İnsan kaynakları planlaması

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Organizasyon İlkeleri ve Uygulaması Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ
Advertisements

YÖNETİM VE ORGANİZASYON
STRATEJİK PLAN STRATEJİK PLANLAMA EKİBİ
-ECE GİZEM ÜNAL ÖYKÜ TOKMAK
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
KAMU İÇ KONTROL SİSTEMİ STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Denetim Planının Hazırlanması
G E L E C E Ğ İ N İ Z M İ R İ N İ Y A R A T I Y O R U Z
PERSONEL İHTİYAÇ ANALİZİ
İŞ ANALİZİ RAQİF QASIMOV.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
PERFORMANS ESASLI BÜTÇELEME (PEB) (YAPI-REHBER-PİLOT UYGULAMA)
Türk Oda ve Borsaları Akreditasyon Projesi 2009 John Lockett.
İNSANGÜCÜ PLANLAMASI Dr. Habibe Akşit 15 Mart 2008.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
İş etüdü.
İnsan Kaynakları Planlaması
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
Mustafa Kemal Üniversitesi
Eğitim İhtiyaçları Değerlendirmesi (TNA)
Strateji Geliştirme Başkanlığı
END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
OPERASYONEL SÜREÇLER YÖNETİM ve DESTEK SÜREÇLER
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
ERK İSG&İK – –
İnsan Kaynakları Planlaması (İKP)
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
20. Sağlık insangücü planlaması
Sistem Geliştirme Sistemin tanımı. Sistemin Temel özellikleri
İnsan Kaynakları Yönetiminin
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 1-2 MART 2003 ANTALYA.
İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI
TANI / TEDAVİ / BAKIM TIBBİ - HEMŞİRELİK - LABORATUVAR HİZMETLERİ 17.Şubat.2013 ENEZ.
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ
PROGRAM TASARIMI
örgütlenmesi ve performansı
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
1 Yönetimin temelleri
H.Abdullah KAYA Daire Başkanı Ankara
İŞGÜCÜ VERİMLİLİĞİNİN ARTTIRILMASI NORM KADRO
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
YÖNETİMİN ALT İŞLEVLERİ
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
İnsan Kaynakları Planlaması ve İşgören Seçimi
İLÇEFATİH EĞİTMENİBTR ÖĞRETMENİ Akseki 12 Aksu -3 Alanya 514 Demre 12 Döşemealtı 24 Elmalı -1 Finike 12 Gazipaşa 15 Gündoğmuş 11 İbradı 1- Kaş 17 Kemer.
Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
YENİKENT AHMET ÇİÇEK TEKNİK VE ENDÜSTRİ MESLEK LİSESİ TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÜST DÜZEY YÖNETİCİ SEMİNERİ 2010 ANKARA Nihat BÜLBÜL.
Toplam Kalite Yönetimi
Kariyer Yönetimi ile ilişkili Kavramsal Çerçeve
KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI KAMU YÖNETİMİNDE İÇ KONTROL SİSTEMİ ve İÇ KONTROL EYLEM PLANININ UYGULANMASI.
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
İnsan Kaynakları Planlaması. İnsan kaynakları planlaması, kurumun amaçlarını verimli biçimde gerçekleştirmesi için, uygun yer ve zamanda, uygun sayı ve.
İnsan Kaynakları Planlaması
İnsan Kaynakları Planlama Süreci
İTÜ Personel Daire Başkanlığı
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
YÖNETİM FONKSİYONLARI
Personel Hareketliliği
İş Etüdü konularını tartışacağız. iş etüdünün yararları,
örgütlenmesi ve performansı
TKY UYGULAMASI.
SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
SAĞLIK ENFORMASYON YÖNETİMİ 1 DERSİ 5
Faaliyet Raporları Demet ARSLANTAŞ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

İnsan kaynakları planlaması

İnsan Kaynakları (İK) Planlaması İnsan kaynakları planlaması, kurumun amaçlarını verimli biçimde gerçekleştirmesi için, uygun yer ve zamanda, uygun sayı ve nitelikte işgörenin istihdam edilmesine yönelik bilinçli bir faaliyettir.

İK Planlama Amaçları Kurumun düzenli işleyişini sağlamak, Personel eksikliği ve fazlalığı sorununu önlemek, Personel maliyetlerini kontrol etmek, düşürmek, Mevcut personelin kapasitesinden optimum düzeyde yararlanmak, Personel istihdamında ekonomikliği sağlamak.

İK Planlaması Stratejik Planlama Karşılıklı, birbirini bütünleyen faaliyetler

İK Planlama süreci Stratejik planlama Mevcut personel durumunun incelenmesi Personel ihtiyacının tahmin edilmesi Personel kaynaklarının saptanması Değerlendirme

Stratejik yönetim süreci AŞAMA 1 Dış Çevrenin Analizi AŞAMA 2 İç Çevrenin Analizi AŞAMA 3 Vizyon-misyon ve hedefler AŞAMA 6 Stratejik Denetim AŞAMA 5 Stratejilerin Uygulanması AŞAMA 4 Stratejilerin Belirlenmesi

Mevcut durumun belirlenmesi Mevcut personelin sayısı Mevcut personelin nitelikleri Mevcut personelin uygunluğu Mevcut personelin dağılımı Emeklilik planları Personel devir hızı

Mevcut durumu değerlendirme araçları İş tanımları ve iş gerekleri Performans değerlendirme raporları Beceri envanterleri (personel dosyaları) Yerleştirme ve yükseltme planları

Personel ihtiyacının tahmin edilmesi Sayısal yöntemler Eğilim analizi Oran analizi Regresyon analizi Zaman standartları Sayısal olmayan yöntemler Nominal grup tekniği Delphi tekniği

Eğilim (trend) analizi Geçmiş dönemlerdeki personel sayısının incelenerek, geleceğe yönelik tahminde bulunma.

PERSONEL SAYISI Ps t YILLAR

Oran analizi Oran analizi, personel başına düşen iş miktarı gibi ölçütler kullanarak, personel sayısının tahmin edilmesidir. Bu yaklaşımda, yapılacak iş miktarı tahmin edildikten sonra oranlar kullanılarak personel ihtiyacı saptanmaktadır.

Oran analizi Cila bölümünde bir personel günde 20 masa zımparalamaktadır. 2003 yılında günlük imal edilecek masa sayısı 60 olduğuna göre, cila bölümünde ihtiyaç duyulacak personel sayısı ne olmalıdır ?

Regresyon analizi Regresyon analizi, üretim miktarı ile personel sayısı arasındaki ilişkiyi saptayıp, bu ilişkiyi temsil eden eşitlik aracılığı ile personel ihtiyacının tahmin edilmesidir.

Regresyon analizi Üretim miktarı (bağımsız değişken) ve personel sayısı (bağımlı değişken) arasındaki eşitlik şu şekildedir: PS = 30 + 0.4 (ÜM). Üretim miktarı 1000 olarak bilindiğine göre kaç personele ihtiyaç vardır ? PS= 30 + (0,4 x 1000)= 430 personel.

Zaman standartları Her işin yapılması için gerekli zamanın belirlenerek, gerekli işgücü saatinin hesaplanmasında kullanılan tekniktir. Zaman standartları iş ölçümü teknikleri kullanılarak yapılmaktadır.

İş ölçümü teknikleri Zaman etüdü İş örneklemesi

Zaman etüdü Her işin tamamlanma süresinin kronometre kullanılarak hesaplandığı teknik çalışmadır.

Uygulama 1

İş standartları: örnek GÖREVLER ST ZAMAN İŞ YÜKÜ Top. SÜRE Belgelerin alınması 5 X 1500 = 7500 Belge numaralama. 1 1500 1500 Belgelerin kaydedilmesi 1 1500 1500 Belgelerin düzenlenmesi 11 1500 16500 Belgelerin dosyalanması 15 1500 22500 Belgelerin arşive konulması 21 1500 31500 Belgelerin arşivden get. 8 1800 14400 Belgelerin dağıtılması 11 1800 19800 TOPLAM SÜRE 115200 dakika= 1920 Saat

İş standartları: Örnek Gereksinim duyulacak işgören sayısı: Aylık toplam iş yükü Aylık çalışma süresi(günde 8 saat, ayda 22 gün) 1920 /22*8 = 11

İş örneklemesi Personelin rasgele zamanlarda gözlemlenerek zamanını ne tür işler için kullandığını belirlemek için kullanılan pratik bir yöntemdir.

Uygulama 2

Sonuçların değerlendirilmesi GÖZLEM SONUCU n % İŞLE İLGİLİ 200 0,67 İŞLE İLGİSİZ 100 0,33 TOPLAM 300 1.00 Ne yaparsınız ?

Nominal grup tekniği Uzmanlar yüzyüze konu hakkında tartışırlar, Grup tartışmaları, fikir alışverişini kolaylaştırır, Ortak fikir oluşana kadar tartışmalara devam edilir

Delphi Tekniği Uzmanlar ayrı ayrı çalışırlar, Farklı görüşler özetlenerek tekrar uzmanlara tartışmak üzere gönderilir Bu işlem ortak grup kararı oluşana kadar sürer.

Mevcut durumun analizi: araçlar Beceri envanteri Yönetim envanterleri Yerleştirme şemaları

Beceri envanteri Beceri envanteri, her personelin eğitimi deneyimi ilgileri becerileri hakkında bilgi içeren formlardır.

Yönetim envanteri Yönetim envanteri, kurumdaki yöneticilerin Eğitim ve deneyimleri nitelikleri ilgileri becerileri Yönetsel sorumlulukları Daha önceki makam ve sorumlulukları Yönetsel eğitim özelliklerinin bulunduğu formlardır.

Yerleştirme şemaları Her personelin, kurum içinde hangi makamlara ilerleyebileceğini ortaya koyan şemalardır.

Müdür Gn Müdür Yrd Gn Müdür Yrd. Daire BŞK Daire Bşk Yaş 64 - Lise Performans:Çok İyi Terfi Edebilirlik: - 2 Yıl İçinde Emekli Gn Müdür Yrd Yaş 34 - Fakülte Performans: İyi Terfi Edebilirlik: Tartışmalı Yönetim Deneyimine İhtiyacı Var. Yaş 53 - Lise Performans: Düşük Terfi Edebilirlik: Olası Rütbe İndirimi Uyarıldı. Daha Alt Düzey Bir İşe Transfer Edilebilir Gn Müdür Yrd. Yaş 41 - Yüksek Okul Performans: Mükemmel Terfi Edebilirlik: Genel Müdürlük Genel Müdür Emekli Olduğunda Yerine Kaydır Daire BŞK Yaş 37 - Lise Performans: Yeterli Terfi Edebilirlik: Koordinatör Çalışanların Nasıl İdare Edildiğini Öğrenmeye İhtiyacı Var Daire Bşk Yaş 24 - MBA Terfi Edebilirlik: Üst Yönetim Fabrika müdürlüğüne atanabilir

Personel fazlası sorununun giderilmesi Atamaların kısıtlanması Erken emeklilik Çalışma süresinin kısaltılması iş paylaştırma, , haftalık çalışma günlerinin azaltılması, part-time çalışma) Kurum içi transferler Kurum dışı transferler İşten çıkarma

Personel eksikliği sorunu Fazla mesai Geçici personel istihdamı İşlerin dışarıya ihale edilmesi Dış kaynaklardan personel alma Transfer Terfi