Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar."— Sunum transkripti:

1 BESLENME RABİA CEBECİ

2 Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar vücutta el, ağız, burun, bağırsaklarda bulunabildiği gibi, çiğ meyve ve sebzeler ile yumurta ve etlerin yüzeyinde, toprakta, suda, yaşamın olduğu hemen her yerde bulunmaktadır. Mikroorganizmaların çoğu insana zarar vermezken, bazıları hastalıklara neden olabilmektedir. Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar vücutta el, ağız, burun, bağırsaklarda bulunabildiği gibi, çiğ meyve ve sebzeler ile yumurta ve etlerin yüzeyinde, toprakta, suda, yaşamın olduğu hemen her yerde bulunmaktadır. Mikroorganizmaların çoğu insana zarar vermezken, bazıları hastalıklara neden olabilmektedir. Besinler mikroorganizmaların vücuda girmesini sağlayan en önemli araçlardır. Besinler aracılığıyla vücuda giren ve hastalık yapan mikroorganizmaların başında bakteriler gelmektedir. Bakteriler çok çok küçük canlılardır. Binlercesi bir araya geldiğinde, ancak toplu iğne başı büyüklüğüne ulaşırlar. Bakterilerin hepsi zararlı değildir. Hatta bazıları yoğurt ve peynir üretimine yardım ederler. Besinler mikroorganizmaların vücuda girmesini sağlayan en önemli araçlardır. Besinler aracılığıyla vücuda giren ve hastalık yapan mikroorganizmaların başında bakteriler gelmektedir. Bakteriler çok çok küçük canlılardır. Binlercesi bir araya geldiğinde, ancak toplu iğne başı büyüklüğüne ulaşırlar. Bakterilerin hepsi zararlı değildir. Hatta bazıları yoğurt ve peynir üretimine yardım ederler.

3 Bakteriler besinlere kolayca bulaşabilir. Bulaşma, çoğunlukla da insanlar aracılığıyla olur. Çünkü insanların ellerinde, tırnak altlarında, burunlarında, kulaklarında ve boğazlarında pek çok bakteri bulunur. Tuvalet sonrası temizlik iyi yapılmadığında, ellerde sayısız bakteri kalabilir. Bakteriler hapşırma, öksürme, tükürme ya da dokunma ile besinlere bulaştırılır. Süt, peynir, dondurma, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinlerde bakteriler kolayca üreyebilir. Bakteri üremiş besinler yendiğinde, besin zehirlenmesi ya da besin kaynaklı enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Bakteriler besinlere kolayca bulaşabilir. Bulaşma, çoğunlukla da insanlar aracılığıyla olur. Çünkü insanların ellerinde, tırnak altlarında, burunlarında, kulaklarında ve boğazlarında pek çok bakteri bulunur. Tuvalet sonrası temizlik iyi yapılmadığında, ellerde sayısız bakteri kalabilir. Bakteriler hapşırma, öksürme, tükürme ya da dokunma ile besinlere bulaştırılır. Süt, peynir, dondurma, yumurta, et, tavuk, balık gibi besinlerde bakteriler kolayca üreyebilir. Bakteri üremiş besinler yendiğinde, besin zehirlenmesi ya da besin kaynaklı enfeksiyon hastalıklarına neden olur. Besin zehirlenmesi mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, ishal, ateş gibi şikâyetlerle ortaya çıkan bir durumdur. Şikâyetlerin hepsi bir arada bulunmayabilir. Bu tür bir sorunla karşılaşıldığında, anne-baba ve/veya öğretmen hemen haberdar edilmelidir. Besin zehirlenmesi mide bulantısı, karın ağrısı, kusma, ishal, ateş gibi şikâyetlerle ortaya çıkan bir durumdur. Şikâyetlerin hepsi bir arada bulunmayabilir. Bu tür bir sorunla karşılaşıldığında, anne-baba ve/veya öğretmen hemen haberdar edilmelidir. Hijyen bireyin yaşadığı ortamın her türlü hastalık etmenlerinden arındırılması olarak tanımlanmaktadır. Besin hijyenii se zararlı mikroorganizmaların besinlere bulaşmasını önlemektir. Besinlerin kirlenmesini ve sağlığa zararlı hale gelmesini önlemek için, besinlerin satın alınmasından, tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda temizlik ve hijyen kurallarına uyulması gerekir. Hijyen bireyin yaşadığı ortamın her türlü hastalık etmenlerinden arındırılması olarak tanımlanmaktadır. Besin hijyenii se zararlı mikroorganizmaların besinlere bulaşmasını önlemektir. Besinlerin kirlenmesini ve sağlığa zararlı hale gelmesini önlemek için, besinlerin satın alınmasından, tüketimine kadar geçen tüm aşamalarda temizlik ve hijyen kurallarına uyulması gerekir.

4 El Yıkama El Yıkama Kişisel temizliğimizde, ellerimizin temizliği çok önemlidir. Çünkü eller, günlük yaşantımızda çevremiz ile her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındıran organımızdır. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında, diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır. Kişisel temizliğimizde, ellerimizin temizliği çok önemlidir. Çünkü eller, günlük yaşantımızda çevremiz ile her türlü bağlantımızı sağlayan, gün boyunca sürekli kirlenen ve bu nedenle de bol miktarda bakteri barındıran organımızdır. El temizliği bireysel hijyenin ilk adımıdır. El yıkama, günlük yaşantı içinde her şeyden önce kişinin kendi sağlığı için önemliyken, çalışma ortamında, diğer kişilerin sağlığı için de önem kazanmaktadır. Kişi tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki bir çok kirletici etmene dokunur. Ayakkabılarıyla gezerken kirletici bir takım öğeler basar. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. İnsan derisi bir dereceye kadar dışarıdan gelen kirleticilere karşı koruyucu bir engel oluşturmaktadır. Ancak derideki çatlaklar, yaralar bir takım hastalık etkenlerinin kolayca vücuda girmesine neden olabilir. Kişi tüm dış ortam kirleticilerinin sürekli etkisi altındadır. Eliyle dış ortamdaki bir çok kirletici etmene dokunur. Ayakkabılarıyla gezerken kirletici bir takım öğeler basar. Tozlar vücuduna ve saçlarına konar. İnsan derisi bir dereceye kadar dışarıdan gelen kirleticilere karşı koruyucu bir engel oluşturmaktadır. Ancak derideki çatlaklar, yaralar bir takım hastalık etkenlerinin kolayca vücuda girmesine neden olabilir.

5 El Yıkama Tekniği; El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi aksesuarlar çıkarılır, akmakta olan su altında eller ıslatılır. El yıkama öncesinde takı ve mücevher gibi aksesuarlar çıkarılır, akmakta olan su altında eller ıslatılır. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur. Bilekler, avuç içi, ellerin sırt ve parmak araları ile tırnakların kenar ve uçları sabun ile köpürtülerek en az 20 saniye süreyle kuvvetlice ovuşturulur. Eller su altında iyice durulanır. Eller su altında iyice durulanır. Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır. Eller bileklerden başlayarak kağıt havlu ile kurulanır. Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır. Aynı kağıt havlu ile musluk kapatılır.

6 Besin zehirlenmesi ya da besin kaynaklı hastalıklardan korunabilmek için: Ellerin besin hazırlamadan önce, besinlere dokunduktan sonra, tuvaletten sonra iyice yıkanması, Ellerin besin hazırlamadan önce, besinlere dokunduktan sonra, tuvaletten sonra iyice yıkanması, Çiğ ve pişmiş besinlerin buzdolabının ayrı bölümlerinde saklanması, Çiğ ve pişmiş besinlerin buzdolabının ayrı bölümlerinde saklanması, Çiğ et, tavuk ve balığın buzdolabının üst bölmesinde saklanması, Çiğ et, tavuk ve balığın buzdolabının üst bölmesinde saklanması, Yumurtanın buzdolabında saklanması, Yumurtanın buzdolabında saklanması, Mutfağın temiz tutulması, Mutfağın temiz tutulması, Besin hazırlama ve pişirmede kullanılan bıçak, kesme tahtası, karıştırıcı ve benzeri araç-gerecin temiz olması, Besin hazırlama ve pişirmede kullanılan bıçak, kesme tahtası, karıştırıcı ve benzeri araç-gerecin temiz olması, Pişmiş besinlerin ortada bırakılmaması, mümkün olan en kısa zamanda buzdolabına kaldırılması, Pişmiş besinlerin ortada bırakılmaması, mümkün olan en kısa zamanda buzdolabına kaldırılması, Önceden pişirilmiş besinlerin yenecek kadarının ısıtılması, Önceden pişirilmiş besinlerin yenecek kadarının ısıtılması, Çiğ yenecek sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekmektedir. Çiğ yenecek sebze ve meyvelerin çok iyi yıkanması gerekmektedir.

7 BESİN HİJYENİ KURALLARI NELERDİR? Besin hijyenini sağlamak için mikropların üremelerini kolaylaştıran yukarıda saydığımız şartları kontrol altına almak gerekir. Şimdi de kısaca, besinlerimizi satın alırken, saklarken ve hazırlarken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli kuraldan bahsedelim: Besin hijyenini sağlamak için mikropların üremelerini kolaylaştıran yukarıda saydığımız şartları kontrol altına almak gerekir. Şimdi de kısaca, besinlerimizi satın alırken, saklarken ve hazırlarken dikkat etmemiz gereken birkaç önemli kuraldan bahsedelim: Besinlerinizi güvenilir yerlerden satın alın. Besinlerinizi güvenilir yerlerden satın alın. Açıkta satılan besinleri satın almayın. Açıkta satılan besinleri satın almayın. Yiyecek ve içecek satın alırken etiketinde bulunan son kullanma tarihini mutlaka okuyun. Son kullanma tarihi geçmiş olanları asla satın almayın. Yiyecek ve içecek satın alırken etiketinde bulunan son kullanma tarihini mutlaka okuyun. Son kullanma tarihi geçmiş olanları asla satın almayın. Soğuk ortamda beklemeleri gereken, besinlerinizi satın aldıktan sonra, hemen tüketmeyecekseniz derhal buzdolabına koyun. Soğuk ortamda beklemeleri gereken, besinlerinizi satın aldıktan sonra, hemen tüketmeyecekseniz derhal buzdolabına koyun. Oda sıcaklığında 2 saatten fazla yiyecek ve içeceklerinizi bekletmeyin. Oda sıcaklığında 2 saatten fazla yiyecek ve içeceklerinizi bekletmeyin. Çiğ ve pişmiş veya pişirilmeye gerek duyulmadan yiyeceğiniz besinleri birbirinden ayrı yerlerde hazırlayın. Böylece çiğ besinlerde bulunan mikropların pişmiş besinlere geçişinİ önlemiş olursunuz. Çiğ ve pişmiş veya pişirilmeye gerek duyulmadan yiyeceğiniz besinleri birbirinden ayrı yerlerde hazırlayın. Böylece çiğ besinlerde bulunan mikropların pişmiş besinlere geçişinİ önlemiş olursunuz. Sebze ve meyveleri akan bol su altında iyice yıkamadan kesinlikle yemeyin. Sebze ve meyveleri akan bol su altında iyice yıkamadan kesinlikle yemeyin.

8 Yemek hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi uygun yöntemle yıkayın. Mikroplardan kurtulmanın en iyi yollarından biri pişirmedir. Yemek hazırlamadan önce mutlaka ellerinizi uygun yöntemle yıkayın. Mikroplardan kurtulmanın en iyi yollarından biri pişirmedir. Mikroplar pişirme sıcaklığında ölürler. Et ve et ürünlerinin yemeden önce iyi pişirilip pişirilmediğinden emin olun. Hijyen ile ilgili edindiğiniz bu bilgileri uygular ve çevrenizdekiler ile paylaşırsanız hem kendi hem de sevdiklerinizin sağlığının korunmasına önemli bir katkıda bulunmuş olursunuz. Mikroplar pişirme sıcaklığında ölürler. Et ve et ürünlerinin yemeden önce iyi pişirilip pişirilmediğinden emin olun. Hijyen ile ilgili edindiğiniz bu bilgileri uygular ve çevrenizdekiler ile paylaşırsanız hem kendi hem de sevdiklerinizin sağlığının korunmasına önemli bir katkıda bulunmuş olursunuz. Yere düşen yiyecekleri asla yemeyin. Yere düşen yiyecekleri asla yemeyin. Yere düşen, çizilmiş, çatlamış, kırık tabak ve bardakları kullanmayın. Yere düşen, çizilmiş, çatlamış, kırık tabak ve bardakları kullanmayın. Beslenme çantanızı hiçbir zaman yere koymayın. Beslenme çantanızı hiçbir zaman yere koymayın. Yemek hazırlarken kullandığınız tüm mutfak araçlarını kullandıktan sonra, sıcak sabunlu su ile yıkayın, durulayın ve ters çevirerek kurumaya bırakın. Mutfak araçlarını asla bir bezle kurulamayın. Yemek hazırlarken kullandığınız tüm mutfak araçlarını kullandıktan sonra, sıcak sabunlu su ile yıkayın, durulayın ve ters çevirerek kurumaya bırakın. Mutfak araçlarını asla bir bezle kurulamayın. Mikroplar, bulaşık bezleri ve süngerleri çok severler. Bu nedenle, kullandığınız bulaşık bezi ve süngerlerin temiz olmasına çok dikkat edin. Bez ve süngerleri kullandıktan sonra temiz olarak bırakın Mikroplar, bulaşık bezleri ve süngerleri çok severler. Bu nedenle, kullandığınız bulaşık bezi ve süngerlerin temiz olmasına çok dikkat edin. Bez ve süngerleri kullandıktan sonra temiz olarak bırakın


"BESLENME RABİA CEBECİ. Besin Sağlığı ve Hijyen Çevremizde gözle göremeyeceğimiz kadar küçük canlılar bulunmaktadır. Mikroorganizma adı verilen bu canlılar." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları