Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Portföy Performansının Ölçülmesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Portföy Performansının Ölçülmesi"— Sunum transkripti:

1 Portföy Performansının Ölçülmesi
Yatırım Analizi ve Portföy Yönetimi Son Hafta

2 Değer Ağırlıklı ve Zaman Ağırlıklı Getiriler
Değer Ağırlıklı Getiri Oranı dönem içinde portföye giren veya çıkan fonları da dikkate alan bir yöntemdir. Zaman ağırlıklı getiri oranında tüm portföy piyasadaki katılım belgesi sayısına bölünerek tek bir hissenin zaman boyunca getiri oranı bulunur. Değer ağırlıklı yöntem daha gerçekçi sonuçlar verdiği için genellikle daha tercih edilir. Yatırılan toplam TL tutarına göre yatırımın performansını ölçmektedir.

3 Aritmetik ve Geometrik Ortalama Getiriler
Aritmetik getiri yöntemine göre dönem getirileri ayrı ayrı hesaplanarak ortalamaları alınırken, geometrik getiri yönteminde yatırımın bileşik getirisi hesaplanmaktadır.

4 Anormal Getiri Anormal getiri bir yatırımcının normal olarak alması gereken getirinin üzerindeki getiriye verilen isimdir. CAPM’e göre yatırımcının elde etmesi gereken getirinin üzerindeki getiridir. Endeks getirisi üzerindeki getiridir. Geçmiş verilere göre hesaplanan regresyon modelindeki öngörülen getirilerin gerçek getirilerden farkıdır.

5 Riske Göre Elde Edilen Getirinin Ölçümü
Sharpe Oranı: Risksiz orana göre düzeltilmiş fon getirilerinin, getirilerin standart sapmasına bölünmesi suretiyle hesaplanmaktadır. Treynor Oranı: Sistematik riske göre getiriyi gözetmektedir. Treynor ölçütü fon ile risksiz oranı birleştiren doğrunun eğimidir.

6 Portföy Yöneticilerinin Seçme ve Zamanlama Yeteneklerinin Ölçülmesi
Bir fon yöneticisinin yeteneği iki boyutta ölçülebilir: Mikro öngörü: Yöneticinin bireysel menkul kıymetlerin fiyat hareketlerini önceden tahmin etme becerisi (Seçme yeteneği) Makro Öngörü: Yöneticinin genel olarak menkul kıymet borsası fiyat hareketlerini önceden tahmin etmesi (Zamanlama yeteneği)

7 Gözden Geçirme Soruları-1
XYZ A.Ş’nin hisse senedinin alımı düşünülmektedir. XYZ için beklenen büyüme oranı %5’dır. Geçen yıl hisse başına 1.60 TL kar payı ödenmiştir. Hisse senedinin şu anki fiyatı 25 TL’dir. Beklenen kar payı ödemesi ne kadardır? Beklenen fiyat nedir? Beklenen temettü getirisi nedir? (d1/P0) Beklenen sermaye kazancı getirisi nedir? Beklenen toplam getiri nedir?

8 Gözden Geçirme Soruları-2
Yatırım için 3 tahvil incelenmektedir. Söz konusu veriler ışığında tahviller için yatırım stratejisi sununuz. Tahvil 1 Tahvil 2 Tahvil 3 M 1000 Kupon Oranı %11 %9 %0 Vadeye Zaman 5 yıl 4 yıl Piyasa Getirisi %10 Piyasa Fiyatı

9 Gözden Geçirme Soruları-3
Z tahvilinin kupon oranı %9, vadeye kadar getirisi 8.8%, vadesi 3 yıldır. Yıllık faiz ödendiği varsayımı ile Macaulay süresi (duration) nedit? Piyasa faiz oranlarının %0,2 arttığı varsayımında tahvilin fiyatında meydana gelecek değişimi hesaplayınız.

10 Gözden Geçirme Soruları-4
Ayşe Teyze’nin 3 ay sonra 500,000L alacağı vardır. Niyeti de bu parayla iyi çeşitlendirilmiş bir portföye yatırım yapmaktır, ancak parayı alana kadar hisse fiyatlarının artacağından endişe etmektedir. Hisse senedi endeksi üzerine yazılı bir futures sözleşmesini incelemiş buna göre pozisyon almaya karar vermiştir. Kontratın şu anki fiyatı 500 olup, her kontrat 100L’lık hisse işlemi yapılmasını ifade etmektedir. Ayşe Teyze’nin alması gereken pozisyonu belirleyiniz. Söz konusu pozisyona göre vadede fiyatın 550 ve 450 olduğu durumlardaki kar/zarar durumunu hesaplayınız.

11 Gözden Geçirme Soruları-5
Aynı hisse üzerine yazılı 5 ay içerisinde vadesi gelen iki opsiyon bulunmaktadır. Satım opsiyonu için anlaşma fiyatı 68 L ve opsiyon fiyatı 7 L’dır. Alım opsiyonu anlaşma fiyatı 54L ve primi 6L. Ahmet Amca’nın bu koşullarda kar edebilmesine olanak veren bir pozisyon tasarlayınız.


"Portföy Performansının Ölçülmesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları