Sermaye Maliyeti Nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yard.Doç.Dr. Mehmet ERKAN
Advertisements

--Tahvil ve Değerlemesi Halit Gönenç
ÜNİTE 16 TAHVİL DEĞERLEMESİ
Temel Anlamıyla Değer Tahmini
İKTİSAT FAKÜLTESİ İKTİSAT BÖLÜMÜ Para Teorisi ve Politikası
--Hisse Senedi Değerlemesi Halit Gönenç
Finansal Tablolar Gelir Tablosu Bilanço Nakit Akım Tablosu
KAR PAYI DAĞITIM POLİTİKASI
SERMAYE( KAYNAK) MALİYETİ
Bölüm 6 Yatırım Kriterleri
Sermaye Yapısı Sermaye Yapısı Fon sağlamak üzere firmanın kullanmayı düşündüğü borç, imtiyazlı hisse senedi ve hisse senedi bileşimi Sermaye yapısını etkileyen.
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
BÖLÜM VIII FİNANS YÖNETİMİ.
SERMAYE MALİYETİ.
Chapter 1 Learning Objectives
Finansal Piyasalar Para ve sermaye piyasaları
İstenen Getiri ve Sermaye Maliyeti
SERMAYE MALİYETİ Prof.Dr. Ali CEYLAN.
FİNANSAL ANALİZ.
5. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal Yönetim, 2. Baskı
Maliyet Muhasebesi Ödevi
Risk Tanımı ve Ölçülmesi
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
FİNANSAL ANALİZ.
Sermaye Yapısı Sermaye yapısı nedir? Neden önemlidir?
Finansal Piyasalar Genel Bakış
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ PARANIN ZAMAN DEĞERLERİNİN TEMEL ÖLÇÜTLERİ FAİZ Fon sunumu ile fon kullanımını eşitleyen bir fiyattır. RİSK Gerçekleşen.
Bölüm 2 Finansal Analiz Muhasebe: Karar vermenin dayanağı: Ne durumdayız? İşletmelerin finansal durum analizi Karar vermede kullanılan kritik oranlar.
Finansal Yönetim ve Fonksiyonları
“Stok Taşıma Maliyetinin” Ölçülmesi
1 Bankalar Birliği Seminer Programları için Dr. Halit Gönenç Tarafından Hazırlanan Power Point Prezentasyonu Finansal Yönetime Genel Bir Bakış Halit Gönenç.
İşletme Finansı Doç.Dr. G. Cenk AKKAYA.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 15. BÖLÜM Borç Politikası.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 5. BÖLÜM Hisse Senetlerinin Değerlendirilmesi.
B. KARLILIK ANALİZİ Yönetim uygulamalarında kar planlaması ve karlılık analizi alanında kullanılan önemli araçlardan biri; literatürde “başabaş analizi,
BÖLÜM 7 HİSSE SENEDİ VE TAHVİL DEĞERLEMESİ RİSK VE GETİRİ ANALİZİ
MAKROEKONOMİK ANALİZ 2 YATIRIM Doç. Dr. Yeşim Kuştepeli.
Sermaye Maliyeti Yard.Doç.Dr.Hayri BARAÇLI Yard.Doç.Dr.Mustafa İme
Sermaye Maliyeti Yatırımcı açısından sermaye maliyeti;
Özkaynak maliyeti Burada araştırılan hisse senedi maliyetidir.
McGraw-Hill/Irwin Copyright © 2012 by The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved. 16. BÖLÜM Kar Payı Politikası.
Çalışma Sermayesi Finansmanı
ÜNİTE 17 HİSSE SENEDİ DEĞERLEMESİ
Gıda ve sigara devi RJR Nabisco’nun 1988 yılında A dereceli 5 milyar $ borcu vardı. O yıl şirket el değiştirdi ve 19 milyar $ borç ihraç edilerek hisse.
YATIRIM KARARLARINDA PARANIN ZAMAN DEĞERİ
ÜNİTE 1 FİNANSAL YÖNETİM VE FONKSİYONLARI
Ortalama Sermaye Maliyeti
Çalışma Soruları.
Sermaye Yapısı.
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
Ders 1 Hüseyin İlker Erçen
GENEL MUHASEBE 1 Yrd. Doç. Dr. Serhan Gürkan KBÜ İşletme Fakültesi
Hisse Senetlerinin Değerlemesi Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi 9. Hafta.
Portföy Performansının Ölçülmesi
Sermaye Varlık Fiyatlama Modeli (CAPM)
Sermaye Maliyeti *Firmalar sadece özkaynaklarını projelerin
FİRMA DEĞERLEMESİNE FARKLI BİR BAKIŞ VE ÖRNEK UYGULAMA
BÖLÜM 9 Hisse Senetleri ve Değerlemesi Bu bölümü bitirdiğiniz zaman aşağıdakileri yapabilmelisiniz: Hissedarların yasal haklarını tartışmak Bir hisse.
KISIM 2 Finansal Yönetimde Temel Kavramlar BÖLÜM 3 Finansal Tablolar, Nakit Akışı ve Vergiler.
Tahviller ve Değerlemesi
FİNANSAL TABLOLAR F.Dilvin Taşkın. Finansal Tablolar ve Raporlar Yıllık Rapor??? 1. Bilanço: belirtilen tarihte işletmenin sahip olduğu varlıkları.
PARA ve PARANIN FONKSİYONLARI
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
İÇİNDEKİLER Tahvil ve Hisse Senetlerinin Değerlemesi, Risk ve Getiri Analizi Varlıkların Değerlemesi Tahvil Değerlemesi Hisse Senetlerinin Değerlemesi.
İÇİNDEKİLER Sermaye Maliyeti ve Sermaye Yapısı Kararları
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
Çalışma Soruları.
Sunum transkripti:

Sermaye Maliyeti Nedir? Firmanın sağladığı fonların ortalama maliyeti, firmanın yatırımcıları tarafından talep edilen artalama getiri oranı Firmaya fon sağlamak için ödenmesi gereken oran

Neden Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (AOSM)? Borç kullanımı özkaynak kullanım kapasitesini de etkiler, aynı şekilde özkaynak kullanım miktarı da borç alma kapasitesini etkiler. Bu yüzden projeleri değerlendirirken o projenin hangi tür fonla finanse edildiğine bakılmaksızın ağırlıklı ortalama sermaye maliyeti kullanılmalıdır.

Tanımlar Sermaye Bileşkeni Fon sağlamak amacıyla firmalar tarafından kullanılan sermaye türleri kb = vergi öncesi borç maliyeti kbV = kd(1-T) = vergi sonrası borç maliyeti kih = imtiyazlı hisse senedi maliyeti kdk = dağıtılmamış karlar maliyeti kdö = dış özkaynak maliyeti (yeni hisse senedi) Sermaye Yapısı Firmanın kullandığı farklı tür sermayelerin oluşturduğu yapı

Vergi Sonrası Borç Maliyeti Borcun asıl maliyeti. Faizin vergi muafiyeti özelliğini dikkate alır. AOSM ni hesaplarken kullanılır. kbV = tahvil sahiplerinin talep ettiği getiri oranı eksi vergi muafiyetinden kazanılan kbV = kb - (kb x T) = kb(1-T)

İmtiyazlı Hisse Senedi Maliyeti Firmanın imtiyazlı hisse senedinden yatırımcıların talep ettiği getiri oranı İmtiyazlı kar payı bölü net imtiyazlı hisse senedi satış fiyatı

Dağıtılmamış Kar Maliyeti Firmanın adi hisse senedinden yatırımcıların talep ettiği getiri oranı 1.Kar Payı İskonto Modeline Dayalı Tahmin 2.Finansal Varlıkları Değerleme Modeline Dayalı Tahmin

Yeni Arz Edilmiş Adi Hisse Senedinin Maliyeti Dış Özkaynak , kdö Dağıtılmamış kar payı maliyetine dayanarak hesaplanır. Yeni hisse senetlerinin arz edilme maliyeti hesaba katılarak hesaplanır.

Optimal Sermaye Yapısı Firma hisse senedi fiyatını en yüksek değere çıkaracak olan sermaye yapısındaki borç, imtiyazlı hisse senedi, ve adi hisse senedi yüzdeleri

Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti Borç,imtiyazlı hisse senedi, ve özkaynak maliyetlerinin ağırlıklı ortalaması

Örnek: Borcun Maliyeti Firma piyasada halen işlem gören ve 6 ayda bir faiz ödemesi yapan tahvillere sahiptir. Bu tahvillerin faiz oranı %12, vadeye kadar kalan yıl sayısı 15, ve su andaki piyasa fiyatı $1,153.72 dir. Eğer firmanın vergi oranı %40 ise borç maliyetini hesaplayın.

İmtiyazlı Hisse Senedi Maliyeti Firma %10 kar payı oranlı, vade değeri $100 ve su andaki piyasa fiyatı $113.10 olan imtiyazlı hisse senetleri ihraç edecektir. Eğer firmanın bu hisse senedini ihraç (arz) maliyeti hisse başına $2.0 ise imtiyazlı hisse senedi maliyetini hesaplayın.

Dağıtılmamış Kar Maliyeti Risksiz faiz oranı %7, piyasa risk primi ise %6 dır. Betası 1.2, son ödenen kar payı miktarı $4.19, piyasadaki fiyatı $50, büyüme oranı ise %5 olan hisse senedine sahip bir firmanın dağıtılmamış kar maliyetini hesaplayın. 1.Kar Payı İskonto Modeline Dayalı Tahmin 2.Finansal Varlıkları Değerleme Modeline Dayalı Tahmin

Yeni Arz Edilecek Adi Hisse Senedinin Maliyeti Yeni adi hisse senedinin ihraç maliyeti piyasa fiyatının %15’idir. Yeni arz edilecek olan adi hisse senedinin maliyetini hesaplayın.

Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti Eğer firmanın optimal sermaye yapısı %30 borç, %10 imtiyazlı hisse senedi ve %60 özkaynaktan oluşuyorsa ve dağıtılmamış kar miktarı $300.000 ise dağıtılmamış kar kullanıldığında ve de yeni arz edilecek adi hisse senedi kullanıldığında ağırlıklı ortalama sermaye maliyetlerini hesaplayın. 1. Dağıtılmamış kar kullanıldığında: 2. Yeni arz edilecek adi hisse senedi kullanıldığında:

Marjinal sermaye maliyeti Marjinal Sermaye Maliyeti (MSM) Bir birim daha yeni sermaye elde etmenin maliyeti En son elde edilen sermayenin ağırlıklı ortalama maliyeti Marjinal Sermaye Maliyeti Grafiği Firmanın ağırlıklı ortalama sermaye maliyetini elde edilen yeni sermaye miktarına ilişkilendiren grafik Artan sermaye miktarına bağlı olarak değişen maliyetleri yansıtır.

Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (AOSM) (%) MSM Grafiği Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (AOSM) (%) 15.0 - 12.1 - 11.1 - AOSM2=11.9% AOSM1=11.1% Sermaye Miktarı (milyon) 500 1000

Kırılma Noktası KN Firmanın ağırlıklı ortalama sermaye maliyetinde bir değişiklik olmadan önce elde edilebilen maksimum sermaye miktarı Kırılma noktaları kullanılan optimal sermaye yapısına bağlıdır.

Örnek: Kırılma Noktası Dagıtılmamıs kar miktarı KNdk= Dagıtılmamıs karın sermaye yapısındakı optımal kullanım oranı $300.000 = 0.6 = $500.000 Firma $500.000 lık yeni bir fonu yaratmak icin sermaye bıleskenlerını asagıdakı gıbı sececektır: Borc: 0.3* (500.000)= 150.000 İmtiyazlı hisse senedi: 0.1* (500.000)= 50.000 Dagıtılmamıs karlar: 0.6* (500.000)= 300.000 Toplam: 500.000

Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (AOSM) (%) MSM Grafiği Ağırlıklı Ortalama Sermaye Maliyeti (AOSM) (%) Sürekli Marjinal Sermaye Maliyeti Grafiği AOSM 0 - Artan Sermaye Miktarı

Farzedin ki: Firmanın Yatırım Fırsatları Proje Maliyeti Getiri Oranı A $700.000 17.0% B $500.000 15.0% C $800.000 11.5%

Artan Sermaye Miktarı (milyon) MSM Grafiği ile Yatırım Fırsatları Grafiğinin Birleştirilmesi Yüzde İVOA = 17.0% 17.0 - 15.0 - 12.0 - 10.0 - İVOB = 15.0% MSM AOSM2=11.9% AOSM1=11.1% İVOE = 11.5% Optimal Sermaye Miktarı - $1200 YFG 500 1000 2000 Artan Sermaye Miktarı (milyon)