Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM"— Sunum transkripti:

1 SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM
6.SINIF 1.ÜNİTE SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM

2 Olay nedir? Ortaya çıkan, oluşan durum, ilgi çeken veya çekebilecek nitelikte olan her türlü iş, hadise, vaka.

3 Günlük hayatımızda birçok olayla karşılaşırız
Günlük hayatımızda birçok olayla karşılaşırız. Bu olaylar sadece bizi değil diğer insanları da etkilemektedir. Bir olayın; bir nedeni olabileceği gibi birden fazla nedeni de olabilir.Aynı durum sonuç içinde geçerlidir. Bir olayın birden fazla neden ve sonucunun olmasına çok boyutluluk denir.

4 Olgu nedir ? Herkes tarafından aynı kabul edilen, doğruluğu deneyler ve bilimsel verilerle kanıtlanabilen bilgilere denir. Örnek Türkiye’nin başkenti Ankara’dır. Su 100 derecede kaynar.

5 Görüş nedir? Kişiden kişiye değişen, insanların kendi düşüncelerini yansıtan bilgilerdir. Örnek En güzel renk mavidir. En güzel şehir İstanbul’dur.

6 OLGU GÖRÜŞ Doğruluğu kanıtlanabilir. Doğruluğu kanıtlamaz.
Kişiden kişiye değişmez. Kişiden kişiye değişir. Var olan veya olup bitmiş bilgilerdir. Geleceğe dönük tahmin ve beklentilerdir. Var olan durumun niteliğini belirtir. İfade edilen bence, bana göre, bize göre ifadelerini alır. Bana göre, sana göre….vb kelimeleri kullanılmaz.

7 Çözüm Buluyoruz Sorunlarımıza çözüm bulurken hak, sorumluluk ve özgürlükler çerçevesinde hareket etmemiz gerekir.

8 Özgürlük nedir? Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya uğramadan düşünebilmek ve davranabilmektir.

9 Empati nedir? Bir insanın, kendisini karşısındaki insanın yerine koyarak onun duygularını ve düşüncelerini doğru olarak anlamasıdır.

10 Dilekçe Hakkı Dilekçe hakkı, sorulara cevap almak amacıyla bilgi edinmeyi, şikayette bulunmak amacıyla denetlemeyi, dilek ve öneride bulunmak amacıyla demokratik katılımı sağlayan siyasal haklardandır. Yazılan bir dilekçeye cevap verilmesi yasal bir zorunluluktur. Bu süre en fazla 2 aydır.

11 Bilgi Edinme Hakkı Bilgi edinme hakkı, bireylerin devlet kurum ve kuruluşlarının görevlerinden dolayı sahip oldukları bilgilere ulaşabilme hakkıdır. Vatandaşlar kendileriyle doğrudan ilgili olsun veya olmasın, merak ettikleri herhangi bir bilgiyi elde edebilirler. Bu sayede kamu kurum ve kuruluşları şeffaflaşır ve bilgi demokratikleşir.

12 Genelleme nedir? Birbirine benzeyen varlıkları ve nesneleri ortak özellikleriyle düşünmektir. Örnek Bütün meyveler lezzetlidir.

13 BEN ETKİN BİR VATANDAŞIM

14 Hak: Hukukun insanlara tanıdığı ve kullanılması hak sahibinin isteğine bağlı bir yerdir.

15 Sorumluluk: Kişinin kendine ve başkalarına karşı yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerini zamanında yerine getirilmesi zorunluluğudur.

16 SOSYAL BİLGİLER DERSİ İLE ÖĞRENDİKLERİMİZ
Ailesine, vatanına,milletine Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı iyi bir vatandaş olarak yetişir. Türk tarihini ve kültürünü öğrenir. Günümüz uygarlıklarının nasıl oluştuğunu öğrenir. Yaşadığı ülkenin dünya üzerindeki yerini ve komşularını öğrenir, ülkesinin diğer ülkelerle olan ilişkileri hakkında bilgi sahibi olur. Kendi hak ve sorumluluklarını öğrenir, diğer insanların haklarına saygı duymayı ve hoşgörülü olmayı öğrenir.

17 ATATÜRK VE SOSYAL BİLİMLER

18 1-Yurt dışına öğrenci gönderilmesi
Sosyal Bilimlerin gelişmesi için öncelikle çağdaş eğitim görmüş insanlara ihtiyaç duyulması nedeniyle yılları arasında Avrupa’ya 40 öğrenci gönderilmiştir.

19 2-Türk Tarih Kurumunun Kurulması
Atatürk Türk tarihinin bir bütün olarak incelenmesi gerektiğini belirtmiştir. Bu amaçla 15 Nisan 1931’de Türk Tarih Kurumu kurulmuştur.

20 3-Türk Dil Kurumu’nun Kurulması
Türk tarihiyle birlikte Türk dilinin de dünyadaki en eski ve sistemli dillerden biri olduğunun ispatlanması için çalışmalar yapılmıştır.

21 4-Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi’nin Açılması
Atatürk, çağdaş Türkiye’nin yapacağı atılımla hem ulusal bilincin gelişmesi, hem de özgür düşünceli bireylerin yetişebilmesi için, Türk dilinin, Türk tarihinin ve Türk kültürünün derinliğine araştırılmasının en başta gelen koşul olduğuna inanıyordu, bu amaçla 1936’da Ankara’da kurulmuştur.

22 5-Halkevlerinin Kurulması
Türk halkının çağdaş medeniyetler seviyesine ulaşmasını ve yapılan inkılapların yerleşesini sağlamak amacıyla Atatürk önderliğinde 1932 yılında açılmıştır.

23 6-Müzelerin Açılması Anadolu’nun ve Türk milletinin zengin tarih ve kültür mirasının insanlığına tanıtılması amacıyla müzeler açılmıştır.

24 Bilimsel Araştırma Yapıyorum
Doğru ve gerçek bilgilere ulaşılabilmesi sistemli ve düzenli bir araştırma yapılmasına bağlıdır. Bilimsel araştırmanın başarılı olabilmesi için yöntemli ve düzenli çalışma gerekir.

25 Bilimsel Araştırma Basamakları

26 Varsayım(Hipotez) Bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir.

27 Dipnot nedir ? Herhangi yazılı bir eserde yazanın yararlandığı kaynakları yazının bütünlüğü bozulmasın diye yazı içinde yer vermediği açıklamaları ve alıntıları sayfa sonunda genellikle sayfanın en altına düşülen küçük notlardır.

28 ÜNİTE KAVRAMLARI

29 Birey nedir ? Toplumları oluşturan ve düşünsel, duygusal, içtensel nitelikleri toplum içinde belirlenen insanların herbiri, fert.

30 Dış dünyanın insan zihnine yansıması; akıl, zeka.
Düşünce nedir ? Dış dünyanın insan zihnine yansıması; akıl, zeka.

31 Kişilik nedir ? Bir kimseye özgü belirgin özellik


"SOSYAL BİLGİLER ÖĞRENİYORUM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları