ARAŞTIRMA Araştırmanın Konusu: Gazetelerin künye bölümlerinde yer alan “Basın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir” ibaresinin incelenmesi. Araştırmanın.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
Advertisements

ETİK KARAR VERME.
TÜRK TÜRKMEDYASININPROFİLİ MEDYASININPROFİLİ ÇOK ÖNEMLİ BİR ARAŞTIRMA...
E-TÜRKİYE : NASIL BİR EYLEM PLANI Mustafa AKGÜL
HABER YAZILARI.
SIGN İSTANBUL 2011 Uluslararası 13. Açıkhava Reklamcılığı Fuarı ARALIK 2011 TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi İSTANBUL.
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya ve Meslek Ahlak İlkeleri -
ETİK GÜNÜ VE HAFTASI Mayıs 2013
MTO HALKLA İLİŞKİLERİN BASINLA İLİŞKİSİ
Bir başka bir ifade ile; Özgürlük, başkalarının haklarına
MEDYA Medyayı Tanımak - Medya Çalışanları -.
HABER YAZILARI.
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
BÖLÜM X HALKLA İLİŞKİLER.
ÇALIŞMA GRUBU: DERS KİTAPLARI TURİZM ÖĞRENCİLERİ KURULTAYI.
KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN YAYIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ 2009 YILI PROGRAMI Kartal Belediyesi
ETİK ve İTİBAR YÖNETİMİ
9.Sınıf Tıbbi Etik ve Meslek Tarihi
(İstanbul Araştırma ve Eğitim Vakfı) TIP VE AHLAK ÇALIŞMA GRUBU.
KIŞ SPORLARI ve KIŞ TURİZMİ BAĞLAMINDA CAZİBE MERKEZİ OLMAK: 2011 Universiade Kış ve Erzurum’un Tanıtımı Dr. Raci TAŞCIOĞLU Atatürk Üniversitesi İletişim.
BİLİMSEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ VE PROJE HAZIRLAMA SÜRECİ
ÜNİTE 1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
MEDYA Medyayı Tanımak - Kitle İletişimi ve Medya -
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Kurulun İnceleme ve Araştırması
BİLGİ GÜVENLİĞİNİN HUKUKSAL BOYUTU BİLGİ GÜVENLİĞİ BİRİMİ
Yrd.Doç.Dr. Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
Günümüzde internet, en çok kullanılan haber kaynağı Gazetecilerin % 97’si haber yazmadan önce mutlaka Google’da ve sosyal medyada araştırma yapıyor.
İLETİŞİMDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARININ ROLÜ
UNUTMA UNUTTURMA Sayfaları tıklayarak geçin….
UZAKTAN EĞİTİMDE AKADEMİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK
MAVİ BAYRAK PROGRAMI’NDA ÇEVRE EĞİTİMİ VE BİLİNÇLENDİRME
DİĞER EĞİTİM KURUMLARINDA DEĞERLER EĞİTİMİ ÇERÇEVE PLANI
IV. DERS: Medyanın Toplumsal Konumu ve Medya ile İlişkiler HALKLA İLİŞKİLERE GİRİŞ ÖĞR. GÖR. RECEP YILMAZ.
1 Medya Güven Araştırması Temmuz 2006 Açık Radyo için hazırlanmıştır.
Tanıtım webinarı: Tanıtım eğitimi anket sonuçları 11 Mart 2015.
MESLEK ETİĞİ Öğr. Gör. Alev UYSAL.
SEÇİL ARICAN 1977 doğumlu. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklam Ve Halkla İlişkiler mezunu. Üniversite 2. sınıfta hocası olan Betül Mardin’in.
DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜŞAVİRLİĞİ ETKİNLİK VE ÇALIŞMALARI ( )
Kazanım 6 Yaptığı çalışmalarda yararlandığı kaynakları gösterir.
İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Zeynep Duran Yasama Uzmanı.
ÇALIŞAN VE ÇALIŞMAYAN ANNELERİN ÇOCUKLARI ARASINDAKİ İLETİŞİM FARKLARI
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 2- AB’ye Uyum. Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde Bilişim suçları ve güvenliği ile ilgili Türkiye’yi bağlayan bir başka.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
ÖRNEK REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK YÜRÜTME KURULU TOPLANTISI
Yrd Doç Dr Mehmet KARATAŞ Tıp Tarihi ve Etik AD
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ Arş. Grv. Sena COŞKUN I. Uluslararası Yeni Medya ve Kadın Sempozyumu Mayıs 2014, Uşak/TÜRKİYE.
Yeni İletişim Teknolojileri ve Etik
IDEF'15 12'nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı Vestel Savunma Yansıma Raporu Mayıs 2015.
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
HABERİN NİTELİKLERİ DOĞRULUK
BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN ETİK KULLANIMI
6.3. Şikayet ve Disiplin Şikayet: İşgörenlerin, iş, işletme ve yönetimle ilgili rahatsızlıklarını ifade biçimidir. Yönetim, işgörenlerden gelen tüm şikayetlere.
ESKİŞEHİR TİCARET ODASI
Ders2: Akademik yayınlarda yapılan yanlışlar
Hesap Verebilirlik ile İlgili Düzenlemeler
Prof. Dr. Yaşar SEVİM. ŞİDDET  Şiddet; bir hareketin, bir gücün derecesini ifade etmek için kullanılan bir kavramdır.  Sporda şiddet ise, karşıt görüşlü.
BAHÇEŞEHİR ÜNİVERSİTESİ DÜNYA DEĞERLER ARAŞTIRMASI
ETİK VE GÜVENLİK İnternette ne kadar güvendesin? 1.
ARAŞTIRMALARDA KAYNAK GÖSTERME TEKNİKLERİ
HUKUKUN DALLARI Doç. Dr. Mustafa ÇEKER.
Test 1.
SALDIRIYA KARŞI DESTEK BİRİMİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİTEL ARAŞTIRMALARDA ETİK
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI – ATATÜRK ve İLETİŞİM 1.
Sunum transkripti:

ARAŞTIRMA Araştırmanın Konusu: Gazetelerin künye bölümlerinde yer alan “Basın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir” ibaresinin incelenmesi. Araştırmanın Amacı: Gazetelerin künye bölümlerinde “Basın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir” ibaresinin yer alıp almamasının ne gibi olumlu ve olumsuz sonuçlar doğurduğunu öğrenmek. Araştırmanın Hipotezi: Künyelerde ‘Basın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir’ ibaresinin yer almasının kamuoyunda etkili olduğudur. Araştırmanın Yöntemi :Türkiye Gazeteciler Cemiyeti İdari Müdür Cem Çapanoğlu ile görüşüldü. Yeni Şafak Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mustafa Kahraman ile görüşüldü. Basın Müzesine gidildi. Kaynak taraması ve kuruluş görüşmeleri yapıldı. Araştırmanın Sınırlaması: Var olan gazetelerden 30 tanesinin seçilmesi. Araştırmanın Örneklemi: Yeni Şafak gazetesi yazar ve idari personellerinden oluşan 30 kişi üzerinde anket yapılmıştır.

KÜNYE NEDİR Yayın danışmanı, yayın koordinatörü, yazı işleri müdürü, haber müdürü,gazete sahibi yada imtiyaz sahibi, genel yayın yönetmeni gibi gazete çalışanlarının ünvan ve isimleri ile dağıtım kanalları, baskı yerleri ve iletişim bilgilerinin yer aldığı bölümdür. Gazete künyelerinin bazılarında “ Basın Meslek İlkelerine Uymaya Söz Vermiştir” ibaresi yer alıyor. Bazı gazetelerde ise bu ibare yer almamaktadır.

İBARENİN YER ALDIĞI GAZETELER Posta, Hürriyet, Yeni Şafak, Radikal, Vatan, Akşam, Yeni Çağ, Zaman, Tercüman, Milliyet, Türkiye

İBARENİN YERALMADIĞI GAZETELER Güneş, Takvim, FotoGol, Referans, Taraf, Fanatik, Sözcü, Star, Haber Türk, Sabah, Bugün, Fotomaç, Daily News, Evrensel, Cumhuriyet, Vakit

BASIN MESLEK İLKELERİ Yayınlarda hiç kimse; ırkı, cinsiyeti, yaşı, sağlığı, bedensel özrü, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz. Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın veya doğruluğuna emin olmaksızın yayınlanamaz. Şahıs, müessese ve zümreleri hedef tutan yazılarda galiz kelimeler kullanılmaz, şeref ve haysiyetlere karşı haksız yayın yapılamaz. Din istismar edilemez. Şiddet ve zorbalığı özendirici, insani değerleri incitici yayın yapmaktan kaçınır. Basın organları, yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.

MESLEK İLKELERİNİN ÇİĞNENDİĞİ HALLER Bütün ulusal yayın yapan gazetelerin haberleri kamuoyu ile paylaşmasında şiddet, tecavüz, eylem ve terör olaylardaki aşırı suça özendirici ayrıntılar verilerek toplumun ruh sağlığını bozucu yayınlar yapılmaktadır. Gazetelerin arka sayfalarında herhangi bir haber değeri olmayan sadece görsel malzeme olarak kadın bedenini cinsel meta olarak sergileyen ve asparagas resim altı yazı veya masa başı haberler yapılmaktadır. Bu ve benzeri basın meslek, ahlak ve gazetecilik kurallarını alenen ihlaller çok sık yaşanmaktadır.

MEDYA TARİHİNİN İLK YALAN HABERİ Medya tarihinin ilk asılsız haberi Luxor’daki ünlü Karnak tapınağında Kadeş Savaşı’na ilişkin asılsız kahramanlık öykülerinin betimlendiği gazete duvar yazılarıdır. Günümüzde olduğu gibi geçmiş yıllarda da asparagas haber örnekleri karşımıza çıkmaktadır.

MESLEK İLKELERİNİN İHLALİNE KARŞI KURUMUN YAPMASI GEREKENLER Kurum okurdan ve izleyiciden gelen şikayetleri daha ciddi değerlendirilerek medyaya olan güven duygusunu arttırmalıdır. Özellikle medya kuruluşları ve çalışanları birbirleri aleyhinde belden aşağı tabir edilen yayınlarına son vererek meslek etiğine uygun davranmaya başlayacaklardır.

İBARENİN YAPTIRIM GÜCÜ Basın Ahlak Yasalarına uyulması konusunda çok büyük bir yaptırım gücüne sahip değildir. Bu ibarenin yer almasına rağmen zaman zaman gazetelerin haber yazılarında ve fotoğraflarında, ulaştıkları okuyucu kitlesinin ahlak ve etik kuralları ile ülkenin yasalarına uygun olmayan örneklerle karşılaşmaktayız. Ahlaki ve etik dışı davranışlara somut ceza uygulanamıyor olması, ayrıca yasal olmayan yayınlara da verilen cezaların caydırıcı olmaması nedeniyle medyadaki etik dışılık yaygınlaşabilmektedir. Basın meslek ilkelerine uygun hareket edilmesi gazete yöneticileri ve mesleğine bağlı, dürüst çalışanlarının öncelikle vicdanlarından geçmektedir.

5187 SAYILI KANUN Bu Kanunun amacı, basın özgürlüğünü ve bu özgürlüğün kullanımını düzenlemektir. Bu Kanun basılmış eserlerin basımı ve yayımını kapsar. 09/06/2004 tarihinde 5187 sayılı basın kanunu kabul edilmiştir. Bu kanunda basın özgürlüğü, süreli yayın sahibi, teslim yükümlülüğü, hukuki sorumluluk, haber kaynağı gibi 32 adet madde yer almaktadır.

SONUÇ Künyelerde ‘basın meslek ilkelerine uymayı taahhüt etmiştir’ ibaresinin yer alması kamuoyunda güven ve saygınlık sağlarken her gazetede bu ibare yer almamaktadır. Bu ibarenin herhangi bir yaptırım gücü olmadığından ibarenin yer aldığı gazeteler etik kurallara uymadığı gibi yer almayan gazetelerde kurallara uygun davranışlar gösterebilmektedir. Her kurumun bünyesinde yayınları özdenetimden geçiren bir mekanizmanın eksikliğinin yayınlarda hataların fazlalığına neden olduğu görülmektedir.

Gazetelerin künye bölümlerinde ‘Basın Meslek İlkelerine Uymayı Taahhüt Etmiştir’ ibaresi yer almalı mıdır almamalı mıdır? Ankete Yeni Şafak Gazetesi yazar ve idari kadrosundan 30 kişi katılmıştır. Bu soruya 30 kişiden 22 kişi yer almalıdır derken 8 kişi ise yer almamalıdır yanıtını vermiştir.

ÖNERİLER Ulusal yayın yapan kurumların daha hassas ve duyarlı olabilmesi için medya kuruluşları bünyesi içersinde okur temsilcisi, sorumlu müdür ve yayın sahibi temsilcisinin de içinde bulunacağı kurum içi etik kurulu oluşturularak bu tür yayınların kurum içi özdenetimden geçirilerek yayınlanmasının yararlı olabileceği düşünmekteyiz. . Kurum içi özdenetim yapacak olan bu etik kurulu bütün kurumların oluşturmasının yararlı olduğuna inanıyor ve bunu bütün medya kuruluşlarına teklif ediyoruz. Böylelikle okuyucu gazetesini daha rahat evine götürebilecektir.