Mustafa Kemal Üniversitesi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bozok Üniversitesi Bologna Süreci Uyum Çalışmaları
Advertisements

ECTS/AKTS Değerlendirme
ÖĞRENME ÇIKTILARI Öğrenme Çıktıları :
BOLOGNA SÜRECİ - EĞİTİM ÖĞRETİM GÜNCELLEME
Hazırlayanlar Prof. Dr. Fevziye AKÖZ (YTÜ)
Avrupa Kredi Transfer Sistemi (AKTS)
Bilgi Paketi Çalışmaları
BOLOGNA SÜRECİ BİRİNCİ PAYLAŞIM TOPLANTISI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının Çalışmaları Prof. Dr. Oğuz ESEN.
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Erasmus Koordinatörler Toplantısına Hoşgeldiniz
ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ KURUMSAL ZİYARET VE
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ
BOLOGNA SÜRECİ BİLGİLENDİRMESİ ( ) MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı AVRUPA YÜKSEK ÖĞRETİM ALANININ FAALİYETLERİ KAPSAMINDA TÜRK YÜKSEK ÖĞRETİM SİSTEMİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ.
BU SÜREÇTE ANABİLİM DALI/BÖLÜM BAŞKANLIKLARINCA TAMAMLANACAK EKSİKLER.
Bologna Uzmanları Ulusal Takımı
ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM DÖNEMİ BOLOGNA SÜRECİ Fahri YAVUZ Bologna Uzmanı 11 Kasım 2010 Perşembe Atatürk Üniversitesi Dış İlişkiler Ofisi.
T.C. ANKARA KALKINMA AJANSI DOĞRUDAN FAALİYET DESTEK PROGRAMI-2010 ANKARA İLİ SEKTÖREL REKABET ANALİZİ FİZİBİLİTE PROJESİ ANKARA TİCARET ODASI 15 NİSAN.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
T.C. Yükseköğretim Kurulu Prof. Dr. Hasan MANDAL Bologna Uzmanı BOLOGNA SÜRECİ 2014 ve SONRASI DÖNEMİ (YAYILIM, UYGULAMA, SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK, TANINMA) 22.
Dış İ lişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 14 KASIM 2012.
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ÖĞRENME ÇIKTISI (LEARNING OUTCOME)
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ. Amaç: Ankara Üniversitesi’nde eğitim-öğretim sistemlerinin farklılıklarını ve özgünlüklerini koruyarak, toplumun ihtiyaçlarını.
BOLOGNA SÜRECİNDE ÖĞRENME ÇIKTILARINA DAYALI EĞİTİM
UÜ BOLOGNA SÜRECİ BİLGİ PAYLAŞIM TOPLANTISI-3 Prof. Dr. M. Ayberk KURT
BOLOGNA (BOLONYA) SÜRECİ ve KIRKLARELİ ÜNİVERSİTESİ Neler yaptık ? Neler yapacağız ? KASIM, 2013 Kırklareli Kırklareli Üniversitesi Bologna Koordinatörlüğü.
AKTS/DE ve TANINMA ÇALIŞTAYI -HEDEFLENEN ÖĞRENME ÇIKTILARI- Naci CANGÜL Çalıştaylara katılanlar; Program çıktıları, ders amaç ve hedefleri, öğrenme çıktıları,
Hazırlayanlar: Mustafa Safa Horpan Özlem Çetin Sibel Temizel
AVRUPA KALİTE GÜVENCESİ REFERANS ÇERÇEVESİ VE KULLANILAN ARAÇLAR
ARTVİN İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ STRATEJİK PLANLAMA.
PAYDAŞ GÖRÜŞLERİ Yrd.Doç.Dr.Maviş Emel KULAK KAYIKCI
5. ULUSAL MESLEKYÜKSEKOKULLARI MÜDÜRLERİ TOPLANTISI 2.KOMİSYON: BOLOGNA SÜRECİ VE MESLEK YÜKSEKOKULLARI MODERATÖRLEREŞ MODERATÖR Prof.Dr.Vecihi KIRDEMİRProf.Dr.
T.C Hacettepe Üniversitesi DEĞİŞİM ÖĞRENCİLERİ TOPLULUĞU
MESLEK ANALİZİ ÇALIŞTAYI III 21 – 25 Ocak 2013 Ankara
GİRİŞ Program İyileştirme Çalışmaları Kapsamında Gerçekleştirilen İşlemler Fakülte / Bölüm Amaçlarının Belirlenmesi Bölüm / Program Yeterliklerinin Belirlenmesi.
Hayat Boyu Öğrenme –LLP (Lifelong Learning Programme) ERASMUS PROGRAMI Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları DEÜ Mühendislik Fakültesi 2011/2012.
DEÜ ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MÜDEK BAŞVURUSU Bilgilendirme Sunuşu 2004.
BOLOGNA SÜRECİ İŞ PLANI
BİLGİ İŞLEM DAİRESİ BAŞKANLIĞI Bilgi İşlem Şube Müdürlüğü
H.Ü. EDEBİYAT FAKÜLTESİ BOLOGNA TOPLANTISI 21 NİSAN 2015.
Eğitim Sürecinin Yeniden Yapılandırılması Prof Dr Feyza Darendeliler 2010, İÜ.
İÜ’de Eğitimde Yeniden Yapılanma Toplantısı , İÜ , İÜ.
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
BOLOGNA SÜRECİ 01 Temmuz 2011 – Giresun. BOLOGNA SÜRECİ - TARİHÇE  25 Mayıs 1998: Sarbonne Ortak Deklerasyonu  19 Haziran 1999: Bologna Deklarasyonu.
Doç. Dr. İlhan Kaya 5 Kasım 2010 Muş Alpaslan Üniversitesi.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu Projenin ülkemizdeki; Akademik Organizasyonu için Yükseköğretim Kurulu’na, Finansal Destekleri için Avrupa Komisyonu’na Finansal.
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ KURUMSAL DEĞERLENDİRME PROGRAMI DENEYİMLER-KAZANIMLAR Prof. Dr. Selda Önderoğlu Hacettepe Üniversitesi HÜADEKK Üyesi Özdeğerlendirme.
28 Mayıs 2010 Maltepe Üniversitesi Eğitimde Kalite Çalışmaları, BTA Dönemi Bolonya Uzmanları Ulusal Takımı Projesi “Yeni Kurulan Yükseköğretim.
STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLARININ BOLOGNA SÜRECİNDEKİ ROLÜ Sabancı Üniversitesi 22 Ekim 2010.
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ FARABİ KURUM KOORDİNATÖRLÜĞÜ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
ÖĞRENME ÇIKTILARI HAZIRLAMA VE ÖĞRENCi İŞ YÜKÜ HESABI
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ ÇALIŞMA TAKVİMİ VE İŞ PAKETLERİ
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ ÇALIŞMALARI
Avrupa Yükseköğretim Alanı’nın Faaliyetleri Kapsamında Türk Yükseköğretim Sistemi’nin Değerlendirilmesi Yeterlilikler / Öğrenme Kazanımları Prof. Dr.
Eğitim Sürecinin Yeniden Yapılandırılması
Yükseköğretim Kalite Kurulu DIŞ DEĞERLENDİRME SÜRECİ
KALİTE KOORDİNATÖRLÜĞÜ KALİTE KOMİSYONU BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK) Dış Değerlendirme Süreci
Sunum transkripti:

Mustafa Kemal Üniversitesi Bologna Süreci Çalışmaları 01 Ocak 2012- 15 Mart 2012 Prof.Dr. Yurtsever SOYSAL Bologna Kurum Koordinatörü Tarih: 30.01.2012

Sunu İçeriği Öğretme süreci yaklaşımları –kısa bilgi BS kaps. Üniversitemizde uygulanacak İş Pak. Program Amaçlarının Tanımlanması Program Yeterliliklerinin (Öğrenme Ç.) Yazımı Bloom Tasonomisi ve Ders Ö.Ç Yazımı Ö.Ç. Yazımında Dikkat Edilecek Kurallar Ö.Ç. İyileştirme, Kontrol Listeleri Öğretim ve Ölçme Yöntemleri İç/Dış Paydaş Anketleri Standart form (Bölüm Bilg. Ders Uyg. ve Tan. Forml. 15’ 30’ 25’ 30’ 20’

Sunu İçeriği Öğretme Süreci Yaklaşımları – Kısa Değerlendirme Öğretim Programı Geliştirme İş Paketleri

Çıktı Merkezli Yaklaşım Öğretici Merkezli Yaklaşım Öğretme Yaklaşımları Çıktı Merkezli Yaklaşım Öğretici Merkezli Yaklaşım

Öğretici merkezli yaklaşım Program ya da modül tasarlamanın geleneksel yolu ders içeriğinden başlamaktır. Bu yaklaşımda öğreticiler; programda vermeyi arzuladıkları içeriği kararlaştırmakta, bu içeriği nasıl vereceğini planlamakta ve daha sonra da içeriği değerlendirmektedir.

Öğretici merkezli yaklaşım Öğreticinin girdilerine bağlıdır, Öğrencinin ders materyalini ne kadar iyi özümsediği bakımından değerlendirme yapmaya odaklanmaktadır, Modül ya da programı başarı ile bitiren öğrencinin neler yapabileceği, hangi becerileri kazanacağı tam olarak belirtilmemektedir.

Çıktı merkezli yaklaşım Uluslararası eğilimler, geleneksel öğretici merkezli yaklaşımdan öğrenci merkezli yaklaşıma doğru değişmektedir. Bu alternatif model, öğrenme döneminin sonunda öğrencilerin neleri yapabilmesi gerektiği yönündeki beklentilere odaklanır ve ‘Çıktı Merkezli Yaklaşım’ olarak adlandırılır.

Çıktı merkezli yaklaşım Bu yaklaşımda; “Amaçlanan Bölüm/Program Öğrenim Çıktıları” (Çoğunlukla “Öğrenme Çıktıları” olarak kısaltılır) öğrenme döneminin sonunda öğrencilerin neleri yapabilmesi gerektiği yönündeki beklentileri ifade etmek amacıyla kullanılır.

tüm dersler ve programların ‘Çıktı Merkezli Yaklaşım’ Bologna Süreci Bologna sürecinin uygulanması kapsamında, katılımcı ülkelerdeki tüm dersler ve programların ‘Çıktı Merkezli Yaklaşım’ kullanılarak ifade edilmesi gerekmektedir.

ÖĞRETİM PROGRAMI GELİŞTİRME (MÜFREDAT REVİZYONU) İŞ PAKETLERİ 01 Ocak 2012 – 15 Mart 2012

Bu kapsamda, tüm bölüm ve programlar; Bologna Süreci Bu kapsamda, tüm bölüm ve programlar; Bölüm/Program amaçlarını tanımlayacak Bölüm/Program Öğrenme Çıktılarını (Program yeterlilikleri/çıktılar) tanımlayacak Mevcut Öğretim planlarını gözden geçirecek, Amaçlara ve öğrenme çıktılarına uygun değişiklikler yaparak yeni müfredatlarını oluşturacaklardır.

Yeni Planlarda öngörülen: Her bir dersin “Öğrenme Çıktıları (Kazanımları)” belirlenecek Her bir ders için iş yükü ve buna bağlı olarak ECTS kredisi hesaplanacak Her bir dersin öğrenim çıktılarının program yeterlilikleri ile ilişkisi (katkı düzeyi) tespit edilecek Verilmesi öngörülen her ders için“Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri Formu” (Syllabus) hazırlanacaktır.

BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA İŞ PAKETİ -1 BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA

BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA İŞ PAKETİ -1 BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA Amaç: Bölüm/Program Amaçlarının ve Öğrenme Çıktılarının (yeterlilikler/çıktılar) tanımlanması ve bölüm vizyon ve misyonunun oluşturulması Girdi: Bölüm/Program Amaçları ve Öğrenme Çıktıları tanımlama eğitimi Standart Şablon Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Alan Yeterlilikleri Birim (Fakülte/Enstitü/Yüksekokul/MYO) amaçları/vizyon-misyon Paydaş (mezunlar, iş dünyası) görüşleri 14

BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA İŞ PAKETİ -1 BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA Çıktı: Tanımlanan Bölüm/Program amaç ve öğrenme çıktıları ile Bölüm vizyonun ve misyonunun oluşturulup, bölüm kurulunda onaylanarak elektronik ve basılı ortamda kayıt altına alınması. 15

BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA İŞ PAKETİ -1 BÖLÜM/PROGRAM TANIMLAMA Faaliyetler: Bölüm/Program Amaçları ve Öğrenme Çıktıları tanımlama eğitimine katılım BS-Otomasyon sistemi tanıtım toplantısına katılım AKTS anketlerinin uygulanarak sonuçlandırılması Paydaşlardan anket yoluyla görüşlerinin alınması 16

İŞ PAKETİ -2 DERS TANIMLAMA

Amaç: Ders amaçlarının ve ders öğrenme çıktılarının tanımlanması İŞ PAKETİ -2 DERS TANIMLAMA Amaç: Ders amaçlarının ve ders öğrenme çıktılarının tanımlanması Girdi: Ders amaçları ve öğrenme çıktıları tanımlama eğitimi Standart Şablon Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Alan Yeterlilikleri Paydaş (mezunlar, iş dünyası) görüşleri - Anketler AKTS anketleri 18

İŞ PAKETİ -2 DERS TANIMLAMA Çıktı: Tanımlanan ders amaçlarının ve öğrenme çıktılarının, Bölüm kurulunda onaylanarak, elektronik ve basılı ortamda kayıt altına alınması 19

Ders amaçları ve ders öğrenme çıktıları tanımlama eğitimine katılım İŞ PAKETİ -2 DERS TANIMLAMA Faaliyetler: Ders amaçları ve ders öğrenme çıktıları tanımlama eğitimine katılım BS-Otomasyon sistemi tanıtım toplantısına katılım AKTS anketlerinin uygulanarak sonuçlandırılması Paydaş görüşlerinin anketler yoluyla alınması Öğretim elemanları tarafından ders amaç ve ders öğrenme çıktılarının tanımlanması Ortak derslere/servis derslerine ilişkin ders amaç ve ders öğrenme çıktılarının Bölüm Kurulunda tartışılarak son halinin verilmesi Ders amaç ve ders öğrenme çıktılarının sisteme yüklenmesi 20

BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME İŞ PAKETİ -3 BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME & REVİZYON

BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME VE REVİZYON İŞ PAKETİ -3 BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME VE REVİZYON Amaç: Bölüm/Program Öğrenme Çıktıları ile Ders öğrenme çıktıları ilişkilendirilerek ders ekleme/ çıkarma işlemlerinin yapılması Girdi: Bölüm/Program öğrenme çıktıları ile ders öğrenme çıktılarının bölümlerce ilişkilendirmesi Standart Şablon Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Alan Yeterlilikleri Birim (Fakülte/Enstitü/Yüksekokul) amaçları/vizyon-misyon Paydaş (mezunlar, iş dünyası) görüşleri - Anket AKTS anketleri 22

BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME VE REVİZYON İŞ PAKETİ -3 BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME VE REVİZYON Çıktı: Yenilenen programların bölüm ve birim kurullarında onaylanarak elektronik ve basılı ortamda kayıt altına alınması 23

BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME VE REVİZYON İŞ PAKETİ -3 BÖLÜM/PROGRAM-DERS İLİŞKİLENDİRME VE REVİZYON Faaliyetler: Bölüm/Program öğrenme çıktıları ile ders öğrenme çıktılarının bölümler tarafından ilişkilendirmesi Otomasyon sistemi tanıtım toplantısına katılım AKTS anketlerinin uygulanarak sonuçlandırılması Paydaş görüşlerinin alınması - Anketler Açılacak/kapatılacak derslerin belirlenerek Bölüm Kurulunda karara bağlanması 2012-2013 dönemi Dersler Kataloğu oluşturularak Fakülte/Enstitü/Y.O./MYO/Konsv. Kurulunda karara bağlanması 24

İÇERİĞİ YENİLENEN BÖLÜM/PROGRAMLARDAN BİRİM TANIMLARINA ULAŞMA İŞ PAKETİ -4 İÇERİĞİ YENİLENEN BÖLÜM/PROGRAMLARDAN BİRİM TANIMLARINA ULAŞMA

İŞ PAKETİ -4 İÇERİĞİ YENİLENEN BÖLÜM/PROGRAMLARDAN BİRİM TANIMLARINA ULAŞMA Amaç: Bölüm/Program Amaç ve Öğrenim Çıktıları ile Birim (Fakülte, Enstitü, Y.O, MYO, vb) amaçlarını ilişkilendirerek birim amaçlarının / vizyon-misyon tanımının yapılması veya gözden geçirilmesi Girdi: Birim/Bölümlerin amacı/vizyon-misyonu Standart Şablon Avrupa Yeterlilikler Çerçevesi Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Alan Yeterlilikleri Birim (Fakülte/Enstitü/Yüksekokul, vb) amaçları/vizyon-misyon Paydaş (mezun, iş dünyası) görüşleri 26

İŞ PAKETİ -4 İÇERİĞİ YENİLENEN BÖLÜM/PROGRAMLARDAN BİRİM TANIMLARINA ULAŞMA Çıktı: Tanımlanan Birim Öğretim amaçlarının / vizyon- misyonunun Birim Kurulundan geçirilerek elektronik ve basılı ortamda kayıt altına alınması 27

İŞ PAKETİ -4 İÇERİĞİ YENİLENEN BÖLÜM/PROGRAMLARDAN BİRİM TANIMLARINA ULAŞMA Faaliyetler: Bölüm/Program Amaçları ve Öğrenme çıktıları ile Birim amaçlarını ilişkilendirme Otomasyon sistemi tanıtım toplantısına katılım Paydaş görüşlerinin alınması Birim koordinatörü ve birim sorumlularının katılımıyla yapılacak toplantıda Birimler tarafından Birim eğitim amaçlarının/vizyon-misyonunun tanımlanması Oluşturulan Birim öğretim amaçlarının/vizyon-misyonunun Birim Kurulunda karara bağlanarak sisteme yüklenmesi 28

İŞ PAKETİ 1, 2 , 3 , 4 Sorumlular: Birim Koordinatörleri (Dekan/Dekan Yrd., Müdür/Müdür Yrd.), Birim Kurulları (Fakülte/Enstitü/YO/MYO, vb. Kurulları), Birim Sorumluları (ABD Başkan/Başkan Yrd.), Bölüm Çalışma Grupları ve öğretim elemanları Çalışmaların yürütülmesinden Rektörlüğe karşı sorumludur.

Bologna Süreci Senato Onayı İntibak Programları Bologna sürecine uyumlu olarak hazırlanan yeni “Öğretim Planları” Üniversite Senatosu’nda görüşülerek onaylanacak. İntibak Programları Değişen öğretim planlarının tüm öğrencilere uygulanabilmesi için intibak programları hazırlanacaktır.

Yeni Planların Uygulamaya Geçirilmesi Tüm Bölümlerin yeni öğretim planları ve intibak esasları, Her bir ders için hazırlanan Syllabus (Ders Tanıtım ve Uygulama Bilgileri Form)’ları, BS-Otomasyon Programına girilerek Bölümlerin web sayfalarında ilan edilecek. Yeni derslerin Öğrenci İşleri sistemine tanımlamaları yapılacak ve 2012-2013 Güz döneminin ders kayıtları yeni planlara göre gerçekleştirilecektir.