KÜLTÜREL ÇEVRE VE ÇALIŞAN İNSAN

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
6. BÖLÜM OKUL ÖRGÜTÜ VE YÖNETİMİ
Advertisements

İŞLETMELERİN ÇEVRESİ VE ÇEVRE FAKTÖRLERİ
D – 3 KURAM VE ARAŞTIRMA Neumann, 2000 Chapter 3, 4.
PAZARLAMAYA GİRİŞ PAZARLAMANIN TANIMI
DUYGULARIN YÖNETİMİ.
SINIF YÖNETİMİ Sınıf; eğitim-öğretim etkinliklerinin
ÖĞRENCİ MERKEZLİ EĞİTİM
GRUP DAVRANIŞLARININ TEMELLERİ
Grupların Belirlenmesi ve Sınıflandırılması Grup: Belirli bir amacı yerine getirmek için karşılıklı bağımlılık ve etkileşim içinde, iki ya da daha.
 BÜTÜNLEŞME Çevrenin taleplerinin karşılanması için gerekli bölümler arasındaki birliğin kalitesini ifade etmektedir. Bu tanım, bağımsız birimler arasındaki.
KIRSAL SOSYOLOJİ. KIRSAL SOSYOLOJİ “Kırsal Alanda Yaşayan Her İnsan Geçimini Tarımsal Faaliyet İle Sağlar” “Geçimini Tarımsal Faaliyetlerden Elde Ettiği.
Davranış Bilimleri Hafta I.
Kültür.
Yrd.Doç.Dr. Arzu ÜLGEN AYDINLIK
VAZGEÇİLMEZ BİR AŞAMA. STRATEJİKYÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM NEDİR? SÜREÇ ANALİZİDİR: SÜREÇ ANALİZİDİR: - GELECEK HEDEFLERİMİZ… - BU HEDEFLERE NASIL ULAŞABİLECEĞİMİZ…
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Öğretim Tasarımı
Bilgi ve Yenilik İktisadı
Kalite Kültürüne Dönüşüm Stratejileri
Durumlu Öğrenme (Situated Learning)
SAĞLIKTA PERFORMANS YÖNETİMİNİN DÜNÜ BUGÜNÜ YARINI Haziran 2007 Ankara Dr. Mehmet DEMİR.
SINIF YÖNETİMI Sınıf Yönetimi Yrd. Doç. Dr. Adnan BOYACI.
«MESLEKİ EĞİTİMDE KALİTE GÜVENCESİ»
Prof. Dr. Aysen Müezzinoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi
OKUL KÜLTÜRÜ ZEYNEP SEVİM
KURUM KÜLTÜRÜ VE KURUM İÇİ İLETİŞİM
ÖRGÜT KURAMININ UYGULAMADAKİ YERİ Örgüt kuramı, örgütleri etkin bir şekilde yönetebilmemiz için gelecekte ne olabileceğini olduğu kadar geçmişte.
Eğitimin ve Toplum.
Bölümün Amacı Bu bölüm, kurumsal kültür ve etik değerler ile bunların örgütlerden nasıl etkilendiğine dair görüşleri incelemektedir.
Kültüre dair Örgüt kültürü, işletme kültürü, toplum kültürü ya da firma kültürü şeklinde adlandırılan değerler toplamı, çeşitli yönetim ve organizasyon.
Bölümün Amacı Bu bölümün amacı, örgütlerin çevrelerindeki değişimleri nasıl değerlendirmeleri gerektiği ve bu değişimlere nasıl yanıt verebilecekleri.
BÖLÜM 5 CİNSİYET. BÖLÜM 5 CİNSİYET CİNSİYET Cinsiyet Üzerindeki Biyolojik, Sosyal ve Bilişsel Etkiler Cinsiyet Kalıp Yargıları, Benzerlikler ve Farklılıklar.
HANGİ ANA BAŞLIKLARI İŞLEYECEĞİZ :
Bölümün Amacı Bu bölüm, yöneticilerin uluslararası çevre için örgütleri nasıl tasarladığını keşfediyor. Bölüme, öncelikle, küresel büyümeyi harekete.
Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve Yönetimi
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlemeyle ilgili en güncel eğilimlerden olan ve giderek yoğunluğu artan örgütler arasındaki ilişki ağını incelemektedir.
Kamuda İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
EĞİTİM-YAYIM İHTİYAÇ ANALİZİ ARAŞTIRMASI PROJESİ
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
ÖRGÜT SOSYOLOJİSİ ÖRGÜTLER.
DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN ETKİLENDİĞİ ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
İŞ VE İŞLETME AHLAKI.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
Eğitim Psikolojisi Yrd Doç. Dr. Cenk Akbıyık
YONT221 KAMU YÖNETİMİ DÜŞÜNCESİNİ GELİŞİMİ VE DEVLETİN ETKİNLEŞTİRİLMESİ YÖNETİŞİM.
İnsan davranışlarının değişimi
HAZIRLAYANLAR ESMANUR ÖZDEMİR EDA AKKUŞ NURSEMA YALÇIN
Pazar Çevresi ve Pazar Fırsatlarının İzlenmesi
Yapılandırmacılık (Oluşturmacılık / Constructivism)
EĞİTİM YÖNETİMİNDE KURAM VE UYGULAMA Sosyal Bir Sistem Olarak Okul
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
“STRATEJİ NEDİR?” STRATEJİK DEĞİŞİM.
DERSİN AKIŞI VE TEMEL KAVRAMLAR: ÖRGÜT
DOÇ. DR. GONCA POLAT ARŞ.GÖR.CİHAN ASLAN TIBBİ SOSYAL HİZMET DERSİ
Lider ve Liderlik Liderlik, grubu etkileyebilme ve peşinden sürükleyebilme gücüdür. Lider, Grubu etkileyen ve arkasından sürükleyen kişidir. Yönetici,
OKUL ÇEVRE İŞBİRLİĞİ.
Doç. Dr. İhsan ÇAPCIOĞLU 6. Hafta: Sosyal yapı, kurumlar ve din
TOPLUMSAL CİNSİYET ROLLERİ. TOPLUMSAL CİNSİYET-1 Toplumsal cinsiyet, bireyin belirli bir cinsten olduğuna ilişkin bilgiye, bu bilgi dahilinde olmak üzere.
Güdülenme ve Bireysel Farklılıklar
Post Modern Dönem.
İŞLETME YÖNETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİM SÜRECİ
TEST 1.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
MÜHENDİSLİK ETİĞİ.
Çağdaş Gelişmeler Işığında Ana Dili Öğretimi
SOS407 – Kadın Çalışmaları
Sunum transkripti:

BÖLÜM II KÜLTÜRLER ARASI FARKLILIKLARIN ÇALIŞAN İNSAN VE ÖRGÜTLER ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

KÜLTÜREL ÇEVRE VE ÇALIŞAN İNSAN İnsan kültürel çevresiyle sürekli etkileşir, bir yandan çevrenin kültürel değerlerini, davranış biçimlerini ve kavramayı kolaylaştırıcı simgeler evrenini öğrenirken öte yandan da kişisel becerileri oranında öğrendiklerini zenginleştirerek yeniden çevreye sunar.

KÜLTÜREL ÇEVRENİN ÜRÜNÜ: ÇALIŞAN İNSAN Belirli bir kültürün ürünü olan çalışan insan, o kültürün getirdiği sınırlamaların dışına çıkamaz. Kültür bireyin davranışları üzerine bazı sınırlamalar getirirken, özendirilmesi ya da performansı konusunda da bazı ölçütler koyabilir.

KÜLTÜREL ÇEVRENİN ÜRÜNÜ: ÇALIŞAN İNSAN Her kültürün kendine özgü bir çalışan insan modeli üretmesi kaçınılmazdır. Kültürden kültüre farklılaşan değerler, davranış biçimleri, simgeler evreni sonuçta farklı çalışan insan modelleri oluşturacaktır.

ÖRGÜT KÜLTÜRLERİ VE ÇALIŞAN İNSAN Çalışan insan makro kültürel çevreden edindiği özellikleri çalıştığı işletme örgütüne, etkinlik gösterdiği toplumsal amaçlı diğer örgütlere taşır. Eğer kültürel çevreyle getirdiği özellikler uyuşmuyorsa çatışır.

Pascale ve Athos’a göre kültürel tavırdan etkilenen yedi yönetim öğesi: Strateji Yapı SERT Sistemler İşgören Stil YUMUŞAK Beceriler Üst Amaçlar

Japon= Yumuşak Öğeler Amerikalı= Sert Öğeler

KÜLTÜREL ÇEVRE-ÖRGÜT ETKİLEŞİMİ Mikro çözümleme düzeyinden makro düzeye doğru çıktıkça sorunlar artmaktadır. Gözlemlenen sistemin laboratuar ortamına konulması ya da çevresinden yalıtılması imkansızdır. Makro düzeyde karşılaşılan sorunlar, çevreyle örgüt arasındaki ilişkileri açıklamaya çalışan kuramların, belirsizlik kavramını gündeme getirmesine neden olmuştur.

Kuramsal Yaklaşımlar ve Kültür Çevre- Örgüt Etkileşimi Açık Sistem Yaklaşımı Açısından Kültürel Çevre- Örgüt Etkileşimi Koşul Bağımlılık Kuramı Açısından Kültürel Çevre- Örgüt Etkileşimi Örgütsel Nüfus- Çevre Bilimi Modeli ve Kültürel Çevre Kurumsal Kuram ve Kültürel Çevre

Açık Sistem Yaklaşımı Açısından Kültürel Çevre- Örgüt Etkileşimi Açık sistem yaklaşımı örgütleri, çevreyle değişimde bulunarak yaşamını sürdüren ve uyum yapan organizmalar olarak tanımlar. Örgütler açık sistemlerdir. Örgüt, amaçlarına ulaşabilmek ve gerekli girdileri sağlayabilmek için kültürel çevresiyle de etkileşir.

Sosyo-kültürel sistem KÜLTÜREL BAĞLAM Sistem anlayışında kültür, örgütün bütünlüğünü koruyabilmesi için yapıştırıcı görevi yapar. Yönetsel sistem Sosyo-kültürel sistem üretim sistemi Teknoloji ve yapı Amaçlar

Açık Sistem Yaklaşımı Özellikleri : Enerjinin çevreden iç yapıya aktarımı Süreçleme Çıktı Olaylar döngüsü olarak sistemler Olumsuz entropi Bilgi girdisi olumsuz geri bildirim ve kodlama süreci Kararlı durum Ayrımlaşma Eşsonuçluluk

KOŞUL BAĞIMLILIK KURAMI AÇISINDAN KÜLTÜREL ÇEVRE- ÖRGÜT ETKİLEŞİMİ Koşul-bağımlılık kuramı örgüt yapılarını mekanistik ve organik diye ikiye ayırmıştır. Kuram hangi çevre koşullarında, hangi örgüt yapılarının daha etkin çalışırın yanıtını arar. Mekanistik örgüt biçimlerinde yeniliklerin, çevresel değişme ve gelişmelerin olmadığı ya da çok az olduğu sanayi sektörlerinde daha çok rastlanmaktadır. Çevresel değişme ve gelişmelerle yeniliklerin fazla olduğu sektör ve işletmelerde ise, mekanistik örgüt yapısı etkinliğini kaybetmekte, yerini organistik örgüt yapılarına bırakmaktadır.

ÖRGÜTSEL NÜFUS- ÇEVRE BİLİMİ MODELİ VE KÜLTÜREL ÇEVRE Diğer yaklaşımlardan iki noktada ayrılmaktadır Modelin odağında örgütler yerine örgütler topluluğu ya da nüfusu bulunmaktadır. Örgütsel nüfus içindeki araştırma alanı bireysel olarak örgütlerin çevreye uyum açısından ne yaptıkları yerine, farklı örgütlerin doğum, ölüm yüzdelerini açıklayan çevresel ayıklanma süreçlerini içermektedir.

ÖRGÜTSEL NÜFUS- ÇEVRE BİLİMİ MODELİ VE KÜLTÜREL ÇEVRE Modele göre çevresel değişme oluştuğunda, örgütler uyum göstermenin getirdiği yapısal sürtüşmelere dayanmamakta ; örgütsel nüfus içindeki eski örgütler geriler ve devre dışı kalırlarken, değişen çevrenin gereksinmelerini karşılayabilen yeni örgütler ortaya çıkmaktadır.

ÖRGÜTSEL NÜFUS- ÇEVRE BİLİMİ MODELİ VE KÜLTÜREL ÇEVRE Örgütsel nüfus- çevre bilimi modeli, örgütsel nüfusa sürekli olarak yeni örgütlerin katıldığını ileri sürmektedir. Sonuçta örgütsel nüfus sürekli olarak değişmektedir.

KURUMSAL KURAM VE KÜLTÜREL ÇEVRE Kurumsal yaklaşım Robert K. Merton ile başlamıştır. Kurumlar, toplumsal davranışa kalıcılık ve anlam kazandıran bilişsel, normatif, düzenleyici yapı ve eylemlerden oluşurlar.

Düzenleyici Normatif Bilişsel Uyumun Temeli Mekanizmalar Mantık Yarar Toplumsal Sorumluluk Genel Kabul Mekanizmalar Zorlayıcı Öykünmeci Mantık Araçsallık Uygunluk Geçerlilik Göstergeler Kurallar Yasalar Yaptırımlar Belgelemek Yetkilendirmek Yaygınlık Eşbiçimlilik Yasallığın Temeli Yasal Yaptırım Ahlaki Yönetim Kültürel Destek Kavramsal Doğruluk

KURUMSAL KURAM VE KÜLTÜREL ÇEVRE Kurumsal yaklaşımda çevrenin rolü örgütlere neye benzemeleri ve nasıl davranmaları gerektiği konusunda bir reçete sağlamaktır. Örgütlerin yaşayabilirliği üzerine etki yapabilen iki ayrı çevre vardır: Kurumsal çevre Teknik çevre

KURUMSAL KURAM VE KÜLTÜREL ÇEVRE Türkiye’de örgütlerin zaman zaman teknik çevrelerin istemlerinden çok, kurumsal çevrenin istemlerinden etkilendiği görülmektedir. Japonya, Güney Kore ve Tayvan gibi ülkelerde aynı durumdadırlar. Öykünmeci mekanizma, Türkiye’de örgütlerin sayılarının ve kuruluş hızlarının artmasına neden olmaktadır.