Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Uzelli D, Yörükbay S, Anıl M, Kara D, Helvacı M
Advertisements

Seda ŞİRİN KÖSE, Ali KANIK, Engin KÖSE, Kayı ELİAÇIK,
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
Dr.Süha Akpınar -Dr.Bahar Kaymakamzade
Erzurum Masa Tenisi İl Temsilciliği Faaliyet Sunumu
Doç.Dr.İlhan ÖZTEKİN Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi
Nurhak Merkez Sağlık Ocağına Başvuranlarda Proteinüri Risk Faktörleri
LOMBER SPİNAL STENOZ TANISINDA MRG ESNASINDA AKSİYEL YÜKLEMENİN TANIYA KATKISI UZM. DR. ERDAL KUNDURACI.
Toplumda Gelişen Pnömoni Hastalarında Tedavi Başarısı Göstergesi Olarak Serum Prokalsitonin ve C-Reaktif Protein Düzeyleri Mehmet Sezai Taşbakan1, Canan.
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
Olgularla Karbonmonoksit İntoksikasyonu
Hastane Çalışanlarında Tüberküloz Bilgi Düzeyi ve Risk Algılanması
ÖZEL CAN HİPERBARİK OKSİJEN TEDAVİ MERKEZİ BUCA-İZMİR
T.C. İ.Ü.İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ ADLİ TIP ANABİLİM DALI TOKSİK GAZLAR
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı
17. DÖNEM AKUPUNKTUR EĞİTİM PROGRAMINDA TEDAVİYE ALINAN 130 HASTANIN DEMOGRAFİK, KLİNİK ÖZELLİKLERİ VE TEDAVİ SONUÇLARI Dr. Derya Özmen ALPTEKİN Fiziksel.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
(*Ankara Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji Kliniği)
Malign Mezotelyoma da kanser belirteçlerin rolü: Retrospektif bir çalışma Abdullah Çetin Tanrıkulu, Abdurrahman Abakay, Özlem Abakay, Cengizhan Sezgi,
FARKLI ENDİKASYONLAR İÇİN UYGULANAN AKUPUNKTUR, ÇOCUKLARDA OKUL BAŞARISI ÜZERİNE OLUMLU ETKİ YAPAR MI? Demet TAŞ, H.Volkan ACAR Ulus Devlet Hastanesi.
Dr. Özlem COŞKUN*, Yrd. Doç. Dr. Mehtap KARTAL**,
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İzmir Bölge Müdürlüğü 1/25.
A.Ü ARAŞTIRMA HASTANESİNE BAŞVURAN HASTALAR MEMNUN MU?
Karbonmonoksit Zehirlenmesi: Görünmez Kaza
NÖROENDOKRİN TÜMÖRLER GEP-NET
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Ne Zaman, Neden, Nasıl?
DOĞUM VE SAĞLIK: DOĞUM SAYISI SAĞLIK DURUMUNU ETKİLİYOR MU ? Amaç Annelik kadının varoluşunda ona bahşedilen bir duygudur. Anneliğin birçok getirisi olduğu.
Biber Gazı Maruziyeti Sonrası Gelişen, Hayatı Tehdit Edici Hapşırık E. Özdemir, E. Karabiber, G. Karakaya, A. F. Kalyoncu Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi.
Amaç: Organ yetmezliği insidansı (toplumdaki hastalık sayısı oranı) tüm dünyada artmakta olup, organ nakli olmayı bekleyen hastalar da uygun organ beklerken.
Atmosferik Kirleticiler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Mayıs 2013.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 5 Mart 2013 Uzm. Dr. Uğur Demirsoy.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
VOLÜM SİKLUSLU VENTİLASYON VE ARDS’DE MEKANİK VENTİLASYON
Kritik semptomlara yönelik triaj uygulamaları
YENİ DOĞAN BEBEKLERİN YOĞUN BAKIMA ALINMASINDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
YÜKSEK DOZ WARFARİN KULLANIMI SONUCU GELİŞEN YAYGIN ALVEOLER HEMORAJİ
TIP FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNDE DEPRESYON BELİRTİLERİ TAŞIMA DURUMU
ADENOTONSİLLEKTOMİ SONRASI KARDİYAK FONKSİYONLARDAKİ DEĞİŞİMİN MİYOKARDİYAL PERFORMANS İNDEKSİ VE TRİKÜSPİT ANÜLER DÜZLEM SİSTOLİK HAREKET İLE DEĞERLENDİRİLMESİ.
Hemodiyaliz Hastalarında Endovasküler Yolla Tedavi Edilen Santral Ven Darlık ve Tıkanıklıklarının Uzun Dönem Sonuçları Dr. Serkan Gür, Şifa Üniversitesi.
BİRBİRİMİZİ FARKLI ANLADIĞIMIZ KİŞİYLE NASIL İLETİŞİM KURALIM Kocaeli Üniversitesi Toplum Ruh Sağlığı Birimi ve Psikiyatri Anabilim Dalı sunuyor Kocaeli.
Arter Kan Gazları: Örnek Olgular
1.HAFTA 26 Ağustos 2009 ÇARŞAMBA 2.HAFTA 01 EYLÜL 2009 SALI 3.HAFTA 09 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 4.HAFTA 15 EYLÜL 2009 SALI 5.HAFTA 23 EYLÜL 2009 ÇARŞAMBA 6.HAFTA.
Diferansiyel Denklemler
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Diyabetik Ketoasidoz Tedavi
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
DOÇ.DR. İRFAN YALÇINKAYA
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
AKUT MİYOKARD İNFARKTÜSÜNÜN DİAGNOSTİK LABORATUVAR BELİRLEYİCİLERİ I
Tosun A, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı
Kistik Fibrozlu Hastalarda Noninvaziv Ventilasyon Kullanımının Etkileri RE Şenay, ZS Uyan, S Öktem, B Karadağ, R Ersu, F Karakoç, E Dağlı Marmara Üniversitesi.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
IMRT TEKNİĞİ İLE TEDAVİ EDİLEN NAZOFARENKS OLGULARINDA PAROTİS BEZİNİN GEOMETRİK VE VOLÜMETRİK DEĞİŞİMİNİN kV-CONE-BEAM CT İLE DEĞERLENDİRİLMESİ Gökhan.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 1 Aralık 2015 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm.
PP 53 yaşında erkek Şikayeti: Bilinç bulanıklığı güç kaybı Hikayesi: Dün gece balık yedikten sonra (saat 22) elektrik sobası yakılmış, sabah uyandığında.
Mustafa Kemal Paşa Ortaokulu Şubat Karbon monoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında Karbon bulunan yakıtların.
İç Hastalıkları Olgu Sunumu Arş.Gör. Dr. Tuba Şahbazoğlu.
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Diyarbakır bombalı saldırısı: bir afet deneyimimiz
Bir Eğitim Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde Yatarak Tedavi Gören Gebe Olguların Değerlendirilmesi Gözde Salihoğlu, Burak Okumuş, Çiğdem Uygur, Ahmet Erkan,
KARBONMONOKSİT ZEHİRLENMESİ
Karabük Şirinevler Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği6
RADYOCERRAHİ UYGULANAN AKROMEGALİ HASTALARININ KLİNİK VE LABORATUVAR İZLEMİ 
 MELİHA MELİN UYGUR1, DİLEK GOGAS YAVUZ1, DİLEK DERELİ YAZICI1, OĞUZHAN DEYNELİ1,
Kardiyopulmoner Baypas Sonrası Ortaya Çıkan Deliryum Üzerine B Vitamini Kompleksinin Koruyucu Etkisi Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama.
İlaç Uygulamalarında Hemşire İzleminin Önemi: X İlaç Uygulaması
Şükrü Sınıcı1, Selma Eroğlu2, Ümit Dündar2
Kronik Diz Ağrısı Hastalarına Yapılan Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu ve Diz Eklem İçi Steroid Enjeksiyonu Yanında Yapılan Geniküler Sinir Bloğunun.
Sunum transkripti:

Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz Pediatrik Karbonmonoksit Zehirlenmesinde Karboksihemoglobin Düzeylerini Önemseyelim Tahir Atik, Caner Turan, E.Ulaş Saz Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, İzmir

GİRİŞ Karbonmonoksit (CO), karbon bazlı yakıt ve maddelerin eksik yanmasıyla açığa çıkan renksiz, tatsız, kokusuz ve irritan olmayan bir gaz Çok düşük düzeylerde (%0-5) her bireyde tespit edilebilmekte Yüksek CO düzeyleri zehirlenmeleri desteklese de yüksek CO düzeyleri ile klinik bulgular ve prognoz arasında bazı çalışmalarda bir ilişki saptanmamış CO zehirlenmesi, özellikle ülkemizde kış aylarında ölümle sonuçlanabilen önemli bir morbidite nedenidir

AMAÇ Biz bu çalışmada, CO zehirlenmesi nedeni ile acil servise başvuran çocukların, klinik/epidemiyolojik özelliklerini ortaya koymak, karboksihemoglobin değerlerini göstermek, kardiyak ve nöropsikiyatrik etkilenme oranını saptamak tedavi sonuçlarını araştırmayı amaçladık

GEREÇ-YÖNTEM Kasım 2011-Mayıs 2012 EÜTF Çocuk Hastanesi Acil servisine CO zehirlenmesi nedeni ile başvuran 47 hasta alındı.

GEREÇ-YÖNTEM Hastaların cinsiyeti, yaşı, başvuru ayı, CO kaynağı (soba, şofben, yangın) nakil süresi, başvuru anında yakınmaları, klinik bulguları, kan karboksi hemoglobin düzeyleri, laboratuvar bulguları, aldıkları tedavi, tedavi sonrası kontrol karboksihemoglobin düzeyleri, kranial MRG görüntüleri

GEREÇ-YÖNTEM Klinik bulgu-Gruplandırma Hafif: bulantı, kusma, halsizlik Orta: baş ağrısı, baş dönmesi, göğüs ağrısı Ağır: senkop, görme bozukluğu, bilinç kaybı Baş dönmesi, senkop, görme bozukluğu ve bilinç kaybı yakınmaları da akut nörolojik bulgu olarak değerlendirildi.

GEREÇ-YÖNTEM Başvuru anındaki Kan gazları, EKG Kardiak enzim düzeyleri (ST – T dalga değişikliği, ritm bozukluğu vb) Kardiak enzim düzeyleri (CKMB >25U/L, Troponin I >0,013 U/L)

GEREÇ-YÖNTEM Kan karboksihemoglobin düzeyi-Grup COHb < % 20,

GEREÇ-YÖNTEM TEDAVİ: Hiperbarik oksijen (HBO) tedavisi Karboksihemoglobin (COHb) düzeyi %20’un üzerinde olan ve/veya kan gazında metabolik asidoz saptanan ve/veya akut nörolojik bulguları olan hastalara Diğer tüm hastalara en az 4 saat “normobarik oksijen (NBO) tedavisi” uygulandı

GEREÇ-YÖNTEM Akut nörolojik bulguları olan ve/veya COHb > %20 olarak saptanan hastalara 1 ay sonra kraniyal MRG önerildi Nöropsikiyatrik komplikasyonları olan hastalar; daha önce hiçbir nörolojik defisiti olmayan ve CO intoksikasyonu sonrasında gelişen nöropsikiyatrik bulguları saptanan olgulardı İzlemde endikasyonu olan olgular psikiyatri ile de konsulte edildi İstatiksel veriler SPSS 16 programı kullanılarak yapıldı.

BULGULAR CO kaynağı % 47 kız , % 53 erkek Yaş ort. 7.06 yıl (4 ay-17 yaş) Hastaların % 55’i Şubat (n=26) , %17’si Ocak (n=8), %11’i Mart (n=5) ayında CO kaynağı %78 (n=37) soba , %11 (n=5) yangın, %11 (n=5) şofben Başvuru süresi ort. 4,1(0,5-12) saat

BULGULAR Başvuru sırasında %60 (n=28) hafif bulgular, %21 (n=10) orta derecede bulgular, %19 (n=9) ağır bulgular Olguların % 26’sında (n=12) akut nörolojik bulgu (+) % 32 hastada (n=15) kardiak tutulum saptandı

BULGULAR hastaların sadece birinde metabolik asidoz saptanırken, soba ve şofben zehirlenmelerinde ağır bulguların daha fazla olduğu görüldü (p=0.042) hastaların sadece birinde metabolik asidoz saptanırken, COHb: %1-57 (ortalama: %13,7) aralığında bulundu.

BULGULAR Kardiyak tutulum saptanan hastalar ile COHb düzeyleri arasındaki korelasyon istatistiksel olarak anlamlı bulundu Kardiyak tutulum ile CO kaynağı arasında anlamlı bir ilişki bulunamadı

BULGULAR COHb düzeyi arttıkça akut nörolojik bulguların daha çok görüldüğü saptandı(p=0.004).

BULGULAR Hastaların %60’ına (n=28) normobarik oksijen (NBO) tedavisi, %40 hastaya (n=19) hiperbarik oksijen tedavisi Tüm olgularda uygulanan tedavi (NBO, HBO) sonrasında bakılan kontrol kan gazlarında COHb: <%5 olarak saptandı.

BULGULAR Uzun dönem nöropsikiyatrik komplikasyonlar açısından 1 ay sonra kranial MRG ile değerlendirilen hastalardan (n=19) sadece 1 tanesinde serebral tutulum saptandı

BULGULAR Hastaların acil serviste izlem süresi ortalama 6 saat (2-14 saat) olarak saptandı İzlem süresi ile başvuru kaynağı arasında anlamlı bir ilişki saptanmadı (p=0.17). Orta ve ağır bulgularla gelen hastaların izlem sürelerinin daha uzun olduğu görüldü (p=0.008). COHb düzeyleri ile izlem süreleri karşılaştırıldığında anlamlı bir ilişki elde edilemedi (p=0.27).

BULGULAR Acil serviste NBO tedavisi alan hastaların izlem süresi 4,8 saat (2-12 saat) HBO tedavisi alan hastaların ortalama izlem süresi 7,2 saat (4-14 saat) HBO tedavisi alan hastaların acil serviste izlem sürelerinin daha uzun (p=0.026)

SONUÇ Özellikle kış aylarında ülkemizde de önemli bir sorun olan CO intoksikasyonlarında en önemli etkenler soba ve şofben zehirlenmeleridir Kış aylarında bilinç kaybı ile gelen çocuklarda CO zehirlenmesi ayırıcı tanıda mutlaka düşünülmelidir Şofben zehirlenmeleri nedeniyle getirilen olgular ağır klinik bulgular göstermektedir.

SONUÇ CO intoksikasyonu şüphesi olan olgularda, COHb düzeyi ölçülmelidir. Bu ölçüm akut nörolojik bulgu varlığı ve kardiyak tutulum ile korelasyon göstermektedir Ayrıca tüm olgular kardiyak tutulum açısından EKG ve kardiyak belirteçler ile değerlendirilmelidir. CO intoksikasyonlarında uygun olgularda HBO tedavisi etkin bir yöntem olmakla birlikte hastalar geç nörolojik bulgular açısından takip edilmelidir.