Uzaktan Eğitim Uygulamalarında Kalite ve Standartlar

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Advertisements

Avrupa Öğrenci Birliği Öğrenci Gözüyle Bologna Süreci Öğrencilere Yönelik Bölgesel Çalıştay İstanbul, Türkiye 13 Mayıs 2011 Magnus Malnes Akademik İlişkiler.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU İmtiyazlar / Kamu Özel Ortaklıklarının Eşgüdümü ve Desteklenmesi.
PROJE VE KULÜP ÇALIŞMALARI
UZAKTAN EĞİTİM.
Yrd.Doç.Dr.Mustafa EVREN OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
Kalite Koordinasyon Grubu, Genel Bilgilendirme Toplantıları
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu BOLOGNA SÜRECİ’NE GENEL BİR BAKIŞ.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; • Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, • Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na.
ERASMUS Nedir? Erasmus programı, yükseköğretim kurumlarının birbirleri ile işbirliği yapmalarını teşvik etmeye yönelik bir Avrupa Birliği programıdır.
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
AçIk ve Uzaktan Öğrenmede KalİTE Güvence
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
İLKÖĞRETİM KURUMLARI STANDARTI
Dr. Armağan Erdoğan KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ 11 OCAK 2011 Yükseköğretimin Uluslararası Boyutu.
Öğretmen Yetkinlikleri
ISTE Standartları Uluslararası Eğitim Teknolojileri (Derneği) Birliği (The International Society for Technology in Education-ISTE) Teknolojinin eğitimde.
‘E-Üniversite’ye Yolculuk
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
 Erasmus+ Programı, Avrupa Birliği tarafından eğitim ve gençlik alanında yılları arasında uygu-lanmış olan Hayatboyu Öğrenme ve Gençlik Programlarının.
Yükseköğretimde Çevrim-içi Öğrenme: Sistemde Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunları Çözmeye Yönelik Öneriler Fatma Kübra ÇELEN Aygül ÇELİK Doç. Dr. Süleyman.
CMS ve LMS.
Yerel ihtiyaçlara uygun kalite güvencesi:
OKUL TEMELLİ MESLEKİ GELİŞİM
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
ÖĞRETİM TASARIMI VE TEKNOLOJİLERİNİN TEMELLERİ
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Comenius Programı Onur AYDEMİR
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
PROJE TABANLI ÖĞRENME.
Durumlu Öğrenme (Situated Learning)
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Internet’te uzaktan eğitim dersi tasarımı nesnelci ve oluşturmacı (objectivist and constructivist) öğrenim paradigmalarının karması bir gelişim modeli.
İNTERNET TABANLI UZAKTAN EĞİTİMDE MOBİL ÖĞRENMENİN ROLÜ
KOÜ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK CERRAHİSİ ANABİLİM DALI STRATEJİK PLAN TASLAĞI
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Professor Kay Livingston İstanbul. İskoçya’daki Dil Politikası Avrupa Birliği’nin 1+2 modeline dayalı olarak okullarda dil öğretimi ile ilgili bir.
Koç Üniversitesi Kütüphanesi Şubat 2010
Bilgilendirme Toplantısı
Fatih Projesi Bazı Öneriler Fatih Zirvesi akgul.web.tr/yazilar/sunum/
Prof. Dr. Fersun PAYKOÇ ODTÜ Eğitim Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
Yapılandırmacı kuramın özelliklerini tanıyabilme, Hayat bilgisi dersinde öğretme-öğrenme sürecinin özelliklerini kavrayabilme, Yapılandırmacı kuramın.
Sosyal Medyada Tanıtım ve Pazarlama
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
YENİ DÖNEM PROGRAMLAR HERKES İÇİN ERASMUS ‘ERASMUS for ALL ’ 6 Mayıs Ege Üniversitesi, İZMİR.
Avrupa Yükseköğrenim Alanında Kalite Güvencesi için Standardlar ve Anahatlar European Association for Quality Assurance in Higher Education ENQA, 2005.
TIP EĞİTİMİNDE YENİLİKLER Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 231.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
T.C. Yükseköğretim Kurulu
Eğitimde Teknoloji Entegrasyonu
TALIS (The Teaching and Learning International Survey )
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Uluslararası Gelişmeler: 2012 Bükreş Bakanlar Zirvesi Sonuçları
Eurocert European Academy
Sunum transkripti:

Uzaktan Eğitim Uygulamalarında Kalite ve Standartlar Doç. Dr. Zehra Altınay Gazi Doç. Dr. Fahriye Altınay Aksal YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ

Özet Uzaktan eğitim ile hizmet çeşitliliği Marka yaratmak Kalite stratejisi Gelişen ülkelerin tanınması için alternatif uygulama Yüksek öğretimde kalite standartları ve uzaktan eğitim Uzaktan eğitimde kullanılan teknolojiler KKTC ve uzaktan eğitim uygulamaları

Giriş Uzaktan eğitim: zaman, mekan ve mesafe sınırlarını tanımadığı için çok-kültürlü eğitim adına dünyanın her yerinden öğrenenlere ulaşmaya yardımcı olurken yaşam boyu öğrenim fırsatları da sunmaktadır.

Uzaktan Eğitim, bilişim ve iletişim teknolojileri yardımıyla geleneksel öğrenme-öğretme ortamından farklı olarak öğrenme ve öğretme faaliyetlerinin sürdürüldüğü öğrenme ortamını yansıtmaktadır.

Uzaktan Eğitim, günümüzde tüm bireylerin eğitim alma hakkına kavuşmasında önemli bir role sahip olmaktadır. Uzaktan eğitim, Yaşam boyu öğrenme felsefesini Çok geniş öğrenen kitlesine eğitim hizmetini

Bireysel farklılıklara sahip kişilere farklı uygulamalarla eğitim hizmeti Ekonomiklik Öğrenci merkezli eğitim özellikleri yansıtmaktadır.

Uzaktan eğitim günümüzde önemli bir yere sahip olurken hem olumlu hem de olumsuz birçok nitelikle karşımıza çıkmaktadır. Neden Uzaktan Eğitim? -aynı anda eğitim ve öğretim görme imkanı -zaman, mekan ve ekonomiden tasarruf -çeşitli öğrenme teknikleriyle etkileşim -öğrenenlere anında geribildirim

Uzaktan Eğitimin Yüksek Öğretiminde Rolü Teknoloji temelli uygulamalar ve eğitim Hizmet çeşitliliği Markalaşma Rekabet avantajı Yüksek öğretim ve ekonomi Yükseköğretimde ve uzaktan eğitime bakış Kalite çalışmaları

Uluslar arası hazırlanan raporlar dikkate alındığında (Grifoll, J Uluslar arası hazırlanan raporlar dikkate alındığında (Grifoll, J. et al., 2010), Amerika, Avrupa, Asya ve Avrupa’da uzaktan eğitim uygulamaları, eğitim ve yaşam boyu öğrenme sürecinde çok büyük öneme sahip olmuştur.

Gelişmeler bu ülkelerde devam ederken Japonya’da üniversiteler iletişim teknolojileri ve uydu sistemi ile dersler, seminerler ve toplantılar düzenleyerek uzaktan eğitim uygulamalarına ivme kazandırmışlardır. Dünya genelinde eğitim sektörü özellikle, yükseköğretim kurumları dijital çağda eğitim ve öğretimi yeniden yapılandırma yolunda çalışmalar yapmaktadır.

Çağımızda bilim, teknoloji ve internet Hızlı değişimle bilgide hızlı bir artış ve güncelliğini yitirme Toplumsal yaşam ve değişim Toplumda bilgiye ulaşabilen, ulaştığı bilgiyi kendi yapısına uydurabilen, buna yenilerini katabilen ve bilgileri yayan bilişim becerilerine sahip kişiler

Bilgi toplumuna uyum Rekabet gücünün yükseltilmesi İnsan gücünün serbest dolaşımı İstihdamın artırılması İnternet, Teknoloji ve Bilişimin etkilerini göstermektedir....

Uzaktan Eğitimde Kalite ve Standartlar İnternet, Teknoloji ve Bilişimdeki değişimler eğitim sektöründe E-öğrenme ve Uzaktan Eğitimin yapı ve işleyişi de etkilemiştir. Bu bağlamda üzerinde durmamız gereken nokta ise Uzaktan Eğitimin yapı ve işleyişi aynı zamanda Kalite ve Standartlardır...

Uzaktan Eğitimde Neden Kalite Denetimi Gerekmektedir? Öğrenci memnuniyeti Öğrenenlerin bilgi yanı sıra beceri gelişimi için ders içeriğine ve sürecine katılımı -İşbirliği ve problem çözmeye dayalı öğrenme -iletişim sürecinin etkililiğini artırılması pedagojik, örgütsel-kurumsal faaliyetler, bilişim teknolojilerinin sinerjisi

Uzaktan Eğitimde Göstergeler Kurum, Planlama ve Yönetim Dış Etkiler Ekonomi ve Fiziksel Altyapı Öğrenme ve öğretme Öğrenciye Destek Araştırma Kütüphane ve Bilgi Hizmetleri Uluslararası örgüt yapısı Çalışanlar

Kalite Geliştirme Kaynakların planlaması ve yönetimi Sürdürülebilir ve katılımcı liderlik Öğrenenlerin ve paydaşların beklentilerinin algılanması Aktif öğrenme çerçevesinde programların tasarlanması, geliştirilmesi ve uygulanması

Güven Fiziksel altyapı Sürekli gelişimi değerlendirme Etkili yönetim hizmetleri

European Association for Quality Assurance in Higher Education (ENQA) http://www.enqa.eu/ European Association of Distance Teaching Universities – EADTU http://www.eadtu.nl/ European association of distance learning (EADL) http://www.eadl.org/ The European Distance and E-Learning Network (EDEN) http://www.eden-online.org The European Foundation for Quality in E-Learning (EFQUEL) http://www.qualityfoundation.org/

Uzaktan Eğitimde Kullanılan Teknolojiler -Web 2.0 Wikis Blogs Sosyal Ağlar Youtube Twitter Eposta Cloud-Bulut -Web 3.0, laptops, cep telefonları ve TV.... -Moodle, Blackboard, WebCT (Veletsianos, 2006)

KKTC ve Uzaktan Eğitim Uygulamaları Kuzey Kıbrıs yükseköğretimde, canlılığı ve dinamizmi korumak, öğrenci sayısını artırmak ve yaşanan politik sorunların ötesine geçmek uzaktan eğitimdeki kalite güvencesi ve geliştirilmesi konularında ciddi çalışmalar yürütmemiz gerektiği gündeme getirmektedir.

Yüksek Öğretimde Uzaktan Eğitim ve Kalite için aşağıdaki öğeler sinerji içerisinde olmalıdır. Çevrimiçi pedagoji anlayışı Dijital vatandaşlık ve bilişim teknolojileri  Araştırma ve proje temelli örgütsel gelişim Katılımcı yönetim ve uzman personelle işe alım

Sonuç Geçtiğimiz on yıl içerisinde uzaktan eğitim, yüksek öğretimde önemli bir alternatif eğitim şekli olmak için kayda değer gelişme göstermiştir. Bundan daha fazla şaşırtıcı olmayan ise mevcut ilginin ve farklı görüşlerinin odak noktasının uzaktan eğitimin üniversiteler üzerindeki etkisi yönünde olmasıdır.

Uzaktan eğitimin vazgeçilmez parçalarının neler olacağına ve nasıl uygulanmasına yönelik kalite çalışmaları verilere bağlı yapılmalı ve paylaşılmalıdır. Aynı zamanda uluslararası standartların takip edilmesi kalitenin geliştirilmesine ve bu alternatif yöntemin yolunun açılmasına katkı sağlayacaktır.

Kaynaklar Gazi A., Z., Aksal A., F. (2011). Handbook of online pedagogy. Germany:LAP. Grifoll, J. et al. (2010). Quality Assurance of E-learning. ENQA Howe, N. & Strauss, W. (2000). Milennials rising: the next great generation. New York: Vintage. Lohnes, S. & Kinzer, C. (2007). Questioning assumptions about students' expectations for technology in college classrooms. Innovate, 3(5). Norman, L. Latham, M. (2003). The Promise of E-Learning in Africa: the Potential for Public-Private Partnerships. IBM Endowment for the Business of Government Palloff, R., & Pratt, K. (2003), The virtual student: A profile and guide to working with online learners. San Francisco: Jossey-Bass. Price (2010) Technology for Democracy: Evaluating the Impact of Facebook, YouTube, and Blogger on the Expansion of Open Learning and the Open University. Speech and Position Paper in Wisconsin State Election for School Superintendent 2009. Veletsianos, G. (2010). Emerg’ng technologies in Distance Education. AUPRESS.

Dinlediğiniz için teşekkürler…