ORGANİK TARIM * Organik Tarım (Biyolojik Tarım, Ekolojik Tarım) Nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AB VETERİNER HEKİM PLATFORMU BASIN AÇIKLAMASI “ BU ZOONOZ HASTALIKLARLA AB’YE GİRMEMİZ HAYALDİR ! “
Advertisements

Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
ORGANİK TARIM.
SAİT FAİK GÜLŞEN Dış Ticaret Uzmanı
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
BÜLENT DURLANIK BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI
Çölleşme ile Mücadele Dairesi Toplantısı
GENEL HEDEF İzmir ilinde üretilen taze sebze ve meyveye zarar veren hastalık zararlı ve yabancı otlara karşı kullanılan Bitki Koruma Ürünlerinin ‘’Zirai.
EĞİTİM YAYIM VE YAYINLAR DAİRESİ BAŞKANLIĞI
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
İŞ GÜVENLİĞİ UZMANLARININ GÖREV YETKİ VE SORUMLULUKLARI
Danimarka.
Musa KAYA Dış Kaynaklı Projeler Şube Müdürü
OKUL GELİŞİM YÖNETİM EKİBİ (OGYE).
HAVZA İLE İLGİLİ HEDEFLENEN ÇALIŞMA (YANSI 13) HAVZA TEŞKİLATLANMASI YOLUYLA YENİDEN YAPILANMA 1.1. HAVZA TEŞKİLATI 2.2. HAVZA YÖNETİM HUKUKU 3.3. HAVZA.
GAP BÖLGESİ SEL PROJESİ YÖNLENDİRME KOMİTESİ TOPLANTISI
TÜRKİYE-AB KATILIM SÜRECİ VE KADIN İSTİHDAMI I
ÜLKEMİZDE MEYVE SUYU TÜKETİMİ VE İHRACAT ORANLARI
Valilikler koordinasyonunda illerde yapılan çalışmaların Türkiye’nin Yeni AB Stratejisi ve AB İletişim Stratejisi’ne katkı sağlaması İçişleri Bakanlığı.
Kurum, Bir toplumda sosyal yaşamımızı birbirimize benzer şekilde gerçekleştirdiğimizi ifade eden ve sağlayan kültürel süreçlerdir.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Dünyada Devekuşu Üretimi ve Ticareti Akademi Teknoloji Üretim Danışmanlığı Ekim 2004 ÜRGÜP Hakan YILDIZ Hakan YILDIZ.
E.Ü.Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü
OCAK 2014 OCAK T.C. GÜLYALI KAYMAKAMLIĞI T.C. A.(300,00 TL ) İLÇE GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ A. Desteklemeler: 2014 yılında alınacak.
AVRUPA BİRLİĞİ ORTAK TARIM POLİTİKASI Ortak Piyasa Düzenleri
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Belçika.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
TEKİRDAĞ ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜ ÇEVRE DENETİMİ UYGULAMALARI
İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi
OKUL GELİŞİMİ YÖNETİM EKİBİ (OGYE) TOPLANTISI
TÜGEM 2008.
Türkiye’de 2008 yılında, yaklaşık 494 bin tonu avcılıkla, 152 bin tonu yetiştiricilikle olmak üzere toplam 646 bin ton su ürünleri üretilmiştir. Avcılıkla.
İL YATIRIM PROGRAMI HAZIRLIK VE İZLEME SÜRECİ
ŞİRKET PROFİLİ Gençoğlu ailesi tarafından 1989 yılında, Bursa’da 7 bin 500 m2 alanda kuruldu. Kuruluş amacı tümüyle ihracat olan Penguen Gıda, Avrupa.
TÜRKİYEDE ÇİFTÇİNİN ÖRGÜTLENME DESENİ VE KOOPERATİF DIŞI ÖRGÜTLENME MODELLERİ Prof.Dr.Murat YERCAN.
Kambiyo Mevzuatı. Lojistik ve Dış Ticaret İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksekokulu VII. Bölüm.
Arıcılığın Yeri ve Önemi
PASTIRMA AB İTİRAZ SÜRECİ
EROZYONLA MÜCADELE EYLEM PLANI
TÜRKİYE’DE TARIM VE HAYVANCILIK
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME ARAŞTIRMALARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
PROJENİN PAYDAŞLARI KOP BÖLGESİ Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray illerini içine alan KOP Bölgesi, km 2 alanıyla Türkiye yüzölçümünün yaklaşık.
KONYA İL GIDA TARIM VE HAYVANCILIK MÜDÜRLÜĞÜ
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü
1 T.C. GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI ESNAF VE SANATKÂRLAR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 14 Ocak 2016.
1 Altunkaya ÇAVUŞ Amasya MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
1 Osman Özdemir MÜLGA TEBLİĞ İLE REVİZE TEBLİĞ ARASINDAKİ ÖNEMLİ FARKLAR 2.
AB Avrupa’nın siyasi ve ekonomik bütünleşmesini insan hakları ile hukukun üstünlüğü ilkeleri çerçevesinde sağlamak amacındaki demokratik Avrupa ülkelerinden.
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
ORGANİK (EKOLOJİK, BİYOLOJİK) TARIM
Organik Tarıma Başlama Esasları ve Temel Prensipler
KURULUŞ VE YAPISI Türkiye 1999 Helsinki Zirvesi’nde Avrupa Birliği’ne adaylık sürecinin başlaması ile topluluk programlarından yararlanmaya başlamıştır.
Tükiyenin Dış Ticareti. Ülkelere, bölgelere ve mal grupuna göre dağılımı.
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
EKOLOJİK (= ORGANİK) TARIM TANIMI, İLKELERİ
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Organik tarım, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyen ve üretimde kimyasal girdi kullanılmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve.
ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ. ORGANİK TARIM VE ÇEVRE İLİŞKİSİ.
İYİ TARIM UYGULAMALARI NEDİR?  İnsan sağlığına zararlı maddelerin, fiziksel kalıntılar barındırmayan,çevreyi olumsuz şekilde etkilemeyen, doğal.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Çevre ve Şehircilik Bakanlığından: SIFIR ATIK YÖNETMELİĞİ
Sunum transkripti:

ORGANİK TARIM * Organik Tarım (Biyolojik Tarım, Ekolojik Tarım) Nedir? * Neden Organik Tarım? * Organik Tarım’ın Dünyadaki Gelişimi * Türkiye’de Organik Tarım * Kontrol ve Sertifikasyon * Organik Tarım Ulusal Yönlendirme Komitesi * Organik Tarım Komitesi * Yetkili Kontrol ve Sertifikasyon Kuruluşları

ORGANİK TARIM NEDİR? Organik Tarım; üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Ekolojik tarımın amacı; toprak ve su kaynakları ile havayı kirletmeden, çevre, bitki, hayvan ve insan sağlığını korumak ve tarımda sürdürülebilirliği sağlamaktır.

NEDEN ORGANİK TARIM? Sağlıklı ve uzun yaşam doğal gıdaların tüketilmesiyle mümkündür. Geleneksel yöntemlerle yapılan tarım sayesinde dünya gıda üretimi bir miktar artmış, fakat üretimde ekolojik denge bozulmuş, işlenebilir ve verimli tarım toprakları elden çıkmış ve toprağın canlı olan kısmı ölmüştür. Her geçen gün hızla tükenen dünyamızda doğal kaynakların dengeli kullanımı ve uzun vadede ekonomik gelişimini hedefleyen Organik Tarım kaçınılmaz hale gelmiştir.

ORGANİK TARIM’IN DÜNYADAKİ GELİŞİMİ-1 Organik Tarım Avrupa’da 1910’larda uygulanmaya başlanmış, kontrollü üretim ise 1930’lu yıllarda yaygınlaşmıştır. Danimarka, İngiltere ve İsviçre Avrupa’da organik tarımın temellerini atan ülkeler olmuşlardır. Önceleri çok çeşitli yöntemler ve teoriler geliştirilmiş, hatta bu yöntemlere astrolojik boyutlar katılarak ay ve yıldızların etkisini de üretime katan ekoller ortaya çıkmıştır.

ORGANİK TARIM’IN DÜNYADAKİ GELİŞİMİ-2 Tüm bu ekoller incelendiğinde görülen temel öğe; ekolojik dengenin korunarak, bitkisel ve hayvansal üretimin birlikte aile işletmeciliği şeklinde yapılması, dolayısıyla üretimden tüketime kısa devrelerin kurularak kendi kendine yeterliliğin sağlanmasıdır.

ORGANİK TARIM’IN DÜNYADAKİ GELİŞİMİ-3 Bu özelliği nedeni ile 1. ve 2. Dünya savaşları sırasında popüler olan ekolojik tarım 1950 yılından sonra Amerika Birleşik Devletleri'nin Marshall yardımı ile önemini yitirmiş, sağlanan ekonomik katkılar ve aşırı desteklemeler sonucu entansif tarım süratle yayılmış, makineleşme, kimyasal ilaç ve gübreler ile kimyasal katkı maddeleri kullanılmaya başlanılmıştır. 60’lı yılların sonunda Avrupa Topluluğu' nun kurulması ve uyguladığı tarımsal destekleme politikaları, 1970’de pestisitlerin ve kimyasal gübrenin keşfi de bu gelişmeye katkıda bulunmuştur.

TÜRKİYE’DE ORGANİK TARIM Türkiye’de ise Avrupalı firmaların talepleri doğrultusunda 1984-1985 yıllarında organik tarım sadece sekiz üründe başlamıştır. 2003 yılına gelindiğinde ise 13.000 çiftçi ailesi tarafından 103.500 hektar alanda toplam 170 çeşit ve 359.000 ton organik ürün elde edilmiştir. Bu ürünlerin neredeyse tamamı ihraç edilmektedir. Bu ihracattan 2003 yılında yaklaşık 36 milyon ABD Doları gelir elde edilmiştir.

ORGANİK TARIM’DA KONTROL VE SERTİFİKASYON Ekolojik ürünler ticarete konu olunca beraberinde kontrol ve sertifikasyona ilişkin yasal düzenlemeler gündeme gelmiştir. Avrupa'da önceleri her ülke kendine göre bazı düzenlemeler yapmış , daha sonra 24 Haziran 1991 tarihinde Avrupa Topluluğu içinde ekolojik tarım faaliyetlerini düzenleyen 2092/91 sayılı yönetmelik yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.

ORGANİK TARIM "Avrupa Topluluğuna Ekolojik Ürün İhraç Eden 3. Ülkeler" listesinde yer almak üzere de gerekli bilgileri içeren bir "Teknik Dosya" hazırlanarak öngörülen süre içinde Dışişleri Bakanlığı kanalıyla resmi başvuru yapılmıştır. Bu konudaki en büyük eksikliğimiz; Yönetmeliğimizin bir kanuna dayanmamasıdır. En yakın zamanda " Tarımsal Ürünlerin Ekolojik Metotlarla Üretilmesine İlişkin Kanun" un çıkarılması gerekir.

ORGANİK TARIM ULUSAL YÖNLENDİRME KOMİTESİ-1 Organik Tarım Ulusal Yönlendirme Komitesi; Bakanlık Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürü başkanlığında, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, İhracatı Geliştirme Etüt Merkezi, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği Derneği, Türkiye Ziraat Odaları Birliği, İhracatçı Birlikleri, sivil toplum örgütleri ile Komitenin toplantı gündemiyle ilgili görüşlerinin alınmasında yarar gördüğü kurum ve kuruluşların temsilcilerinden oluşur.

ORGANİK TARIM ULUSAL YÖNLENDİRME KOMİTESİ-2 Bu komite ekolojik tarımın geliştirilmesi ve uygulanması ile ilgili stratejileri belirlemek üzere yılda en az iki kez toplanır ve alınan kararları tavsiye niteliğinde olmak üzere Organik Tarım Komitesine iletir.

ORGANİK TARIM KOMİTESİ-1 Organik Tarım Komitesi (OTK); Bakanlık Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü başkanlığında; Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürlüğü, Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü, Araştırma Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı, Dış İlişkiler ve Avrupa Topluluğu Koordinasyon Dairesi Başkanlığı tarafından görevlendirilecek temsilcilerinden oluşur.

ORGANİK TARIM KOMİTESİ-2 Bu komite ülkedeki ekolojik tarım faaliyetlerinin takip ve kontrolünden sorumludur. Bu nedenle kontrol kuruluşlarına çalışma izni verir, çalışmalarını denetler Yönetmeliğin 24. Maddesinde yer alan yaptırımları uygular. Yaptığı çalışmalarda Ulusal Yönlendirme Komitesi’nin tavsiyelerini dikkate alır.

YETKİLİ KONTROL VE SERTİFİKASYON KURULUŞLARI IMO (İzmir) BCS (İzmir) SKAL (İzmir) ECOCERT (İzmir) ETKO (İzmir) ICEA (İzmir) EKOTAR (Mersin)

DÜNYA TİCARETİNE KONU OLAN ORGANİK TARIM ÜRÜNLERİ Yaş sebze ve meyveler, Çorbalar ve dondurulmuş gıdalar, Su ürünleri, et ürünleri Şeker ve şekerli ürünler, Bebek gıdaları, Diyet ürünleri, Gıda katkı maddeleri ve soslar, Kuru ve sert kabuklu meyveler, Bakliyat, un ve baharatlar, Yağlar, bal, peynir, Alkollü ve alkolsüz içecekler

ÇİFTÇİNİN ORGANİK TARIMA GİRİŞİ Organik tarımsal üretim yapacak çiftçi, öncelikle Bakanlıkça yetki verilmiş herhangi bir Kontrol-Sertifikasyon Kuruluşu’na başvurmalıdır. Bu kuruluş kendisine başvuran girişimcilerden yönetmelik hükümlerine göre kendisini ve işletmesini tanımlayacak gereken bütün bilgi ve belgeleri ister. Uygunluğu halinde Organik Tarım Komitesi’ne bildirilir. Girişimci çiftçilere bu konularda ayrıntılı bilgiler İl Tarım Müdürlükleri’nde verilmektedir.

Çocuklarımızın da geçmişte kalan tatları bilmeye hakları var!!!

HAZIRLAYAN: EKONOMİK VARLIKLARIMIZI KORUMA VE DEĞERLENDİRME DERNEĞİ ANTALYA – EKİM 2004 www.evkd.org info@evkd.org