Engellilik Tanımı ve Savunusu Yuvarlak Masa Toplantısı 4 Aralık 2012 Ankara.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Özürlüler Destek Programı Hibe Programının Konusu:
Advertisements

GÖNÜL ELÇİLERİ PROJESİ
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
COP 10’a Hazırlık Amaçlı Kuzey Akdeniz Bölgesel İstişare Toplantısı -BONN Ülkemizin etkin olduğu Birleşmiş Milletler Çölleşme ile Mücadele Sözleşmesinin.
MİSYONUMUZ Bölgemizin stratejik ili olan Batman’ı modern ve huzurlu bir şehir haline getirmek ve Batmanlıların yaşam kalitesini yükseltmektir.
BİLGİ TOPLUMU KENTLERİ
Middle East Technical University
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
Proje Teknik Toplantısı 9 Ocak 2013 KASTAMONU
eAvrupa, eAvrupa+ ve Türkiye
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
Sabancı Vakfı Hibe Programı
5. Dünya Su Forumu bir sonraki Forumun programını oluşturma ortaklık WWC-Türkiye-Uluslar arası paydaş başlangıç toplantısı İstanbul– 19 Mart 2007.
UNCCD COP HAZIRLIK TOPLANTISI 8 Eylül New York Toplantısı 20 Eylül 2011 Salı günü New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda “Sürdürülebilir.
DIŞ KAYNAKLI PROJELER Suat TÜREYEN Başar BAKIR Ümit TURHAN
AVRUPA BİRLİĞİ BAKANLIĞI Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi Tanıtım Toplantısı Antalya 22 Ocak 2013.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
KÜÇÜK YATIRIMLAR FONU ORMANLARIMIZIN EKONOMİK, SOSYAL VE ÇEVRESEL KATKILARI ÜZERİNE YEREL UYGULAMALAR PROJESİ “Yaşam için Fırsat, Doğa için Destek” İÇERİK.
Capacity Building for Sustainable Management of Mountain Watershed in Central Asia and the Caucasus- GCP /SEC/002/TUR under FAO-Turkey Partnership Program.
ENGELLİ OLMAK SUÇ DEĞİL
YG-21 Kadın Meclisleri & Ulusal Gençlik Parlamentosu
Özürlü STK’larının Lobicilik ve Hak Temelli Yaklaşımlar Konusundaki Kapasitesinin Güçlendirilmesi Projesi.
31. IFUW (Uluslararası Üniversiteli Kadınlar Federasyonu) Kongre ve Konferansı 16 – 21 Ağustos 2013.
Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Orta Doğu ve Batı Asya Teşkilatı
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK VE YEREL KALKINMA
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünün ulusal ortağı ve temel paydaşı olduğu Kadın Dostu Kentler Programı, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu-
UNICEF Türkiye Ülke Programı
İstanbul-25 Nisan 2008 “Hayata Artı” GENÇLİK PROGRAMI.
Kamu Yönetiminde Yeni Aktörler: Sivil Toplum Kuruluşları
Ankara Sağlıkta Yenilikçilik Hareketi İlke Eren SEİS Araştırma Uzmanı
15 Ekim 2012 Afyonkarahisar ENGELLİLERİN HAKLARINA İLİŞKİN SÖZLEŞMENİN UYGULANMASININ TEŞVİK EDİLMESİ VE İZLENMESİNE İLİŞKİN ULUSLARARASI VE ULUSAL MEKANİZMALAR.
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Belediye Ortaklık Ağları Projesi TUSENET – Türk –İsveç Belediye Ortaklık Ağları / Turkish – Swedish Municipal Network.
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
24 Mart 2015 Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü
Genç Dostu CSÜS Hizmetleri Uluslararası Katılımlı Sempozyumu
KIRSAL ALANDA KADIN ÇALIŞTAYI BÖLGE TOPLANTILARI
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
İl Düzeyinde Hayat Boyu Öğrenme Koordinasyon Birimleri (HBÖKB) Nevin Şenol & John Hart Politika ve Mevzuat Geliştirme Uzmanları Jove Jankulovski Kilit.
TÜRKİYE’DE VE DÜNYADA YOKSULLUK ANALİZİ
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
AB MALİ İŞBİRLİĞİ ULAŞTIRMA OPERASYONEL PROGRAMI
Ortaklık Kurma Kütüphan-e Türkiye Tanıtım Çalışma Grubu Ankara, Ağustos 2015.
Çocuklarla Daha Güçlüyüz
Sağlıklı Yaşamak ve Medya Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Müdürü)
PROJE YÖNETİMİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK.
ANNE - ÇOCUK BESLENMESİ
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Uluslararası Örgütler. UNESCO (Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü)  UNESCO (Unesko), 1946 yılında kuruldu. Birleşmiş Milletlere bağlı.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI HAYAT BOYU ÖĞRENME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SABANCI VAKFI 14 Kasım 2016.
GC_WEP İLKELERİNE BAKIŞ
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
PROJE SOSYAL DİYALOG KOMİTESİ TOPLANTISI GÜNDEMİ (1)
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
1.Uluslar Arası Kooperatifler birliği 2- Uluslar Arası Çalışma Örgütü
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
Kırsal Kalkınmada Toplum Dinamikleri Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK,
EKONOMİK GELİŞMİŞLİK DÜZEYİNİN ÖLÇÜMÜ
DÜZGÜN İŞ (DECENT WORK)
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

Engellilik Tanımı ve Savunusu Yuvarlak Masa Toplantısı 4 Aralık 2012 Ankara

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Türkiye Çalışmaları kapsamında; Engelliler için «İstediğimiz Geleceğe» dair; Hükümet, sivil toplum, özel sektör, üniversite ve araştırma kurumlarının görüş, öneri ve beklentilerini almak, öncelikleri belirmek

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi Binyıl Kalkınma Hedefleri (MDGs) Uluslararası temel öncelikli kalkınma çerçevesi Amaç 1: Mutlak Yoksulluk ve Açlığı Ortadan Kaldırmak Amaç 2: Herkesin Temel Eğitim Almasını Sağlamak Amaç 3: Kadınların Konumunu Güçlendirmek ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Geliştirmek Amaç 4: Çocuk Ölümlerini Azaltmak Amaç 5: Anne Sağlığını İyileştirmek Amaç 6: HIV/AIDS, Sıtma ve Diğer Salgın Hastalıklarla Mücadele Etmek Amaç 7: Çevresel Sürdürülebilirliğin Sağlanması Amaç 8: Kalkınma için Küresel Ortaklıklar Geliştirmek ENGELLİLER BU KALKINMA HEDEFLERINDE GÖZ ARDI EDİLDİ

Somut ve şeffaf amaç, hedef ve göstergelerin süreci yönlendirmesi sürdürülmelidir İnsanın kalkınması üzerine odaklanmalıdır Gerçekçilikle hayal edilen arasında denge kurulmalıdır Uygulama yollarına dair reçete sunmak yerine nasıl yapılabilirin rehberliği verilmelidir (politika geliştirilmesi) Global hedefler konulmalıdır ancak, başlangıç noktasında farklı yerlerdeki farklı durumlar dikkate alınmalıdır ve durumun gerektirdiği hedef ve öncelikler belirlenmelidir MDG sürecinde edinilen deneyimler ve çıkarımlar

2015 Sonrası Kalkınma Gündemi HERKESİ İÇEREN, ADİL, İNSAN HAKLARINA SAYGILI ve SÜRDÜRÜLEBİLİR KÜRESEL KALKINMA İÇİN YENİ YOLLAR BULUNMASI

Süregen eşitsizlikler Güvenli olmayan yiyecek ve beslenme koşulları Eğitim zorlukları Gittikçe büyüyen çevresel sorunlar Savaş, şiddet ve çatışmalar Her düzeyde yönetsel açıklıklar Demografik değişiklikler (göçler, şehirleşme, yaşlanma)

Nasıl bir gelecek istersiniz? Türkiye Çalışmaları Müzakere sürecindeki 50 ülke arasında Türkiye Kalkınma konusunda öncelikleri belirlemek için Tematik Grup Toplantıları 1) Eşitsizlikler; UNICEF 2) Sağlık; WHO (Dünya Sağlık Örgütü) 3) Eğitim; UNICEF 4) Büyüme ve istihdam; ILO (Uluslararası Çalışma Örgütü) 5) Çevresel sürdürülebilirlik; UNDP 6) Gıda güvenliği ve beslenme; FAO (Gıda ve Tarım Örgütü) 7) Yönetişim; UNDP (BM Kalkınma Programı) 8) Çatışma; IOM (Uluslararası Göç Örgütü) 9) Nüfus dinamikleri; UNFPA (BM Nüfus Fonu)

8 İstişare yapılacak 50 Ülkenin Listesi

Nasıl bir gelecek istersiniz? Türkiye Çalışmaları Bölgesel Toplantılar –Ankara –İstanbul –Gaziantep –Kastomonu –Kütahya 2013 yılının Ocak ayında, Ankara’da bir kapanış toplantısı Türkiye’deki 2015 sonrası istişare sürecine özel bir internet sitesinde bir anket çalışması

Nasıl bir gelecek istersiniz? Global Çalışmalar Seçkin Kişiler Üst Düzey Paneli –27 üyeli –sivil toplum, özel sektör ve hükümet temsilcileri –Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler Teşkilatı (UCLG) Başkanı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş Panel üyesi Mart 2013’de ülke raporlarının teslimi; Ülke raporlarındaki önerilerin BM Kalkınma Grubu raporu içine dahil edilmesi Haziran – Ağustos 2013: Üye Devletler arası ön görüşmelerinin yapılması Eylül 2013: BM Genel Müdürlüğü tarafından Binyıl Kalkınma Hedefleri’ne ilişkin özel bir etkinlik düzenlenmesi (2015 sonrası sürece dair karar alınması beklenmektedir)

Engelli Hakları bu Gündemin neresinde olmalı? 1)Eşitsizlikler ve yoksulluk 2) Sağlık 3) Eğitim 4) Büyüme ve istihdam 5) Çevresel sürdürülebilirlik 6) Gıda güvenliği ve beslenme 7) Yönetişim 8) Çatışma 9) Nüfus dinamikleri

BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme Genel İlkeler (Madde 3) Kişisel seçim özgürlüğü Ayrımcılık yapılmaması Topluma tam ve etkin katılma Farklılıklara saygı gösterme Fırsat eşitliği Erişilebilirlik Kadın-erkek eşitliği Engelli çocukların gelişim kapasitesine ve kendi kimliklerini koruyabilme haklarına saygı

BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme.. Uluslararası İşbirliği(Madde 32) Taraf devletler... Ulusal çabaların desteklemesi konusunda uluslararası işbirliğini.. Desteklar. Uluslararası kalkınma planları başta olmak üzere.. engellileri kapsaması.. ve erişim Bilgi, deneyim ve eğitim programlarının paylaşımı Araştırma, bilimsel ve teknik bilgiye erişim.. Erişilebilir ve destek sağlayıcı teknolojilere ulaşım ve gerekli desteğin sağlanması... Taraf devletlerin sorumlulukları..

4 Aralık 2012 grup toplantısının sonuçları Engellilik 2015 ve sonrasında ayrı bir şekilde ele alınıcağına daha görünür şekilde tüm hedeflerde ifade edilmelidir –amaç ve göstergeler dahil Istanbul’da genel müdürlüğün organize edeceği STK toplantısında katılan tüm STKların bu konuda görüşlerinin alınması 2015 ve sonrası- 4 Aralık ilk grup toplantısı

Sizce BinYıl Kalkınma Hedeflerindeki başarı (BYKH) engelli ve engelli olmayanlar icin aynı mıdır?( sayı mümkünse) 2015 hedeflerinde yer almasını istediğiniz öncelikli konular nelerdir? Bu hedeflere ulaşmak için göstergeler neler olmalıdır Katkı vermek için katılımcılar aşağıda yer alan sorulara 11 Aralık 2012 de kendilerine dağıtılacak formlarla yanıt verebilir ve 12 Aralık 2012 ‘de bu konuda sunum yapacak Grup Rapörtörü Byn. Demet Gülaldı’ya teslim edebilirler ve UNICEF (Ms. Sumru Kutlu, adrese de yazarak görüşlerini daha detaylı

Engelliler için 2015 sonrası nasıl bir gelecek istiyoruz?