Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
Advertisements

.NET FRAMEWORK -MASAÜSTÜ VE SUNUCU YAZILIMLARI
Dört Bölüm 1.Tanıtım ve Mevcut Durum 2.Hedefler 4.Demo 3.Yeni Sürüm Planlaması.
Kurumsal Talep Yönetim Sistemi İstemci Uygulaması
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ
SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ
AKÇAM BİLGİSAYAR VE OTOMASYON SİSTEMLERİ LİMİTED ŞİRKETİ
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
Amaçlar  Verinin üretildiği yerden ve üretildiği anda elektronik ortamdan alınması  İnsan emeği ve hataların en aza indirilmesi  Birbirine bağlı süreçlerde.
A. Betül Oktay Elif Edoğan Zeliha Çetin
 Ofis dışından erişim  Kurulum gerekmez  Internet Explorer, Mozilla FireFox, Google Chrome, Safari üzerinden çalışma  Sade ve basit arayüz Web Avantajları.
Veri ve Veri Yapıları Genel olarak bilgisayarlar.
İSİM UZAYLARI.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
MÜŞTERİ İLİŞKİLERİ YÖNETİMİ
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
ÖMÜR BİLGİLİ
Coğrafi Bilgi Sistemlerinde (CBS) Kocaeli Modeli
 106 a det bilgisayar. Donanım özelliklerine göre İşletim Sistemleri, Ofis Programları ve güvenlik yazılımları lisanslı olarak yüklenmiştir.  1 a det.
Fizibilite Etüdü Danışmanlık Projesi
Burcu Musaoğlu Data Sistem A.Ş..
Proxy-DNS Nedir?.
AĞ PROTOKOLÜ.
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Bilgi Servisleri (IS) GRID Kullanıcı Eğitimi Boğaziçi Üniversitesi 2007, İstanbul Emrah AKKOYUN.
Konak.NET.
BTP 108 BİLGİSAYAR AĞ SİSTEMLERİ AĞ KAVRAMI Birden çok bilgisayarın birbirine bağlı olarak kullanılmasıyla oluşturulan çalışma biçimine bilgisayar ağı.
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
TR-Grid Servisleri I. Ulusal Yüksek Başarım ve Grid Konferansı Nisan 2009, ODTÜ, Ankara Bu sunum.
HR-WEB Web Tabanlı İnsan Kaynakları Uygulamaları
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
İSİM UZAYLARI (NAMESPACE).
İşletim Sistemleri Hazırlayan Hakan YİĞİT.
Windows Server 2008’e Genel Bakış Microsoft Windows Server 2008, bilgi teknolojileri (BT) uzmanlarının altyapıları üzerindeki kontrollerini maksimum seviyeye.
Microsoft’ta Devrim Visual Studio 2010 Kariyer Üstü Prestij.
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Görsel Programlama Dr. Muhammet Balcılar
EV GÜVENLİK VE TAKİP SİSTEMİ UYGULAMASI
Universal Bilgi Teknolojileri
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Şişecam S ayısal Yönetimle Verim VIII. "Türkiye'de İnternet" Konferansı 20 ARALIK 2002 Canan Özcan Türkiye Şişe ve Cam Fab. A.Ş.
Microsoft® WPF- Silverlight
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
SQL SERVER Giriş A. Betül Oktay Ayşe Betül Oktay 2006.
EYLÜL 2014 İŞLETİM SİSTEMLERİ Bilgisayar Uygulamaları.
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
BİT’İNİ KULLANARAK BİLGİYE ULAŞMA VE BİÇİMLENDİRME
İnternet Teknolojisi Temel Kavramlar
ALİ FINDIK Galatasaray Ünİversİtesİ 2015
FIRAT ÜNİVERSİTESİ PERSONEL OTOMASYONU
VERİ ERİŞİM ARABİRİMİ PROGRAMLAMA DİLLERİ KENDİ OLANAKLARIYLAVERİTABANI ERİŞİMİNİ TAM ANLAMIYLA GERÇEKLEŞTİREMEZLER. BU NEDENLE VERİ ERİŞİM ARABİRİMİ (DATA.
BULUTBİLİŞİM.
Mobil Uygulama Geliştirme
Veritabanı Yönetim Sistemleri - I
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Akıllı İstemcileri Geliştirmek ve Dağıtmak
EDİRNE VALİLİĞİ Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü Numan OKUMUŞ Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği (İ.Ö.) Aralık
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
haZIRLAYAN: ELİF KARAOĞLU
PROGRAMLAMA TEMELLERİ
Active Directory.
Trakya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu
ELEMENT BİLGİSAYAR İNSAN KAYNAKLARI BİLGİ YÖNETİM SİSTEMİ.
Dijital kütüphane işlevleri
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Öğretim Görevlisi Alper Talha Karadeniz Veri Tabanı 1
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
.NET Teknolojileri .NET mimarisi VB.NET, C.NET, C#.NET
Sunum transkripti:

Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı PLANLAMA PORTALI YAZILIM MİMARİSİ Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Ahmet SEVİNÇ Bilgisayar Yük. Müh. İşlem Coğrafi Bilgi Sistemleri

SUNUM İÇERİĞİ Plan Tadilat Otomasyonu Uygulama Mimarisi Zengin İnternet Uygulaması (RIA) Servis Yönelimli Mimari (SOA) Veritabanı Mimarisi Kullanılan Teknolojiler

PLAN TADİLAT OTOMASYONU

UYGULAMA MİMARİSİ Güvenlik Katmanı İstemci Katmanı Uygulama Katmanı Veri Tabanı Katmanı

KATMANLI MİMARİ RIA uygulaması üç katmandan oluşur: Sunum katmanı, İş katmanı ve Veri katmanı. Sunum katmanında genellikle arayüz ve sunum mantığı bileşenleri; İş katmanında iş akışları, iş bileşenleri ve iş objeleri; Veri katmanında ise veri erişim bileşenleri, veri erişiminde kullanılan yardımcı fonksiyonlar ve dış servislere erişmek için kullanılan dış servis aracıları (service agents) bulunur.

SUNUM KATMANI Uygulama tek bir arayüz üzerinden hem MIS hem de GIS hizmetlerini kullanıcılara sunmaktadır. İstemci tarafında Tarayıcı ve İzole Edilmiş Depolama Alanı bulunmaktadır. Bu alan uygulamayı istemci tarafından yapılandırmak için kullanılan dosyaları barındırmaktadır. Tarayıcı içinde bulunan Plug-In bileşeni ArcGIS Sistemine Esri tarafından sağlanan uygulama programlama arabirimi (application programming interface - API) ile erişmektedir ve güçlü GIS fonksiyonlarının kullanımı sağlanmaktadır.

Bu konuda ciddi bir tecrübe birikimimiz sözkonusudur. ZENGİN İNTERNET UYGULAMASI (RIA) Uygulama mimarisi bir Zengin İnternet Uygulamasıdır (Rich Internet Application – RIA) RIA tabanlı uygulamalar zengin grafik içeriği ve esnek arayüz imkanları sağlarlar. Web uygulamasının sağladığı kurulum ve bakım kolaylığını da barındırırlar. RIA uygulamaları bir tarayıcı plug-in’i içinde çalışırlar. Plug-in bileşeni zengin grafik desteği için kütüphaneler sağlar ve güvenlik amaçlı yerel kaynaklara erişimi sınırlandırır. RIA uygulamalarında istemci tarafta yoğun ve karmaşık kodlar çalıştırılır ki bu sayede Web sunucusundaki yük azaltılmış olur. Esri zengin CBS içeriğini sunmak için RIA’yı güçlü bir teknoloji olarak görmektedir. Şirketimiz tarafından da 3 yıldır bu teknoloji ile kapsamlı uygulamalar geliştirilmiş ve esnek çözümler sağlanmıştır. Bu konuda ciddi bir tecrübe birikimimiz sözkonusudur.

İŞ KATMANI Plan Tadilat Otomasyonu ile ilgili tüm fonksiyonların geliştirildiği ve yönetildiği katmandır. İş katmanı GIS ve MIS Web servis uygulaması olmak üzere iki ana bileşenden oluşmaktadır. Bu Web servisleri birbirleri ile haberleşmektedirler. Sunum katmanı iş katmanındaki web servislerini doğrudan kullanarak çalışmaktadır.

VERİ KATMANI GIS Web Servisleri GIS Veri Katmanı üzerinden ArcGIS Server’a erişmektedir. Her türlü coğrafi sorgu, analiz ve hesaplama ArcGIS Server üzerinden yürütülmektedir. Uygulama üç adet veritabanı ile desteklenmektedir. Bunlar sırasıyla Otomasyon Veritabanı, Planlama Coğrafi Veritabanı ve Karar Destek Veritabanıdır.

GÜVENLİK ALT YAPISI MIS Web Servisleri yetkilendirme ve güvenlik gibi altyapılarla iletişim kurmaktadır. GIS Web Servisleri bu hizmetleri MIS Web Servisleri üzerinden almaktadır. Https desteği, LDAP desteği, Kullanıcıların güvenlik alt yapısından geçmeden Sunum, İş ve Veri katmanlarına erişimi bulunmamaktadır.

DIŞ SERVİS ARACI Uygulama, Bakanlık bünyesinde kullanılan Personel Bilgi Sistemi ve Elektronik Doküman Yönetim Sistemi uygulamaları ile bu uygulamaların sağlayacağı Web Servisleri aracılığıyla entegre olmacaktır. MIS Web Servisleri’nin Veri Katmanında bulunan Dış Servis Aracısı (service agent) modülü bu iletişimi sağlamaktadır. Servis Aracısı Kalıpları birden çok servis kaynağından gelecek servisleri tek yerden olay tabanlı (event-driven) bir mekanizma üzerinden yönetmek için geliştirilmiş çözümlerdir. Bu objeler sayesinde dış servis çağırma karmaşıklığı azaltılır ve uygulama kendi işlerine yoğunlaşır.

TASLAK ARAYÜZLER

TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU) Giriş Ekranı http://geoportal.cob.gov.tr/HavzaSorgu/Sorgu.html

TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU) Harita Araçları http://geoportal.cob.gov.tr/HavzaSorgu/Sorgu.html

TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU) Özniteliğe Göre Sorgulama Aracı http://geoportal.cob.gov.tr/HavzaSorgu/Sorgu.html

TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU) Sorgulama Yapmak İlgilendiğiniz katmanı seçin (1) İlgili alanı seçin (2) Örnek değerlere ihtiyacınız varsa tekil değerleri listeleyin (6-3) Sorgunuzu hazırlayın (4-5) Sorguyu başlatın (7) http://geoportal.cob.gov.tr/HavzaSorgu/Sorgu.html

TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU) Sonuçları İncelemek Sorgu tamamlandıktan sonra aşağıdaki panelden sonuçları inceleyebilir, sol kolondaki ‘Yakınlaşma’ butonu ile harita üzerinde ilgilenilen nesneyi görüntüleyebilirsiniz. http://geoportal.cob.gov.tr/HavzaSorgu/Sorgu.html

TASLAK ARAYÜZLER (HAVZA KORUMA DEMOSU) Sonuç İstenilen nesneye yakınlaşıldığında araç otomatik olarak küçülecektir, yeni sorgu için başlığa çift tıklayabilir veya ‘Genişlet’ butonuna basabilirsiniz. http://geoportal.cob.gov.tr/HavzaSorgu/Sorgu.html

KULLANILAN TEKNOLOJİLER Microsoft Visual Studio 2010 Silverlight 4.0 WCF (Windows Communication Foundation) Esri Teknolojileri (ArcGIS Server, ArcSDE, ArcGIS API for Silverlight / WPF) Oracle / Sql Server (Veri tabanı bağımsız)

TEŞEKKÜR EDERİM