Türkiye’de İlaç Geri Ödeme Sisteminde Son Yıllardaki Gelişmeler

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Advertisements

AKILCI İLAÇ KULLANIMI BURDUR İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
AKILCI İLAÇ KULLANIMI KONUSUNDA DÜNYADA ve ÜLKEMİZDE DURUM
Hastane İşletmeciliği Uzmanı GATA Organ Nakli Koordinatörü
İNŞAAT SEKTÖRÜ: MAKRO BAKIŞ
ADANA ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI FAALİYETLERİ.
Sağlığın finansmanında yeni bir aşama:
SAĞLIK EKONOMİSİ.
Kamu harcamalarının bileşiminin büyüme ve refah etkisi
TEDAVİ İŞLEMLERİ.
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
İşsizlik Sigortası Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü
Mali İzleme 2005 Yıl Sonu Raporu
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
18 EYLÜL 2009 FİYAT KARARNAMESİ ve SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİ’NDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER ve OLASI SONUÇLARI Ekim 2009.
Prof. Dr. Habip ASAN, TPE Başkanı 31 Ekim2013, İZMİR Türkiye’de Yenilikçi Üretim Yapısına Geçişte Sınai Mülkiyet Alanında Yaşanan Gelişmeler.
Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD
Sosyal koruma harcamalarının izlenmesinde uluslararası olarak kullanılan iki yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi AB’nin kullandığı ESSPROS ikincisi.
SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM; AKILCI İLAÇ KULLANIMI Doç. Dr. Hanefi Özbek
AKILCI İLAÇ KULLANIMI OTURUMLARI İÇİN ÖRNEK SUNUM
Klinik Çalışmaların Üniversitelere Katkıları
Ekonomi Komisyonu Abant Müşterek Meslek Komitesi Toplantısı 22 Kasım 2014.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Üniversite Hastanelerinin Finansal Yönetim Sorunları
T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ NEDEN ? NASIL?
İLAÇ VE TIBBİ MALZEME TEMİNİ: Sorunlar ve Çözüm Önerileri
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
ÜNİVERSİTE HASTANE İŞLETMECİLİĞİ - MARMARA ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
ÇALIŞANLAR AÇISINDAN SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM
2008’ in Sağlık Ortamında Üniversite Hastaneleri Dr. Zafer SINIK.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
TÜRK HAVA KURUMU ÜNİVERVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER FAKÜLTESİ
Eczacılık İşleri ile ilgili Şube Müdürü
MEHMET YUSUF EMRE KARAASLAN
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
Ülkemizde toplam sağlık harcamaları içinde ilacın payı  % 46 iken, İngiltere’de  %12.3, ABD’de ise.
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Verimlilik Programı Visa Paajanen Finlandiya Ulusal Denetim Ofisi
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ Mali Durumları
Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yöntemleri
SAĞLIK. Kamu Kesimi Tarafından Yapılan Toplam Sağlık Harcaması (Milyon TL) Kaynak: Sağlık Bakanlığı.
TIBBİ MALZEME YÖNETİMİ & ÖSS Kasım SASDER Dr. Halit Başkaya.
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRESİ BAŞKANLIĞI ( Tedavi Yardımları Şefliği) hacettepe.edu.tr 15 Ocak Ocak 2009.
Hızlı Tüketim Ürünleri
İlaç Sektöründe Ufuk Turu AİFD Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye
HASTANELERİMİZDE AKILCI STOK YÖNETİMİ
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
MAKRO EKONOMİ POLİTİKALARI VE TARIM SEKTÖRÜ İLİŞKİLERİ
Türkiye’de Sağlik Hizmetlerinin FinansmanI ‘SağlIk hizmetlerinin finansman modelleri, sosyal sağlIk sigortasInIn önemi 25 Ekim 2015, Hacettepe Üniversitesi.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİ MALİ YAPISI 26 Şubat 2016.
Türkiye`de Diyaliz Hizmetleri Sunumu Yük. Müh. Mustafa IŞIK ( MSEE, 1982) DİADER Genel Sekreteri Şubat / 2014.
ÜNİVERSİTE HASTANELERİNDE EK ÖDEME Prof. Dr. Başar SIRMAGÜL Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimi 26 Şubat 2016.
SGK PROTOKOL SÜRECİ VE AFAD. 09 Mart 2016’da AFAD ile ilgili Mart ayında; Kurum başkan yardımcısı ziyaret edildi. 22 Mart 2016’da basın açıklaması yapıldı.Basın.
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
Bilgilendirme Toplantısı * Hastane hizmetlerimizden elde ettiğimiz gelir.
Ecz.Emine KÜÇÜKALP İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eczacılık İşleri ile ilgili Şube Müdürü AKILCI İLAÇ KULLANIMI.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
Türkiye Sağlık Reformları Tarihi
Japonya Sağlık Sistemi
Özel Körfez Marmara Hastanesi
Doç.Dr.Gülbiye Yenimahalleli Yaşar
Üniversite Hastanelerinde Global Bütçe ve Etkileri Üniversite Hastaneleri Birliği XIX. Toplantısı Erciyes Üniversitesi, Kayseri 16 Ekim 2017 Prof. Dr.
SOSYAL GÜVENLİK KURUMU
Farmakovijilans Sorumlusu
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sunum transkripti:

Türkiye’de İlaç Geri Ödeme Sisteminde Son Yıllardaki Gelişmeler Ve Günümüzdeki Durum

İçerik Sağlık sektöründe yaşanan gelişmeler İlaç sektörünün gelişimi ve son düzenlemeler İlaç harcamalarının gelişimi 18 Eylül Fiyat Kararnamesi ve ekonomik sonuçları Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi

Sağlık Sektöründe Yaşanan Gelişmeler Kamu Hastanelerinin Sağlık Bakanlığı bünyesinde toplanması, Bütün sağlık tesisleri ve serbest eczanelerin SSK mensuplarının kullanımına açılması Yeşil Kartlıların ayaktan tedavide ilaç alabilmesi Sağlık hizmetlerine erişim ve kurallar açısından tüm nüfusun eşit haklara sahip olması, Özel sağlık kuruluşlarından hizmet alımının yaygınlaştırılması, Sağlık ocakları ve ana çocuk sağlığı merkezlerinde poliklinik imkanlarının arttırılması.

Sosyal politikalar doğrultusunda Genel Sağlık Sigortası kapsamı 2004-2008 yılları arasında 49 milyondan 63 milyon kişiye çıkmıştır NOT: 2005 yılında SSK’lı ve Yeşil Kartlı hastaların ilaçlarını serbest eczanelerden alabilmelerinin önü açılarak ayakta tedavi gören hastaların ilaçlarına erişebilmeleri sağlanmıştır. İlaç sektörü bu tarihte vermeye başladığı kamu ıskontoları (%4-11) ve takip eden yıllardaki bant, fiyat düşüşleri ile, kur kayıplarını da göze alarak bu faydalı ve insani dönüşüme kaynak sağlamıştır.

Sağlık Harcamalarının Gelişimi (2004 – 2013f) Turkey Pharmaceutical Healthcare Report, Q4, 2009- BUSINESS MONITOR INTERNATIONAL LTD

İlaç Sektörünün Gelişimi ve Son Düzenlemeler 2004 yılında Referans Fiyat uygulaması başlatıldı, 2004’de ilaçta KDV oranı %8’e indirildi, SSK’lıların serbest eczanelerden ilaç alabilmeleri için ilaç sektörü %4 ve %11 kurum ıskontosu vermeye başladı 2005 yılında Yeşil Kartlılara Katkı Payı uygulamaya konuldu, 2007 yılında Geri Ödeme Komitesi çalışmaya başladı, Eşdeğer ilaç bandı %30’dan %22’ye indi 2008 yılında 6 yıldan genç ilaçların Kurum ıskontoları %4’den %11’e çıkarıldı, 2009 kriz döneminde %19’luk kur artışına rağmen ilaç fiyatlarında %8’lik artış yapıldı, Eşdeğer ilaç bandı %22’den %15’e indi Kamu ilaç alımlarında kutu sayısı artarken harcama bazındaki artış sabit kaldı.

Kamu Sağlık Ödemelerinin Gelişimi (% GSYİH)

İlaç Harcamalarında Kamunun Rolü

Ruhsat ve Geri Ödeme Süreçleri Ruhsatlandırma, Fiyatlandırma ve Geri Ödeme süreçlerinde AB’yle uyumun hedeflenmiş olması önemli bir gelişmedir. İşlem süreleri AB’yle uyumlu olacak şekilde tanımlanmıştır. Ne yazık ki uygulamalar henüz bu sürelerle uyumlu değildir. Ruhsatlandırma için regülasyonda belirtilen 210 günlük süre tüm iyileştirme çalışmalarına karşılık halen ortalama 600 gün’dür. Yeni moleküllerin geri ödeme listesine girişi 6-12 ay sürmektedir. 2009 yılı içerisinde geri ödemeye giren yeni molekül sayısı 8’dir.

Türkiye’nin İlaç Fiyat Politikası: En Kapsamlı Genel Sağlık Sigortası En Az İlaç Harcaması Kişi başı harcama OECD’nin en alt seviyesinde İlaç fiyatları OECD’nin en alt seviyesinde Türkiye

Kamu Sağlık Ödemeleri - Reel TL (Milyar) Kaynak: SGK Bülteni ve Bütçe Verileri

Türkiye’de İlaç Kullanımının Artış Nedeni Nüfusun yaşlanması ve ortalama yaşam süresinin uzaması, Sağlık Hizmetlerine erişim ortalamasının 2,6’dan (2002) 6,2’ye (2009) çıkması, Kronik Hastalık prevalansının dünya ortalamasında olmasına rağmen, farkındalığın düşük olması nedeni ile erişimin artması ile yeni teşhislerin sözkonusu olması, Yeşil Kart sahiplerinin ayaktan tedavilerde yazılan reçetelerinin de geri ödeme kapsamına alınması, Aile Hekimliği uygulamasının yaygınlaşması nedeni ile psikolojik talep artışı.

Türkiye’de İlaç Harcamalarının Artış Nedeni Sevk zincirinin uygulanmaması nedeni ile basit tedavilerin dahi 2. ve 3. basamakta reçetelenmesi, 20 yaş kategorisindeki ilaçların referans fiyatlandırma kapsamında olmamaları nedeni ile sürekli fiyat artışına yol açmaları, 2009 yılında daha pahalı ilaçların yazılmış olması, Performansa dayalı Döner Sermaye uygulaması ile hekimlerin daha çok muayene ve reçete üretmesi,

Reçete Sayısı (milyon) Reçete Tutarı (milyon TL) Reçete sayılarındaki gelişim   2008 Ocak-Haziran 2009 Ocak-Haziran Büyüme Reçete Sayısı (milyon) 155 167 7,7% IMS Kutu (milyon) 753 772 2,5% Reçete başına Kutu 4,9 4,6 Reçete Tutarı (milyon TL) 6357 8008 26,0% Reçete Başına Maliyet 41,05 48,02 17,0% Kaynak: SGK Verileri

18 Eylül Fiyat Kararnamesi ve SUT Türkiye’nin mevcut ekonomik koşulları çerçevesinde, hükümetin sağlık sektöründe planlanandan fazla gerçekleşen harcamaları kontrol etmek amacıyla yürüttüğü müzakereler kapsamında AİFD ve ilaç endüstrisini temsil eden diğer kuruluşların katılımlarıyla görüşmeler yapılmış, öneriler sunulmuş ancak bunlardan sonuç alınamaması üzerine yeni Fiyat Kararnamesi ve SUT değişiklikleri yayınlanmıştır.

Fiyat Kararnamesinin Ekonomik Sonuçları Yapılan hesaplamalar sonucunda; Alınan kararların ekonomik boyutunun 3,4 milyar TL olacağı, 2009 yılı içinde kur farkı ve bant daralmasıyla birlikte, daralmanın 5 milyar TL’ye yaklaştığı, Kararname ve SUT değişikliklerindeki daralmanın özellikle %75 oranında yenilikçi ve orijinal ilaçları etkilediği, 15 Milyarlık bir sektörün %33 oranındaki böyle bir daralmanın altından kalkamayacağı görülmektedir.

Fiyat Kararnamesi ve SUT değişikliklerinin olası sonuçları Mevcut durumda tedavide kullanılmakta olan ilaçlara erişimde ciddi sıkıntılar yaşanabilecektir. Orijinal ilaç üreticileri bugüne kadar üstlenilen özverilere rağmen ilaçlarının bazılarını yayımlanan yeni düzenlemeler karşısında piyasaya verememe durumunda kalabilecektir, Yenilikçi ilaçlar daha etkin tedaviler sunarak yaşam kalitesini ve süresini artırırken, tedavi sürecini kısaltır ve mali tasarruflar sağlarlar. Alınan önlemler ile vatandaşlarımızın yeni tedavi olasılıklarından faydalanmaları son derece zorlaşacak, eski teknoloji ve ilaçlarla tedavi edilmek zorunda kalınacaktır, Orijinal ilaç sektörü sağladığı yatırım ve istihdam olanakları ile endüstrinin gelişimine önayak olmaktadır. Alınan kararlar, Türkiye ilaç endüstrisinin gelişimini ve yeni yatırımları sekteye uğratacak ve sektörde çalışan binlerce kişi işsiz kalabilecektir. Yeni Fiyat kararnamesi paydaşlar arasında tam bir mutabakat sağlanmadan yayınlanmıştır. Bundan tüm hem üretici firmalar, hem eczacılar, hem dağıtım kanalları zarar görecektir.

Sektörün hasarı azaltmak amacı ile sunduğu son öneri Kategori Milyon TL Jenerigi Olan Ürünlerde 70%-70% Referans Fiyat Uygulaması 1,090 Jenerigi Olmayan Orijinal Ürünlerde İlave 6% İskonto 302 20 Yıllık Ürünlerde Referans Fiyat (PSF’si 10TL Üzeri ürünlerde) 1,035 TOPLAM 2,427

Rasyonel – Akılcı İlaç Kullanımı Etkili, güvenli, uygun ve maliyet etkin ilaç kullanımı anlamına gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün 1985 Nairobi toplantısında, Akılcı İlaç Kullanımı; "Kişilerin klinik bulgularına ve bireysel özelliklerine göre uygun süre ve dozajda, en düşük fiyata ve kolayca sağlayabilmeleri" olarak tanımlanmıştır.

Rasyonel – Akılcı İlaç Kullanımı ucuz ya da indirimli ilaç kullanımı anlamına gelmez...” Rasyonel ilaç kullanımı kalkınma planlarında da yer aldığı şekliyle; doğru, etkin ve hızlı ilaç tedavisi ile sağlık harcamalarında maliyetin minimize edilmesini ifade etmektedir.

Türkiye’de sağlık teknolojisi değerlendirme ve farmakoekonomi Türkiye’de Sağlık Teknolojisi Değerlendirme konusunda; Sağlık Bakanlığı, SGK, Üniversiteler ve ilaç endüstrisi insan gücü geliştirme konusunda çalışmalar yürütmekte, Ulusal ve Uluslar arası eğitim ve Kongreler düzenlenmekte, Bu kurumlarda Sağlık ekonomisi ve Farmakoekonomi konularında bölümler oluşturulmakta ve Geri ödemenin karar sürecinde Farmakoekonomik analizler kullanılmaktadır.

Sorular Ancak gerçekten Akılcı İlaç Kullanımı ve Farmakoekonomi hayatımıza girmiş midir, yoksa günlük bütçeyi kurtarmak için söylem eyleme mi uymaktadır? Ani karar ve tedbirlerle, yeni ilaçları önleyerek sektör ve ülkemizde ilaç hizmeti nereye varacaktır?

Teşekkürler ALP SEVİNDİK AİFD Genel Sekreteri ve Yürütme Kurulu Başkanı alp.sevindik@aifd.org.tr