM ÜNİVERSİTESİ MATEMATİK BÖLÜMÜ Yayınlar Türkiyedeki matematik etkinliklerinin yer aldığı www.turkmath.org sayfasında, istatistikler başlığı ile yayınlanan ve Türkiye'deki tüm üniversitelerin matematik bölümlerinin 1980-2013 yılları arasında SCI-Expanded kapsamında yaptığı toplam yayınlar dikkate alınarak hazırlanan kurumlar arası sıralama raporuna göre Atılım Üniversitesi Matematik Bölümü Türkiye’deki tüm matematik bölümleri arasında Uygulamalı Matematik alanında :  3. sırada Teorik Matematik alanında : 16. sırada Uygulamalı + Teorik Matematik alanında : 8. sırada yer almıştır.