Memduh Şevket Esendal özel yaşamı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
1881’de Selanik’te doğdu. Annesi Zübeyde Hanım, babası Ali Rıza Efendi’dir. Sırasıyla, Mahalle Mektebi, Şemsi Efendi Okulu, Selanik Mülkiye Rüştiyesi,
Advertisements

SELİM İLERİ.
Hayatı Edebi Yaşamı Eserleri Ödülleri
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 19 Mayıs 1919 Samsun’a Çıkış
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
KUVA-İ MİLLİYE Türk Orduları ’nın, Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılması sonrası Anadolu, savunmasız kalmıştı.Böylesi zor bir ortamda Anadolu ’yu.
GEÇMİŞTE VE GÜNÜMÜZDE PAYLAŞTIĞIMIZ AVRUPA TOPLU ANKET SONUÇLARI DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ, KÜTAHYA GAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ, GAZİANTEP HARRAN ÜNİVERSİTESİ,
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN HAYATI
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'ÜN HAYATI.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
ÖZEL YAŞAMI Gülay ERYENTÜ 10 FB-B 31
Öykü ( Hikaye ).
Mustafa Kemal ATATÜRK.
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
MAVİSEL YENER.
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ
Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi-I
Prof. Dr. Mustafa Dülger Hocamız.
ERTUĞRUL ÖZKÖK İzmir doğumlu olan Ertuğrul Özkök, yaklaşık 20 yıl boyunca Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği yapmış önemli bir gazeteci.
Mondros Ateşkesinden Sonra Kurulan Yararlı Cemiyetler
FATİH ERDOĞAN. Fatih Erdoğan 23 Nisan 1954'te İzmir'de doğdu. Yaşamının geri kalanını İstanbul'da geçiren yazar, Kültür Koleji ve 1973'te Robert Kolej'den.
KUVAYIMİLLİYE VE DÜZENLİ ORDU
T.C ERCİYES ÜNİVERSİTESİ
ŞEHİT POLİS İSMAİL ÖZBEK ORTAOKULU KESTEL / BURSA
FİLİZ ÖZDEM İstanbul, 19 Temmuz 1965.
PEYAMİ SAFA.
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
JACK LONDON
BÜYÜK HARFLERİN KULLANILDIĞI YERLER
SİYASİ PARTİ NE DEMEKTİR?
BAĞIMSIZLIK SAVAŞI.
II. MEŞRUTİYET DÖNEMİ.
CUMHURİYET DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
4 Mart 1965 Afganistan Kabil'de bir diplamatın oğlu olarak doğdu. Ailesi, 1980'de Amarika Birleşik Devletleri'nde siyasi sığınma hakkı elde etti.
Bağımsızlık Savaşı
1)Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yazım yanlışı vardır?
ATATÜRK Burak Doğutaş B.
Hayatı,Eserleri,Çalışma Yöntemi
BERKAY ARIKAN REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.
KUVAYIMİLLİYE ?? Türk milletinin bağımsız yaşama isteğinin ve vatanseverlik duygusunun eseri olarak ortaya çıkan bu direniş azmine denir. Milletimizin.
AHMET VEFİK PAŞA
II.MEŞRUTİYET’İN İLANI
MİLLİ MÜCADELE.
İKİNCİ MEŞRUTİYET DÖNEMİNDE EĞİTİMİN GENEL ÖZELLİKLERİ
Mehmet ÖZ / Türk Dili ve Edebiyatı Öğreetmeni
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
Cumhuriyet Döneminde Öykü ( Hikaye )
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, 19 Mayıs 1881 yılında, Selanik'te Kocakasım Mahallesi, Islahhane Caddesi'ndeki üç katlı pembe.
ERBAA SINAV DERGİSİ DERSHANESİ. 1. SORU İstanbullu Hoca olarak da anılan Reşit Efendi hangi romanın kahramanıdır?
MİLLİ BAYRAMLARIMIZ YUNUS EMRE ÇAY YUNUS EMRE ORTAOKULU ESRA KABADAYI Yunus Emre ÇAY1.
ENVER AYSEVER ‘’Yazarlık sabır, beceri ve süreklilik gerektiren bir işçilikse eğer, bunun yineleneceği ortamın nasıl olduğunun pek önemi yoktur. Çalışkan.
YAKUP KADRİ KARAOSMANOĞLU ( )
B E D İ A C E Y L A N G Ü Z E L C E "Devrim, kadınların gözlerinde başlar. Bir kadın gözlerini deviriyorsa, bir şeyler değişecektir.’’
20-22 Ekim 1919 Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
YAKUP KADRI KARAOSMANOĞLU.  27 Mart 1889’da Kahire’de doğdu,  Babasının adı Abdulkadir Bey,  Annesinin adı İkbal Hanım’dır.
MUSTAFA KEMAL’İN SAMSUN’A ÇIKIŞI (19 MAYIS 1919)
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sağlık Alanındaki Gelişmeler
10 KASIM 1938.
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu 1929'da Burdur'un Yeşilova ilçesi Akçaköy'de doğdu. Az topraklı köylü bir ailenin çocuğu. 1948'de Gönen.
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ Adı:Ömer Soyadı:Koca No:284 Sınıf:10/H.
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
HALİDE EDİP ADIVAR.
( ) HAYATI Yakup Kadri Karaosmanoğlu, 1889 yılında Mısır’ın Kahire şehrinde doğmuştur. Sanat hayatına Fecriati topluluğunda başlayan sanatçının,
SOSYAL BİLGİLER Örnek Ders Anlatımı Farklı Konulardan
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
SABAHATTİN ALİ’NİN HAYATI VE ESERLERİ. Sabahattin Ali( ) ◦ 25 Şubat 1907 tarihinde şimdi Bulgaristan’da kalan Kırcaali’nin Eğridere ilçesinde.
KAZANIMLAR 6. Atatürk’ün 1919’a kadar bulunduğu görevler ve yaptığı hizmetleri üstlendiği Milli Mücadele liderliği açısından değerlendirir.
Öykü ( Hikaye ). Gerçekleşmiş ya da gerçekleşmesi mümkün olayların kişi, zaman ve mekâna bağlı olarak farklı bir kurguyla anlatılmasına "öykü (hikâye)"
Sunum transkripti:

Memduh Şevket Esendal özel yaşamı

Rumeli göçmenlerinden bir çiftçinin oğlu olarak, 29 Mart 1883 günü Çorlu'da doğdu. Savaş koşulları nedeniyle eğitimini tamamlayamadı ve Edirne Rüştiyesi'ni (bugünkü Edirne Lisesi) terk etmek zorunda kaldı. Çocukluğunda doktor olmak isteyen Esendal, 1900'de gümrük memuru olarak hayata atıldı;1907'de babasının ölümü üzerine ailesinin geçim yükünü üstlenmek zorunda kaldı. Balkan Savaşı'nın başlaması üzerine aile İstanbul'a göçtü, savaştan sonra yeniden Çorlu'ya döndü.

Memduh Şevket, 1906`da o zamanlar gizli bir dernek olan İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne üye olmuştu; İlk öykülerini bu yıllarda çeşitli dergi ve gazetelerde M.S.E., Mustafa Yalınkat, M. Oğulcuk, İstemenoğlu gibi takma adlarla yayımladı. Mütarekeyıllarında hakkında tutuklama kararı çıkması nedeniyle İtalya'ya kaçan Memduh Şevket Bey, İzmir'in işgali'nden sonra yurda döndü ve Anadolu'ya geçerek milli mücadeleye katıldı.

Bakü Elçiliği Meslek Gazetesi Tahran Elçiliği Kabil Elçiliği , Milletvekilliği

Son yılları Son yıllarını öykülerini yazmak, yapıtlarını derleyip kitaplaştırmakla geçiren Esendal, 1946 yılında on yedi öykü yazmıştır. 1952'ye kadar çeşitli dergilerde yayımlanan öyküleriyle ününü genişletti. Yazarın Ayaşlı ve Kiracıları adlı eseri 1946 CHP Roman Yarışması'nda ödül kazanmıştır. Eser, cumhuriyetin ilk yıllarındaki Ankara'dan bir kesit sunmaktadır. 16 Mayıs 1952'de hayatını kaybetti.

TEŞEKKÜRLER...