EDUCATION AND TRAINING IN THE MESS MEMBERS TÜRKİYE METAL SANAYİCİLERİ SENDİKASI Dilek KURT, 12 Mayıs 2007 ‘YENİLİKÇİ Organizasyonlarda ESNEK Çalışma’ PERYÖN.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kıyılardan yararlanma
Advertisements

Krizin Türkiye’de İşgücü Piyasalarına Etkisi
5. Ege İnsan Yönetimi Zirvesi Mayıs 2007, Çeşme Ilıca Hotel
HAYATBOYU ÖĞRENME PROGRAMI’na GENEL BAKIŞ
ÜNİVERSİTELERDE TAM GÜN ÇALIŞMA : Genel Bir Bakış Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi Prof.Dr.Ahmet Cevat ACAR İstanbul Üniversitesi.
4857 SAYILI İŞ YASASINDA İŞ SÜRELERİ DÜZENLEMESİ
Orta Doğu Teknik Üniversitesi
Kamunun Yeniden Yapılandırılması Genel Eğitim Sekreterliği
5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ BİR TAŞLA 3 KUŞ : ÇALIŞAN MUTLULUĞU, SADAKATİ VE İŞYERİ VERİMLİLİĞİ MAYIS 2007.
T.C. İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ Arapgir Meslek YÜKSEKOKULU
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Vaka Çalışması Su ve Atık Su Altyapısı Kuzey İrlanda Martin.
Kobi Tanımı 150 kişiden daha az çalışanı olan kurumlar
Kültür Bilgi-Günü 2011 Kültür Programı Yapı ve Genel Prensipler Kültür Bilgi-Günü 2011.
Karşılaştırmalı Eğitim Yönetimi
-Demografik- Nüfus Analizi
Dinlenme Sürelerinin Düzenlenmesi
ÇALIŞMA VE DİNLENME SÜRELERİ
2005 YILI MALİ SONUÇLARI İstanbul 1.Nisan.2005.
Atlayarak Sayalım Birer sayalım
Diferansiyel Denklemler
Zamanı Ölçme Yıl Ay Hafta Gün
AB MÜZAKERE SÜRECİNDE SON GELİŞMELER
Serdar Yegül & Soner Tümüklü
ALIŞVERİŞ ALIŞKANLIKLARI ARAŞTIRMASI ÖZET SONUÇLARI Haziran 2001.
Kurulu ş Misyon Vizyon Amaçlar ve Hedefler E ğ itim-ö ğ retim alt yapısı Fakülte Bina Proje Süreci Akademik Kadro Da ğ ılımı Eylem Planı Stratejik Plan.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket YETİŞ’in Takdimi , İstanbul.
20-22 EYLÜL 2011 TÜRKİYE’DE OLUMLU ÖRNEK
Proje yönetiminde başarının yeni formülü. Daha başarılı projeler Daha ekonomik çözümler Daha özelleşmiş hizmetler için… Neden ?
SON EKONOMİK GELİŞMELER
KIR ÇİÇEKLERİM’ E RakamlarImIz Akhisar Koleji 1/A.
VARDİYALI ÇALIŞMA VE GECE ÇALIŞMASI
Verimli Ders Çalışma Teknikleri.
Erkin Işık | 2 Mart 2006 | 1 Getting you there. ENFLASYON* GİZLİ ŞİFRENİN PEŞİNDE * Ekonomi Çalışma Grubu’nda gerçekleştirilecek sunumların hazırlayan.
CAN Özel Güvenlik Eğt. Hizmetleri canozelguvenlik.com.tr.
ISLAHÇI HAKLARI BAŞVURUSU VE UYGULAMALARI
İŞ GÜVENLİĞİ VE SAĞLIĞI. Yürürlükteki Mevzuat  22 Mayıs 2003 tarihinde kabul edilen 4857 sayılı İş Kanunu 77 ila 90 arasındaki 13 madde, iş güvenliğini.
“ AKT İ F YA Ş LANMA VE KU Ş AKLARARASI DAYANI Ş MA” Prof. Dr. Emine ÖZMETE AVRUPA B İ RL İĞİ BAKANLI Ğ I KASIM, 2012 Gaziantep.
HAZIRLAYAN:SAVAŞ TURAN AKKOYUNLU İLKÖĞRETİM OKULU 2/D SINIFI
KOBİ GELİŞTİRME KOMİSYONU
YASED BAROMETRE 2006 AĞUSTOS.
TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMU
1 YASED BAROMETRE 18 MART 2008 İSTANBUL.
 Demet Cengiz, “Bilişim Teknolojilerinin Öğrenciler Tarafından Kullanılmasını Sağlayacak Unsurların Belirlenmesi,” TBD Bilişim Kurultayı, Ankara, Eylül.
İmalat Yöntemleri Teyfik Demir
1 Güldane Taşdemir İnterpromedya Genel Müdür yılında, Kurumsal ve büyük ölçekli kurumlarda, veri güvenliği, sanallaştırma, iş sürekliliği,
Metron eğitim araştırma prom gıda tur ltd şti
Büyüme, İşsizlik ve İşgücü Piyasası Reformları
ÇALI Ş ANLARIN BULU Ş LARI Ay ş e Gül ULUÇAY Mühendis ANKARA.
Türkiye ile Avrupa Birliği Arasında Hizmet Sunumu Serbestisi
1 ÜNİVERSİTE – SANAYİ İŞBİRLİĞİNDE KOSGEB DESTEKLERİ (Serhan EKER – 2008 Aralık)
FİNANS SEKTÖRÜNDE YABANCI SERMAYE ARALIK TSPAKB 2 İSTİKRAR  Siyasi istikrar Uluslararası yatırımcıların güvenini sağlayan tek parti hükümeti 
Küresel kriz ve Türkiye ekonomisinin büyüme sorunu
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
 Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi bir ülkedeki üniversitede ya da üniversiteye e ş de ğ er bir kurulu ş ta yüksek lisans e ğ itimi veya ara ş tırma.
T. C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü KOBİ ve Kümelenme Destekleri Daire Başkanlığı Meral ŞENGÜL İhracatı Geliştirme Uzman Yardımcısı 30.
SOFRALIK VE YAĞLIK ZEYTİNDE ÜRETİM MALİYETLERİ VE KARLILIK
TOBB AB ÇALIŞMALARI : NASIL HAZIRLANIYORUZ? FAALİYETLERİMİZ 23 Şubat 2007.
Getiri Ltd. Şir. Mayıs 2008 hesap döneminde aşağıdaki ticari işlemleri yapmıştır. Tek düzen hesap planını ve 7/A Maliyet Hesapları’nı kullanarak bu ticari.
1 FİNANSBANK A.Ş Sinan Şahinbaş Finansbank Genel Müdürü
Strateji Geliştirme Başkanlığı 1 DÜNYA EKONOMİSİ REEL SEKTÖR.
Metin’in yaşı kardeşinin yaşının 3 katı kadardır
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-5
Toplam – toplanan = toplanan
PÇAĞEXER / SAYILAR Ali İhsan TARI İnş. Yük. Müh. F5 tuşu slaytları çalıştırmaktadır.
Diferansiyel Denklemler
Dünya Ekonomik Forumu Küresel Cinsiyet Eşitsizliği Raporu 2015 ÇALIŞMA HAYATINDA 100 KADINDAN 37’si ÇALIŞIYOR Bu veri ile 125 ülke arasında Türkiye.
MERVE AKTA Ş B NESL İ HAN Ş AH İ NB BETÜL H İ TAYB Ş ÜHEDA GENÇB
KOBİLERDE SOSYAL SORUMLULUK BİLİNCİ. Yıllık 250 kişiden az işçi istihdam eden ve yıllık mali bilançosu (kırk milyon) TL'yi aşmayan ve bu yönetmelikte.
KAMU İSTİHDAM POLİTİKALARI-6
İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ
Sunum transkripti:

EDUCATION AND TRAINING IN THE MESS MEMBERS TÜRKİYE METAL SANAYİCİLERİ SENDİKASI Dilek KURT, 12 Mayıs 2007 ‘YENİLİKÇİ Organizasyonlarda ESNEK Çalışma’ PERYÖN 5. EGE İNSAN YÖNETİMİ ZİRVESİ

Yaratıcılık % 1 esinlenme, % 99 terlemedir

VER İ ML İ L İ K ÇEVRE SANAY İ MESS LOGO

FAAL İ YET ALANI METAL VE ELEKTRON İ K SANAY İ ana metal sanayi fabrikasyon metal ürünler metalürji makina elektrikli makina elektronik otomotiv demir çelik

ÜYE PROF İ L İ TOPLAM: 262 ÜYE ÇALI Ş AN Büyük Ölçekli İş yerleri (> 99) Küçük Ölçekli İş yerleri (1-49) Orta Ölçekli İş yerleri (50-99) 56,8 % 10,6 % 32,6 % 56 YABANCI SERMAYELİ ÜYE ÇALIŞAN

ESNEKLİK HER ZAMAN MESS’İN GÜNDEMİNDEYDİ

Dünyanın değişen yüzü yenilikçiliği ve esnekliği zorunluluk haline getiriyor…

İNSANLARIN YENİ KOŞULLAR KARŞISINDAKİ ESNEKLİK ve UYUM YETENEĞİ Kaynak: Uluslararası Yönetim Geliştirme Enstitüsü (IMD), Dünya Rekabet Yıllığı 2006

“ESNEKLİĞİ UYGULAYIN” DÜNYA BANKASI “EN KATI ÇALIŞMA MEVZUATINA SAHİPSİNİZ” OECD

“YENİLİKÇİLİK, KAYNAKLARA YENİ ZENGİNLİK YARATMA KAPASİTESİ KAZANDIRMA EYLEMİ” Peter F. Drucker

MESS ÜYELERİNDE YENİLİKÇİLİK MESS üyelerinin öncelikleri arasında yenilikçilik müşteri memnuniyeti ve kaliteden sonra %70,5 ile üçüncü sırada yer almaktadır. MESS üyelerinin yenilikçilik faaliyetlerini gerçekleştirirken karşılaştıkları sorunlar arasında maliyetlerin yüksekliği, nitelikli işgücünün eksikliği, haksız rekabet, bürokrasinin yoğunluğu ve esnekliğin uygulanaması bulunmaktadır çalışanı kapsıyor

YÜZLERCE ESNEK ÇALIŞMA MODELLERİ…

EKONOMİK KRİZLERE HAZIRLIKSIZ YAKALANDIK OYSA, İŞLETMELERİMİZ VE ÇALIŞANLARIMIZ BİRLİKTE KORUNABİLİRLERDİ

ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNERGESİ (2003/88/EC) günlük kesintisiz en az 11 saatlik bir dinlenme süresi, altı saatten fazla süren çalı ş malarda ara dinlenmesi verilmesi, her yedi günlük dönemde kesintisiz 24 saatlik bir dinlenme, fazla çalı ş malar dahil olmak üzere haftada ortalama 48 saatlik bir çalı ş ma süresi, 4 aylık bir denkle ş tirme süresi, 4 aylık denkle ş tirme süresinin toplu i ş sözle ş meleriyle 12 aya kadar çıkarılabilme

YEŞİL BELGE Revize Edilmesi Gereken Hususlar: Denkle ş tirme süresini Bireysel çekilme hakkı anla ş ması (opt-out) Ça ğ rı üzerine çalı ş ma İş ve aile ya ş amı

ÇALIŞMA SÜRELERİ YÖNERGESİ 2003/88/EC REVİZYON ÇALIŞMALARI 30 Aralık 2003 Revizyon Başlangıcı Komisyon Tebliği 19 Mayıs 2004 Sosyal Taraflara Çağrı 31 Mayıs 2005 İkinci Teklif (Komisyon) 5 Aralık 2005 Üçüncü Teklif (İngiltere Dönem Başkanlığı) 19 Ekim 2006 DördüncüTeklif (Finlandiya Dönem Başkanlığı) MUTABAKAT YOK! 22 Eylül 2004 İlk Teklif (Komisyon)

Esnek Çalışma Sürelerinin Etkileri (%) Kaynak: Avrupa Şirketlerinde Çalışma Süresi ve İş-Yaşam Dengesi Anketi

AB’N İ N GÜVENCEL İ ESNEKL İ K TANIMI -Esnek i ş sözle ş meleri ve i ş organizasyonları, -Aktif i ş gücü piyasası politikaları, -Güvenilir ve ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte ya ş am boyu e ğ itim sistemi, - -Modern sosyal güvenlik sistemi

EUROBAROMETRE SONUÇLARI Anket sonuçlarına göre Avrupalıların;   % 76’sı “hayat boyu i ş ” kavramının geçmi ş te kaldı ğ ına;   % 72’si i ş sözle ş melerinin yeni i ş olanakları yaratmak adına çok daha esnek olması gerekti ğ ine,   %88’i ya ş am boyu e ğ itim anlayı ş ının daha kolay i ş bulma imkanını artırdı ğ ına inanıyor.

Esneklik dinamik kapasitenin bir bile ş enidir. Esneklik dinamik kapasitenin bir bile ş enidir. Esneklik organizasyonun gerçek karakteridir. Esneklik organizasyonun gerçek karakteridir.

SONUÇ…Ülkemiz Çalı ş ma mevzuatımız en az Avrupalı rakip i ş letmelerin sahip oldu ğ u güvenceli esneklik olanaklarını içerecek ş ekilde yeniden düzenlenmeli. İ stihdam yaratma hedefi do ğ rultusunda İş Kanunu’nun, uygulamada zorluklarla kar ş ıla ş ılan maddeleri amaca uygun ve uygulanabilir hale getirilmeli.

ESNEKLİK AKILCI VE DENGELİ ÇÖZÜMLER SUNAR Yenilikçilik ve esneklik için en önemlisi, geleneksellik ve kabullerden uzaklaşmaktır.

TEŞEKKÜR EDERİZ TÜRKİYE METAL SANAYİCİLERİ SENDİKASI

Esnek Çalışma Sürelerine ve Atipik İş Sözleşmelerine İlişkin Mevzuat 4857 SAYILI İŞ KANUNU ve İLGİLİ YÖNETMELİKLER

9. Md. (Türü ve çalı ş ma biçimlerini belirleme serbestisi) 9. Md. (Türü ve çalı ş ma biçimlerini belirleme serbestisi) 11. Md. (Belirli ve belirsiz süreli i ş sözle ş mesi) 11. Md. (Belirli ve belirsiz süreli i ş sözle ş mesi) 12. Md. (Belirli ve belirsiz süreli i ş sözle ş mesi ayırımının sınırları) 12. Md. (Belirli ve belirsiz süreli i ş sözle ş mesi ayırımının sınırları) 13. Md. (Kısmi süreli ve tam süreli i ş sözle ş mesi) 13. Md. (Kısmi süreli ve tam süreli i ş sözle ş mesi) 14. Md. (Ça ğ rı üzerine çalı ş ma) 14. Md. (Ça ğ rı üzerine çalı ş ma) ATİPİK İŞ SÖZLEŞMELERİ İŞ KANUNU:

41. Md. (Fazla çalı ş ma ücreti) 41. Md. (Fazla çalı ş ma ücreti) 63. Md. (Çalı ş ma süresi) 63. Md. (Çalı ş ma süresi) 64. Md. (Telafi çalı ş ması) 64. Md. (Telafi çalı ş ması) 65. Md. (Kısa çalı ş ma ve kısa çalı ş ma ödene ğ i) 65. Md. (Kısa çalı ş ma ve kısa çalı ş ma ödene ğ i) ESNEK ÇALIŞMA SÜRELERİ İŞ KANUNU:

ESNEK ÇALIŞMA SÜRELERİ Çalı ş ma süresi, haftada en çok 45 saat. Çalı ş ma süresi, haftada en çok 45 saat. Tarafların yazılı olarak anla ş ması ile haftalık normal çalı ş ma süresi i ş yerlerinde haftanın çalı ş ılan günlerine, günde 11 saati a ş mamak ko ş ulu ile, farklı ş ekilde da ğ ıtılabilir. Tarafların yazılı olarak anla ş ması ile haftalık normal çalı ş ma süresi i ş yerlerinde haftanın çalı ş ılan günlerine, günde 11 saati a ş mamak ko ş ulu ile, farklı ş ekilde da ğ ıtılabilir. İ ki aylık denkle ş tirme süresi. İ ki aylık denkle ş tirme süresi. Bu süre toplu i ş sözle ş meleriyle 4 aya kadar çıkarılabilir. Bu süre toplu i ş sözle ş meleriyle 4 aya kadar çıkarılabilir. İŞ KANUNU MADDE 63:

ELEŞTİRİ NOKTALARI Avrupa uygulamalarından daha katı hükümler Denkle ş tirme süresi çok kısa! İ lk defa yapılacak belirli süreli i ş sözle ş melerinde objektif neden aranıyor! İş güvencesi hükümleri standartların üzerinde koruma var! Kısmi süreli çalı ş ma, ça ğ rı üzerine çalı ş ma ve telafi çalı ş ması konusundaki hükümler yetersiz! Kısa çalı ş maya ili ş kin hüküm uygulanamaz halde!