E-İçerik Arama, Bulma ve Seçme

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Advertisements

Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dersi
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Hareket halindeki insanlara ulaşın.Mobil Arama Ağı Reklamları Mobil Arama Ağı Reklamları ile kullanıcılara ulaşın.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Arama motorları; internette aradığımız bir bilgiye ulaşmayı kolaylaştıran ve internetteki bilgileri mümkün olduğunca indeksleyen web sayfalarıdır. Günümüzde.
VERİTABANLARININ ETKİN KULLANIM TEKNİKLERİ
ULAKB İ M ULUSAL VER İ TABANLARI EBSCOhost VERİ TABANI KULLANICI EĞİTİMİ.
Oxford Online Dergi Koleksıyonu’ nun Etkin Kullanımı. Bölüm 1 Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini Genışletme.
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
Görsel Okur-Yazarlık *
Powerpoint 2003 – Uzantısı .ppt Powerpoint 2010 – Uzantısı .pptx
FERHAT KADİR PALA SACİDE GÜZİN MAZMAN
Support.ebsco.com Kullanıcı Kılavuzu EBSCO eBooks Online Kullanım.
MALTEPE ORHANGAZİ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
ETwinning Twinspace Kullanımı Nisan 2014.
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
Web Ortamında Arama Yapmak R. Orçun MADRAN. Arama Motorları Arama Motorları, günümüzün popüler bilgiye erişim sistemlerinin başında yer almaktadır. Bir.
İNTERNET TARAYICI (WEB BROWSER) PROGRAMLARI
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ
Oturum aç butonuna tıklayın.
Arama Motorlarını Kullanmanın Püf Noktaları
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BOZYAZI TEKMEN MESLEKİ ve TEKNİK ANADOLU LİSESİ EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA) BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Dyned eba şifre güncelleme işlemleri için
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
Yrd. Doç. Dr. Doğan AYDOĞAN
WİNDOWS LİVE MOVİE MAKER
Arama Motoru Nedir?.
(EBA) EĞİTİM BİLİŞİM AĞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Dyned sunusu.
EBA (Eğitim Bilişim Ağı) Portalının Tanıtım Semineri
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ
Sisteme Kendi Hesabımızla Giriş Yapabilmek İçin Giriş Butonuna Tıklanır.
Fatih Projesi ALT PROJELER Altyapı Donanım
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI
1- İnternet Sağlayıcınızdan adresine giriniz. 2- Sitemizdeki sayfalardan Arşiv butonuna tıklayınız.
POWERPOINT 2010 KULLANIMI TEMEL SUNUM İŞLEMLERİ
Görsellerde bilgi güvenliği kapsamında öğrenci bilgileri silinmiştir.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
 Eğitimin geleceğe açılan kapısı olan Eğitim Bilişim Ağı, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
İnternet Nedir Bilgisayar Ağları Ağ Çeşitleri Çağlar Gülcek.
Windows Live Movie Maker Nedir? Movie Maker ile, bilgisayarınızda yer alan fotoğraf ve videolarınızı kullanarak, bunlar üzerinde düzenlemeler, değişiklikler.
Tacirler Eğitim Vakfı İmam Hatip Ortaokulu
Mesut Doruk Atışkan Tuba Keskin Sevde Şişman Şen Levent Altınkaynak Ümit Altınkaynak.
KIRKLARELİ DEVLET HASTANESİ UZAKTAN EĞİTİM MERKEZİ Nisan 2017
Kullanıcı Kılavuzu Genel Bakış support.ebsco.com.
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
E-posta Forum Sohbet Sesli Görüntülü Konferans
Akademik Kütüphaneler için Basit Arama Kullanım Kılavuzu
EBSCOhost ile Tam Metin Makaleler
Açıköğretim Dersleri Uygulama ve Sistem Kullanım Kılavuzu
Oxford Dergılerını Tarama ve Tarama Seçeneklerini
EBSCOhost ile E-Kitap Okuma
EBSCOhost ile E-Kitap İndirme (Ödünç Alma)
Web Tarayıcıları ve Arama Motorları
EBSCOhost ile E-Kitap İndirme (Ödünç Alma)
EBSCO E-Kitaplarda Arama
MBT-303 özel öğretim yöntemleri-ı
Bu sunum Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 08/09/2014 tarihli /480.99/ sayılı , “Dyned Destek Hizmeti” konulu yazısına istinaden.
INTERNET nedir? Bu slayda şirket ambleminizi eklemek için
VADEMECUMONLINE KULLANIM KILAVUZU
Öğretim Yılı Oryantasyon Programı
Sunum transkripti:

E-İçerik Arama, Bulma ve Seçme Materyal Arama Ve Bulma Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ‘nın tanıtımı, EBA üzerinde e-içerik arama, Arama motorları üzerinden e-içerik arama seçenekleri, Bulunan e-içerikleri arşivleme

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Eba üzerinde: Haber,e-içerik,e-kitap,video,ses,Görsel,Soru-Cevap,e-posta,Forum ve Harita etkinlikleri yer almaktadır. Ayrıca siteye haber gönderebilirsiniz. Sağ üst köşeden üye girişi yaparak portala giriniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Öğretmen Girişi butonunu tıklayınız.Sonra mebbis giriş sayfasını yönlendirileceksiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Mebbis kullanıcı adınız ve şifreniz ile giriş yapınız.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) E-içerik sekmesini kullanarak,bakanlığımıza hibe edilmiş içerik sağlayıcılardan yararlanabilirsiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) E-kitap sekmesini kullanarak, Kitapları PDF olarak indirebilirsiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Video sekmesini kullanarak, Sağ taraftaki ders katagorileri içerisinden, o ders ile ilgili videoyu video indirme programını kullanarak indirebilirsiniz..

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Sağ taraftaki ders katagorileri içerisinden o ders ile ilgili videoyu açtıktan sonra daha önce bilgisayarınıza kurmuş olduğunuz video indirme programı yardımı ile ilgili videoyu bilgisayarına indirebilirsiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Video doyasını, ürün dosyanız içerisindeki videolarım klasörüne indirebilirsiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Ses sekmesini kullanarak, İlgili ses dosyalarınızı kullanabilirsiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Ses sekmesini kullanarak, İlgili ses dosyalarınızı indiriniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Görseller sekmesini kullanarak, resimler indirebilirsiniz.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Soru-Cevap sekmesini kullanarak, video,akıllı tahta,tablet vs.katagorilerle ilgili sorulan sorulara cevap verebilir,soru sorabilirsiniz.

e-İçerik Arama ve Bulma İnternet üzerindeki aramalarda ilk akla gelen arama motorlarıdır. Arama motorları; İnternet ağında saklanan bilgilerin büyük bir kısmını kaydetmekte; böylece bulunması istenilen ifadelerin arama motoruna girilmesiyle var olan kayıtlardan istenen bilgi hızla aranmaktadır. Günümüzde birçok arama motoru bulunmakla birlikte her birinin çalışma prensibi birbirinden farklı olabilmektedir. Bazıları arama işlemlerini dizinlerde ya da kategorilerde yaparken bazıları, anahtar kelime arama mantığıyla çalışmaktadır .

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Meta Arama Motorları, kendi veritabanı olmayıp aranılan kelimeyi başka arama motorlarında aratırarak sonuç sayfasında gösteren arama motorlarıdır.

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Arama Yapma Arama motorları İnternet’te bir konu hakkında araştırma yapmak için en sık kullanılan araçlardır. Ancak bazen arama yaparken arama motorlarında yer alan binlerce adresten amaca hizmet eden bilgiye erişmek oldukça zaman alabilmektedir. Bu nedenle arama sırasında bazı püf noktaları göz önünde bulundurmak gerekir.

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Uygun Anahtar Kelimeleri Belirleme Aranan içeriğe ulaşılmasını kolaylaştıracak en uygun anahtar kelimeleri belirlemek en önemlisidir. Belirlenen konuya ilişkin e-içeriğin hangi öğrenci seviyesine göre aranacağı saptanır. E-içeriğin öğrenme seviyesine göre hangi öğrenme türleri içereceği belirlenir. Belirlenen konuda öğrencilere hangi hedeflerin kazandırılmak istendiği yazılır. Kazanımlarda yer alan önemli ve ön plana çıkan kelimeler tespit edilir. Ortaya çıkan kelimelerden amacı en iyi yansıtanlar belirlenir. Alternatif anahtar kelimeler de aranmalıdır (Örneğin; “Mersin” hakkında bilgi edinmek için “Mersin” kelimesi yerine “İçel” kelimesi de kullanılabilir).

e-İçerik Arama ve Bulma Araştırılacak konuyla ilgili amaca uygun arama yapabilmek için uygun anahtar kelimeleri belirlemek; zaman kaybını önlemek açısından önemlidir. Etkinlikte; “Trafik ışıklarına uyma” konusu ele alınmıştır. Aranacak olan e- içerik ilköğretim 4. Sınıf öğrencilerinin seviyesine uygun içerikte olacaktır. Oyun türünde bir e- içerikle trafik kuralları öğrencilere öğretilecektir. Öğrencilerin kazanmaları gereken hedef davranış; trafik ışıklarındaki renklerin ne anlama geldiğini söyleyebilmesi ve kavrayabilmesidir.

e-İçerik Arama ve Bulma Hedef davranışlar içerisinde geçen kelimelerden amaca en uygun olanlar aşağıdaki gibi genelden özele doğru seçilmiştir. Trafik kuralları (eğitsel oyunu) Karşıdan karşıya geçme (eğitsel oyunu) Trafik ışıkları (eğitsel oyunu) Kırmızı ışık Sarı ışık Yeşil ışık Seçilen anahtar kelimelerden istediğinizi tırnak işareti (“”) içerisinde kullanarak arama motoruna yazınız.

e-İçerik Arama ve Bulma Özelleştirilmiş Anahtar Kelimeleri Kullanma Arama motorlarında uygun anahtar kelimeleri belirlemenin yanında, özelleştirilmiş anahtar kelimeleri kullanmak da önemlidir. Tablo 1.4’te arama motorlarında özelleştirilmiş anahtar kelimelerin nasıl kullanılacağına dair yönergeler sunulmuştur.

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Uzantısı Bilinen Dosyaları Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Google’da dosya uzantısına göre e-içerik arama

e-İçerik Arama ve Bulma Google arama motorunun gelişmiş ara yüz ekranı gösterilmektedir.

e-İçerik Arama ve Bulma Yahoo gelişmiş aramada dosya uzantısına göre arama yapma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Özelleştirilmiş Konu Tarama Google arama motorunda farklı alanlarda arama yapmak için özelleştirilmiş sekmeler yer almaktadır. Google web sayfasının sol üst köşesindeki sekmeler kullanılarak istenilen konu alanında tarama yapmak mümkündür. Bu bölgede yer alan sekmelerin isimleri ve kullanım alanları Tablo 1.6’da sunulmuştur.

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.3: Özelleştirilmiş Konu Taraması Yapma (Google)

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.5: Orbit Programı Kullanılarak Video İndirme

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.6: İndirilen Videoları Farklı Video Formatlarına Dönüştürme

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.7: Java Programını İndirme ve Bilgisayara Kurma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.8: Gelişmiş Arama ile Belirli bir Sitede ya da Alanda Arama

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

Nesne Ambarlarında Arama Arama motorlarında e-içerik arama ve bulmanın dışında bir başka e-içerik arama-bulma şekli daha bulunmaktadır: “Nesne Ambarları ”. Web ortamlarındaki öğrenme nesnelerinin sayılarının artışı nedeniyle bu nesneleri belli sınıflandırmalarla depolayıp kolay erişime imkân veren mekanizmalara ihtiyaç duyulmuş ve “Öğrenme Nesnesi Ambarları” veya “Öğrenme Nesnesi Depoları” adı verilen nesne ambarları ortaya çıkmıştır

Nesne Ambarlarında Arama

Nesne Ambarlarında Arama Etkinlik 1.9: Nesne Ambarlarında E-İçerik Arama ve Bulma

Nesne Ambarlarında Arama

Nesne Ambarlarında Arama

Nesne Ambarlarında Arama

Önbellekte Arama Yapma

Önbellekte Arama Yapma

Önbellekte Arama Yapma

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.11: Arama Sonuçlarını Arama Diline Çevirme

e-İçerik Arama ve Bulma Etkinlik 1.12: Bulunan Dosyaları Bilgisayara Kaydetme

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma

e-İçerik Arama ve Bulma Konu Alanında Arama Stratejisi Belirleme Bu bölüme kadar sunulan etkinlikler herhangi bir konu alanında nasıl arama yapılacağına dair ayrı ayrı adımları belirtirken burada bunların genel bir algoritması verilmeye çalışılmıştır. Konu alanına göre arama stratejileri belirlemede izlenen adımlar Şekil 1.73’de özetlenmiştir:

e-İçerik Arama ve Bulma

YARARLI SİTELER

Materyallerin İndirileceği Ürün Dosyası Ürün dosyasının genel görünümü.

eba (Eğitim Bilişim Ağı) Teşekkürler