Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
KİŞİSEL HİJYEN.
? HİJYEN ve SANİTASYON NEDİR ? NİÇİN ÖNEMLİDİR ?.
KANTİN ÇALIŞANLARINA YÖNELİK HİJYEN EĞİTİMİ
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
MUTFAKTA HİJYEN H o ş g e l d i n i z.
Restoran ve Lokantalarda Hijyen
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Çalışan Sağlığı Şube Müdürlüğü
HİJYEN Stj.Dyt.
Gıdalarımızı saklama kuralları
KİŞİSEL TEMİZLİK.
“HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM”
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
KİŞİSEL HİJYEN.
DİYETİSYEN GÖKNUR TUBA KILINÇ
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
BAKTERİ BİLGİSİ EĞİTİMİ
SAĞLIKLI BESLENME STJ.DYT. MERYEM İTEK
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
MİKROP NEDİR ? Gözle görülemeyecek kadar küçük, her yerde
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
MUTFAK GÜVENLİĞİ ON ADIM GÜNEY MARMARA AŞÇILAR DERNEĞİ ON ADIMADA
GENEL VÜCUT TEMİZLİĞİ.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
EL YIKAMA.

DEĞERLER EĞİTİMİ HİJYEN VE SAĞLIKLI YAŞAM.
SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TANIMLAR HİJYEN insan sağlığına zarar verebilecek tüm etkenlerden arındırılmış ortam. KONTAMİNASYON temiz olan bir ortama herhangi bir yolla kir veya mikroorganizmaların.
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
Mutfak Temizliği ve Hijyeni
HİJYEN.
İŞ HİJYENİ Tanım Bulunduğumuz ortamda hastalık yapan mikroorganizmaların hastalık yapamayacak seviyede bulunma durumuna “HİJYEN” denir.
GRİP ve GRİPTEN KORUNMA YOLLARI
Sağlıklı beslenme dengeyle ilgilidir; ne kadar hareketli olduğunuza bağlı olarak belirli miktarda yemek yiyerek ve farklı yiyeceklerin tadını çıkararak,
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SERV İ S HAZIRLIKLARI SANİTASYON. MODÜLÜN AMACI HİJYEN VE SANİTASYON KUARLLARINI BİLEREK, BU ŞEKİLDE YİYECEK İÇECEK ÜRETİMİ YAPABİLMEK.
SERV İ S HAZIRLIKLARI DERS İ KİŞİSEL BAKIM. MODÜLÜN AMACI UYGUN ORTAM VE GEREKLİ ARAÇLAR BULUNDUĞUNDA KİŞİSEL BAKIMINA ÖZEN GÖSTEREN, KİŞİSEL BAKIM KURALLARINI.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
KİŞİSEL GÖRÜNÜM VE HİJYEN
KİŞİSEL HİJYEN EĞİTİMİ
MUTFAĞIN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
TBS’DE HİJYEN.
MUTFAK İÇİN TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON PLANI
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
TBS’DE HİJYEN.
Personel Hijyeni İş Hijyeni
EL HİJYENİ VE ELDİVEN KULLANIMI
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
Hijyen Sağlıklı temiz ortam
KİŞİSEL HİJYEN VETEMİZLİK
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
KİŞİSEL HİJYEN BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır....
BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.
EVİNİZDE SAĞLIKLI GIDA TÜKETİMİ.Gıdalar hazırlanmadan önce eller yıkanmalı ve hazırlama esnasında yıkama sık sık tekrarlanmalıdır..Gıda hazırlamada kullanılan.
MUTFAKTA HİJYEN EĞİTİMİ. EĞİTİMİN AMACI; İNSAN SAĞLIĞINA YÖNELİK GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ FİZİKSEL, KİMYASAL VE BİYOLOJİK TEHLİKELERİ ÖNLEMEK, YOK ETMEK.
HİJYEN EĞİTİMİ 2013 YILI TEMMUZ AYINDA ÇIKAN HİJYEN EĞİTİMİ YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA EĞİTİMLER VERİLMEKTEDİR.
HİJYEN. Hijyen Sağlıklı temiz ortam Ortamda bulunan bakteri sayısının hastalık yapıcı seviyenin altında olması.
Sunum transkripti:

Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www Bu sunum Stajer Diyetisyen Aylin BAYINDIR tarafından www.gencdiyetisyenler.com adlı siteye yüklenmiştir. Bu sunumu sitemize eklediği için Stj. Dyt. Aylin Bayındır’ a teşekkür ederiz. www.beslenmevediyetetik.com

