Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜNİTE 1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜNİTE 1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ"— Sunum transkripti:

1 ÜNİTE 1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ

2

3

4

5

6 İLETİŞİM NEDİR? İletişim karşılıklı bilgi alışverişi amacına yönelik etkinliklerin tümüdür. İletişim en az iki katılımcının bir yönde bilgi aktarması ile gerçekleşir.

7 BAŞARILI BİR İLETİŞİMİN TEMEL KURALLARI
Karşımızdaki kişiye saygı duymamız gerekir. (Onların varlığını kabul etmeli önemli ve değerli olduklarını hissettirmeliyiz) Gerçekçi ve doğal davranmalıyız(Abartıdan uzak olduğumuz gibi hareket etmeliyiz). Konuşurken karşımızdakinin gözüyle dünyaya bakmalıyız.

8

9

10 İLETİŞİM AYNI ZAMANDA;
Ne konuşacağımızı bilmektir. Bunu ne zaman, nerede ve nasıl söyleneceğine karar vermektir. En iyi nasıl söyleyeceğimizi düşünmektir. Olayları basitçe zorlaştırmadan anlatabilmektir. Karşımızdaki konuşurken ona dikkat etmek ve bakmaktır.

11

12

13

14 İLETİŞİM KURMAYI ENGELLEYEN NEDENLER NELERDİR?
Karşımızdakine karşı yıkıcı eleştirilerde bulunmak. Akıl vermek Meseleyi zorlaştırmak Kendimizi hep haklı göstermek Sorumluluktan kaçmak Konuşurken bağırıp çağırmak El kol hareketlerini aşırı şekilde kullanmak Giyimine kuşamına dikkat etmemek Dış görüşünü düzenlememek İyi dinlememek

15 DİNLEMEK, ETKİLİ BİR İLETİŞİMDE BAŞARININ ANAHTARIDIR.
İletişimde dinlemek en önemlidir. Aramızdaki anlaşmazlıkların çoğu birbirimizi dinlememekten kaynaklanır. İnsanlar özellikle de çocuklar dinlenmemeleri ve ciddiye alınmamaları konusunda oldukça hassastırlar. Bu yüzden dinlenmediklerini hemen fark ederler.

16 İŞTE SİZE BU KONUDA (İLETİŞİMSİZLİK) VERİLEBİLECEK BİR ÖRNEK
Ahmet: Baba! Arkadaşım Efe bana bir yumruk attı. Baba: (Televizyonda maç seyrediyor): Eeee sonra? Ahmet: Bende ona vurdum. Baba: (Televizyondan dikkatini ayırmadan): Eeee sonra ne oldu? Ahmet: Baba beni dinliyor musun? Baba: (Hala televizyona bakmaktadır): Evet dinliyorum devam et. Ahmet: Hayır dinlemiyorsun. Baba: Oğlum hem seni dinleyip hem de maç seyredebilirim. Devam et. Ahmet: Kalsın boş ver.

17 ÖRNEK: Baba: (bağırarak) Ahmet, banyoda işin bittikten sonra ışığı söndürmeni sana kaç defa söyledim! Oysa şöyle denilmelidir. Baba: (Normal bir ses tonu ile) Ahmet banyonun ışığı açık kalmış

18 Haberi doğru olarak aktarmak Güvenilir ve tarafsız olmak
ETKİLİ BİR İLETİŞİMDE BASIN YAYIN KURULUŞLARININ DA ROLÜ VARDIR. Bu yüzden haber iletmeyi meslek edinen kişiler şunlara dikkat etmelidirler. Haberi doğru olarak aktarmak Güvenilir ve tarafsız olmak Gazetecilik ilkelerine dikkat etmek Kaliteli haber yapmak

19

20

21

22

23

24

25

26 BASIN KONSEYİ MESLEK İLKELERİ
Yayınlarda hiç kimse, ırkı, cinsiyeti, sosyal düzeyi ve dini inançları nedeniyle kınanamaz aşağılanamaz. Düşünce vicdan özgürlüğü sınırlayıcı; genel ahlak anlayışını, din duygularını, aile kurumunun temel kaynaklarını sarsıcı ya da incitici yayın yapılamaz. Bir kamu müessesesi olan gazetecilik mesleği, ahlaka aykırı özel amaç ve çıkarlara alet edilemez. Kişileri ve kuruluşları eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliğini taşıyan ifadelere yer verilemez.

27 Kişilerin özel yaşamı, kamu çıkarlarının gerektirdiği durumlar dışında yayın konusu olamaz.
Soruşturulması gazetecilik olanakları içinde bulunan haberler, soruşturulmaksızın ve doğruluğundan emin olmaksızın yayınlanamaz. Saklı kalması kaydıyla verilen bilgiler, kamu yararı ciddi bir biçimde gerektirmedikçe yayınlanamaz. Bir basın organının dağıtım süreci tamamlanmadan o basın organının özel çabalarla gerçekleştirdiği ürün, bir başka basın organı tarafından kendi ürünüymüş gibi kamuoyuna sunulamaz. Ajanslardan alınan özel ürünlerin kaynağının belirtilmesine özen gösterilir.

28 Suçlu olduğu, yargı kararıyla belirlenmedikçe, hiç kimse “suçlu” ilan edilemez.
Yasaların suç saydığı eylemler, gerçek olduğuna inandırıcı makul nedenler bulunmadıkça kimseye atfedilemez. Gazeteci, mesleğinin saygınlığına gölge düşürebilecek yöntem ve tutumla haber araştırmaktan sakınır. Şiddet ve zorbalığı özendirici yayınlardan kaçınır. Yayın tarihi için konan zaman kaydına saygı gösterir. Basın organları yanlış yayınlardan kaynaklanan cevap ve tekzip hakkına saygı duyarlar.

29 ATATÜRK VE İLETİŞİME VERDİĞİ ÖNEM
“Basının umumi hayatta ve Cumhuriyetin ilerleme ve gelişmesinde sahip olduğu vazifeler yüksektir. Basının tam ve geniş hürriyeti iyi kullanması hususunda duyarlı olduğu kayda değerdir.” M. Kemal ATATÜRK

30 ULUSAL MÜCADELEDE KİTLE İLETİŞİM ARAÇLARI
Tarihin en büyük zaferlerinden biri olan Türk Kurtuluş Savaşı sadece silah ve cephaneyle kazanılmamıştır. Bu zaferin kazanılmasında kitler iletişim araçlarının rolü büyüktür. Bu araçların başında gazeteler gelmektedir.

31 İrade-i Milliye gazetesi
Atatürk, zaferin milletle beraber gerçekleşeceğine inanıyordu. Bu nedenle atılan adımlardan halkın haberdar edilmesi, kamuoyu desteği alınması O’nun için çok önemliydi. Bu doğrultuda 1919 yılında Sivas Kongresi’nde alınan kararlarla çıkarılan ilk gazete İRADE-İ MİLLİYE kuruldu. Bu gazete sayesinde Milli Mücadele doğrultusunda yapılan çalışmalardan halk haberdar edilmiş oldu.

32 HAKİMİYET-İ MİLLİYE GAZETESİ
Ulusal Mücadelenin en büyük destekçilerinden olan bu gazete Atatürk’ün aldığı kararlara dair haberler yaparak kurtuluşa destek veren unsurlardan biri olmuştur yılında çıkan gazetenin ilk baş yazısını Mustafa Kemal yazmıştır.

33 ANADOLU AJANSI KURULUYOR
Anadolu Ajansı Milli mücadelenin başlarında, milli davının sesini her yana duyurulmasına yönelik doğru ve yansız haberciliğe duyulan büyük ihtiyaçtan ortaya çıktı. Yabancı kaynaklı ajanslar Türkiye’nin çıkarlarına zarar verici nitelikte çalışmalar yapıyordu. Mustafa kemal Paşa bu tip ajansların uydurma, karışıklık çıkarma ve zihinleri bulandırmaya yönelik haberlerden rahatsızlık duyuyordu. Bu ihtiyaçlardan ötürü Anadolu Ajansı 1920 yılında kurulmuş oldu. Milli mücadelenin ve kuruluş savaşının her aşamasında Cumhuriyet’in devrimlerine tanıklık eden Anadolu Ajansı cephelerden getirdiği haberlerle milli mücadeleye katkı sağlıyordu. ANADOLU AJANSI NASIL BİR AJANS OLMALIYDI Anadolu Ajansı Atatürk’e göre hızlı, tarafsız, Gerçekçi ve doğru haber yapmalıydı. Bu böyle oldu. Anadolu Ajansı yaptığı haberlerde bu ilkelere oldukça önem verdi.KURLUŞUNDA KİMLER ETKİLİ OLDU? Halide edip ADIVAR Yunus NADİ

34

35

36

37

38

39

40

41

42

43

44

45

46

47

48

49

50


"ÜNİTE 1 İLETİŞİM VE İNSAN İLİŞKİLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları