TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAMU İDARELERİNDE STRATEJİK PLANLAMAYA İLİŞKİN USUL VE ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK Kamu idarelerinde stratejik planlamaya ilişkin usul ve esaslar hakkında.
Advertisements

T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık 2010
Kasım 2008 İtibariyle Tamamlanan Çalışmalar
19.FASIL : Sosyal Polİtİka ve İstİhdam “AçIlIş Krİterlerİnde Gelİnen Son Aşama” ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI AVRUPA BİRLİĞİ KOORDİNASYON.
MESLEKÎ VE TEKNİK EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Kamu Personeli Verimlilik Projesi
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) AÇISINDAN ECVETİN ÖNEMİ
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
İleri Düzey Eğitim Başbakanlık Çalışma Grubu Mart-2010.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ, SINAV-BELGELENDİRME VE AKREDİTASYON
KAMUDA İÇ KONTROL SİSTEMLERİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
İÇ KONTROL SİSTEMİ ve KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARI
İç kontrol Bilgilendirme Toplantısı 10 Nisan 2014 Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı.
AB Destekli Bölgesel Kalkınma Programları
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİNİN İŞLEYİŞİ VE
Strateji Geliştirme Başkanlığı
DÜZCE İL ÖZEL İDARESİ DÖNEMİ STRATEJİK PLANLAMA
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
BEK Raporlarının İşlevi Yrd. Doç. Dr. Armağan Erdoğan Namık Kemal Üniversitesi 28 Mayıs 2010.
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
Stratejik Yönetim Modeli ve Uygulama Süreci
“Genel DEA Eğitimi” EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 4 Politika Sürecinde DEA Organize Edilmesi: Kurumsal Stratejiler.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Eğitim İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesi 24 Aralık 2014.
Çalıştay: Başbakanlık Uzmanları için DEA 13 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR Oturum 1 DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar.
Mesleki Yeterlilik Kurumu
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) İnşaat Sektörü 24 Aralık 2014.
ULUSAL İSTİHDAM STRATEJİSİ EYLEM PLANLARI ( ) Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü 24 Aralık 2014.
1 KURUMSAL YÖNETİM KOMİTESİ EYLEM PLANI (Yapılan Çalışmalar, Mevcut Durum ve Planlanan Çalışmalar) Ender ÇOLAK Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı.
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
YOLSUZLUKLA MÜCADELEDE SON GELİŞMELER BAŞBAKANLIK TEFTİŞ KURULU 2009.
T.C. Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı 14 Aralık Aralık 2010.
KAMU SERMAYELİ ŞİRKETLERDE KURUMSAL YÖNETİM İLKELERİNİN UYGULANMASI PROJESİ
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
İstanbul Ticaret Üniversitesi 15 Nisan 2011 Ankara
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ (TYÇ)
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
Çalıştay: Başbakanlık Üst Düzey Yöneticiler için DEA Oturum 2: DEA Projesi Bileşenleri ve Çıktılar 14 Ekim 2009 EuropeAid/125317/D/SER/TR.
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
Ulusal Yeterlilik Ulusal yeterlilik; yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşlarınca yapılan değerlendirmelerle tespit edilen ve MYK (Mesleki Yeterlilik.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
Mesleki Yeterlilik Kurumu Ulusal Yeterlilik Sistemi
ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ KALİTE GÜVENCESİ
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP) MEBGEP.
ULUSAL MESLEKİ YETERLİLİK SİSTEMİ (UMYS) TR1-LEO Saruhanlı Almış Şentürk ATL, TL, METEM - MESTEKYEN Projesi Ulusal ve uluslararası meslek.
Türkiye’de Meslekî Eğitim ve Öğretimdeki Yeni Yaklaşımlar
Bayram AKBAŞ MYK Başkanı MÜSİAD Mesleki Eğitimde Yeni Açılımlar Çalıştayı, Şubat 2011/İstanbul MESLEKİ EĞİTİME İLİŞKİN ANAHTAR KAVRAMLAR 1.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞININ KAPASİTESİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ (MEBGEP)
ÖNCELİK 6 : HAYAT BOYU ÖĞRENME İZLEME ve DEĞERLENDİRME SİSTEMİNİN GELİŞTİRİLMESİ
ÖNCELİK 2: HAYAT BOYU ÖĞRENME FIRSATLARININ VE SUNUMUNUN ARTIRILMASI.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN UYGULAMAYA YÖNELİK İLERLEMELERİ Yönetim Kurulu Toplantısı 16 Aralık 2009 MEBGEP FAALİYETLERİNİN.
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
TÜBİTAK. TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNİK ARAŞTIRMA KURUMU(TÜBİTAK) Üniversite, kamu ve özel sektör kurum ve kuruluşlarınca yürütülen ar-ge faaliyetlerine destek.
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
MYK NEDİR ?? Meslek standartlarını temel alarak,teknik ve mesleki alanlarda,ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim,ölçme ve değerlendirme,belgelendirme.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Projeler Koordinasyon Merkezi Başkanlığı
MESLEKİ YETERLİLİK KURUMU
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
MERSİN BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ
Meslek Haritalama Çalıştayı Hilal DOĞRUÖZ ÖZER
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ
TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Sunum transkripti:

TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMALARI Oğuz Borat MYK Yönetim Kurulu Başkan Vekili İstanbul Ticaret Üniversitesi Mühendislik ve Tasarım Fakültesi 10. Yılında Türkiye'de Bologna Süreci, 15 Haziran 2011, İstanbul

Sunum İçeriği MYK’na İlişkin Genel Bilgiler TYÇ’nin Yasal Altyapısı TYÇ Hazırlama Mekanizmaları TYÇ Hazırlama Çalışma Planı

Amaç ve Kuruluş MYK, AB ile uyumlu Ulusal Yeterlilik Sistemini kurmak ve işletmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur. ÇSGB’nın ilgili kuruluşu olan MYK kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumudur.

Temel Görevler UYÇ’nin oluşturulması, UMS ve Ulusal Yeterliliklerin hazırlanması, Ölçme-Değerlendirme ve Belgelendirme Sisteminin kurulup işletilmesi, HBÖ’yi desteklemek ve teşvik etmek MYK’nın temel görevleri arasındadır.

Teşkilat Şeması GENEL KURUL SEKTÖR KOMİTELERİ YÖNETİM KURULU BAŞKAN MESLEK STANDART LARI DAİRESİ BAŞKANLIĞI SINAV VE BELGELENDİR ME DAİRESİ BAŞKANLIĞI HUKUK MÜŞAVİRLİĞİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI Strateji Geliştirme Birimi Bilgi İşlem Özel Kalem Basın ve Halkla İlişkiler AB, Uluslararası İlişkiler ve Projeler İnsan Kaynakları

UYÇ Nedir? Yeterliliklerin; başarılmış öğrenimlerin belirli seviyeleri için geliştirilmiş bir dizi ölçüte göre sınıflandırılmasını sağlayan, ulusal yeterlilik alt sistemlerini bütünleştirme ve koordine etmeyi, iş piyasası ve sivil toplum açısından yeterliliklerin şeffaflığını, kalitesini, yeterliliklere erişim ve ilerleme imkânlarını geliştirmeyi amaçlayan bir araçtır.

TYÇ’nin Yasal Altyapısı 5544 sayılı MYK Kanununda ve Mesleki Yeterlilik Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliğinde “UYÇ ile ilgili hususların düzenlenmesini sağlamak” MYK’nın görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır. Bu Kanunun amacı; ulusal ve uluslararası meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek için gerekli ulusal yeterlilik sistemini kurmak ve işletmek üzere Meslekî Yeterlilik Kurumunun kurulması, çalışma usûl ve esaslarının belirlenmesi ile ulusal yeterlilik çerçevesiyle ilgili hususların düzenlenmesini sağlamaktır.

TYÇ’nin Yasal Altyapısı İstihdam ve Mesleki Eğitim İlişkisinin Güçlendirilmesi Eylem Planı (İMEİGEP) 7 Temmuz 2010 tarihli ve 2010/660 sayılı BKK ile kabul edilmiş ve 15 Temmuz 2010 tarihli ve 27642 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Dokuz öncelik alanı ve otuz tedbir maddesi içeren plan yayınlandığı tarihten bugüne kadar güncellenmiş ve tedbir sayısı otuz sekize çıkarılmıştır. İlk öncelik alanı UYÇ’ni oluşturmaktır. UYÇ’nin oluşturulması öncelik alanından sorumlu kuruluş MYK’dır. 7 Temmuz 2010 tarihli ve 2010/660 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmiş ve 15 Temmuz 2010 tarihli ve 27642 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

TYÇ’nin Yasal Altyapısı “UYÇ’ni Oluşturmak” öncelik alanında yer alan tedbirler şu şekildedir: UYÇ’nin oluşturulması için UYÇ Hazırlık Komisyonu kurulacaktır. UYÇ Raporu hazırlanacak ve ilgili tüm taraflara duyurulacaktır. UYÇ’nin AYÇ ile referanslama çalışmaları için uluslar arası uzmanların danışman olarak yer aldığı bir komite oluşturulacaktır. Referanslama Raporu hazırlanacak ve ilgili tüm taraflara duyurulacaktır. 7 Temmuz 2010 tarihli ve 2010/660 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmiş ve 15 Temmuz 2010 tarihli ve 27642 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

UYÇ Hazırlama Komisyonu MYK MEB YÖK

Komisyon Çalışmaları Ağustos 2010’da UYÇ hazırlama çalışmalarını koordine etmek üzere UYÇ Hazırlama Komisyonu kurulmuştur. Yabancı uzmanların katılımıyla UYÇ hazırlama sürecine ilişkin bir çalışma takvimi oluşturulmuştur. Komisyonun karar almasına yardımcı olması ve teknik çalışmaları yürütmesi amacıyla Ekim 2010’da “UYÇ Hazırlama Çalışma Grubu” kurulmuştur. Çalışma grubu faaliyetleri Komisyon tarafından aralıklarla değerlendirilmektedir.

UYÇ Hazırlama Çalışma Grubu MYK MEB YÖK Taslak UYÇ Raporu

Çalışma Grubu Faaliyetleri Çalışma Grubu 2 ay içerisinde hızlı bir çalışma yürüterek “Taslak Seviye Tanımlayıcıları”nı hazırlamış ve Komisyona sunmuştur. Aralık 2010’da Taslak UYÇ Raporu hazırlanmış ve Komisyona sunulmuştur. Komisyon, Çalışma Grubunun yapısının genişletilmesini kararlaştırmıştır. Çalışma Grubu 2 ay içerisinde hızlı bir çalışma yürüterek “Taslak Seviye Tanımlayıcıları”nı hazırlamış ve Komisyon’a sunmuştur. Aralık 2010’da Taslak UYÇ Raporu hazırlanmış ve Komisyon’a sunulmuştur. Komisyonu Çalışma Grubu’nun yapısının genişletilmesini kararlaştırmıştır.

Genişletilmiş UYÇ Hazırlama Çalışma Grubu MYK MEB YÖK Sosyal Taraflar ve İlgili Kamu Kurumları Taslak UYÇ Raporu

Genişletilmiş UYÇ Hazırlama Çalışma Grubu İlgili kamu kurumları ve STK’ları çalışmalara dahil edilmiştir. (MEB, STB, DPT, ABGS, YÖK, MYK, İŞKUR, TOBB, TESK, TİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ) Çalışma Grubu bünyesinde Odak Gruplar oluşturulmuştur. Taslak UYÇ Raporu, yabancı uzmanların yardımlarıyla Çalışma Grubu tarafından geliştirilmektedir.

UYÇ Danışma ve Değerlendirme Platformu Hazırlanacak Taslak UYÇ Raporunun geniş katılımlı bir platformda değerlendirilmesi ve incelenmesi kararlaştırılmıştır. 80 farklı kurum/kuruluş davet edilmiştir. İki günlük bilgilendirme etkinliği yapılmıştır. Taslak UYÇ Raporu hakkında inceleme ve görüşler istişare etkinlikleri ile paylaşılacaktır.

TYÇ’nin Hazırlanması ve AYÇ ile Referanslandırılması Yeterlilikler Havuzu Seviye Tanımlayıcıları Temmuz 2011’e Değerlendirme Kriterleri kadar Ortak Yeterlilik Formatı Danışma ve Değerlendirme Platformu 1. İstişare Etkinliği – Temmuz 2011

TYÇ’nin Hazırlanması ve AYÇ ile Referanslandırılması Yeterlilik Türlerinin Belirlenmesi Eylül 2011’e Yeterliliklerin Sınıflandırılması kadar Danışma ve Değerlendirme Platformu 2. İstişare Etkinliği – Eylül 2011 TYÇ’nin onaylanması – Kasım 2011 Taslak Referanslama Raporu– Aralık 2011’e kadar

Teşekkürler