PERSONEL HİJYENİ STJ.DYT.AYLİN BAYINDIR

SAĞLIKLI TEMİZ ORTAM,HER TÜRLÜ HASTALIK ETMENİNDEN ARINDIRILMASI Hijyen nedir? HİJYEN SAĞLIKLI TEMİZ ORTAM,HER TÜRLÜ HASTALIK ETMENİNDEN ARINDIRILMASI

TEMİZ ÇEVRE TEMİZ PERSONEL SAĞLIKLI GIDA

Tarım ilaç kalıntıları Cam kırıkları,taş,plastik,saç, GIDA NELERLE KİRLENİR? mikroplar Tarım ilaç kalıntıları deterjanlar Cam kırıkları,taş,plastik,saç, sinek

HİJYENİK OLMAYAN BİR BESİN Besin değerinden kaybeder Besin kaynaklı pek çok hastalığa neden olur

Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük CANLILARDIR. MİKROPLAR Çıplak gözle görülmeyecek kadar küçük CANLILARDIR.

Mikroplar Nereden Gelir ? TOPRAKTAN HAVADAN KİŞİLERDEN SUDAN

BİR BESİN ZARARLI MİKROPLARLA KİRLENİRSE

MİKROPLAR, HIZLI BİR ŞEKİLDE ÜREYEREK GIDA MADDELERİNİ BOZARLAR. Gıdadaki su ve besin maddeleriyle beslenirler. Ortamdaki sıcaklıktan yararlanırlar. HIZLA ÜRERLER.

12 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 64 512 4.096 32.768 262.144 2.097.152 16.777.216 100.000.000

Yiyecekleri kirleten kaynaklardan biri de kurumda çalışan personeldir Yiyecekleri kirleten kaynaklardan biri de kurumda çalışan personeldir. Bu nedenle PERSONELİN kişisel temizliğine önem vermesi gerekir.

ÇALIŞAN PERSONEL DAKİKADA 10.000-100.000 mikrop yayabilir. AKSİ HALDE ÇALIŞAN PERSONEL DAKİKADA 10.000-100.000 mikrop yayabilir.

Personel tarafından, yiyeceklere birçok yoldan mikrop bulaşabilir.

Çıbandan, kesiklerden Sigara dumanından KIYAFETLERDEN Takılarından SOLUNUM ÖKSÜRME HAPŞIRMA TIKSIRMA SAÇLAR DERİ KİRLİ ELLER Çıbandan, kesiklerden Sigara dumanından GIDA KIYAFETLERDEN Takılarından SİNDİRİM DIŞKI İLE TEMAS

PERSONEL HİJYENİNİ NASIL SAĞLARIZ?

Gerekli Koruma Ekipmanları Her amaç için doğru personel koruma ekipmanları belirlenmeli

Giysiler İşe uygun üniforma giyilmeli,her gün değiştirilmelidir. Eller giysilere silinmemeli dikkat edilmelidir. İş elbisesi personel tarafından eve götürülmemelidir!!

Saçlar Mutlaka bone veya kep yada örtü ile örtülmelidir.Saçlar temiz olmalıdır.

Tırnaklar Tırnaklar kısa ve tırnak dipleri temiz olmalıdır. Gıda ile temas eden personelin tırnakları ojeli ve cilalı olmamalıdır.

Ağız,burun Gerekli alanlarda galoş ve ağız bonesi kullanılmalıdır.

YEMEK HAZIRLAMADAN ÖNCE MUTLAKA TAKILAR ÇIKARILMALIDIR!!! Takılar Takılar(yüzük,bilezik,küpe,saat…) kirleri toplar, temizlenmeleri zordur.Yıkama sonrası iyice durulanmazsa tehlikeli mikropları tutmaya eğilimlidir. YEMEK HAZIRLAMADAN ÖNCE MUTLAKA TAKILAR ÇIKARILMALIDIR!!!

UYULMASI GEREKENLER Duş almadan işe başlanmamalıdır.

UYULMASI GEREKENLER Kirli ellerle kesinlikle çalışılmamalıdır.

UYULMASI GEREKENLER Yaralı ellerle, eğer yara büyükse çalışılmamalı, eğer yara küçükçe yaranın tamamen kapatılması ve dışarıya sızmasının engellenmesi sağlandıktan sonra çalışılmalıdır (eldiven giyilebilir)

UYULMASI GEREKENLER Kirli giysilerle çalışılmamalıdır.

UYULMASI GEREKENLER İş başında sigara içilmemelidir.

UYULMASI GEREKENLER İş başında sakız çiğnenmemelidir,yemek yenmemelidir.

UYULMASI GEREKENLER Kıyafetler havlu olarak kullanılmamalıdır.

UYULMASI GEREKENLER Kirli ellere eldiven giyilmemesi gerekir.

UYULMASI GEREKENLER Aksırmak, öksürmek veya esnemek yiyeceklere ters dönülerek veya ağız burun kapatılarak yapılmalı sonra eller yıkanmalıdır.

UYULMASI GEREKENLER Gıda hazırlanırken veya servis yapılırken ellerle ağız, burun ve kafanın kaşınmaması gerekir.

UYULMASI GEREKENLER Çöplerin ağzı açık bırakılmamalıdır,açıkta çöp olmamalıdır.

UYULMASI GEREKENLER Grip nezle gibi hastalığı olan personel yiyecek/içecekle ilgili alanlarda çalıştırılmamalıdır.

UYULMASI GEREKENLER Soyunma dolapları da mikroplar için iyi bir barınma ortamıdır. Soyunma dolabınızı her zaman temiz ve düzenli tutun.

Personelin 6 ayda bir sağlık kontrolleri yapılmalıdır. UYULMASI GEREKENLER Personelin 6 ayda bir sağlık kontrolleri yapılmalıdır.

Eldiven Kullanımı Çiğ etler ve besinler ile temas sonrası aynı eldiven ile pişmiş besinlere temas edilmemeli, eldivenler yıkanarak tekrar tekrar kullanılmamalıdır..!!!

PARMAĞINIZLA YEMEK TATMAYIN. YEMEK TADARKEN AYRI BİR KAP VE KAŞIK KULLANIN.

SİZİN İÇİN AYRILAN EL YIKAMA LAVABOSUNU KULLANIN. ELLERİNİZİ YIKAMAK İÇİN YİYECEK HAZIRLANAN VEYA BULAŞIK YIKANAN YERLERİ ASLA KULLANMAYIN. SİZİN İÇİN AYRILAN EL YIKAMA LAVABOSUNU KULLANIN.

SAÇLARIN DÖKÜLMEMESİNE DİKKAT EDİN. KEP VEYA BONE GİYİN.

RENKLENDİRME Eldivenler Su geçirmez yara bantları Kasalar Doğrama ekipmanları

El yıkama videosu

Eller iyi yıkanmazsa

Çiğ besinlere elledikten sonra ELLER; Saç tarandıktan sonra Hapşırma, öksürmeden sonra Tuvaletten sonra yemek hazırlamadan önce ve yedikten sonra Çiğ besinlere elledikten sonra Sigara kullandıktan sonra Çöp döktükten sonra YIKANMALIDIR..!!!!

Şaşırtıcı gerçek!! GIDA SERVİSİ YAPAN PERSONELİN % 60’I TUVALETİ KULLANDIKTAN SONRA ELLERİNİ YIKAMAMAKTADIR. 5 KAT TUVALET KAĞIDI BİLE , PARMAK UCUNDAKİ BİRKAÇ HASTALIK YAPICI MİKROORGANİZMANIN SIZMASINI VE BULAŞMASINI ENGELLEYEMEZ.

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! SEBZELER doğrandıktan sonra bekletilirse haşlama, pişirme suları dökülürse A ve C vitamini kaybı olur.

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! SALATALAR limon veya sirke eklenip bekletilirse A ve C vitamini değeri azalır.

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! Kızartma yapılırken mutlaka diğer parti için bir miktar yeni yağ eklenmelidir. Yere dökülen yağlar iş kazalarına sebep olacağından dikkat edilmelidir!!

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! KIYMA MAKİNESİ VE ET TAHTALARI En fazla 4 saatte bir sökülebilen parçalar çıkarılarak temizlenmeli Dezenfekte edildikten sonra kullanılmalı

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! Yumurtalar paketli de olsa kullanmadan önce mutlaka yıkanmalıdır.

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! Besinleri hazırlama sırasında kırık, çizik, çatlak araç ve gereçler kullanılmamalı Besinlerin üzeri bezle örtülmemeli

BESİN HAZIRLAMA VE PİŞİRMEDE DİKKAT !! Sıcak deterjanlı suyla yıkanıp durulanmalı. Aylık olarak süzgeçler temizlenmelidir.

Pişmiş yiyecek Pişmemiş yiyecek Temiz muhafaza edin Üzerini örtün Soğuk muhafaza edin

Böyle bir yerde sanırım çalışmak istemezsiniz..

MUTFAK PERSONELİ İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN AĞIR SORUMLULUK TAŞIDIĞINDAN HİJYEN KURALLARINA ÖNEM VERMELİDİR. gencdiyetisyenler.com

Beni dinlediğiniz için TEŞEKKÜRLER