Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

BERKAY ARIKAN 1312020054 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "BERKAY ARIKAN 1312020054 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU."— Sunum transkripti:

1 BERKAY ARIKAN 1312020054 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU

2 Yunus Nadi, 1879 yılında Fethiye Seydiler Köyü’nde dünyaya geldi. Babası Fethiye eşrafından Halil Efendi’dir.

3 İlk tahsilini Fethiye’de, orta tahsilini de Rodos’ta yaptı. Daha sonra İstanbul’a gelerek bir zaman Galatasaray Sultanisi’ne ve Hukuk Mektebi’ne devam etti.

4 Küçük yaştan beri gazeteciliğe hevesliydi. Henüz yirmisinde Malumat Gazetesi’ne yazılar yazmaya başladı.

5 1901’de, istibdat aleyhine kurulan gizli bir cemiyetle ilgisi olduğu anlaşılınca yakalanarak üç yıl hapse mahkum edildi. Mahkumiyetini Midilli Kalesi’nde geçirdikten sonra Fethiye’ye döndü.

6 1908’de Meşrutiyet inkılabından sonra yeniden İstanbul’a geldi. “İkdam” ve “Tasvir-i Efkar” gazetelerinde çalıştı.

7 1910’da, Selanik’teki İttihat ve Terakki Cemiyeti’nin organı olan Rumeli Gazetesi’nin başyazarlığına getirildi. İkinci seçim devresinde İstanbul Meclisine Aydın Milletvekili olarak girdi. Aynı zamanda Tasvir-i Efkar Gazetesi yazı işleri müdürü ve başyazarı oldu.

8 1918’de Yeni Gün Gazetesi’ni kurdu. 1920’de gazetesini kapamak zorunda kalınca matbaasıyla birlikte Ankara’ya kaçtı.

9 Ankara’daki Millet Meclisi’nin birinci devresine fiilen milletvekili olarak girdi. Ankara’da Yeni Gün Gazetesi’ni çıkarırken 1924’te İstanbul’da Cumhuriyet Gazetesi’ni kurdu. Altıncı devrenin sonuna kadar Büyük Millet Meclisi’nde milletvekili olarak kaldı.

10 1945’te tedavi için gittiği İsviçre’de yaşamını yitirdi. Mezarı şuanda İstanbul Edirnekapı Mezarlığı’nda bulunmaktadır.

11 Yunus Nadi için yapılan anma günleri her yıl 2-7 Mayıs tarihleri arasında Fethiye Kültür ve Sanat Günleri adıyla gerçekleştirilmektedir.

12 FETHIYE YUNUS NADI İLKOKULU

13 ESERLERİ Kırk Dokuz Saat Zeplin ile Havada Ankara’nın İlk Günleri Babıali’nin Milli Hareketi dağıtmak Ali Galip Hadisesi Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışı Çerkez Ethem Kuvvetlerinin İhaneti Kurtuluş Savaşı Anıları Mustafa Kemal Paşa Samsun’da Cumhuriyet Yolunda

14 KAYNAKÇA Fatma İçöz, İkinci Dünya Savaşı ve Yunus Nadi, Dokuz Eylül Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, İzmir 2006 Mustafa Kemal'in İstanbul Basınında ilk kez yayımlanan resminin öyküsü TBMM Kütüphane Dokümantasyon ve Tercüme Müdürlüğü. "Siyasi Partiler" Soner Çağaptay (2006). Islam secularism, and nationalism in modern Turkey: who is a Turk? Volume 4 of Routledge studies in Middle Eastern history, Armenian Research Center collection. Taylor & Francis. ss. 150. John M. VanderLippe, The politics of Turkish democracy: İsmet İnönü and the formation of the multi-party system, 1938-1950, SUNY Press, 2005 sayfa 40 (İngilizce)

15 Teşekkür Ederim…


"BERKAY ARIKAN 1312020054 REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YUNUS NADİ ABALIOĞLU." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları