Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
2. Bölüm SAĞLIK HİZMETLERİNDE KANTİTATİF ÖNGÖRÜ YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK

2 “Kantitatif Yöntemler”
Öngörü Yöntemleri “Kantitatif Yöntemler”

3 Nedensel Yöntemler Nedensel yaklaşımların hareket noktası, insanların bahsi geçen ürünü veya hizmeti almak istemesinin nedenleridir. Nedensel yaklaşımlar kapsamında sayılabilecek yöntemler şunlardır: Regresyon analizi Ekonometrik modeller Girdi – çıktı modelleri Yaşam döngüsü modelleri

4 Zaman Serileri Yöntemleri Zaman Serisi: Belirli bir zaman dilimi içerisinde düzenli aralıklarla gerçekleştirilen gözlemler silsilesi olarak tanımlamak mümkündür (saatlik, günlük, haftalık, aylık veya yıllık gibi). Yaklaşımın temel varsayımı, gelecek dönemlere ait değerlerin, geçmiş verilerden hareketle öngörülmesinin mümkün olduğudur.

5 Trend Analizi Uzun dönemde talep verilerinde, yıllara göre artan ya da azalan bir eğilim gözlendiğinde, talep tahmininde trend analizi uygun bir teknik olarak kabul edilebilir. Trend analiziyle tahmin oluşturma süreci, regresyon yöntemiyle büyük benzerlik taşır. Aralarındaki tek fark, regresyonda herhangi bir değişkenin bağımsız değişken olarak kabul edilmesine karşılık, trend analizinde talebin yıllara göre değişkenlik gösterdiğinin varsayılması yani tahminin oluşturulmasında, bağımsız değişken olarak zamanın kullanılmasıdır. Başka bir deyişle, trend analizi, bir zaman serileri analizidir.

6 Üssel Düzeltme Bu yöntemde tahmin bir önceki dönemin tahminine dayanmaktadır. Sadece önceki dönem tahminine, bir önceki dönem görülen gerçek değer ile dönem tahmininin farkı ilave edilir. Yöntem kısa vadeli tahminler için sıkça başvurulan bir yöntemdir. Yöntemin en büyük avantajı, maliyetinin düşük, uygulanışının basit olmasıdır. Bununla beraber, binlerce farklı ürünü ilgilendiren yatırım sistemleri söz konusu olduğunda, düzeltme yöntemleri şartlara uygun tek yöntem olacaktır.

7 SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ
2. Bölümün Sonu Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK


"SAĞLIK KURUMLARINDA KARAR VERME YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları