Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ"— Sunum transkripti:

1 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
ERGENLİKTE HİJYEN

2 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
KİŞİSEL HİJYEN Bireyin vücudunu temiz ve sağlıklı tutmak için yaptığı tüm uygulamalardır. Kişisel hijyen; yıkanma, el temizliği, saç temizliği, ağız ve diş temizliği, çamaşır temizliği gibi konuları kapsar.

3 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
EL ve TIRNAK HİJYENİ

4 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Ellerimiz, vücudun çevre ile en çok temas eden ve en çok kirlenen organıdır. Bu sebeple çevreden ellerle alınan kirler ve çeşitli mikroplar ağza, göze, deriye, yediğimiz besinlere bulaşabilir. Bu kirlerin ve mikropların uzaklaştırabilmesi için eller sık sık sabunla köpürtülüp ovulmalı ve bol suyla durulanmalıdır.

5 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Sabah kalkınca, her tuvalet ihtiyacının giderilmesinden sonra, yemekten önce ve sonra eller sabun ve suyla yıkanmalıdır. Genel tuvaletlerde ise hem tuvalete girmeden önce hem de ihtiyaç giderildikten sonra eller sabunla yıkanmalıdır. Bu tür yerlerde sıvı sabun tercih edilmelidir.

6 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Tırnaklar kolay kirlenen bir yapıya sahiptir. Bu sebeple düzenli olarak temizlenip kesilmeleri gerekir. Tırnaklar yenmemeli, koparılmamalı, uzadıkça tırnak makasıyla kesilmelidir. El tırnakları yarım ay şeklinde, ayak tırnakları düz kesilmelidir.

7 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Ellerdeki çatlak ve sıyrıklar, tırnak kenarlarındaki yaralar birçok enfeksiyonun giriş kapısıdır.

8 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ

9 AĞIZ VE DİŞ BAKIMI Beslenme alışkanlığı, diş temizliği, tonsillit
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ AĞIZ VE DİŞ BAKIMI Beslenme alışkanlığı, diş temizliği, tonsillit ve sinüzit gibi enfeksiyonlar kişinin ağız ve diş sağlığını etkiler. Dişlerin yemekten sonra günde 2 kez sabah-akşam, florlu diş macunları ile 3 dk. süre ile fırçalanması gerekir.

10 Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir muayene yapılmalıdır.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin tüketilmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması yada biraz su içilmesi diş çürümelerini azaltabilir. Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir muayene yapılmalıdır.

11 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Yüz ve Boyun Temizliği Her gün akşam yatmadan önce ve sabah kalkıldığında yüzün su ve sabunla yıkanması gerekmektedir. Kullanılan sabunun yüzü kolayca temizleyen ve cildin kurumasına yol açmayan özellikte olmasına özen gösterilmelidir.

12 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
CİLT Cilt için bir diğer önemli etken de, kozmetik maddelerin hatalı kullanımı olup, bunlar yağ bezlerini tıkar ve akne oluşumunu artırır. Sivilcelere limon, pudra, kolonya ve benzeri maddeleri sürmek tedavi edici değildir. Deride tahrişe de yol açabilir.

13 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Kulak temizliğine, kulakların arkasından başlanılmalı, kulak kepçesi kıvrımlarında ve kulak arkasında biriken kirler su ve sabunla temizlenmeli, kulak yolu girişinde biriken akıntılar havlu/peçete ile silinmelidir. Kulak içine kulak temizleme çöpü veya başka bir şey sokulmamalıdır. Sıklıkla kullanılan pamuklu kulak çubukları kulak yolu zedelenmesine ve iltihaplara neden olabilmektedir.

14 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
SAÇ TEMİZLİĞİ Baş saçlı deride kıl köklerinde bulunan bezlerden salınan maddeler yaşa ve cinsiyete göre farklılık oluştursa da yağlı bir özellik taşımaktadır. Saçların düzenli bir biçimde yıkanması ile bu yağlar ve kirler uzaklaştırılmaktadır.

15 Saçları günaşırı, olası değilse en az haftada 2 kez yıkanması gerekir.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Saçları günaşırı, olası değilse en az haftada 2 kez yıkanması gerekir. Saçlı deri yağlı ise daha sık yıkanmalıdır. Saçların boyanması yada saça kimyasal maddelerin uygulanması saçın ve saçlı derinin sağlığını bozar.

16 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Saçlı deride ve vücutta bit, uyuz gibi bir takım parazitler hastalıklar oluşabilir. Bu hastalıklara neden olan parazitler, yakın temasla, başkalarının giyeceklerinin giyilmesi ve bireysel temizlik araçlarının kullanılması ile bulaşabilir.

17 Koltuk altı ve Genital Bölge Temizliği
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Koltuk altı ve Genital Bölge Temizliği Ergenlikle birlikte hormonların etkisi ile, koltuk altı ve kasık bölgesinde tüylenme başlar.

18 Koltuk altı ve Genital Bölge Temizliği
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Koltuk altı ve Genital Bölge Temizliği Tüyler, bu bölgedeki ter ve yağ bezlerinin, üreme organlarının salgıladığı kokuların çevreye yayılmasına, temizlenmediğinde de enfeksiyonlara yol açabilir.

19 Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Bu nedenle uzadıklarında uygun yöntemler kullanılarak giderilmelidir. Bu amaçla tıraş etme, kıl dökücü kremler ya da ağda kullanılabilir.

20 Koltuk altı temizliği esas olarak banyoda yapılmalıdır.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Koltuk altı temizliği esas olarak banyoda yapılmalıdır. Çoğunlukla kullanılan deodorantlar temizlik amaçlı olmadığı gibi sosyal amaçlı kullanılabilir.

21 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Ayrıca üreme organlarına ait salgılar ve kızlarda âdet kanamaları sebebiyle kötü koku ve birikintiler olabilir. Bu amaçla bölgenin her gün sabunlu su ile yıkanıp durulanması ve iyice kurulanması uygun olur.

22 Âdet dönemi sırasında yıkanılamayacağı görüşü yanlış bir düşüncedir.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Âdet dönemi sırasında yıkanılamayacağı görüşü yanlış bir düşüncedir. Âdet dönemi sırasında ayakta duş şeklinde banyo yapılmasında sakınca yoktur.

23 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Adetliyken pet kullanılmalıdır. Petlerin 3-4 saatte bir değiştirilmesi gerekir. Kanama az bile olsa aynı petin 8 saatten uzun süre kullanılmaması gerekir. Petler sarılarak çöpe atılmalı, asla tuvalete veya açık olarak atılmamalıdır.

24 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Ayak Temizliği Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun ayakkabı seçimi önem taşır. Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra da özellikle parmak aralarının kurulanması gerekir. Aksi halde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişimine zemin hazırlar. Kötü koku nedeniyle çevremizi rahatsız ederiz

25 Yüksek topuklu ayakkabılar bedenin duruşu için zorluk çıkarabilir.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ Ayak tırnakları düzenli aralıklarla kesilmelidir. Düz kesim tırnak batmasını önler. Yüksek topuklu ayakkabılar bedenin duruşu için zorluk çıkarabilir. Bu durum da büyüme ve gelişme çağında yanlış beden duruşunun yerleşmesine neden olabilir.

26 BANYO Olabilirse her gün, değilse haftada 1-3 kez banyo yapılmalıdır.
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ BANYO Deri üzerindeki kir, salgı bezlerinin gözeneklerini tıkayarak derinin normal işlevini engeller. Olabilirse her gün, değilse haftada 1-3 kez banyo yapılmalıdır.

27 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Banyodan sonra kişinin kendisine ait vücut ve ayak havlusu kullanarak kurulanması gerekir. Daha sonra temiz, ütülenmiş iç çamaşırlar giyilmeli ve iç çamaşırlar en geç iki günde bir değiştirilmelidir

28 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
KIYAFET İyi giyinmek modaya uygun ve yeni giyinmek değil, 'sağlıklı, koruyucu özellikte ve temiz' giyinmektir.

29 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Cinsiyeti ne olursa olsun herkes tarafından her yaşta bu özen gösterilmelidir.

30 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
İnsanın bedenine gösterdiği özen, kendisine duyduğu saygının da bir göstergesidir !!

31 ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
TEŞEKKÜRLER…


"ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları