Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KİŞİSEL HİJYEN BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır....

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KİŞİSEL HİJYEN BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır...."— Sunum transkripti:

1

2 KİŞİSEL HİJYEN

3 BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır.

4 n Temizlik uygarlık seviyesinin bir ifadesidir. n Toplu yaşam yerlerinde daha büyük önem kazanır.

5 NEDEN BİREYSEL TEMİZLİK? n Sağlığı sürdürmek, n Rahatlık, dinlenme ve gevşeme, n Vücuttaki kötü kokuları giderme, n Benlik saygısını geliştirme,

6 ARALIKLI YAPILMASI GEREKEN TEMİZLİKLER n Yıkanma ile ter ve pis koku veren maddeleri, mikropları vücudumuzdan uzaklaştırırız. YIKANMA

7 YAPILMASI GEREKEN GÜNLÜK TEMİZLİK UYGULAMALARI n El temizliği n Yüz temizliği n Koltuk altı temizliği n Saç temizliği n Ayak temizliği n Tırnak temizliği n Diş temizliği

8 ELLERİNİZİ YIKAYIN!! n Ellere bulaşan mikroplar,üflemekle, el çırpmakla, silkelemekle geçmez. n Tek çözüm elleri yıkamaktır.

9 ELLER NE ZAMAN YIKANMALI? n Dışarıdan içeri girince, n Yemekten önce ve sonra, n Tuvalete girmeden önce ve sonra, n Çiğ besinlerle temastan önce ve sonra

10 NASIL YIKAMALIYIZ? n Su mutlaka temiz olmalıdır. n Ellerin ön ve arka yüzü, parmak araları, tırnaklar, bilekler sabunlanıp bol suyla durulanmalıdır.

11 TIRNAK BAKIMI n Tırnaklar çok kolay kirlenir. Mikroplar etle tırnak arasına birikir. n Tırnaklar yenmemeli, koparılmamalıdır.

12 TIRNAK BAKIMI El tırnakları oval biçimde Ayak tırnakları düz biçimde kesilmelidir.

13 AYAK TEMİZLİĞİ n Bütün gün çorap ve ayakkabı içerisinde kapalı kalan ayaklar akşamları bol su ile yıkanmalıdır.

14 AYAK TEMİZLİĞİ n Ayaklar yıkandıktan sonra parmak aralarına kadar iyice kurulanmalıdır n Her gün çoraplar değiştirilmelidir. n Fazla çorap yoksa akşamları çoraplar yıkanmalı, kuruyunca giyilmelidir.

15 AYAK TEMİZLİĞİ n Mantarlar bulaşıcıdır. n Başka kişilere ait ayakkabı terlik ve çorapların giyilmesi, toplu yaşanan yerlerde çıplak ayakla dolaşılması ile bulaşır. Toplu yaşanan yerlerde çıplak ayakla dolaşılmamalıdır.

16 AYAK TEMİZLİĞİ n Mantarlar kendiliğinden iyileşmez.Mutlaka doktora gidilmelidir. n Nasır varsa kesilmemeli doktora gidilmelidir.

17 SAÇ TEMİZLİĞİ n Kullandığınız tarakları haftada bir su ile yıkayınız. n Saçları yıkarken şampuan kesinlikle göze kaçırılmamalıdır.

18 SAÇ BİTLERİ n Saçlarda çoğalıp yaşayan kafa derisindeki kanla beslenen küçük böceklerdir.

19 SAÇ BİTLERİ n Kafa derisinden uzakta sadece 2-3 gün yaşayabilirler n Ömürleri 30 gündür.

20 NASIL YAYILIRLAR? n Bitlenmiş birisi ile aynı şapkanın giyilmesi, n Aynı tarağın kullanılması yoluyla yayılırlar.

21 VÜCUT BİTLERİ n Tip olarak baş bitlerine benzerler n Pamuklu eşyaların ve giyeceklerin dikiş yerlerinde yaşarlar n Toplu yaşam yerlerinde sık görülürler n Geceleri dikiş yerlerinden çıkarak kan emerler

22 KASIK BİTLERİ n Çoğunlukla kasık kıllarında yaşamakla birlikte vücuttaki kıllı bölgelerin (kirpikler ve kaşlar dahil) bulunabilirler. n Yakın vücut teması ile kişiden kişiye geçerler n Vücut kıllarının sık aralıklarla ve düzenli olarak temizlenmesi ve tıraşı korunmada en etkin yöntemdir.

23 BİTLENMEMEK İÇİN!!! n Mümkün olduğunca sık banyo yapın. n Başkalarının şapkasını giymeyin, n Taraklarını kullanmayın, n Yataklarına yatmayın. n Giyeceklerini giymeyin

24 BANYO YAPMA n Toplu yerlerde yıkanırken kendi terliğinin kullanılması çok önemlidir. n En azından haftada bir kez banyo yapılmalıdır.

25 BANYO YAPMA n Banyo yaparken lif kullanılması ve bütün vücudun en az 1 defa sabunlanması gerekir.

26 BANYO YAPMA n Banyo yaparken gerektiğinde koltuk altı ve cinsel bölgelerdeki kılların tıraşı da yapılmalıdır.

27 BANYO YAPMA n Yıkanma 30 derecenin üzerindeki suyla, sabun kullanılarak, derinin ovulması ve kirin atılmasıyla yapılır.

28 BANYO YAPMA n Yıkandıktan sonra temiz çamaşırlar giyilmelidir. n İmkan varsa iç çamaşırları her gün, değiştirilmelidir.

29 UYUZ NEDİR? n Şiddetli kaşıntı sonucunda deride iltihaplanma ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

30 BELİRTİLERİ NELERDİR? n Kaşıntı özellikle geceleri artar. n Parmak araları n El bilekleri n Ön koltukaltı bölgesi n Göbek çevresi n Kasık bölgesi n Penis Bölgelerinde kaşıntı olur

31 NASIL BULAŞIR? n Bulaşma kaynağı uyuz etkenini taşıyan insanlardır. n Yakın temasla bulaşır. El sıkışma, aynı yatakta yatma vb.

32 KORUNMA YOLLARI! n Uyuzlu kişilerle yakın temastan kaçınmalı n Tüm ailenin kontrolleri yapılmalı n Uyuzlu hastaların kullandığı çamaşır,çarşafın vs.Ortak kullanılması önlenmeli

33 BİT VE UYUZDAN KORUNMA YOLLARI! n Hijyene dikkat edilmeli n Tüm eşyalar ve giysiler kaynar su ile 20 dakika yıkanmalı,sıcak ütüyle ütülenmeli.

34 DİŞ BAKIMI n Herkesin kendine özel diş fırçası olmalıdır. n Fırçada kıl demetleri açıldığında veya döküldüğünde fırça bozulmuş demektir.

35 DİŞLER NASIL FIRÇALANMALIDIR? n Tüm diş yüzeyleri fırçalanmalıdır. Bu işlem en az 3 dakika sürmelidir. n Fırça diş etinden dişe doğru hareket ettirilmedir.

36 DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR!!! n Yılda iki kez diş hekimine gidilmelidir. n Süt, süt ürünleri ve taze meyveler dişe yararlıdır.

37 DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? n Her tatlı yedikten sonra ağız çalkalanmalıdır. n Her akşam yatmadan önce ve yemeklerden sonra dişler fırçalanmalıdır.

38 DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? n Diş hekimi görmedikçe diş çektirilmemelidir. n Çok soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden ve şekerli besinlerin aşırı tüketiminden kaçınılmalıdır.

39 DİŞ SAĞLIĞINI KORUMAK İÇİN NE YAPILMALIDIR? n Dişler kürdanla karıştırılmamalıdır. n Sigara ve alkol dişler için zararlıdır. n Fındık ceviz vs. dişlerle kırılmamalıdır.

40 UYULMASI GEREKEN DİĞER KURALLAR!!! n Kulak; İğne,çöp vs.şeylerle karıştırılmamalıdır. n Suya dalarken, yıkanırken kulaklar korunmalıdır.

41 UYULMASI GEREKEN DİĞER KURALLAR! n Burun; Karıştırılmamalıdır Burundan kıl koparılmamalıdır. n Hapşırırken,öksürürken burun ve ağız mendille kapatılmalıdır. Elle kapatmak sağlıklı değildir.

42 UYULMASI GEREKEN DİĞER KURALLAR! n Ergenlik sivilceleri sıkılmamalıdır. n Açık ve güneşli havadan yararlanma da çok önemlidir.

43 GIDA HİJYENİ n Doğal ve taze gıdalar tercih edilmeli, n Zedelenmiş,pis kokulu, küflü, n Rengi ve görüntüsü değişmiş gıdalar tüketilmemeli,

44 GIDA HİJYENİ n Gıdaların temizliğinde deterjanlı temizlik maddesi kullanılmamalı n Ambalajlı besinler tercih edilmeli,

45 GIDA HİJYENİ n Hayvansal gıdalar hiçbir şekilde çiğ tüketilmemeli, n Şüpheli hayvanların eti tüketilmemelidir.

46 GIDA HİJYENİ n Yağ ve tuz oranı düşük gıdalar tüketilmeli, n Ambalajlı gıdalarda son kullanma tarihi ve imal tarihi kontrol edilmelidir!

47 SONUÇTA... n Vücudumuzun, giydiklerimizin, kullandığımız araçların ve mekanın temizliği için elimizden geleni yapmalıyız!! Temizliğin bulunmadığı yerde sağlıktan söz edilemez Temizliğin bulunmadığı yerde sağlıktan söz edilemez.


"KİŞİSEL HİJYEN BİREYSEL TEMİZLİK NEDİR? n Bireysel temizlik bireyin sağlığını devam ettirmesi için yaptığı özbakım uygulamasıdır...." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları