Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı"— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı

2 hangi hallerde kısıtlanmaktadır?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumuna Özgürlük denir Bir başka bir ifade ile; Özgürlük, başkalarının haklarına zarar vermeden istediğimizi yapabilmektir. Özgürlüğümüz, hangi hallerde kısıtlanmaktadır? Özgürlük Nedir? Özgürlüğümüz, TC Anayasası’nın 13.Maddesi’ne göre, Savaş Hali, Seferberlik Hali, Sıkıyönetim Hali, Olağanüstü Hâl, Kamu Sağlığı ve Güvenlik Hali durumlarında kısıtlanmakta , hatta tamamen durdurulabilmektedir.

3 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı
Dar anlamıyla basın, sadece gazete ve dergileri kapsamaktayken, geniş anlamda basının belirli zamanlarda basılıp, her çeşit haber ve fikirleri topluma ulaştıran tüm yayın ürünleridir. Genellikle günlük basın ürünlerine gazete, haftalık, on beş günlük ve aylık basın ürünlerine de dergi denilmektedir. Basın özgürdür. Bu özgürlük; bilgi edinme, yayma, eleştirme, yorumlama ve eser yaratma haklarını içerir. Basın özgürlüğünün kullanılması ancak demokratik bir toplumun gereklerine uygun olarak; başkalarının şöhret ve haklarının, toplum sağlığının ve ahlâkının, millî güvenlik, kamu düzeni, kamu güvenliği ve toprak bütünlüğünün korunması, Devlet sırlarının açıklanmasının veya suç işlenmesinin önlenmesi, yargı gücünün otorite ve tarafsızlığının sağlanması amacıyla sınırlanabilir. Basın nedir? Basın hürriyeti MADDE 28- Basın hürdür, sansür edilemez. Devlet, basın ve haber alma hürriyetlerini sağlayacak tedbirleri alır

4 Düşünce ve Kanaat Hürriyeti nedir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı Düşünce ve Kanaat Hürriyeti nedir? Düşünce özgürlüğünden, düşünce ve kanaatlerin çeşitli araç ve yollarla serbestçe açıklanması ve yayılması anlaşılmaktadır. Düşünce özgürlüğü sosyal gelişmenin temel koşulu, toplumun demokratik yapısının önemli göstergelerindendir. Düşünce ve kanaat hürriyeti MADDE 25- Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz. Basın özgürlüğü, bilim ve sanat özgürlüğü, yayın hakkı, dernek kurma özgürlüğü, toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkı gibi hak ve özgürlükler de düşünceyi açıklama özgürlüğünün tamamlayıcısı niteliğindedir.

5 Haberleşme Hürriyeti nedir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı Haberleşme Hürriyeti nedir? Basın ve haberleşme özgürlüğünün ilk koşulu, haber, düşünce ve kanıları serbestçe açıklama, öğrenme ve toplanma olanağının bulunmasıdır. Basın ve haberleşme özgürlüğünün gereği olan düşünceyi açıklayabilme hakkının kullanılabilmesi için haber, düşünce ve kanıları yayma hakkının bulunması gerekir. Haberleşme hürriyeti MADDE 22- Herkes, haberleşme hürriyetine sahiptir. Haberleşmenin gizliliği esastır. Millî güvenlik, kamu düzeni, suç işlenmesinin önlenmesi, genel sağlık ve genel ahlâkın korunması veya başkalarının hak ve özgürlüklerinin korunması sebeplerinden biri veya birkaçına bağlı olarak usulüne göre verilmiş hâkim kararı olmadıkça; yine bu sebeplere bağlı olarak gecikmesinde sakınca bulunan hallerde de kanunla yetkili kılınmış merciin yazılı emri bulunmadıkça; haberleşme engellenemez ve gizliliğine dokunulamaz. Yetkili merciin kararı yirmidört saat içinde görevli hâkimin onayına sunulur. Hâkim, kararını kırksekiz saat içinde açıklar; aksi halde, karar kendiliğinden kalkar.

6 Basın Ahlak İlkeleri nelerdir?
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı 1 - Bir toplumsal kurum olan gazetecilik, bu mesleğin dışında kalan özel veya ahlaka aykırı amaç ve çıkarlara alet edilemez ve devletin çıkarlarına zarar verici bir şekilde kullanılamaz. Basın Ahlak İlkeleri nelerdir? 2 - Yazı, haber, fotoğraf vb. yapılacak yayınlarda şu kurallara uyulur: a) Ahlaka aykırı yayında bulunulamaz. b) Kişi, kurum ve sınıfları hedef tutan yazılarda kötü kelimeler kullanılamaz, onur ve şereflerine karşı haksız yayın yapılamaz. c)Toplumu ilgilendirmeyen hâllerde kişilerin özel yaşamları küçük düşürücü şekilde haber yapılamaz. d) Kişilere ve kurumlara karşı iftira ve suçlamada bulunulamaz. e) Din istismar edilemez. 3 - Haberlerde ve olayların yorumunda gerçekleri saptırarak veya kısaltma yoluyla kasıtlı haber yapılamaz, doğruluğuna emin olunmadan yazılamaz. 4 - Gazetenin veya gazetecinin şahsi veya taraf tutan kanaatlerine haberlerin metninde yer verilemez. 5 - Haber başlıklarında, haberin ihtiva ettiği hususlar tahrif edilemez. 6 - Toplumun yararı olmadıkça gizli bilgiler yayınlanamaz. 7 - Gazeteci, kaynaklarının gizliliğini koruyacak ve kendine verilen sırlara saygı gösterecektir. 8 - Haber, yazı ve resim kaynaklarının, yayın tarihi için koydukları zaman kaydı ihlal edilmez. 9 - İlan, reklam mahiyetindeki haber, resim ve yazıların; ilan veya reklam oldukları tereddüde yer bırakmayacak şekilde belirtilir. 10 - Yanlış bilgilerden dolayı yollanacak haklı cevap veya düzeltmeler, cevap veya düzeltmeye sebep olan yazının etkisini tamamıyla giderecek şekilde en kısa bir zamanda yayımlanır.

7 HABERİ YAPAN GAZETENİN
İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı Yalanlama, düzenleme ve düzeltme demektir. Herhangi bir kişi veya bir kurum hakkında herhangi bir basın yayın organında gerçeğe aykırı, asılsız bir haber ve bilgi yayınladığı zaman o kişi veya kuruluşun isteği üzerine direkt veya mahkeme kararıyla dolaylı yönden o basın yayın kuruluşunun yanlış, asılsız ve gerçeğe aykırı haberi, bilgiyi yalanlama ve düzeltme yayınına tekzip denir. Tekzip nedir? BİR TEKZİP ÖRNEĞİ HABERİ YAPAN GAZETENİN TEKZİP AÇIKLAMASI Haberi yapan gazete, mahkeme kararı sonrasında aşağıdaki TEKZİP HABERİ yayınlamıştır… İLGİLİ GAZETE BİR GAZETE HABERİ Yukarı Taşlı Köyü 'nde okuyan yaklaşık 40 öğrenci, okumak için her gün Aşağı Taşlı Köyü 'ndeki okula yürüyerek giderek eğitim görüyor. Yoldaki bellerine kadar ulaşan Çırcıp Deresi 'nden ayakkabılarını çıkarıp, akıntılı ve buz gibi suda titreyerek geçiyor CEYLANPINAR KAYMAKAMLIĞI’NIN HABERİ YALANLAYAN AÇIKLAMASI “Ceylanpınar Kaymakamlığı okula gitmek için öğrencilerinin dereden geçmek zorunda olduğu" haberini yalanladı. Açıklamada, Söz konusu derenin köyün batısında olduğu ve geçiş güzergâhında olmadığı bildirildi. CEYLANPINAR KAYMAKAMLIĞI’NIN YALAN HABERE İLİŞKİN AÇTIĞI DAVAYI KAZANMASI “Ceylanpınar Kaymakamlığı yalan haberi yapan gazeteyi mahkemeye vermiş ve davayı kazanmıştır… Dava sonrası mahkeme yalan-asılsız haberi yapan gazetenin TEKZİP yayınlamasına ilişkin kararı almıştır.

8

9


"İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ / Doğru Bilgi Almak Hepimizin Hakkı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları